Uspešan biznis preko Interneta u Srbiji? Da, moguć je!

Uspešan biznis preko Interneta u Srbiji? Da, moguć je!

Može li se pokrenuti uspešan e-commerce u državi koja svojim zakonima otežava poslovanje putem Interneta? Sudeći po Darku Vidiću, osnivaču i direktoru Green Designa - može. Vidić je na drugom izdanju OMGcommerce konferencije, koja je prošlog petka održana u Zagrebu, govorio više o tome kako je Green Design pokrenut te kako su se izborili sa administrativnim problemima koji muče ogroman broj Internet preduzetnika.

29WEB
Slika: Marina Filipović Marinshe

Može li se pokrenuti uspešan e-commerce u državi koja svojim zakonima otežava poslovanje putem Interneta? Sudeći po Darku Vidiću, osnivaču i direktoru Green Designa – može. Vidić je na drugom izdanju OMGcommerce konferencije, koja je prošlog petka održana u Zagrebu, govorio više o tome kako je Green Design pokrenut te kako su se izborili sa administrativnim problemima koji muče ogroman broj Internet preduzetnika.

Vidić je započeo svoje predavanje izjavivši da je Green Design danas najveća crowdsourcing platforma u regionu koja spaja dizajnere i sve one koji su u potrazi za kvalitetnim i pristupačnim dizajnerskim rešenjima. Platforma broji više od 6500 registrovanih dizajnera iz čitavog regiona, a do sada je održano preko 160 konkursa te dizajnerima isplaćeno preko 2 miliona RSD.

U proseku vidimo oko 177 ideja za jedan konkurs, a procenat uspešnosti iznosi čak 98%. Do sada smo isplatili značajnu sumu novca dizajnerima, ali i dalje imamo probleme kada je u pitanju isplaćivanje stranih dizajnera, mahom zbog politike koju vodi Narodna Banka Srbije.

Upravo zbog tih problema, Green Design morao je na domišljate načine da planira svoju dalju strategiju razvoja. Kako Vidić ističe, zakon o poslovanju kao da je iz prošlog veka, a situaciji ne doprinosi ni loš pravni sistem kao ni delimična PayPal podrška.

Kao glavni problem Darko je naveo odbojnost banaka koje ne priznaju “uslove korišćenja” na sajtu kao legitiman ugovor. Zbog ovoga se kompanije tretiraju kao najveći državni neprijatelji, te se od njih traži da plate porez pre nego što ostvare bilo kakav profit. Povrh svega i klijenti umeju da zadaju probleme ali zahvaljujući konstantnoj edukaciji čak i takvi problemi mogu se rešiti.

Posvećen tim koji pomera granice

Vidić je rekao da u Srbiji danas posluje veliki broj kompanija koje imaju strašno loše vizuelne identitete, te da je takve klijente potrebno dodatno edukovati o važnosti kvalitetnog dizajna. Kako kaže, ovo nije sprečilo njega i njegov tim, a samo upornošću i istrajnošću oni su se danas pozicionirali kao najpoznatije mesto za pristupačna dizajnerska rešenja.

underwood
Vidić se osvrnuo na reči Franka Underwooda iz popularne serije House of Cards

Green Design kao kompanija nije pokazala strah, a mlad i posvećen tim uspeo je da ostvari mnogo toga u prethodne četiri godine. Darko dodaje da je za uspeh (pored tima) potreban i IT ninja – u njihovom slučaju Žarko Ptiček koji je timu pomogao da postavi biznis na noge sa zakonske strane, te da prebrodi veliki broj birokratskih prepreka.

Krajem prošle godine implementirali su i payment gateway zahvaljujući kompaniji eMS, što im je omogućilo da svoju uslugu ponude još većem broju klijenata u regionu, ali i širom Evrope. Vidić dodaje da je širenje deo strategije koju su usvojili, te da je sledeći na listi zadataka rebrending i osjavanje tržišta Evropske Unije.

Prezentaciju sa Darkovog predavanja u celosti možete pronaći na SlideShare-u.

OMGCommerce sponzori

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.

Sponzorirano

5 najzanimljivih komentara hrvatskih stručnjaka o stanju Europske Unije!

Hrvatski stručnjaci na panel raspravi Digital Brunch jučer su komentirali stanje Europske unije: kako EU može dodatno pomoći poduzetnicima i demokratskim procesima te što može učiniti da ojača protok ljudi, dobara i kapitala, samo su neke od stavki kojih su se dotakli.

Tehnologija

Apple jučer nije najavio novi mobitel, ali njegovi proizvodi barem više nisu skupi kao prije

Novi rujan, novi Apple događaj. Ovoga puta, možda bez mobitela, ali i dalje zanimljiv.