Treći svjetski rat borit će se… influencer marketingom (pa i u Hrvatskoj)

Treći svjetski rat borit će se… influencer marketingom (pa i u Hrvatskoj)

Dok se pitamo koliko će eskalirati #blacklivesmatter prosvjedi u SAD-u, jedno je sigurno: Influenceri koje prate Millenials i Gen Z bit će oružje propagande svih uključenih strana!

Jutros kad ste se probudili ste možda primijetili poput mene da je vaš najdraži, vrlo vjerojatno američki, YouTuber, Twitcher ili Instagram autor najavio kako utorak, 2. lipnja, neće ništa objavljivati kao znak solidarnosti s #blacklivesmatter prosvjedima koji se već danima odvijaju širom SAD-a. Takozvani #BlackoutTuesday. Od YouTubera iza Good Mythical Morninga, s kojima sam započinjao svako popodne, do različitih meme profila na Instagramu, današnje objave su crne i bijele – i najavljuju tišinu na društvenim mrežama:

View this post on Instagram

#BlackLivesMatter #BlackOutTuesday

A post shared by Rhett & Link (@mythical) on

Značajan je to kontrast vikendu, posebno nedjelji kad smo u hororu gledali kako se američka policija, militarizirana već godinama, ponaša prema mirnim prosvjednicima, koje tretira kao i one koji pljačkaju. Ljudi zbog borbe za prava manjina pod utjecajem gube oči od plastičnih metaka. Tuku starce, tuku mlade, napadaju trudne parove u automobilima. Ove stravične prizore nisam poput mnogih od vas doznao zahvaljujući hrvatskim mainstream medijima, koji ni jučer ujutro nisu imali nikakve korisne informacije, već putem objava YouTubera i Instagram influencera koji su počeli prenositi stravične prizore.

Mikey, inače makeup YouTuberka koja radi krvave specijalne efekte s ranama na kanalu Glam & Gore, prenosila je stvarne rane i krv – posljedice prosvjeda u jednom od najvećih američkih gradova u kojima živi, Los Angelesa:

Keith, inače drag div i komičar u sklopu Try Guysa, ljutito je snimao kolone policijskih kamiona naoružanih do zuba i komentirao kako LAPD (policija Los Angelesa) nimalo nije briga za građane:

Inače YouTube komičar, sad prosvjednik.

Kako su se storyji počeli nizati u mom Instagramu, bilo ih je teško ignorirati.

Nedjeljnu večer umjesto opuštajući se proveo sam napeto gledajući kad će bure baruta, uvjetovano desetljećima ekonomske i rasne nejednakosti kao i nesrazmjera u moći, eksplodirati kako u stvarnosti – tako i na mom pametnom telefonu.

Revolucija se prenosi putem društvenih mreža – to smo znali, ali koja je uloga onih najutjecajnijih dok se ona događa?

Na prvoj liniji društvenih mreža

Iako za razliku od hrvatskih medija koji većinom znaju samo prenositi neinformirana mišljenja poput onih Ivana Pernara i davati mu nezasluženi medijski prostor, američki mediji u dosta slučajeva rade svoj posao kako bi novinari trebali, dajući informacije i pokazujući više strana sukoba.

Naravno, možda ćete sad komentirati (kao što sam vidio da se događa u člancima na ovu temu na drugim medijima) da to nije istina, da američki mediji skrivaju informacije ili ne pišu sve, ali prije bih rekao da se jednostavno ne slažete – kao ni mnogi Amerikanci – s napisanim.

Upravo tu rupu popunjavaju influenceri i autori sadržaja na platformama poput YouTubea. Za razliku od novinara koji bi se trebali držati određenih pravila struke poput navođenja izvora ili uključenja svoje strane, influenceri u ovom slučaju daju potpuno subjektivnu sliku događanja – punu emocija i vrlo jasnih stavova.

Dapače, zato što se radi mahom o ljudima čija se karijera temelji na stvaranju kvalitetnog sadržaja na društvenim mrežama – time su učinkovitiji. Kad Keith ili Mikey objavljuju Instagram storyje, teško je ne primijetiti da unatoč svojoj iskrenoj srdžbi njihov sadržaj ima početak i kraj.

Profesionalna influencerska deformacija, rekli bi.

Influenceri – revolucionari ili teroristi?

Uostalom, influenceri su se morali opredijeliti za stranu u ovim prosvjedima, jer bi ih fanovi i pratitelji inače prozivali da podržavaju onu drugu.

Ako su se pak opredijelili, dio fanova je primjerice ovima koji sudjeluju u #blacklivesmatter prosvjedima komentirao “Every life matters”, ne shvaćajući poantu prosvjeda niti stvarne probleme crne manjine u SAD-u.

