Google upozorava UN: Otvoren i slobodan svijet treba otvoren i slobodan internet!

Google upozorava UN: Otvoren i slobodan svijet treba otvoren i slobodan internet!

U prosincu se predstavnici vlada svjetskih država sastaju na svjetskoj konferenciji o Internacionalnim komunikacijama (WTSA) u Dubaiju gdje će raspravljati o regulacijama i pravilima globalnih telekomunikacija prvi puta od davne 1988. U Googleu smatraju kako je ta konferencija pogrešno mjesto za raspravu o internetu jer na njoj samo vlade imaju pravo glasa. Također su zabrinuti zbog činjenice da je WTSA dosta tajnovita - naime, sama konferencija i njeni prijedlozi su povjerljivi. Zbog toga Google pokreće kampanju za #freeandopen Internet!

U prosincu se predstavnici vlada svjetskih država sastaju na svjetskoj konferenciji o Internacionalnim komunikacijama (WTSA) u Dubaiju gdje će raspravljati o regulacijama i pravilima globalnih telekomunikacija prvi puta od davne 1988. U Googleu smatraju kako je ta konferencija pogrešno mjesto za raspravu o internetu jer na njoj samo vlade imaju pravo glasa.  Također su zabrinuti zbog činjenice da je WTSA dosta tajnovita – naime, sama konferencija i njeni prijedlozi su povjerljivi. Zbog toga Google pokreće kampanju za #freeandopen Internet!

Neke države (na čelu sa Kinom, Indijom i Rusijom) ovo vide kao novu priliku da postave svoja pravila o regulaciji interneta, dok drugi (na čelu sa Googleom) smatraju kako WTSA predstavlja veliku prijetnju slobodi interneta. Stoga su ovih dana lansirali kampanju ‘free and open’ čiji je slogan:

‘Slobodan i otvoren svijet ovisi o slobodnom i otvorenom webu. A slobodan i otvoren web ovisi o vama.’

Google smatra kako bi stvari trebale ostati ovakve kakve jesu – da kontrolu nad internetom nemaju vlade, već organizacije neovisne o vladama. No, drugi naravno vide problem sa takvim stajalištem, jer nadzor nad internetskim domenama i tehničkim specifikacijama trenutno obavljaju institucije bazirane u SAD-u.

Slobodan internet = američki internet?

Rusi smatraju kako bi članovi svjetskih vlada trebali imati ista prava kao i kompanije u kontroli interneta. Tvrde kako bi takav sustav bio pravedniji i osigurao bolji protok informacija te položio temelje za inovaciju i rast svjetskih tržišta. Sa nestankom nekoć velikih prihoda vlada od međunarodnih poziva, zaključuju kako su vlade država u razvoju lišene sredstava da ‘smanje cijenu interneta na svima dostupne razine’.

Također, smatraju kako internet baziran u SAD-u nije dovoljno demokratski i pravedan, te da stvara više štete no koristi. Sve ovo su velika pitanja koja bi bitno mogla promijeniti svijet i internet kakvog poznajemo. Što vi mislite? Kako biste vi htjeli da se zaključi konferencija u Dubaiju?

 

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Probao sam robotsku kosilicu – mnogo je više od “Roombe za travnjake”

Imati robota koji vam kosi travu je super ideja, ali koliko je realizacija zapravo jednostavna i uspješna?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Što ste propustili

Tehnologija

Tenisice, ruž, naočale… Kad ih već ne možemo isprobati u trgovini, zašto ne bismo virtualno?

Unatoč razvoju online prodaje, fizičke trgovine zadržale su svoju glavnu prednost - mogućnost da kupac sam isproba željene proizvode. No, nakon što su se trgovine diljem svijeta zatvorile zbog pandemije, porasla je popularnost virtualnog isprobavanja proizvoda koje pokušava donekle nadomjestiti korisničko iskustvo na kakvo smo navikli u tradicionalnim trgovinama.

Intervju

Nakon investicije od više od 50.000 eura, najveća regionalna CS:GO zajednica, CSadria, postala Esport Adria

Ovaj novi brend okupit će gamere i fanove ne samo esport igara, već i mobilnih i drugih igara koje igra mnogo veći broj ljudi.

Startupi i poslovanje

Email marketing u doba “korone”: 3 greške i 3 trika za bolju učinkovitost

Pomno pripremate i šaljete newslettere, ali učinka nema? Uz Brunu Zagorščaka iz agencije Neuralab, nedavno certificiranog Mailchimp partnera, prolazimo osnovne pogreške i taktike email marketinga.

Tehnologija

S Omoguru widgetom ne čitaju lakše samo disleksičari, već svi mi koji u ekrane buljimo svakodnevno

Za osobe koje imaju poteškoće u čitanju Omoguru je dar s neba, a odnedavno im je njihov alat još dostupniji. Radi se o widgetu koji gotovo svaku stranicu može učiniti čitljivijom.

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Startupi i poslovanje

Kakva je budućnost hibridnog rada u Hrvatskoj i regiji?

U Netokraciji već desetljeće radimo 'hibridno', malo od doma, malo iz ureda, ali kako će izgledati tržište rada u kojem i velike tvrtke i startupi rade tako - gdje to nije ni opcija, nego osnova posla?