SEO vodič: Kako do prirodnih linkova bez da vas Google (Penguin) sankcionira

SEO vodič: Kako do prirodnih linkova bez da vas Google (Penguin) sankcionira

Obzirom da je nedavni Google Penguin update napravio dosta problema svim vlasnicima web stranica koji su njime pogođeni počelo se sve više i više govoriti o “prirodnom” i “neprirodnom” link profilu. Kada kažem link profil mislim na sve domene koje imaju link prema vašoj domeni. Domene čiji link profil je prirodan ili izgleda prirodno nisu zahvaćene tim zadnjim updateom. Domene čiji je link profil neprirodan ili izgleda neprirodno suočavaju se sa značajnim padom posjećenosti izazvanim gubitkom visokih pozicija u rezultatima pretraživanja Googlea.

Trebate linkova?

Obzirom da je nedavni Google Penguin update napravio dosta problema svim vlasnicima web stranica koji su njime pogođeni počelo se sve više i više govoriti o “prirodnom” i “neprirodnom” link profilu. Kada kažem link profil mislim na sve domene koje imaju link prema vašoj domeni. Domene čiji link profil je prirodan ili izgleda prirodno nisu zahvaćene tim zadnjim updateom.

Domene čiji je link profil neprirodan ili izgleda neprirodno suočavaju se sa značajnim padom posjećenosti izazvanim gubitkom visokih pozicija u rezultatima pretraživanja Googlea.

Svaka domena ima određeni broj linkova prema sebi. Navedeno možete uvijek pratiti unutar svog Google Webmaster Tools sučelja pod linkom Traffic i opcijom Links to your site ili putem nekog link alata kao što je OpenSiteExplorer.

Što je neprirodan link profil?

Google je dao dosta smjernica kada su u pitanju razne link building (proces gradnje linkova prema vašoj domeni) metode. Naveo je dosta njih koje se smatraju problematičnima te ih nazvao neprirodnima iz razloga što one postoje isključivo da bi se postigao bolji rejting na tražilicama. Neke od njih su sljedeće:

 1. kupovina linkova (putem raznim link servisa);
 2. prijava domene u razne umjetno stvorene web direktorije (web direktoriji koji postoje isključivo radi link buildinga);
 3. besmisleno komentiranje na blogovima s ciljem dobivanja linka;
 4. međusobno polinkavanje većeg broja domena koje sadržajno nemaju dodirnih točaka;
 5. razmjena linkova s domenama koje sadržajno nemaju dodirnih točaka.

Svaki link ili metoda čija je svrha isključivo rejting se smatra neprirodnim. Primjerice:

 1. Ukoliko kupite npr. 50 linkova na drugim domenama, s odgovarajućim anchor tekstom, putem nekog servisa namijenjenog tome ili Google jednostavno pretpostavi da je navedeno kupljeno, možete imati problema;
 2. Ukoliko prijavite svoju domenu u npr. 50 web imenika, sa odgovarajućim anchor tekstom, koji vizualno i sadržajno izgledaju loše, a njihovi vlastiti link profilu su neprirodni, možete imati problema;
 3. Ukoliko iskomentirate na npr. 50 blogova neke teme, s odgovarajućim anchor tekstom, koje sadržajno nemaju veze sa vama možete imati problema;
 4. Ukoliko imate u svom vlasništvu npr. 10 domena i sve ih međusobno polinkate možete imati problema;
 5. Ukoliko razmijenite npr. 50 linkova s domenama, s odgovarajućim anchor tekstom, koje sadržajno nemaju dodirnih točaka sa vašom možete imati problema;

Ukoliko imate npr. 250 od ukupno 300 linkova prema vašoj domeni dobivenih na ovaj način Google će vas najvjerojatnije sankcionirati.

Što je prirodan link profil?

Google je također dao i dosta smjernica što znači prirodan link profil i što je konkretno link koji je dobiven na prirodan način. Često kao primjer navodi kreiranje kvalitetnog sadržaja kojeg zatim druga strana linka sa svoje domene zbog kvalitete sadržaja. Npr. ukoliko imate blog, napišete nešto kvalitetno, sigurno će se naći netko tko će navedeno polinkati sa svoje domene. Svaki link koji je stvoren, a da to nije isključivo zbog rejtinga, smatra se prirodnim linkom. Npr.

 1. Napišete blog post, netko ga linka, link je sasvim prirodan;
 2. Otvorite li korisnički račun na Twitteru ili bilo kojoj društvenoj mreži te u profilu stavite svoj link link je prirodan ukoliko sami Twitter ili bilo koju drugu društvenu mrežu stvarno redovito koristite;
 3. Ukoliko se uvrstite u web i poslovne imenike koji imaju sasvim prirodan link profil, također niti vi neće imati problema;
 4. Ukoliko razmijenite linkova sa domenama u vašem vlasništvu, a da ne koristite odgovarajuće anchor tekstove, nećete imati problema;
 5. Ukoliko razmijenite linkove sa svojim poslovnim partnerima, a da ne koristite odgovarajući anchor tekst, nećete imati problema.

