Index.hr voli Srbiju i Sloveniju... sa svrhom

Index.hr voli Srbiju i Sloveniju… sa svrhom

Babić opet ljubi... “Index za sosede” te “Индекс уз комшије” pojavili su se na pozadinama te grafičkim oglasima na Indexu povodom Svjetskog nogometnog prvenstva. Index.hr se odlučio podržati susjede odnosno slovensku i srpsku nogometnu reprezentaciju na popularnom sportskom događanju. Oglašivačka kampanja? Gerilski marketing? Provokacija? Dobra volja uredništva? Uz Index bi moglo biti jedno ili sve od navedenoga. Neovisno o motivaciji, što će sve Index.hr dobiti za ovaj simpatičan potez osim pokojeg zajedljivog komentara?

Babić opet ljubi… “Index za sosede” te “Индекс уз комшије” pojavili su se na pozadinama te grafičkim oglasima na Indexu povodom Svjetskog nogometnog prvenstva. Index.hr se odlučio podržati susjede odnosno slovensku i srpsku nogometnu reprezentaciju na popularnom sportskom događanju.

Oglašivačka kampanja? Gerilski marketing? Provokacija? Dobra volja uredništva? Uz Index bi moglo biti jedno ili sve od navedenoga. Neovisno o motivaciji, što će sve Index.hr dobiti za ovaj simpatičan potez osim pokojeg zajedljivog komentara?

Indexova podrška Slovenije i Srbije na Svjetskom nogometnom prvenstvu izražena je kroz grafičke oglase te punu pozadinsku zastavu svake države. Na stranu lijepe Indexove gesta, što možete naučiti iz njihova poteza?

Što je Index.hr dobio?

Indexovi pravi motivi ostat će poznati samo uredništvu, ali koristi vidimo svi…

Index.hr voli...
 • Linkovi su izuzetno vrijedni za web stranice. Linkovi daju web stranicama autoritet i služe kao preporuka. Stranica na koju je više drugih web stranica linkalo ima veći autoritet, posebno ukoliko su ti linkovi relevantni za temu odnosno sadržaj koji se traži. Link poput “Index.hr” na ovaj članak mnogo je vrijedniji od linka “kliknite ovdje”, jer ne želimo da tražilice nađu ovaj članak za pojam “kliknite”.  Na Indexov članak linkali su mnogi slovenski i srpski mediji poput Vesti i Monda;
 • Index.hr nije aktivan na Twitteru, ali kada su podržali Sloveniju i Srbiju, reakcije su bile odmah vidljive na društvenim mrežama. Twitterov timeline bio je prepun reakcije, podrške i pohvala za hrvatski portal;
 • Index.hr svojim je potezom dobio mnogo novih čitatelja iz Srbije i Slovenije. Kada sam pitao neke od kolega da nabroje hrvatske internetske medije, Index.hr gotovo je uvijek bio spomenut prvi. Od Severine do sadašnje akcije, Index.hr često cilja teme koje će biti zanimljive čitateljima iz regije, makar Gemius i većina oglašivaća možda nije za njih zainteresirana.

Sadržaj koji privlači linkove i reakcije

Znate li što je linkbait? Linkbait su sadržaji koji su napravljeni kako bi privukli što više reakcija te linkova. Kontroverzni sadržaji najbolji su linkbait. Index.hr to dobro zna.

Od članaka koji se suprostavljaju stavovima svih ostalih medija do onih koje niti jedan drugi medij ne bi objavio, Indexovo uredništvo zna da su upravo drugačiji sadržaji zanimljivi korisnicima i čitateljima. Drugi mediji poput Jutarnjeg lista, Tportala i Net.hr-a također sve više stvaraju takve sadržaje.

Na žalost, mnogo novinara i blogera ne zna napraviti kvalitetan, zanimljiv sadržaj koji će privući pozornost, već se zadovoljavaju senzacionalizmom. Često riskiraju svoje čitatelje s bombastičnim naslovima za članke koje sadržaj ne može opravdati. Dobar linkbait je vodič kroz Twitter Denisa Avdagića. Kvalitetan sadržaj koji će naći svoju publiku uz jednostavan i jak naslov. Pun pogodak.

