Što će developeri napraviti kad korisnici ne prihvate iOS7-oliko sučelje?

Što će developeri napraviti kad korisnici ne prihvate iOS7-oliko sučelje?

Otkako je iOS 7 prikazan javnosti, reakcije na njega bile su snažne. Neki su ga nazivali revolucionarnim, drugi ludim, neki su ga ocijenili hrabrim, a pojedini su naveli kako je predloženo sučelje jednostavno – loše. To su bile prvotne reakcije. Sada imamo istraživanja i podatke.

ios7sux_1naslovnaHipoteza: iOS 7 ima slabiju  upotrebljivost zbog plošnog sučelja, zbog čega je korisnicima teže izvršavati radnje.

Otkako je iOS 7 prikazan javnosti, reakcije na njega bile su snažne. Neki su ga nazivali revolucionarnim, drugi ludim, neki su ga ocijenili hrabrim, a pojedini su naveli kako je predloženo sučelje jednostavno – loše.

To su bile prvotne reakcije. Sada imamo istraživanja i podatke.

No, napravimo prvo malu digresiju.

Prvi iOS (iPhone OS 1.0)

Kad se pojavio prvi iPhone, točnije, kad je App Store otvorio svoja vrata i dopustio vanjskim developerima da objavljuju svoje aplikacije za iPhone, developeri su imitirali izgled i osjećaj originalnog operativnog sustava.

Najbolje su aplikacije bilo one koje nisu odskakale od zadanog izgleda iOS-a, a i danas, tek nekoliko tjedana nakon objave iOS 7, najbolje aplikacije izgledaju kao da su dio sustava, a ne kao da su naknadno osmišljene.

Things, daleko najbolja to do aplikacija, Sparrow (kojega je kupio Google), najbolji vanjski e-mail klijent, Tweetie (kupio ga Twitter), najbolji Twitter klijent…

Things. aplikacija koju je kreirao Cultured Code.
Things. aplikacija koju je kreirao Cultured Code.

Samo šačicu aplikacija, koje su odskakale od osnovnog iOS-ovog izgleda, možemo ocijeniti odličnim. One su iznimke koje potvrđuju pravilo.

No, zašto su developeri imitirali iOS? Zbog tri glava razloga:

  1. Programeri nisu imali dizajnersku podršku, stoga su koristili osnove koje su dobivali od Applea. Srećom, Apple je napravio dobre osnove. Čak i ako su surađivali s dizajnerima, željeli su imati koherentno iskustvo kroz cijelu platformu. Aplikacije nisu odvojeni otoci, one formiraju koherentnu skupinu koja živi u operativnom sustavu, stoga bi šok bio prevelik ukoliko je aplikacija potpuno drugačija od samog sustava unutar kojega se nalazi.
  2. U tom trenutku nije postojalo sučelje osjetljivo na dodir koje je nudilo zadovoljavajuće korisničko iskustvo. Da, postojali su mobilni uređaji sa zaslonima osjetljivima na dodir, ali svi su se oslanjali na stylus ili neki drugi oblik, koji nije uključivao dodir prstom. iOS je na tom području bio revolucionaran. Bilo je mudro kopirati ono na čemu je Apple proveo sate i sate testiranja.
  3. Broj tri je daleko najvažniji. Upotrebljivost aplikacije je ono što ju čini odličnom. Upotrebljivost ostaje nakon što trend nestane. Čak i ako developer odluči razviti aplikaciju koja ne prati vizualni stil iOS-a, aplikaciju mora biti moguće izuzetno jednostavno koristiti da bi bila uspješna.

U svakom slučaju, ako pogledamo u prošlost, lako ćemo uočiti da su najbolje aplikacije zapravo prigrlile osnovni izgled koji je predložio Apple, tek su ga možda malo izmijenile.

Sada nas iz prikrajka promatra iOS 7, ali već imamo iza sebe godine iskustva i potrebne podatke. Znamo što funkcionira.

