5 razloga zbog kojih je hardver, hot, hot, hot, hot, hot!

5 razloga zbog kojih je hardver, hot, hot, hot, hot, hot!

IDCEE, koji se upravo održava u Kijevu, sav je u znaku hardvera. Nije novost da je hardver ona nova, vruća stvar na tehnološkom tržištu, pogotovo ako uzmemo u obzir akvizicije koje potresaju startup svijet u posljednje vrijeme – Google je kupio Nest, Facebook Oculus, Apple Beats. No, zašto je hardver ponovno popularan i zašto baš sada? Nekoliko predavanja i panela bilo je posvećeno upravo ovoj temi.

Na IDCEE konferenciji, hardver je bio bitna tema.
Na IDCEE konferenciji, hardver je vrlo zastupljena tema. (Slike: IDCEE Facebook stranica)

Aleksander Tõnnisson, direktor i suosnivač estonskog hardverskog akceleratora Buildit, koji je nedavno poslao poziv i ovdašnjim startupima da se prijave za program, u svojemu je predavanju na IDCEE-u naveo četiri ključne stvari koje su dovele hardver tamo gdje je danas i omogućile lakše kreiranje prototipa i gotovih proizvoda. To su, kronološki, Arduino, Raspberry Pi, Kickstarter, Pebble. Dok su prva dva čimbenika olakšala stvaranje stvarčica koje će rješavati neke od problema, crowdfunding platforme, a uz to i Pebble, koji je “probio led”, omogućile su lakši dolazak do publike te financiranje postupka proizvodnje, čiji su troškovi daleko veći nego kod softverskih projekata.

No, treba uzeti u obzir i još jednu stvar. Koliko nas zapravo nosi Pebble? Druge pametne satove? Narukvice? Iako Netokraciju čitaju obožavatelji gadgeta, vjerujem da su oni koji koriste ovakve naprave i dalje u manjini. No, Aleksander uspoređuje to s korištenjem prvih mobilnih uređaja – prvo se o njima mnogo pričalo, a danas ih gotovo svi posjeduju. Očekuje da će se slično dogoditi i u hardverskom svijetu – do 2020. Svaka će osoba na svijetu prosječno koristiti 10 elektroničkih napravica, odnosno bit će ih oko 80 milijardi – sada ih je 100 puta manje, ali zato je sad i pravi trenutak za bacanje u posao, ali i ulaganje.

Aleksander Tõnnisson
Aleksander Tõnnisson kaže kako je sada pravo vrijeme za ulaganje u hardver.

A evo i onih, iz naslova obećanih, pet razloga:

  1. Hardverske su komponente jeftinije.
  2. Povezivost sa softverom je poboljšana.
  3. Kreiranje prototipa daleko je lakše (jesmo li spomenuli 3D printere?).
  4. Pametni telefoni i tableti su sveprisutni.
  5. Ne zaboravimo i crowdfunding platforme.

Životni ciklus hardverskog startupa

Treba imati na umu da je životni ciklus hardverskog startupa ponešto drugačiji i kompliciraniji od softverskog. Da, oba počinju idejom, a potom slijedi Minimum Viable Product (ili, kako neki kažu, u hardverskom svijetu je važnije postići Minimum Exciting Product – najosnovniji proizvod koji će zainteresirati, uzbuditi ciljanu publiku, a koji ne mora biti nimalo atraktivan). U toj fazi se traži pravo vrijeme za izlazak na tržište, pravi se prototip, radi se na product dizajnu, softveru, firmwareu, CAD-u… Slijedi proizvodnja, koja je doista posebna priča (na panelu u kojemu su, uz Aleksandra, sudjelovali Jeff Katz, direktor u Hardware.co, Yaroslav Romashko, suosnivač i direktor operacija u akceleratoru Carrot te Aleš Špetič, direktor CubeSensorsa, povela se oštrija rasprava o razlici između proizvodnje u Kini ili u lokalnim tvornicama. CubeSensors se u većini proizvodi u Sloveniji, a Alešove razloge za to možete pronaći i u izvještaju s njegovog predavanja na konferenciji Shift.), a tu dolazimo do dizajna za proizvodnju, alata, sastavljanja, kvalitete, certificiranja, pravila, logistike, a i problema novčane prirode, jer cijeli ovaj proces itekako košta. Posljednji dio se odnosi na prihode (i rashode), i tu imamo financiranje, investicije, brendiranje, marketing, plaćanja, korisničku službu, distribuciju, PR, crowdfunding… Doista, pune ruke posla za hardveraše.

Aleš Špetič iz slovenskog CubeSensorsa objašnjavao je koliko je drugačije osnovati hardverski startup u usporedbi sa softverskim.
Aleš Špetič iz slovenskog CubeSensorsa objašnjavao je koliko je drugačije osnovati hardverski startup u usporedbi sa softverskim.

Novi poslovni modeli

Tek što smo naučili izraze kao što su SaaS, freemium i drugi poslovni modeli koje su nam donijeli softverski startupi, vrijeme je da izvadimo notesić i olovčicu ili kakvu pametno pisalo i zabilježimo modele koje donosi hardver:

  1. HaaShardware as a service. Primjer – lokalni spremnik za podatke u oblaku. U obliku jajeta.
  2. Hardmium – Poput freemiuma, osnovni proizvod je za sve isti. Ako želite dodatne funkcionalnosti, platite. 🙂
  3. HaaP,  hardware as a platform – zašto netko ne bi kreirao softver za hardver?
  4. Hard data – prikupljanje podataka i njihova analiza uz pomoć hardverskih spravica, pa potom prodaja tih podataka.

I doista, za kraj izdvajamo zanimljiv podatak kako je usporio rast prodaje pametnih telefona, tableta, računala, a istodobno raste prodaja uređaja koji komuniciraju s drugim uređajima. Vrijeme za uskakanje na hardverski vlak nikad nije bilo bolje – osim, možda, jučer.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.

Startupi i poslovanje

Lekcije 10 godina tehnološke scene su jasne: B2B i profitabilnost prvo, a investicija tek kasnije!

Silicijska dolina je hrvatsku tehnološku scenu učila da bez investicija neće nigdje stići. Deset godina kasnije; Infobip, Nanobit, Infinum i mnogi drugi dokaz su da postoji drugačiji način.

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.