Goran Duškić, WhoAPI: Priče o investicijama nisu uvijek onakve kakvima se čine!

Goran Duškić, WhoAPI: Priče o investicijama nisu uvijek onakve kakvima se čine!

Goran Duškić, član WhoAPI-jevog tima, na konferenciji RockPaperStartups, ispričao je priču o svojem startupu. Kao što već mnogi znaju, članovi riječkoga WhoAPI tima proveli su tri mjeseca u Silicijskoj dolini, u akceleratoru 500s tartups, imaju investitore i moglo bi se reći da im ide vrlo dobro. No, to ne znači da su oduvijek znali točno što žele i na koji način će to postići.

RPSDuskicWEB
Razgovor ugodni: Ivan Brezak Brkan i Goran Duškić (snimila: Marina Filipović Marinshe)

Goran Duškić, član WhoAPI-jevog tima, na konferenciji RockPaperStartups, ispričao je priču o svojem startupu. Kao što već mnogi znaju, članovi riječkoga WhoAPI tima proveli su tri mjeseca u Silicijskoj dolini, u akceleratoru 500 startups, a danas imaju investitore i moglo bi se reći da im ide vrlo dobro. No, to ne znači da su oduvijek znali točno što žele i na koji način će to postići.

Duškić objašnjava što im je stvaralo najveće dileme:

Bili smo zbunjeni i oko proizvoda i oko same činjenice tko su točno naši kupci. Mislili smo da su to hosting tvrtke, ali potencijalnim je klijentima bilo je teško objasniti o čemu se radi. Još smo uvijek zapravo u potrazi za idealnom ciljanom skupinom i pokušavamo razumjeti što korisnicima točno treba. No, bez obzira na to, zaraditi možemo.

Dakle, u Silicijskoj su dolini bili, ali zašto nisu tamo i ostali? Duškić kaže da njihovi klijenti ionako nisu samo tamo, nego se nalaze diljem svijeta. No, istaknuo je i da vođenje tvrtke iz Hrvatske može biti skupo, prvenstveno zbog poreza, stoga smatra da je bitno imati osobu koja se bavi samo tim aspektom. Inače, Duškić i njegov tim imali su tvrtku za hosting, koju su odlučili prodati kako bi mogli raditi na startupu. Nije bila laka odluka, ali se pokazala ispravnom.

RPSDuskicWEB2
Duškić: Sve investicije prate potencijalni troškovi (snimila: Marina Filipović Marinshe)

Sve investicije prate troškovi

Publiku su najviše zanimale investicije, primjerice, koliko vremena treba čekati da bi se investiciju pridobilo, prije no što se odustane. Naravno, univerzalnog odgovora nema, a Goran je naveo da, i kada se jednom dođe do investicije, stvari često nisu onakve kakvima se čine. Tako sve te investicije prate potencijalni troškovi, poput plaćanja za akceleraciju, stoga sve priče i iznose treba uzeti s rezervom.

Većina osnivača se preračuna, misle da će imati dovoljno novca, ali tu su česti troškovi na koje se ne računa, poput pravne pomoći.

Duškić se osvrnuo na razne startup događaje kojima je prisustvovao, poput same konferencije RockPaperStartups. Kako kaže, najvažnije pitanje na takvim događajima je – treba li se fokusirati samo na vlastiti proizvod ili i na razgovor s ljudima?

Ako radiš jedno, nemaš vremena za drugo. I opet, ako se odlučiš na razgovor s ljudima, s kojim ljudima razgovarati? Ulagačima, medijima, partnerima? Zapravo je najbitnije odrediti čega je vaše vrijeme vrijedno.

Upravo zbog toga se nadamo da su posjetitelji Netokracijine konferencije svoje vrijeme provedeno u Rijeci iskoristili – mudro.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.