Evo nekoliko primjera o tome što nam istraživanja govore:

Jakob Nielsen o upotrebljivosti tableta:

Flat dizajn i neproporcionalni dizajn glavne su prijetnje upotrebljivosti tableta, a nakon toga slijedi loša gestikulacija i radni tijek.

Zašto ne dopustiti korisnicima da na lakši način vide što mogu napraviti? Trebamo pronaći zlatnu sredinu između skeumorfizma i nedostatka prepoznatljivih označitelja za UI elemente.

Jakob Nielsen o Windowsu 8 (plošnost sučelja, može se primijeniti na iOS 7):

Gdje možete kliknuti? Sve izgleda ravno, a opcija “Promijeni postavke računala” izgleda više kao oznaka skupine ikona, a ne kao klikabilna naredba. Kao rezultat imamo to da mnogi korisnici tijekom testiranja nisu kliknuli na ovu naredbu kada su pokušavali doći do opcija koje se tamo skrivaju.

Aubrey Johnson o Hollow Icons:

Vaš mozak prati oblike koji se nalaze u prvom redu dva puta više nego ostale ikone. Vaše oči skeniraju vanjske oblike, a potom skeniraju unutarnje linije kako bi procijenili postoji li kakva vrijednost u “praznoj” sekciji.

Pokušaj sustava iOS 7

Nema sumnje da će tvrtke pokušati prilagoditi svoje aplikacije u skladu s iOS-om 7. No, ovdje postaje škakljivo. Što će se dogoditi ako velike tvrtke, poput Facebooka, Twittera i ostalih velikih igrača, dobiju izvještaje od svojih remodeliranih aplikacija i vide smanjenje njihovog korištenja, smanjenje uspješno obavljenih zadataka po korisniku i općenito smanjenje angažmana korisnika? Čak i pad od 1 ili 2 posto može velik, kada uzmete u obzir s kojim se brojkama Facebook susreće. To bi moglo značiti da milijun osoba ne može uspješno dovršiti zadatak.

Što će se dogoditi kada u stvarnosti ove aplikacije budu nudile lošije rezultate, kada ih usporedimo s njihovim prethodnicama?

Što će se dogoditi ako iOS developeri ne prigrle Appleovo vodstvo i vrate se dizajnu prije iOS 7?

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Što ste propustili

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.

Startupi i poslovanje

Identyum – digitalna osobna iskaznica iz Hrvatske za 21. stoljeće?

Na krilima suradnje s Finom, IDENTYUM bi trebao omogućiti dokazivanje identiteta putem aplikacije, bez papirologije, pokazivanja osobnih iskaznica i sličnih koraka.

Digitalni mediji

Kako napisati dobar članak za svoj ili tvrtkin blog (kad baš morate)

Je li vam teško napisati članak za blog tvrtke, objavu na LinkedInu ili 'microcopy' za digitalni projekt? Urednički i praktični savjeti slijede u novoj epizodi Netokracija podcasta!

Startupi i poslovanje

David Bizer: Direktor mora biti ambasador kulture tvrtke pa makar to značilo razgovor i sa 150. zaposlenikom!

Ususret nadolazećoj konferenciji Employer Branding na kojem gostuje kao keynote predavač, razgovarali smo s Davidom Bizerom oko gorućeg pitanja digitalne industrije za sve male i velike tvrtke: kako privući nove ljude?

Startupi i poslovanje

Uz anđeoske investicije, a sad i Fil Rouge Capital, Smart Lumies u pripremi za najveće američke trgovačke lance

Kocka je bačena. Smart Lumiesi su usavršili svoj prvi proizvod, a uskoro slijede i novi proizvodi i mnoge igre, ali i izlazak na američko tržište. U pripremi za sve to, posebno dobra vijest je da su nedavno zaključili investiciju od Fil Rouge Capitala.