Internet i izbori: Facebook omogućuje gumb 'I'm a Voter', Google pripremio poseban 'doodle'...

Internet i izbori: Facebook omogućuje gumb ‘I’m a Voter’, Google pripremio poseban ‘doodle’…

Za vrijeme izbora u SAD-u 2010. i 2012. godine Facebook je tamošnjim glasačima omogućio da putem posebnog gumba, na kojemu je pisalo I'm a Voter (Ja sam glasač) obznane svojim prijateljima i ostatku svijeta da su glasali za svog favorita (naravno, ne i za kojega). Ova opcija će sada biti globalno dostupna, tako da i glasači u Europskoj uniji mogu putem ove društvene mreže obznaniti kako su obavili svoju građansku dužnost i izišli na izbore za Europski parlament.

Ilustracija: fbider.com
Ilustracija: fbider.com

Za vrijeme izbora u SAD-u 2010. i 2012. godine Facebook je tamošnjim glasačima omogućio da putem posebnog gumba, na kojemu je pisalo I’m a Voter (Ja sam glasač) obznane svojim prijateljima i ostatku svijeta da su glasali za svog favorita (naravno, ne i za kojega). Ova opcija će sada biti globalno dostupna, tako da i glasači u Europskoj uniji mogu putem ove društvene mreže obznaniti kako su obavili svoju građansku dužnost i izišli na izbore za Europski parlament.

Kako je javio Reuters, u SAD-u je na prošlim predsjedničkim izborima, 2012. godine, devet milijuna glasača podijelilo sa svojim prijateljima činjenicu da su glasali, a na nedavnim izborima u Indiji 4 milijuna tamošnjih birača učinilo je isto. Osim za izbore za Europski parlament, gumb će se pojaviti i u Kolumbiji, za tamošnje izbore, a nakon toga u Južnoj Koreji, Indoneziji, Švedskoj, Škotskoj, Novom Zelandu i Brazilu. Također, gumb će ponovno biti dostupan i Amerikancima u studenom, za vrijeme kongresnih izbora.

Ovako je to izgledalo u Indiji.
Ovako je to izgledalo u Indiji. (Slike: lighthouseinsights.in)

Za Facebook je ovo još jedan način da se infiltrira u svakodnevnicu svojih korisnika, a ova društvena mreža procjenjuje da će 400 milijuna osoba vidjeti poruku o izborima u svojem News Feedu ove godine (što je više od trećine njegovih aktivnih korisnika). Zanimljivo je što je studija u znanstvenom časopisu Nature pokazala da je za vrijeme izbora u SAD-u 2010. godine dodatnih 340.000 osoba izašlo na izbore nakon što su vidjeli na Facebooku da su njihovi prijatelji učinili isto.

Inače, i sam Google je obilježio doodleom kako su u tijeku izbori za Europski parlament (u Hrvatskoj bi se ovaj crtežić trebao vidjeti sutra):

To je doista pokazatelj koliku ulogu imaju internet i društvene mreže u izborima, stoga nije ni čudno i sam Europski parlament poziva da se “izađe na izbore, a zatim na internet”. Naime, sve o izborima za EP može se pratiti putem Tumblra, a kako bi se lakše pratio hashtag #EP2014, napravljena je i posebna ploča, odnosno Twitter alat koji pomaže praćenju i otkrivanju tema vezanih uz izbore na ovoj društvenoj mreži. Naravno, sve se informacije mogu pratiti i na društvenim profilima Europskog parlamenta, koji su i inače poprilično aktivni.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Novost

Ni WiFi pojačivači vam ne pomažu? MESHtar pokriva svaki kut stana ili kuće, bez po muke.

Stabilan Wi-Fi je nevjerojatno teško postići, pogotovo ako imate nezgodan tlocrt prostorija ili više kvadrata. Srećom, postoje sustavi koji te probleme mogu zaobići.

Kultura 2.0

Treba li vam teta u Pošti pretvoriti Bitcoin u kune?

Hrvatska Pošta pokrenula je projekt mjenjačnica za kriptovalute u suradnji s tvrtkom Electrocoin i time može postati jedna od najprogresivnijih tvrtki u Hrvatskoj. Pitanje je - hoće li?

Tehnologija

Više od 100 inženjera Instituta RT-RK u Osijeku razvija softver za BMW, Audi i Mercedes

Tvrtka Institut RT-RK Osijek broji više od stotinu zaposlenika, a stalno su u potrazi za novim kadrom do kojeg uspješno dolaze stipendiranjem studenata u Osijeku.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Što je za vas Instagram bez (broja) lajkova? Manji pritisak, bolji sadržaj

Instagram pomalo po svijetu povlači zavjesu svoje verzije bez lajkova, a dojmovi su i par mjeseci nakon još podijeljeni. Pa iako influenceri plaču jače – korisnici će biti oni na koje će promjena utjecati najviše.

Kultura 2.0

Jesu li video igre – u svijetu i u Hrvatskoj – umjetnost?

Ako je i limenka umjetnikovog izmeta umjetnost, zašto ne bi umjetnost bile i linije kodova uz prateću računalnu grafiku? Razmatrajući odabrane teorije umjetnosti istražujem mogu li se videoigre smatrati umjetnošću.

Startupi i poslovanje

Od Yahoove milijarde do Automatticovih par milijuna: Tumblr i WordPress pod istim krovom

Tumblr, svojedobno pionir microblogginga, a danas samo blijeda slika stare slave, ipak nalazi svog spasioca u nekada glavnom blogerskom konkurentu.

Internet marketing

Sve više brendova u komunikaciji bira nesavršenost, autentičnost, ljudskost – a vi?

Današnji korisnici u reklamama žele vidjeti “prave” modele, žele inkluzivnost, žele autentičnost. Prolazi li vrijeme savršenosti, dosadašnjeg marketinškog ideala?

Startupi i poslovanje

Imate rješenje za fintech ili banke? Zadnji vam je rok za prijavu na regionalni Elevator Lab Challenge!

Žele li ubrzati svoj razvoj poput švedske Klarne koja je osigurala skoro pola milijarde dolara investicije za svoje 'Buy now, pay later' rješenje, hrvatski fintech startupi mogu se prijaviti na Elevator Lab program do 10. kolovoza.

Internet marketing

Mariju Renić Marić majčinstvo “gurnulo” u potpuno nove blogerske vode (ali ne i na Instagram)

Nakon što je više od desetljeća blogala pod svojim imenom, Marija Renić Marić krajem prošle godine napravila je veliku promjenu - blog je preimenovala u “Maminu čaroliju” i počela pisati isključivo o temama vezanima uz roditeljstvo. Kako i zašto, otkriva u razgovoru.