Igor Mladinović: Korak bliže uzoru korak je dalje od kreativnosti

Igor Mladinović: Korak bliže uzoru korak je dalje od kreativnosti

Na konferenciji Market&ng, koja se prošlog tjedna održala u prostorijama Ekonomskog fakulteta u Osijeku, posjetitelji su imali priliku čuti zanimljiva predavanja govornika iz područja marketinga, novih medija i općenito digitalnog društva. Osim raznih radionica, koje su tematski varirale od Snapchata do Content Marketinga, kao jedno od zanimljivijih predavanja izdvojili bismo ono Igora Mladinovića iz Imaga nazvano "Uzori – ubojice kreativnosti".

Slika:
Slike: Tržište i nove generacije, Market&ng

Igor je završio strojarstvo, ali, kako sam kaže, nije u struci radio niti dana, jer je nakon prakse u tvornici vagona jednostavno shvatio kako to nije za njega. Umjesto toga, odbio je vrlo dobro plaćen posao kako bi se bavio nečim kreativnim, u čemu je i uspio. Trenutno radi u agenciji Imago, te je kao dio nje sudjelovao u nizu projekata i kampanja za domaće i strane klijente.

No, što je za Igora zapravo kreativnost?

Kreativnost bi trebala biti stvaranje nečega, nečega novog, unutar okruženja koje tome nečemu daje smisao. Taj smisao je ono što je bitno. Da ja sad skinem majicu i zavežem ju oko glave, to bi bilo izuzetno glupo, a ne izuzetno kreativno. Ludost nije kreativnost, iako može biti ako ima smisla.

Kreativnost mora biti dobro tempirana

Kazimir Maljevič napravio je sliku crnog kvadrata na bijeloj pozadini i ona je bila izrazito kreativna jer je nastala u vremenskom i prostornom okviru koji je to omogućio. Da netko danas ponovi isto – to više ne bi bilo kreativno. Isto tako, kreativnost se može manifestirati u bilo kojem segmentu života, bio to posao, sport ili nešto treće.

No, postoje li samo određeni kreativni poslovi ili svaki posao može biti kreativan – i koji je savjet za pronalaženjem kreativnosti u poslu?

Svaki posao može biti kreativan i financijski isplativ. Kako? Tako da osvijestimo ono što bismo radili kada novac uopće ne bi postojao i to onda radimo za novac. To se ne treba brkati s hobijem, iz hobija se uzimaju samo lijepi segmenti. Posao ima i ružne strane, ali njih trebamo voljeti.

Emocije su najvažnije

Marketing

Često si postavljamo pitanje je li važnije voditi se emocijama ili razumom prilikom donošenja odluka. Vjerojatno nam emocije i srce kažu jedno, dok nam logika i okolina nalažu drugo, jer je “sigurnije” i nema toliko rizika, a često i “pametnije” jer jednostavno ne odskače od okoline. Igorov savjet bio je jednostavno prepustiti se onome što volite i nastojati napraviti nešto od toga. Svaki posao može biti najbolji posao na svijetu, ako prvenstveno volite ono što radite.

Ono što Igor izdvaja kao grešku mnogih je orijentiranje prema uzorima. Treba težiti inspiraciji od strane uspješnih ljudi, a ne pokušavati biti isti poput nekoga tko je nešto izmislio. Treba biti svjestan da nikada nećemo moći biti dobri u nečemu poput naših uzora te, umjesto da se okrećemo imitaciji uspješnih ljudi, trebamo težiti tome da nas uspješni ljudi inspiriraju.

Svaki korak bliže uzoru korak je dalje od kreativnosti.

Treba imati hrabrosti

Igor je za kraj rekao kako se studenti ne trebaju bojati biti hrabri u donošenju odluka, kao što se ne trebaju bojati slijediti svoje srce. Naveo je kako će teško imati bolje prilike za biti kreativni i donositi odluke srcem kada budu imali, primjerice, obitelj i kredit. Vrijeme za donošenje odluka srcem svakako je sada, jer u najgorem slučaju kao student možete izgubiti godinu dana života, što je svakako bolje nego izgubiti 30 godina kasnije radeći nešto što ne volite.

Budite drčni, znatiželjni i hrabri. Poštujte svakoga, ali ne slušajte nikoga. Ne slijedite uzore, inspirirajte se životom.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.

Sponzorirano

5 najzanimljivih komentara hrvatskih stručnjaka o stanju Europske Unije!

Hrvatski stručnjaci na panel raspravi Digital Brunch jučer su komentirali stanje Europske unije: kako EU može dodatno pomoći poduzetnicima i demokratskim procesima te što može učiniti da ojača protok ljudi, dobara i kapitala, samo su neke od stavki kojih su se dotakli.

Tehnologija

Apple jučer nije najavio novi mobitel, ali njegovi proizvodi barem više nisu skupi kao prije

Novi rujan, novi Apple događaj. Ovoga puta, možda bez mobitela, ali i dalje zanimljiv.