Četiri velike promjene u Googleu: Na što ove godine trebate paziti pri kreiranju sadržaja?

Četiri velike promjene u Googleu: Na što ove godine trebate paziti pri kreiranju sadržaja?

U godini 2012. Google je u svoj algoritam unio 37 promjena, a u 2013. podešavao ga je 13 puta, uključujući i posljednju veliku promjenu nazvanu Hummingbird koja je iznenadila mnoge koji se bave sadržajem i kojima je SEO bitna stavka u poslu. Iako su te promjene manje turbulentne i dramatične od onih na, primjerice, Facebooku, svejedno utječu na statistike naše svagdašnje i bilo bi lijepo znati što one znače za nas.

Hummingbird bi trebao poboljšati iskustvo krajnjim korisnicima, no ne i olakšati život onima koji se bave kreiranjem sadržja
Hummingbird bi trebao poboljšati iskustvo krajnjim korisnicima, no ne i olakšati život onima koji se bave kreiranjem sadržaja.

U godini 2012. Google je u svoj algoritam unio 37 promjena, a u 2013. podešavao ga je 13 puta, uključujući i posljednju veliku promjenu nazvanu Hummingbird koja je iznenadila mnoge koji se bave sadržajem i kojima je SEO bitna stavka u poslu. Iako su te promjene manje turbulentne i dramatične od onih na, primjerice, Facebooku, svejedno utječu na statistike naše svagdašnje i bilo bi lijepo znati što one znače za nas. Forbes ih je sve lijepo sažeo, stoga ih pogledajmo!

Zbogom ključne riječi

Ako ste dosad koristili Google Analytics kako biste dobili podatke o posjećenosti prema ključnim riječima i vidjeli što je to nenamjerne putnike navelo na vašu stranicu, možete se slobodno oprostiti s tom praksom. Ovaj bi potez trebao krajnjim korisnicima na prvu stranicu njihovog pretraživanja donijeti kvalitetniji sadržaj i niže rangirati stranice čija se strategija sastoji od bombardiranja ključnim riječima i zasićivanja teksta istima. Imate li dobar sadržaj, ne trebate se bojati, ponavlja Google, no također ni ne odaje kojim se parametrima trebate voditi u njegovom kreiranju.

Postoji li još uopće PageRank?

PageRank je sustav rangiranja koji se temelji na tome koliko poveznica vodi na vašu stranicu. Poveznice služe kao svojevrsne potvrde kvalitete vašeg sadržaja i podižu vam kredibilitet, kao i mjesto stranice na popisu rezultata pretrage. PageRank, iako je posljednji upgrade doživio u prosincu prošle godine,  zahvaljujući nadogradnji Hummingbird, izgubio je na svojoj važnosti. Iako još postoji i djeluje kao faktor u rangiranju neke stranice, sada više nema jednu od vodećih uloga, već je tek jedan od 200 čimbenika koji zajedno određuju koliko će visoko ili nisko neka stranica biti visoko na popisu rezultata.

Iako poveznice s visoko rangiranih stranica i dalje imaju neku vrijednost, to vam ne bi trebala biti glavna strategija. Google se, čini se, želi riješiti ovakvih praksi, u korist konverzije posjeta, autoriteta u određenoj niši i, naravno, kvalitete sadržaja.

Konverzacijsko pretraživanje

Google želi da pretrage budu prirodnije i da korisnici traže informacije onako kako bi ih tražili u pravom životu – punim pitanjima koje onda algoritam reže u smislene semantičke cjeline i tako pretražuje. Uistinu, došli smo daleko od pretraživanja po ključnim riječima razdvojenih plusevima, a konverzacijske pretrage prilično dobro funkcioniraju kada je riječ o pretragama na engleskom.

Pretražujete li na nekom sintaktički složenijem jeziku, u koje se ubraja i hrvatski, ova opcija još baš ne djeluje najbolje, pa ćete tako primjerice i dalje dobivati bolje rezultate pretražujete li „Specifikacije Moto X“, nego punim pitanjem „Koje su specifikacije Moto X“. Google još ima neke jezične začkoljice za riješiti prije nego što ova opcija dobro profunkcionira, pa imajte to na umu.

