Index.hr voli Srbiju i Sloveniju... sa svrhom

Index.hr voli Srbiju i Sloveniju… sa svrhom

Babić opet ljubi... “Index za sosede” te “Индекс уз комшије” pojavili su se na pozadinama te grafičkim oglasima na Indexu povodom Svjetskog nogometnog prvenstva. Index.hr se odlučio podržati susjede odnosno slovensku i srpsku nogometnu reprezentaciju na popularnom sportskom događanju. Oglašivačka kampanja? Gerilski marketing? Provokacija? Dobra volja uredništva? Uz Index bi moglo biti jedno ili sve od navedenoga. Neovisno o motivaciji, što će sve Index.hr dobiti za ovaj simpatičan potez osim pokojeg zajedljivog komentara?

Babić opet ljubi… “Index za sosede” te “Индекс уз комшије” pojavili su se na pozadinama te grafičkim oglasima na Indexu povodom Svjetskog nogometnog prvenstva. Index.hr se odlučio podržati susjede odnosno slovensku i srpsku nogometnu reprezentaciju na popularnom sportskom događanju.

Oglašivačka kampanja? Gerilski marketing? Provokacija? Dobra volja uredništva? Uz Index bi moglo biti jedno ili sve od navedenoga. Neovisno o motivaciji, što će sve Index.hr dobiti za ovaj simpatičan potez osim pokojeg zajedljivog komentara?

Indexova podrška Slovenije i Srbije na Svjetskom nogometnom prvenstvu izražena je kroz grafičke oglase te punu pozadinsku zastavu svake države. Na stranu lijepe Indexove gesta, što možete naučiti iz njihova poteza?

Što je Index.hr dobio?

Indexovi pravi motivi ostat će poznati samo uredništvu, ali koristi vidimo svi…

Index.hr voli...
 • Linkovi su izuzetno vrijedni za web stranice. Linkovi daju web stranicama autoritet i služe kao preporuka. Stranica na koju je više drugih web stranica linkalo ima veći autoritet, posebno ukoliko su ti linkovi relevantni za temu odnosno sadržaj koji se traži. Link poput “Index.hr” na ovaj članak mnogo je vrijedniji od linka “kliknite ovdje”, jer ne želimo da tražilice nađu ovaj članak za pojam “kliknite”.  Na Indexov članak linkali su mnogi slovenski i srpski mediji poput Vesti i Monda;
 • Index.hr nije aktivan na Twitteru, ali kada su podržali Sloveniju i Srbiju, reakcije su bile odmah vidljive na društvenim mrežama. Twitterov timeline bio je prepun reakcije, podrške i pohvala za hrvatski portal;
 • Index.hr svojim je potezom dobio mnogo novih čitatelja iz Srbije i Slovenije. Kada sam pitao neke od kolega da nabroje hrvatske internetske medije, Index.hr gotovo je uvijek bio spomenut prvi. Od Severine do sadašnje akcije, Index.hr često cilja teme koje će biti zanimljive čitateljima iz regije, makar Gemius i većina oglašivaća možda nije za njih zainteresirana.

Sadržaj koji privlači linkove i reakcije

Znate li što je linkbait? Linkbait su sadržaji koji su napravljeni kako bi privukli što više reakcija te linkova. Kontroverzni sadržaji najbolji su linkbait. Index.hr to dobro zna.

Od članaka koji se suprostavljaju stavovima svih ostalih medija do onih koje niti jedan drugi medij ne bi objavio, Indexovo uredništvo zna da su upravo drugačiji sadržaji zanimljivi korisnicima i čitateljima. Drugi mediji poput Jutarnjeg lista, Tportala i Net.hr-a također sve više stvaraju takve sadržaje.

Na žalost, mnogo novinara i blogera ne zna napraviti kvalitetan, zanimljiv sadržaj koji će privući pozornost, već se zadovoljavaju senzacionalizmom. Često riskiraju svoje čitatelje s bombastičnim naslovima za članke koje sadržaj ne može opravdati. Dobar linkbait je vodič kroz Twitter Denisa Avdagića. Kvalitetan sadržaj koji će naći svoju publiku uz jednostavan i jak naslov. Pun pogodak.

Kako stvoriti sadržaj koji privlači linkove i reakcije na društvenim mrežama? O tome ćemo u jednom drugom članku.

Indexovci je ovom akcijom pokazao kako dobro poznaju čitateljstvo te kako bez “sisa i guzica” možete privući pozornost. Što vi mislite o Indexovoj podršci Srbiji i Sloveniji na Svjetskom nogometnom prvenstvu? Recite u komentarima…

Komentari

 1. Luka Sucic

  Luka Sucic

  06. 07. 2010. u 12:48 pm Odgovori

  Genijalan potez bez obzira što je motiviran isključivo osobnim dobitkom. Ali pokazuje da Index ipak razmišlja a ne lupa pa šta prođe 🙂 Ipak imaju kormilara

 2. Bojan Bajgorić Šantić

  Bojan Bajgorić Šantić

  06. 07. 2010. u 1:38 pm Odgovori

  Jedna od metoda je i stavljanje Index.hr-a u naslov 🙂 Meni su u pravilu ok načini privlačenja ako su istiniti i ako je sadržaj kvalitetan. Recimo, uvjeren sam da je Index.hr ovdje da bi eventualno ostvario dodatni efekt za Netokraciju, ali mi je ok, jer je sadržaj smislen i pozitivan s vječnim pitanjem: kako privući posjetitelje. Pitanje čiji odgovor mene zanima je “što je potrebno da se stvori posjetitelj koji se često samostalno vraća na stranicu”.