Kako stvoriti sadržaj koji privlači linkove i reakcije na društvenim mrežama? O tome ćemo u jednom drugom članku.

Indexovci je ovom akcijom pokazao kako dobro poznaju čitateljstvo te kako bez “sisa i guzica” možete privući pozornost. Što vi mislite o Indexovoj podršci Srbiji i Sloveniji na Svjetskom nogometnom prvenstvu? Recite u komentarima…

Komentari

 1. Luka Sucic

  Luka Sucic

  06. 07. 2010. u 12:48 pm Odgovori

  Genijalan potez bez obzira što je motiviran isključivo osobnim dobitkom. Ali pokazuje da Index ipak razmišlja a ne lupa pa šta prođe 🙂 Ipak imaju kormilara

 2. Bojan Bajgorić Šantić

  Bojan Bajgorić Šantić

  06. 07. 2010. u 1:38 pm Odgovori

  Jedna od metoda je i stavljanje Index.hr-a u naslov 🙂 Meni su u pravilu ok načini privlačenja ako su istiniti i ako je sadržaj kvalitetan. Recimo, uvjeren sam da je Index.hr ovdje da bi eventualno ostvario dodatni efekt za Netokraciju, ali mi je ok, jer je sadržaj smislen i pozitivan s vječnim pitanjem: kako privući posjetitelje. Pitanje čiji odgovor mene zanima je “što je potrebno da se stvori posjetitelj koji se često samostalno vraća na stranicu”.

 3. Dulijano Nola

  Dulijano Nola

  06. 07. 2010. u 2:20 pm Odgovori

  Što god bio motiv pisanja ovog članka ova stranica će uskoro biti u top 5 rezultata na Google.hr za upit index.hr. Zanimljivo je i to da je u ovom tekstu index.hr spomenut preko 20 puta a da nema niti jednog linka.

 4. Goran Pilipović

  Goran Pilipović

  06. 07. 2010. u 11:28 pm Odgovori

  Ja iskreno mislim da je to čist marketinški potez bez i malo emocija. Ne može me niko ubediti da iskreno podržavaju “susjede i komšije” kada dozvoljavaju onakve bljuvotine u komentarima, pa čak su i neke vesti očigledno pristrasne, gle čuda, na suprotnu stranu 🙂

  Ja sam dugo pratio index, i mene su naveli par puta da bar pokušavaju da nešto urade pametno, ali sam prestao. Nije to bila neka odluka da prestanem, jednostavno ispao iz igre.

  Da ne dužim ovde nema ništa od podrške već prosta želja da se bar malo iskoristi SP. Šta više neko reče da su time “bajali” da ispadnemo, što se i desilo 🙂

 5. Nikola Krajačić

  Nikola Krajačić

  07. 07. 2010. u 12:06 am Odgovori

  Potpis na bluesmanov komentar.
  Index je vidio priliku da se izreklamira kao netko tko ima ikakvih vrijednosti, ali mislim da itko s imalo mozga zna da će oni napraviti bilo šta za broj posjeta.

  Nemaju nikakvih vrijednosti, niti prema novinarstvu kao struci, niti prema nekakvoj etici (linkovi, anyone?) niti prema susjedima i komšijama. Samo davaj posjete 🙂

 6. Haris Čusto

  Haris Čusto

  07. 07. 2010. u 10:34 am Odgovori

  Opet, Index-hr za razliku od drugih HR portala pokušava da dobije i posjetioce iz susjednih država, možda ne toliko sa člancima, al svakako sa detaljima kao što su pozadine koje su do sada vrtili, mene su dobili (BiH) i to ne samo sa ovim, već jednostavno Index.hr je jedini hr portal koji posjećujem – možda zbog načina na koji pišu, a meni odgovara… Nekada su surovi, nekada lažu, al većinom se trude da budu prvi i ispravni u onome što rade.

 7. Robi

  Robi

  13. 08. 2010. u 9:49 pm Odgovori

  Oni imaju dobre ideje kako privući posjetitelje. Katkad stječem dojam da su i ispadi servera radi marketinga 🙂 …. Čim ne radi index na sve se strane pita što se dešava i komentira se.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.