Treći su pak ispali internetsko-ratni profiteri, pri čemu ih se optužuje da su počeli prenositi informacije o prosvjedima isključivo jer tako dobivaju poglede. Poput Facebooka koji mijenja ikonu u crno, ali i dalje nema ništa protiv Trumpovih neistina (iako zaposlenici takav stav Zuckerbergu zamjeraju), ovi influenceri navodno iskorištavaju situaciju isključivo radi dobivanja likeova i pratitelja. Najbolji primjer toga je vjerojatno Jake Paul kojeg su stotine fanova optužile da je sudjelovao u krađama koje su iskoristile prosvjede u Arizoni.

Skupljanje lajkova u doba prosvjeda?!

Nije ni čudo s obzirom na to da Jake već godinama kultivira imidž zločestog dečka YouTubea, a njegov brat Logan Paul je prije 2 godine iskoristio tuđe samoubojstvo kao materijal za viralni video.

Iskrena podrška ovisi o zrelosti influencera

Upravo o pozadini pojedinog influencera ovisi o tome hoćete li vjerovati da im je zaista stalo za društvene probleme – ili to rade kako bi dobili još jednog ili dva pratitelja. Za razliku od braće Paul koji nemaju neki kredibilitet i poznati su kao oportunisti, nimalo ne sumnjam da je Keithu kojeg sam već spomenuo, zaista stalo.

U nekoliko epizoda Trypod podcasta su on i njegove tri kolege pričale o tome koliko im je teško snimati zabavan sadržaj dok se događa neka zaista problematična situacija, poput COVID-19 ili u ovom slučaju – prosvjeda u njihovom vlastitom dvorištu. Već sam dobio uvod u stavove i razmišljanja Keitha i drugih Try Guysa po pitanjima rase, politike, društvene odgovornosti…

Dapače, Eugene je gay aktivist koji je kao završni rad na studiju filma napravio mjuzikl o tome kako su japanski vojnici desetljećima silovali korejske žene (Eugene ima korejske korijene), tako da kad su Try Guys na svom službenom Instagram profilu objavili da su na prosvjedima – to me nije čudilo:

Influenceri stoga svakako imaju svoju ulogu u ovakvim situacijama, primjerice kao prenositelji informacija iz drugih pouzdanih izvora što je i Mikey navela u jednoj od svojih objava potičući svoje pratitelje da prate više izvora, ne samo nju. Ako pak sudjeluju u prosvjedima, mogu doprinijeti slikom s terena!

Influenceri kanal za propagandu u Hrvatskoj i svijetu

Prateći influencer marketing već godinama, ne mogu ne razmišljati o tome kako bi se učinkovito upravo influencere moglo koristiti kao oružje propagande.

Weaponized influencers?

Upravo nam je korištenje Facebooka dovelo Trumpa koji sad – kad mu Twitterovo provjeravanje činjenica smeta – želi stati na kraju društvenim mrežama.

Strateško korištenje influencer marketinga moglo bi biti sljedeća stepenica za politički marketing, kao što se dogodilo kod brendova na društvenim mrežama – kad su shvatili da ne dobivaju dovoljno dobre rezultate putem svojih službenih profila, angažirali su influencere ne bi li putem njihovog sadržaja doprli do svoje ciljane publike. Tako bi i različiti politički akteri mogli početi koristiti influencere za propagandu.

U medijski slaboj Hrvatskoj, gdje većina mainstream medija ne radi svoj posao već prenose mišljenja koja se temelje na činjenicama “utjecajnih” osoba poput Cetinskog i Lovrena, takvo korištenje digitalnih influencera moglo bi biti kobno. Mediji bi u slučaju prosvjeda mogli, kao što sad primjerice u Hrvatskoj samo prenose neutemeljene izjave “influencera”, prenositi i puno opasnije tvrdnje.

Naravno, možda smatrate da se naše influencere ne bi moglo tako iskoristiti, jer ne razmišljaju strateški o svom sadržaju. Primjer jučerašnje objave Hane Hadžiavdagić u black faceu možda je upravo primjer da se nijedna strana ne bi mogla pouzdati u influencere:

Kao što sam već pisao: Influencere ne morate voljeti, ali mnogi od njih vrhunski produciraju sadržaj – čak i kad je ‘trash’. Mnogi domaći blogeri, YouTuberi i influenceri itekako znaju strateški koristiti svoj sadržaj, a oni koji ne znaju – i naivno prepuštaju agencijama da im kroje sadržaj kako bi “odgovaralo klijentu”, ne poštivajući time ni vlastitu publiku – bit će lagan zalogaj za političke kampanje i interese.

Dapače, zašto mladež neke političke stranke ne bi mogla složiti svoj social media squad po uzoru primjerice na Team 10 Jakea Paula, naravno u tišini i pozadini, a koji bi javno stvarao sliku koja odgovara stranci te političke opcije? Zašto to ne bi radila svaka stranka ili – u ratu – svaka strana?