 3. Dulijano Nola

  Dulijano Nola

  06. 07. 2010. u 2:20 pm Odgovori

  Što god bio motiv pisanja ovog članka ova stranica će uskoro biti u top 5 rezultata na Google.hr za upit index.hr. Zanimljivo je i to da je u ovom tekstu index.hr spomenut preko 20 puta a da nema niti jednog linka.

 4. Goran Pilipović

  Goran Pilipović

  06. 07. 2010. u 11:28 pm Odgovori

  Ja iskreno mislim da je to čist marketinški potez bez i malo emocija. Ne može me niko ubediti da iskreno podržavaju “susjede i komšije” kada dozvoljavaju onakve bljuvotine u komentarima, pa čak su i neke vesti očigledno pristrasne, gle čuda, na suprotnu stranu 🙂

  Ja sam dugo pratio index, i mene su naveli par puta da bar pokušavaju da nešto urade pametno, ali sam prestao. Nije to bila neka odluka da prestanem, jednostavno ispao iz igre.

  Da ne dužim ovde nema ništa od podrške već prosta želja da se bar malo iskoristi SP. Šta više neko reče da su time “bajali” da ispadnemo, što se i desilo 🙂

 5. Nikola Krajačić

  Nikola Krajačić

  07. 07. 2010. u 12:06 am Odgovori

  Potpis na bluesmanov komentar.
  Index je vidio priliku da se izreklamira kao netko tko ima ikakvih vrijednosti, ali mislim da itko s imalo mozga zna da će oni napraviti bilo šta za broj posjeta.

  Nemaju nikakvih vrijednosti, niti prema novinarstvu kao struci, niti prema nekakvoj etici (linkovi, anyone?) niti prema susjedima i komšijama. Samo davaj posjete 🙂

 6. Haris Čusto

  Haris Čusto

  07. 07. 2010. u 10:34 am Odgovori

  Opet, Index-hr za razliku od drugih HR portala pokušava da dobije i posjetioce iz susjednih država, možda ne toliko sa člancima, al svakako sa detaljima kao što su pozadine koje su do sada vrtili, mene su dobili (BiH) i to ne samo sa ovim, već jednostavno Index.hr je jedini hr portal koji posjećujem – možda zbog načina na koji pišu, a meni odgovara… Nekada su surovi, nekada lažu, al većinom se trude da budu prvi i ispravni u onome što rade.

 7. Robi

  Robi

  13. 08. 2010. u 9:49 pm Odgovori

  Oni imaju dobre ideje kako privući posjetitelje. Katkad stječem dojam da su i ispadi servera radi marketinga 🙂 …. Čim ne radi index na sve se strane pita što se dešava i komentira se.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Mobilno

Kako je Njuškalo uz pomoć foto-prepoznavanja za 70% ubrzao predaju oglasa u mobilnoj aplikaciji

Foto-prepoznavanje predmeta u samom je vrhu svjetskih trendova i primjene umjetne inteligencije, a mi smo odlučili upravo tu tehnologiju uvrstiti u Njuškalovu aplikaciju prilikom predavanja oglasa. Kako je proces izgledao u praksi, na koje smo izazove naišli i što su planovi za budućnost, otkrivamo.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.

Što ste propustili

Društvene mreže

Nana Nadarević, Mija Dropuljić, Natko Beck: Influenceri koji zdravlje – a možda i život – znače

Razgovarala sam s tri influencera, Nanom Nadarević, Mijom Dropuljić i Natkom Beckom, koji su svoj utjecaj iskoristili za poticanje važnih tema - od podizanja svijesti o uznemiravanju do boljeg komuniciranja u zdravstvu.

Kultura 2.0

Ne smijemo dozvoliti da nam se djeca pogube u virtualnoj stvarnosti igara

Prije nekoliko godina dala sam intervju za Netokraciju na temu virtualne (VR) i proširene stvarnosti (AR). Koju sam tada vrlo naivno zagovarala. Sad ju više ne zagovaram. Dapače, povlačim se iz profesionalnog djelovanja u polju digitalnih medija i filma. Ali prije nego se povučem, želim opozvati svoje previše olako dane osvrte.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Gaming

Od Google Stadije do Apple Arcadea: Provjerili smo (nama) najvažnije gaming događaje 2019.

U novoj gaming epizodi Netokracija Podcasta prisjećamo se bitnih prošlogodišnjih vijesti iz najveće zabavne industrije, a o već tekućoj 2020. komentiramo poznate najave i naslove koje željno iščekujemo.

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Startupi i poslovanje

Christina Calje, od direktorske pozicije u Goldman Sachsu do vlastitog AI startupa

Prije nešto više od četiri godine, Christina je iz financijske posve prešla u tehnološku industriju. Danas kao osnivačica startupa Autheos, koji uz pomoć AI optimizira video kampanje, sudjeluje i u projektima za definiranje pravnih okvira odgovornosti AI sustava, a upravo ju je to, kao vrsnu stručnjakinju i uspješnu ženu dovelo na LEAP Women konferenciju nakon koje sam s njom pričala o AI-u, marketinškim strategijama, društvenim mrežama, GDPR-u i video trendovima.