Svi se brinu za vaše zdravlje: Google ide Appleovim HealthKit stopama uz Google Fit

Svi se brinu za vaše zdravlje: Google ide Appleovim HealthKit stopama uz Google Fit

Nakon što je Apple u sklopu iOS 8 predstavio sustav za praćenje vašeg zdravlja, HealthKit, i Google je najavio da se baca u iste vode sa svojom novom uslugom Google Fit. Servis će skupljati podatke iz popularnih aplikacija za fitness, a njegovo službeno lansiranje, kada će biti dostupno i više detalja, planira se na Googleovoj I/O konferenciji koja će se održati 25. i 26. lipnja.

Još jedna platforma za praćenje zdravlja. To nismo očekivali.
Još jedna platforma za praćenje zdravlja. To nismo očekivali.

Nakon što je Apple u sklopu iOS 8 predstavio sustav za praćenje vašeg zdravlja, HealthKit, i Google je najavio da se baca u iste vode sa svojom novom uslugom Google Fit. Servis će skupljati podatke iz popularnih aplikacija za fitness, a njegovo službeno lansiranje, kada će biti dostupno i više detalja, planira se na Googleovoj I/O konferenciji koja će se održati 25. i 26. lipnja.

Čini se da su sve tehnološke tvrtke sve odreda odjednom zabrinute za naše zdravlje – Appleov HealthKit dolazi s novom verzijom mobilnog operativnog sustava, Google Fit će pratiti naše stanje, a i Samsung je nedavno u jednom od svojih pokušaja da se što više softverski odmakne od Googlea otkrio platformu Sami koja, nećete vjerovati, prati vaše zdravlje i skuplja informacije o njemu iz aplikacija koje na uređaju koristite. Ni Microsoft nije daleko, no umjesto platforme, na tržište će izbaciti pametni sat namijenjen praćenju vašeg zdravlja. Mislim da vam je jasan lajtmotiv.

Google Fit preko otvorenih će API-ja skupljati podatke iz aplikacija, no ne staje na tome – na konferenciji će biti najavljena i partnerstva s proizvođačima nosivih tehnologija. Kako javlja Forbes, spajajući se s nosivom pametnom tehnologijom, Google bi omogućio tim uređajima da pristupe njegovoj cloud platformi te se tako integriraju s Google Fitom, a ne treba zaboraviti ni Android Wear sustav, koji se razvija posebno za nosivu tehnologiju – Google se uistinu potrudio da postane centralno mjesto za sva naše podatke.

Googleov drugi pokušaj

Ovo mu ipak nije prvi izlet u tehnologije vezane uz zdravlje. Svojevremeno je postojala platforma Google Health, no ukinuta je 2012. godine. Mnogo je problema s ovakvom vrstom usluga – za početak, sama činjenica da ove platforme skupljaju osobne i intimne podatke o korisnicima i njihovom zdravlju je problematična za dio populacije, no na to se može zažmiriti ako skupljanje podataka dolazi uz neke povlastice. Oni ne žele agregiranje podataka, već žele nešto dobiti iz toga, objašnjava Derek Newell, CEO digitalne platfome za praćenje zdravlja Jiff:

Google Health propao je jer korisnici nisu zapravo htjeli sakupljati svoje podatke. Žele značenje, nagrade i povratne informacije.

Dok se fama oko zaštite podataka polako smanjuje, a generalna zabrinutost za osobno zdravlje raste, ove platforme možda i imaju dobro uporište u novim društvenim navikama. Dodajmo na to elemente gamifikacije, posebne povlastice i potencijalno mogućnost natjecanja s prijateljima na društvenim mrežama – ove bi se platforme, za razliku od Google Healtha, zapravo mogle i zadržati. Barem neke od njih.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Što ste propustili

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Tehnologija

Hardverski vodič za sve trenutne i buduće influencere, freelancere i gamere

Kraj jedne godine i ulazak u novu možete pamtiti po retrospektivi na prošle uspjehe i neuspjehe te novogodišnjim planovima koji su se izjalovili do sredine siječnja. A možete i po tome kako ste napokon odlučili napraviti prvi korak prema ostvarenju svog influencerskog, gamerskog ili freelancerskog sna. Hardver možda nije najvažnija stvar u toj priči, ali je sigurno bitna stvar za početak.

Novost

Albert Gajšak otkrio zašto je mentoriranje od Cara vrjednije od njegovih para

Mentoriranje nije samo za startupe u akceleratorima, već nam svima može pomoći bilo da smo mentor ili mentorirani kako pokazuje i uspješan primjer osnivača Makerbuina i Infinuma.

Sponzorirano

Privući i zadržati zaposlenike nećete šarenim uredom, ali hoćete agilnom transformacijom

Neki nabavljaju stolni nogomet i šarene vreće za odmaranje, neki organiziraju filmske večeri i zabave petkom, a neki se obraćaju - agilnom treneru.

Intervju

Kako do prakse na kojoj si plaćen i na kojoj učiš, ulažeš u sebe i napreduješ?

Nekima je još u redu pripravnike uzimati na neplaćeno pa ih natovariti kao da su Katica za sve. Pripravništva su se promijenila, barem u nekim tvrtkama, a netom diplomirana ekonomistica i njezin kolega na apsolventskoj godini, otkrit će vam i kako.

Startupi i poslovanje

Dragi svi, budite podrška koju želite i sebi; drage žene, nemojte prihvatiti ništa manje

Ladies of New Business Tech edition okupio je domaće i strane IT rukovoditelje, stručnjake i organizatore IT konferencija kako bi raspravili što kao kolege, šefovi i organizatori možemo učiniti kako bi pomogli IT-jevkama da napreduju u industriji te da se osjećaju kao njezin važan dio.