Krajnje je vrijeme da konačno bacimo naljepnice i papire: Stiže era aplikacija za vjernost

Krajnje je vrijeme da konačno bacimo naljepnice i papire: Stiže era aplikacija za vjernost

Točite gorivo, dobijete naljepnice na papirić pa onda popuste. I onda izgubite papirić pa naljepnice... A kartice vjernosti redovito nemate uza sebe. I onda nikakve koristi. Česta je to praksa u Hrvatskoj već niz godina, ali se polako mijenja. Vrijeme je digitalizirati i takvo iskustvo, a Inina loyalty aplikacija je sjajan primjer.

Starbucks, McDonald’s, Dominos i druge velike kompanije već dugo vremena koriste takozvane loyalty aplikacije kako bi svojim korisnicima ponudili ekstra sadržaje i potaknuli ih, jasno, da kupuju proizvode baš kod njih. Programi lojalnosti napredovali su uvelike od samog prikupljanja naljepnica na papiriće, a danas u različitim industrijama možete dobiti puno toga ako ste redovit kupac nekog brenda.

Primjerice, spomenuti Starbucks vam daje mogućnost narudžbe kave unaprijed, a svakom kavom ćete skupiti zvjezdice koje vas vode prema proizvodima kao što su besplatna kava za kuhanje doma ili posebne šalice. Čitava ideja ovih aplikacija zasniva se na tome da provodite vrijeme i kupujete često na istom mjestu pa zašto onda ne biste i dobili nešto besplatno jednom u par dana ili tjedana kao nagradu za redovitost.

Prema istraživanjima, ovaj gornji argument je zaslužan za činjenicu da 80 posto svih kupaca u SAD-u postaje vjernije brendovima samo zbog toga što imaju dobar program vjernosti. Njih više od 70% će radije sudjelovati u programu putem aplikacije koja je jednostavna za korištenje. 

Svako malo – neki znak pažnje

Jedan od novih primjera takvih aplikacija vjernosti je INA Loyalty app, a koja će svima onima koji toče gorivo na njezinim postajama osigurati neke pogodnosti poput popusta, besplatnih kava i sličnog. U razgovoru s Goranom Augustinovićem, direktorom Upravljanja odnosima s kupcima Ine nastojao sam saznati detalje ove aplikacije i vidjeti zašto bi netko imao aplikaciju benzinske postaje?

Dok Starbucks daje besplatnu malu kavu ako skupite nekoliko bodova, INA će vas počastiti kavom samim učlanjenjem u program. Nastavkom kupovanja na INA postajama skupljat ćete bodove kojima ćete otključati nove razine aplikacije, sve dok ne dođete do VIP statusa, za koji Goran kaže:

U ovom trenutku vam možemo reći kako su sve pogodnosti i nagrade koje kupci mogu dobiti u prethodnim razinama programa uključene i u VIP status. Uz to smo pripremili dodatna iznenađenja koje uključuju proizvode i usluge izvan Ininog portfelja.

Prema tome, morat ćete koristiti usluge INA postaja kako biste saznali.

Za ovakve programe vjernosti, funkcionalni pregled kroz aplikaciju posebno je važan za korisničko iskustvo. Tako ćete i kroz Ininu aplikaciju moći upravljati profilom, sakupljati bodove i koristiti karticu vjernosti, iskoristiti svoje nagrade za hranu i piće u Fresh Cornerima, pratiti napredak u statusima, ostvarivati popuste na goriva, autokozmetiku i druge usluge te brže pronaći INA benzinske postaje.

INA
Osim pronalaska benzinskih postaja, dobijete i popuste na proizvode koje ionako grickate kada vozite autocestom.

Zadržavanje, ne akvizicija

Aplikacije vjernosti općenito, oslanjaju se na zadržavanju postojećih korisnika, a ne na akviziciji novih. Iz perspektive benzinske postaje to ima smisla – vama kao kupcu je najvažnije da je gorivo dobro i da je cijena u redu, a ako vam za svako točenje goriva ili kupovinu pića ili kozmetike za auto benzinska dodijeli i neki popust ili besplatnu stvar, nastavit ćete ići kod njih. Goran dodaje:

Nagrade za gorivo zasigurno su najatraktivnije i vjerujemo da će se najviše i koristiti, no kupci će također imati priliku bolje se upoznati i s našim ostalim vrhunskim proizvodima.