Najbolji prirodni linkovi su oni za koje niti ne znate da postoje dok ih ne primjetite u Google Analyticsu ili ne pronađete u rezultatima pretraživanja Googlea.

Važnost anchor teksta

Jedan od najbitnijih faktora koji utječe na to da li je link prirodan ili ne je anchor text. Ukoliko kao anchor tekst često koristite jedno te istu ključnu riječ vaši linkovi bi mogli izgledati neprirodno, a time bi i vaš cijeli link profil mogao također izgledati neprirodno. Npr. moja domena se zove seo.hr, a ja bih mogao prilikom link buildinga kao anchor tekst koristiti pojam “optimizacija za tražilice”. Ukoliko ću taj anchor tekst prečesto koristiti Google će jednostavno to shvatiti kao pretjerivanje i mogao bi mi za taj izraz dati nižu poziciju jer nije prirodno da od npr. 100 linkova prema naslovnici 50 njih ima anchor tekst “optimizacija za tražilice”. Pripazite na anchor tekst jer je navedeni faktor najbitnija stavka u cijeloj priči.

Iz navedenog se vidi da je vrlo tanka crta između toga što je prirodan ili neprirodan link ili profil. Ukoliko ćete htjeti biti u simbiozi sa nedavnim Googleovim promjenama, morati ćete puno detaljnije gledati i planirati što radite dok promovirate svoje vlastite stranice.

Komentari

 1. Ivan

  Ivan

  06. 06. 2012. u 4:29 pm Odgovori

  Zašto ne pojednostavniti?

  Svaki link za koji ste se “potrudili” i “šporkali ruke” nije prirodan (ok nije svaki, velika, velika većina). Sada se SEO svodi na maskiranje neprirodnih linkova kako bi prevarili Google.

  Ako želite stvarne prirodne linkove onda treba imati dobar sadržaj, ali to onda nije SEO, nego pisanje dobrog sadržaja.

  U zaključku, scumbag Google.

 2. Leftfield

  Leftfield

  06. 06. 2012. u 4:32 pm Odgovori

  Ovo je sastavni dio SEO-a vec komad vremena i nema nikakve veze sa Pingvinima, Koalama i ostalim Guglovim lepim i finim zitovnjicama. Google se vec komad vremena sluzi FUD tehnikom kako bi isprepadao web majstore koji obavezno rade “overdone” SEO a “neki od najvecih SEO eksperata” se glupiraju pateticnim tekstovima. Znaci, ko god oce ozbiljnije da udje u sive vode SEO tehnika, moze da dobije strasno dobre rezultate dok sajtovi koji imaju vrhunski kvalitet idu dolje samo zbog guglovih apdejta. I obrnuto.

 3. Nikola

  Nikola

  07. 06. 2012. u 10:59 am Odgovori

  Kvalitetan i unique sadržaj, te veliki social activity su razlog dobre pozicije na tražilicama – a stvaranje prirodnih veza na stranice ide polako, i postupno. Ali, opet, ako nemaš sadržaj, ni ne možeš očekivati neku posjećenost 🙂 Zato vrijedi ona poslovica – Content is king

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Tehnologija

Kako dobiti najbolju moguću kvalitetu slike na Zoomu, Meetu, Skypeu?

2020. je godina prijenosa uživo! A ako još uvijek ne znate što i kako raditi, ne brinite: stiže pomoć!

Što ste propustili

Društvene mreže

Kako je bilo biti Pipi usred “hajke” na brend, otkriva CM godine – Antea Franjić!

Antea ni ne pokušava pričati o broju mjehurića u bočici Pipija, ni koliko je narančasta njihova narančada, ali zato zna uzburkati online vode. Što se krije iza dovitljivog upravljanja društvenim mrežama koje joj je osvojilo nagradu za CM-a godine?

Tehnologija

Evo kako su Combisova cloud rješenja omogućila Rimac Automobilima da nastave razvijati C_Two i od kuće

Mislim da vam ni ne moramo govoriti koliko je dizajniranje automobila zahtjevan posao, ali što se dogodi kada ne možete do svog računala u uredu, a razvijate modele veličine desetak gigabajta?

Startupi i poslovanje

Lora Pleško: Kako voditi tim i tvrtku u doba krize?

Lora Pleško je CEO Mašinerije, tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i web rješenja. Ususret Ladies of New Business konferenciji Lora nam je prenijela iskustva o slaganju internih procesa za vrijeme remote rada.

Intervju

Stručnjaci: Zbog “pada” Štita privatnosti razmislite hoćete li koristiti američke servise kao što je Mailchimp 

Dok se čeka razjašnjenje odnosa između SAD-a i EU u kontekstu prijenosa podataka, tvrtke koje prenose podatke van Europske unije moraju dokazati da su poduzele dovoljne mjere zaštite. Konzultantica za zaštitu podataka, Vlatka Vuković, smatra da su pojedini servisi prešutjeli bitne informacije.

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?