Na žalost, ovakav razvoj događaja najveći će utjecaj imati na najmlađe koji, za dobro ili loše, ni ne znaju zašto primjerice zauzimaju određen stav. To pokazuje i nedavan primjer na TikToku gdje se klinci međusobno pitaju čemu crna šaka na profilima. Oni ne prate (strane ni domaće) mainstream medije, već blogere, YouTubere i influencere. Izraz podrške #blacklivesmatter ili povjerenje u influencera idola?

Za vrijeme prosvjeda protiv nasilja u školama sam pisao o tome da će hrvatski influenceri i YouTuberi morati, žele li zadržati svoj utjecaj, početi ne samo zabavljati, nego i biti društveno odgovorni. U sljedećem desetljeću će se i prosvjedi i ratovi voditi preko leđa influencera koji će morati izabrati stranu, a sve što nam ostaje je pitati se – tko će baciti prvi story u tom sukobu?

Komentari

 1. ludi panj

  ludi panj

  02. 06. 2020. u 11:57 am Odgovori

  “američki mediji u dosta slučajeva rade svoj posao kako bi novinari trebali, dajući informacije i pokazujući više strana sukoba.”

  ovdje sam prestao čitati ostatak članka,
  ako je to tvoje mišljenje onda si vrlo naivan i neinformiran za svoje godine

   • ludi panj

    ludi panj

    04. 06. 2020. u 12:17 pm Odgovori

    btw nice touch V2 nacistička raketa na slici,
    osim prve balističke rakete bili su i pioniri u ratnoj propagandi tj. marketingu

    kad bih redovito čitao sve plitke neistine i zablude nebi mi ostalo vremena za one kvalitetne

     • ludi panj

      ludi panj

      04. 06. 2020. u 2:21 pm

      USA nije država kao sve ostale,
      ona je više kao nasilnik koorporacija koja maltretrira cijeli svijet,
      kad pogledaš koji UAS teen film gdje stariji kockastoglavi klinac otima mlađem sendvić i pare, to ti je USA.

      u tu koorporaciju je upregnuto sve mediji, filmska industrija, špijunske službe, vojska.
      ako treba progurati velike ugovore za Boeing … CIA špijunira, država ucjenjuje, podmeće klipove.
      kad treba promjeniti vlast radi neposluha u xy državi tu novinari 2-3 godine unaprijed lementiraju o predsjednicima koji bacaju djecu lavovima, hoolywood snima akcijske filmove o mrskim neprijateljima (očekujem uskoro hitove o Kinezima u stilu Rocky, Rambo, Argo …).

      njihov vojni proračun je 3 puta veći od Kinesko&Ruskog zajedno.

      zadnjih par godina se baš nisu snašli sa propagandom jer su zapostavili internet,
      ali ne brini ući će i u tu bitku ako zatreba

      tu ih je čak i ruska troll net divizija pretekla po efikasnosti

      koorporacijama nije stalo do vlastitog stanovništava, tako da neki svjesni marketing i akcije tipa #crnciSuBitni, #djecaUmiruUAfriciOdGladiAliNisuInn nemaju svrhe.

      kroz povijest su Ameri izlagali svjesno svoje stanovništvo radijaciji, bojnim otrovima bez imalo grižnje savjesti tako da kod njih pali samo #boliMeOnaStvarZaNarod

      pogledaj si klipove vodećih USA medijskih kuća prije,za vrijeme i nakon napada na Irak, Libiju, Siriju, Avganistan…

      toliko neistina i huškanja, sve na razini osnovne škole po kvaliteti,
      a jadan prosječan amerikanac nezna ni naći sve kontinente na karti

      oni su na razini Goebbelsa ali vrlo rafinirani i predani sa propagandama blaćenja drugih i to po planu godinama prije nego krenu u stvarnu akciju, pripremaju narod i kreiraju mišljenje.

      ovo sa crncima je nebitna sitnica, tu nema para za njih i nisu zainteresirani,
      možda više im to služi da pošalju narodu poruku o odlučnosti kad zatreba,
      jer ipak imaju sve više nezaposlenih, a svi puni oružja i visokih prohtjeva

 2. Filip

  Filip

  02. 06. 2020. u 3:58 pm Odgovori

  Svi bismo radije da se 3. svjetski rat vodi influence marketingom, ali to je daleko od istine. Nadam se da je ovaj naslov samo clickbait. Treći svjetski rat će se voditi daleko gorim oružjem od objave na društvenoj mreži.

  Amerika je u kolapsu, tržište dionica i stvarna ekonomija nemaju nikakve korelacije. Situacija je katastrofalna. Političke odnose su uništili u potpunosti i s Kinom i s Rusijom, a također i sa zemljama Bliskog istoka poput Irana. Potrebna je malena iskra da bi se sljedeći rat zbilja i dogodio.

