Google Glass u prometu: Prvo suđenje postavit će presedan

Google Glass u prometu: Prvo suđenje postavit će presedan

U utorak je u Los Angelesu pokrenut prvi postupak protiv nekog vozača zbog korištenja Google Glassa u vožnji. Ova stanovnica Kalifornije jedna je od 10 000 Glass Explorera, a svoj je uređaj imala na glavi pri vožnji autocestom. Cijeli slučaj ne bi bio tako zanimljiv da se američki pravni sustav ne temelji na presedanima, pa bi tijek ovog procesa mogao odrediti pravila za sve druge korisnike pametnih naočala.

Odluka suda postati će presedan za druge ovakve slučajeve
Odluka suda postati će presedan za druge ovakve slučajeve.

U utorak je u Los Angelesu pokrenut prvi postupak protiv nekog vozača zbog korištenja Google Glassa u vožnji. Ova stanovnica Kalifornije jedna je od 10 000 Glass Explorera, a svoj je uređaj imala na glavi pri vožnji autocestom. Cijeli slučaj ne bi bio tako zanimljiv da se američki pravni sustav ne temelji na presedanima, pa bi tijek ovog procesa mogao odrediti pravila za sve druge korisnike pametnih naočala.

Google Glass trebao bi postati dostupan široj javnosti sljedeće godine, kada bismo na cestama mogli vidjeti mnogo više vozača s pametnim naočalama, novom tehnologijom koja će nužno zahtijevati i nove regulacije.

Optuženicu Ceciliu Abadie u listopadu je zaustavila cestovna patrola jer je prekoračila ograničenje pritom je na glavi imala i sporni uređaj, piše The Big Story,  a kazna koju je za potonji dobila je ona koja se primjenjuje na ljude koji tijekom vožnje imaju upaljen video ili TV zaslon u prednjem dijelu vozila.

Njen slučaj otvara mnoga pitanja i lako je moguće da će odrediti kako će se u budućnosti tretirati ovakvi uređaji i koje će biti zakonske odredbe  kojima će se morati pokoravati. Glass kao uređaj može jednako odvraćati pažnju kao i mobilni telefon, ako ne i više, no s druge strane, sama činjenica da ga netko nosi ne znači da je uključen, na što se pozvala i Abadie, inače programerka i velika ljubiteljica novih tehnologija.

Njena obrana tvrdi da se uređaj, koji se inače aktivira trzajem glavom, upalio tek kada je Abadie podigla glavu da pogleda policajca koji je stajao do njenog prozora, a naglašavaju i kako se kazna za upaljen zaslon ne odnosi na mobilne uređaje poput Google Glassa.

Uistinu, ni jedno pravilo i zakon u prometu za sad se ne odnose upravo na ovaj uređaj, barem kada je riječ o Kaliforniji – u saveznim državama Delaware, New Jersey i West Virginia, nošenje pametnih naočala pri vožnji već je zabranjeno.

Na stranicama samog Googla stoje naputci za korištenje Google Glass uređaja u prometu, koji među ostalim ima i mogućnost navigacije:

Upoznajte se sa zakonima i pridržavajte ih se. A povrh svega, čak i kad se pridržavate zakona, nemojte ozlijediti sebe ili druge ne obraćajući dovoljno pozornosti na cestu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.