Google Authorship

Ljudi imaju tendenciju više klikati na članke koji su poduprti slikom autora jer se čine vjerodostojnijima. To je stari psihološki i marketinški trik zbog kojeg su izmišljene mnoge ličnosti koje i danas krase kutije različitih proizvoda. Međutim, nije još jasno kako će to točno Google Authorship utjecati na pretrage.

Stručnjaci predviđaju da će se povezivanjem slika s autorskim profilom (Na Google + mreži, pretpostavimo?) odrediti kredibilitet i stručnost autora na nekom području, pa time i kvaliteta sadržaja. Potvrdio je to predsjednik Googleovog izvršnog odbora Eric Schmidt u svojoj knjizi “The New Digital Age,”, zaključivši:

Stvarna cijena anonimnosti bi onda mogla biti nebitnost.

Zaključak? Sadržaj, sadržaj, sadržaj

U svojim smjernicama za webmastere Google je opet naglasio kvalitetu sadržaja. Dobar sadržaj mora biti jasan, koncizan i informativan tvrdi google, pisan za ljude, ne tražilice i pisan jasnim engleskim. Ah, eto kvake. Za sve ostale jezike možemo tapkati u mraku, bez jasne ideje kako Google određuje kvalitetu našeg sadržaja.

Sretno u eksperimentiranju i budite dobri kolege, podijelite svoje zaključke s drugima koji muku muče s Googleom.

ponuda

Komentari

 1. SEO

  SEO

  06. 01. 2014. u 12:31 pm Odgovori

  Ispravka pogresnog navoda 🙂

  Google PageRank update bio je 6 decembra 2013. zadnji put a ne pocetkom prosle godine kako ste naveli.

  Sto se tice vrijednosti linka koji ima Page Rank i dalje je velika.
  A kako znam. Pa dovoljno je reci da imamo nekoliko web sajtova koji pozicioniraju prvi na USA tržištu za veoma teške riječi.

 2. Marijan

  Marijan

  06. 01. 2014. u 1:13 pm Odgovori

  Užasno loš članak koji me podsjeća na portale tipa 24 sata i net.hr

  Google Page Rank je osvježen 5/6 Prosinca 2013 , također ne temelji se samo na tome koliko poveznica vodi na vašu stranicu.

  Kako je to točno PR izgubio na važnosti zahvaljujući hummingbird-u? Nigdje veze….

  PR nije samo jedan od 200 faktora. To znaju svi koji imaju i malo iskustva sa SEO optimizacijom.

  Uglavnom cijela “SEO i tražilice” sekcija na netokraciji je apsolutna katastrofa pošto se može izdovijiti možda 2-3 članka koja se isplati pročitati.

 3. Chande

  Chande

  06. 01. 2014. u 1:37 pm Odgovori

  @SEO i @Marijan:
  – točno je sve što ste rekli

  @Tena: članak je grozan. strašno grozan, čak i za ljude koji ne znaju puno o SEO-u. Ove godine je bilo toliko promjena i najavljeno je masu novih updatea (Panda postaje roll-out dio algoritma npr), keywordi se mogu vidjeti kroz Google Webmaster Tools (vidi članak: http://blog.seocrawler.co/improve-seo-rankings-easy-way/), Google je ubio nekoliko privatnih link networka itd itd.

  Da ne govorimo o zadnjem gafu sa Expediom i sa RapGeniusom. (pogledati: nenadseo.com/new-seo/ i http://www.viperchill.com/new-seo/)

  Ajoj!

 4. Tena Šojer

  Tena Šojer

  06. 01. 2014. u 2:05 pm Odgovori

  Uvažavam kritiku, posljednji update jest nenadano bio u prosincu. Primljeno na znanje, ispravljeno, i hvala na ispravku! No ipak moram napomenuti da je cilj članka bio ocrtati trendove (Google je vrlo usmjeren na to da smanji ulogu čimbenika kao što su Page Rank i ključne riječi), a treba pritom i razumjeti da tekst nije namijenjen SEO stručnjacima nego osobama koje se općenito bave kreiranjem sadržaja na internetu i koje treba upoznati s osnovnim pojmovima, prije no što se krene na dublje analize. Kad smo već kod dubljih analiza, osobno se ne bih u njih upuštala, no ako imate dobar uvid u stanje stvari, uvijek volimo i konstruktivne komentare i dobre postove gostujućih autora!