  Novinari rade svoj posao u određenoj mjeri, velik broj njih je čak i fizički nastradao od strane američke policije (fuj), a konzervativni republikanski mediji dijele odvratne neistine o antifašistima (????) koji su pokrenuli ovaj sukob.

  Mi, Hrvati, Srbi, Bosanci ili bilo tko tko čita ovaj članak, nećemo nikad u potpunosti razumjeti situaciju u Americi. Situacija je gora nego mislimo. Ovo je samo još jedna policijska država u nastajanju. Čak je i Marc Cuban izjavio da je Amerika 1.0 gotova (i svjetonazorski i politički i ekonomski).

  Stav o influencerima koji uskaču na ovaj val #blacklivesmatter objava bez da to zbilja misle – to su smeća. Ovaj problem seže daleko dublje od samih društvenih mreža i influencera koji u ovakvoj situaciji nemaju ogroman utjecaj (nažalost).

  Amerika se još jedan put pokazala kao odvratna država, puna nasilja, kriminala i korupcije.

  Žao mi je normalnih ljudi, žao mi je djece koja ovo moraju prolaziti i žao mi je svih crnaca koji su osuđivani na osnovu boje njihove kože, ali građanski rat je prijeko potreban i neizbježan.

  On se neće voditi objavama na društvenim mrežama, vodit će se streljivom, i to više nego ikad. Puno ljudi će umrijeti. Iz sadašnje perspektive ovo više ne izgleda kao distopijska situacija nego nešto potrebno kako bi se normalan život nastavio.

  • Ivan Brezak Brkan

   Ivan Brezak Brkan

   02. 06. 2020. u 4:31 pm Odgovori

   Osvrnut ću se samo na prvi dio tvog komentara. Ne, naslov nije clickbait, nego – kao što je dokazalo dovoljno ratova – propaganda je ključan način da se određeni narod aktivira na akciju što inače ne bi. Da, postoji gore konvencionalno oružje, ali u demokratskim društvima mora postojati odobrenje većine naroda da se ona upotrijebe. Upravo zbog toga su društvene mreže stoga tu ključne.

   • Filip

    Filip

    02. 06. 2020. u 4:54 pm Odgovori

    Daj bože da će biti tako kako kažeš. Nemamo pojma kako će se ova godina odigrati. Vjerojatno još dosta oružanih sukoba. Nadam se poslije 6. mjeseca – mirno, ali nekako sumnjam. Jednom američkom republikanskom vojniku neki XY Youtuber i njegove poruke podrške ne znače ništa dok jedna puška može ubiti nedužnih 100 ljudi. Nadam se da nisam u pravu.

    Ne bih dalje komentirao, samo ću upasti u zečju rupu iz koje nema izlaska.

    Pozdrav!

 3. Marko

  Marko

  02. 06. 2020. u 7:58 pm Odgovori

  Ne vidim niti jedan razlog zašto se infuenceri, američki jel’, ne bi koristili u svrhu (Anti)ratne propagande. Dobar dio njih već je odavno zajahao polarizirajući val koji duže vrijeme drma kako američko, a sve više i svjetsko, društvo. Znači alat su već iskovali, samo je pitanje na čemu se primjenjuje.
  I dobro si uputio na to da sve više mladih ljudi većinu informacija konzumiraju uglavnom, ako ne i kompletno, preko društvenih mreža i influencera, što je po meni zabrinjavajuće. Jako negativan produkt toga je da mladi grade čvrsta stajališta na osnovu jako često poluprobavljenih i nekompletih informacija. koje im serviraju, i sam si to rekao, neobjektivne osobe koje su često osobno i emocionalno uložene u teme koje prezentiraju. Produkt toga je u biti ovo što se događa zadnjih godina u Americi, teška i opasnosa polarizacija društva.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.

Sponzorirano

5 najzanimljivih komentara hrvatskih stručnjaka o stanju Europske Unije!

Hrvatski stručnjaci na panel raspravi Digital Brunch jučer su komentirali stanje Europske unije: kako EU može dodatno pomoći poduzetnicima i demokratskim procesima te što može učiniti da ojača protok ljudi, dobara i kapitala, samo su neke od stavki kojih su se dotakli.

Tehnologija

Apple jučer nije najavio novi mobitel, ali njegovi proizvodi barem više nisu skupi kao prije

Novi rujan, novi Apple događaj. Ovoga puta, možda bez mobitela, ali i dalje zanimljiv.

Novost

Employer branding i marketing kroz esport: Naučite kako doći do novih talenata i kupaca uz drugi Good Game ebook!

Kao što smo prošlog tjedna najavili, Good Game ebook dolazi u dva dijela - danas je dostupan i drugi! Tvrtka ste koja brine kako pristupiti novim generacijama? Ovo je verzija za vas.