Hiperlinkanje je savršeno u redu, potvrdio je Europski sud

Hiperlinkanje je savršeno u redu, potvrdio je Europski sud

Čini li vam se da to nikad nije ni bilo upitno, u krivu ste. Sud Europske unije do jučer je vijećao o tome zbog slučaja Nilsa Svenssona i suradnika protiv tvrtke Retriever Sverige. Ipak je prevladao zdrav razum, a presuda je potvrdila kako dijeljenje poveznica nije kršenje autorskih prava.

Presudio je ipak zdrav razum
Presudio je ipak zdrav razum

Čini li vam se da to nikad nije ni bilo upitno, u krivu ste. Sud Europske unije do jučer je vijećao o tome zbog slučaja Nilsa Svenssona i suradnika protiv tvrtke Retriever Sverige. Ipak je prevladao zdrav razum, a presuda je potvrdila kako dijeljenje poveznica nije kršenje autorskih prava.

Naime, agregator vijesti Retriever Sverige bez odobrenja novinara je na vlastite stranice stavljao poveznice na članke koje za svoj medij napisali novinari Göteborgs-Posten, zbog čega su potonji od suda zatražili kompenzaciju. Sve to ne bi bilo toliko sporno da Retriever Sverige nije povezivao na vijesti s vanjskih medija tako da se činilo kao da je uistinu riječ o vlastitom članku, a ne vijesti s vanjskog izvora.

Kao rezultat ove vrlo nespretne situacije, svih 28 zemalja Europske unije jr moglo biti u opasnosti da, ovisno o presudi, izgubi mogućnost (legalnog) dijeljenja poveznica, što je jedan od temelja komunikacije na internetu.

Presudio zdrav razum

Sud u Luksemburgu ipak se odlučio za zdrav razum, odlučivši kako uistinu nije potrebno tražiti dozvolu od osobe koja drži autorska prava prije no što podijelite poveznicu na neku vijest, post na blogu ili stranicu. Srećom za sve medije, jer dijeljenje poveznica igra značajnu ulogu u generiranju prometa. Klikanje na poveznice tako je proglašeno komunikacijskim činom, a istaknuto je kako su članci na Göteborgs-Posten javni, a posjetitelji stranice Retriever Sverige smatraju se javnosti, koja bi, dakle, ionako imala pristup sadržaju te stranice.

Sve u svemu, sud je presudio kako vlasnik stranice, kao što je Retriever Sverige, može bez dozvole autora preusmjeriti korisnike interneta putem poveznika na zaštićena dijela slobodno dostupna na drugoj stranici. Isto ne vrijedi i u slučaju da poveznice, primjerice, omogućavaju javni pristup nekom plaćenom sadržaju ili sadržaju koji inače nije javno dostupan, što je onda potpuno drugi par rukava.

U svakom slučaju, možemo odahnuti, no također ne treba zaboraviti na netiketu dijeljenja koju je Retriever Sverige nonšalantno zaobišao. Ako kao medij dijelite vijest s druge stranice, jasno to naznačite i uvijek povežite s izvornikom.

Komentari

  1. Marko

    Marko

    16. 02. 2014. u 12:17 am Odgovori

    Znači sad neko može legalno napravit news portal sa vijestima vecernjeg, indexa, jutarnjeg itd i na svom sajtu prodavati banere. Znači oni troše lovu na proizvodnju sadržaja a on im fino uzme besplatno i još zaradi

    Čudno pomalo

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Tehnologija

Kako dobiti najbolju moguću kvalitetu slike na Zoomu, Meetu, Skypeu?

2020. je godina prijenosa uživo! A ako još uvijek ne znate što i kako raditi, ne brinite: stiže pomoć!

Što ste propustili

Društvene mreže

Kako je bilo biti Pipi usred “hajke” na brend, otkriva CM godine – Antea Franjić!

Antea ni ne pokušava pričati o broju mjehurića u bočici Pipija, ni koliko je narančasta njihova narančada, ali zato zna uzburkati online vode. Što se krije iza dovitljivog upravljanja društvenim mrežama koje joj je osvojilo nagradu za CM-a godine?

Tehnologija

Evo kako su Combisova cloud rješenja omogućila Rimac Automobilima da nastave razvijati C_Two i od kuće

Mislim da vam ni ne moramo govoriti koliko je dizajniranje automobila zahtjevan posao, ali što se dogodi kada ne možete do svog računala u uredu, a razvijate modele veličine desetak gigabajta?

Startupi i poslovanje

Lora Pleško: Kako voditi tim i tvrtku u doba krize?

Lora Pleško je CEO Mašinerije, tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i web rješenja. Ususret Ladies of New Business konferenciji Lora nam je prenijela iskustva o slaganju internih procesa za vrijeme remote rada.

Intervju

Stručnjaci: Zbog “pada” Štita privatnosti razmislite hoćete li koristiti američke servise kao što je Mailchimp 

Dok se čeka razjašnjenje odnosa između SAD-a i EU u kontekstu prijenosa podataka, tvrtke koje prenose podatke van Europske unije moraju dokazati da su poduzele dovoljne mjere zaštite. Konzultantica za zaštitu podataka, Vlatka Vuković, smatra da su pojedini servisi prešutjeli bitne informacije.

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?