 5. Mirko

  Mirko

  06. 01. 2014. u 4:36 pm Odgovori

  Ja ne vidim gotovo nikakav napredak u searchu zadnjih npr. 5-6 godina. Veliko pitanje glasi da li je sve to uglavnom PR i mistificiranje da bi se prodavali oglasi, dok ne nađu neko novo revolucionarno pretraživanje koje će im opet dati prednost.

  Kako npr naći najrelevantnije stranice za kuhanje. Ima ih mali milijun i kako sad naći najkvalitetniju. Google je tu jednako na početku kao i Bing i drugi. Ima milijun izvora a samo je 10 rezultata na naslovnici. Od tih 10 svatko možda pretražuje tu istu temu sa naglaskom na neki drugi aspekt. Još kad dodamo da SEO inženjeri iako znalci, ustvari služe da stvore umjetnu listu rezultata jer guraju stranice poslodavca (no hard feelings).

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Hubbig Dragane Lipovac kreće u nove pobjede s milijunskom investicijom i novom savjetnicom

Bili vi mali ili veliki uvoznik, naručivali iz Kine ili SAD-a, Hubbig vam može olakšati život, a da to ovom mladom startupu ide dobro potvrdila je i nedavna milijunska investicija koju je orkestrirala Monika Mikac, bivša operativna direktorica u Rimac Automobilima.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Tehnologija

Cenosco: Nizozemska tvrtka koja iz Pule i Zagreba putem softvera, VR-a i AR-a sprječava eksplozije na naftnim platformama

Aplikacije koje kontroliraju rad naftnih platformi i postrojenja za preradu derivata direktno su zaslužne za sigurniji i čišći svijet, a jedna od najboljih stvara se velikim dijelom u Hrvatskoj.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

OmoLab pomogao već 10.000 osoba s disleksijom, uz novi identitet šire se i na druga tržišta

OmoLab nakon uspješne godine poslovanja i više od 10 tisuća domaćih korisnika koji su koristili njihove fontove te aplikaciju za čitanje, okreće vidike stranom tržištu na kojem se nada uspjehu i dobrom skaliranju.

Startupi i poslovanje

Digitalni kafići: Nije dovoljan cjenik pića, ljudima treba i kava i igara!

Kafići danas nisu ono što su bili, i to s razlogom. Gosti traže više od kave i pogleda. Tako danas imate kafiće gdje možete maziti mačke, pse, isprintati svoj selfie na pjenicu kave, čitati stripove, gledati HBO, igrati društvene igre... A koji biste vi odabrali?

Intervju

Maja Bilić iz londonskog Googlea seli u njujorški gdje postaje Global Programmatic Ads Lead

Bila je jedna od prvih zaposlenica u digitalnoj agenciji iStudio, današnjem Degordianu, a prije četiri godine sreću je pronašla u Googleu, u Londonu. Sad Maju put vodi u New York, gdje nastavlja karijeru u Googleu kao Global Programmatic Ads Lead, a kako je tekao taj karijerni put i koliko je bio izazovan, otkriva u razgovoru.

Startupi i poslovanje

Aurora.hr, portal posvećen poduzetnicama, osvanuo u novom ruhu i uz novu inicijativu #rastem

Inicijativa #rastem želi pomoći poduzetnicama da doista rastu uz podršku za predstavljanje pred investitorima.

Startupi i poslovanje

Sašo Palčić, Madwise: Ljudi vas neće pratiti i slušati samo zato što ste direktor

Na 121. OpenCoffee Meetupu u Splitu gostovao je Sašo Palčić, CEO tvrtke Madwise, koji je dao mnoge korisne savjete mladim poduzetnicima.

Startupi i poslovanje

Od juniorke do direktorice u 5 godina: Kako napredovati kao tech konzultant?

Odnose s ljudima usavršavala je kao instruktorica plesa, analitičke sposobnosti na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, a uzornu radnu etiku usvojila je još kao pripravnica u mStartu - Želimira Kraševac danas je direktorica od koje imamo priliku učiti.