Što će developeri napraviti kad korisnici ne prihvate iOS7-oliko sučelje?

Što će developeri napraviti kad korisnici ne prihvate iOS7-oliko sučelje?

Otkako je iOS 7 prikazan javnosti, reakcije na njega bile su snažne. Neki su ga nazivali revolucionarnim, drugi ludim, neki su ga ocijenili hrabrim, a pojedini su naveli kako je predloženo sučelje jednostavno – loše. To su bile prvotne reakcije. Sada imamo istraživanja i podatke.

ios7sux_1naslovnaHipoteza: iOS 7 ima slabiju  upotrebljivost zbog plošnog sučelja, zbog čega je korisnicima teže izvršavati radnje.

Otkako je iOS 7 prikazan javnosti, reakcije na njega bile su snažne. Neki su ga nazivali revolucionarnim, drugi ludim, neki su ga ocijenili hrabrim, a pojedini su naveli kako je predloženo sučelje jednostavno – loše.

To su bile prvotne reakcije. Sada imamo istraživanja i podatke.

No, napravimo prvo malu digresiju.

Prvi iOS (iPhone OS 1.0)

Kad se pojavio prvi iPhone, točnije, kad je App Store otvorio svoja vrata i dopustio vanjskim developerima da objavljuju svoje aplikacije za iPhone, developeri su imitirali izgled i osjećaj originalnog operativnog sustava.

Najbolje su aplikacije bilo one koje nisu odskakale od zadanog izgleda iOS-a, a i danas, tek nekoliko tjedana nakon objave iOS 7, najbolje aplikacije izgledaju kao da su dio sustava, a ne kao da su naknadno osmišljene.

Things, daleko najbolja to do aplikacija, Sparrow (kojega je kupio Google), najbolji vanjski e-mail klijent, Tweetie (kupio ga Twitter), najbolji Twitter klijent…

Things. aplikacija koju je kreirao Cultured Code.
Things. aplikacija koju je kreirao Cultured Code.

Samo šačicu aplikacija, koje su odskakale od osnovnog iOS-ovog izgleda, možemo ocijeniti odličnim. One su iznimke koje potvrđuju pravilo.

No, zašto su developeri imitirali iOS? Zbog tri glava razloga:

  1. Programeri nisu imali dizajnersku podršku, stoga su koristili osnove koje su dobivali od Applea. Srećom, Apple je napravio dobre osnove. Čak i ako su surađivali s dizajnerima, željeli su imati koherentno iskustvo kroz cijelu platformu. Aplikacije nisu odvojeni otoci, one formiraju koherentnu skupinu koja živi u operativnom sustavu, stoga bi šok bio prevelik ukoliko je aplikacija potpuno drugačija od samog sustava unutar kojega se nalazi.
  2. U tom trenutku nije postojalo sučelje osjetljivo na dodir koje je nudilo zadovoljavajuće korisničko iskustvo. Da, postojali su mobilni uređaji sa zaslonima osjetljivima na dodir, ali svi su se oslanjali na stylus ili neki drugi oblik, koji nije uključivao dodir prstom. iOS je na tom području bio revolucionaran. Bilo je mudro kopirati ono na čemu je Apple proveo sate i sate testiranja.
  3. Broj tri je daleko najvažniji. Upotrebljivost aplikacije je ono što ju čini odličnom. Upotrebljivost ostaje nakon što trend nestane. Čak i ako developer odluči razviti aplikaciju koja ne prati vizualni stil iOS-a, aplikaciju mora biti moguće izuzetno jednostavno koristiti da bi bila uspješna.

U svakom slučaju, ako pogledamo u prošlost, lako ćemo uočiti da su najbolje aplikacije zapravo prigrlile osnovni izgled koji je predložio Apple, tek su ga možda malo izmijenile.

Sada nas iz prikrajka promatra iOS 7, ali već imamo iza sebe godine iskustva i potrebne podatke. Znamo što funkcionira.

Evo nekoliko primjera o tome što nam istraživanja govore:

Jakob Nielsen o upotrebljivosti tableta:

Flat dizajn i neproporcionalni dizajn glavne su prijetnje upotrebljivosti tableta, a nakon toga slijedi loša gestikulacija i radni tijek.

Zašto ne dopustiti korisnicima da na lakši način vide što mogu napraviti? Trebamo pronaći zlatnu sredinu između skeumorfizma i nedostatka prepoznatljivih označitelja za UI elemente.

Jakob Nielsen o Windowsu 8 (plošnost sučelja, može se primijeniti na iOS 7):

Gdje možete kliknuti? Sve izgleda ravno, a opcija “Promijeni postavke računala” izgleda više kao oznaka skupine ikona, a ne kao klikabilna naredba. Kao rezultat imamo to da mnogi korisnici tijekom testiranja nisu kliknuli na ovu naredbu kada su pokušavali doći do opcija koje se tamo skrivaju.

Aubrey Johnson o Hollow Icons:

Vaš mozak prati oblike koji se nalaze u prvom redu dva puta više nego ostale ikone. Vaše oči skeniraju vanjske oblike, a potom skeniraju unutarnje linije kako bi procijenili postoji li kakva vrijednost u “praznoj” sekciji.

Pokušaj sustava iOS 7

Nema sumnje da će tvrtke pokušati prilagoditi svoje aplikacije u skladu s iOS-om 7. No, ovdje postaje škakljivo. Što će se dogoditi ako velike tvrtke, poput Facebooka, Twittera i ostalih velikih igrača, dobiju izvještaje od svojih remodeliranih aplikacija i vide smanjenje njihovog korištenja, smanjenje uspješno obavljenih zadataka po korisniku i općenito smanjenje angažmana korisnika? Čak i pad od 1 ili 2 posto može velik, kada uzmete u obzir s kojim se brojkama Facebook susreće. To bi moglo značiti da milijun osoba ne može uspješno dovršiti zadatak.

Što će se dogoditi kada u stvarnosti ove aplikacije budu nudile lošije rezultate, kada ih usporedimo s njihovim prethodnicama?

Što će se dogoditi ako iOS developeri ne prigrle Appleovo vodstvo i vrate se dizajnu prije iOS 7?

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.