Već nakon registracije čeka ih dar dobrodošlice – kava po izboru i 50 bodova na njihovom INA Loyalty računu, a ako su natočili pritom gorivo i 15 lipa popusta po litri Class Plus goriva koji mogu iskoristiti pri sljedećoj kupnji. Kupci tada počinju sakupljati bodove prilikom gotovo svake kupovine na Ininim maloprodajnim mjestima.

Cilj lancima poput benzinskih postaja je dobiti kupce koji se iznova vraćaju na njihove postaje i razvijaju naviku točenja goriva ili kratkog predaha upravo kod njih. Logično je i ako gledate kao kupac; zašto onda ja ne bih koristio aplikaciju kada već ionako stalno stajem na istim postajama?

Ovo vrijedi i za supermarkete, kafiće i restorane brze prehrane, ali se pomalo gubi kada je riječ o, recimo, trgovinama odjećom koji se više temelje na popustima za širenje i akviziciju korisnika, budući da se radi o brendovima kojima su novi korisnici izuzetno vrijedni. 

Kartice za bodove polako odlaze u prošlost.

Gorivo nam svima treba

Ono što benzinske postaje stavlja u prilično zanimljivu poziciju kada je riječ o programima vjernosti je sama činjenica da se radi o benzinskim postajama.

Gorivo je još uvijek nešto što gotovo svakome treba barem jednom u dva tjedna, a popusti na isto pridobit će i najtvrđe korisnike. Ne čudi stoga što velike kompanije poput Exxona i Shella već imaju svoje aplikacije koje se temelje gotovo isključivo na popustima tijekom točenja goriva što, među ostalim pogodnostima, nudi i Inina aplikacija.

Za razliku od poslovnih kupaca koji prolaze značajno više kilometara nego prosječni vozač i koji već imaju neki popust na gorivo korištenjem flotnih kartica naftnih kompanija, sudjelovanje u ovakvom loyalty programu pogodnost popusta na gorivo pruža i privatnim korisnicima.

Također, ne smijemo zaboraviti kako je dostupnost benzinskih postaja važan čimbenik. Svi mi nekada odemo do benzinske jer nam baš u tom trenutku treba neka sitnica, a korištenje loyalty aplikacije čini takve male kupovine isplativijima jer nudi popuste na velik broj artikala.

Logičan korak naprijed za brend

Goran pojašnjava kako je aplikacija logičan korak jer se radi o nečem što ćete mnogo teže izgubiti ili zaboraviti. Znam da ja gotovo nikada ne nosim svoje kartice od raznih trgovina kada u njih idem pa mi se digitaliziranje ovog čini kao zaista bolja opcija.

Osim toga, uključivanje elemenata gamifikacije kao što su otključavanje novih razina u aplikaciji, sudjelovanja u različitim izazovima i igrama može biti zanimljivo ako imate naviku tu i tamo na benzinskoj kupiti stvari za auto ili piće za put.

Ako vozite auto i točite gorivo, uistinu ne postoji razlog zašto ne biste uz to imali i aplikaciju koja vas redovno nagrađuje. Na kraju, glavni cilj ovih aplikacija je da kažete “Idem na postaju X jer s aplikacijom tamo bolje prođem!”.

Više informacija o INA Loyalty programu vjernosti, ali o ostalim aspektima digitalizacije Inine maloprodaje doznajte od Gorana Augustinovića, direktora Upravljanja odnosima s kupcima koji je gostovao u INA Podcastu.

Komentari

 1. ludi panj

  ludi panj

  17. 10. 2020. u 9:35 am Odgovori

  odlično, nakon šta su nas izmaltretirali po benziskama,
  kupi borić, kupi čokoladu na akciji, evo ti naljepnica pa dobiješ komplet preplačenih noževa,

  sad bi trebali instalirati aplikaciju da nas maltretiraju i digitalno,

  #howYesNo

  i da Ina brand, jako smiješno
  možda prije 30-tak godina kad je bila razvojna naftna kompanija
  danas je skladište, točionica, strana podružnica u nestajanju

 2. Dario Petrović

  Dario Petrović

  23. 10. 2020. u 7:52 pm Odgovori

  Ja bi vrlo rado isprobao tu aplikaciju, ali nažalost INA nije istu postavila u Apple store za USA. Prije nego što počnu komentari tipa “Pa što će to nekome iz USA?! Živimo u Hrvatskoj!”, mnoge druge hrvatske kompanije su stavile svoje aplikacije u USA store (HAC, zaba, pa čak i INA ima svoj INA PAY).
  Strategija objavljivanja aplikacija očito ne postoji.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.