Nakon 15 godina Google napokon objavio YouTube prihode

Nakon 15 godina Google napokon objavio YouTube prihode

Najveća video platforma koja mjesečno okupi preko 2 milijarde korisnika od 2006. skriva svoje godišnje prihode. Za 2020. i dalje, čini se, imaju drugačije planove...

Google već 15 godina krije prihode svojeg video carstva na YouTubeu. No, i toj politici je došao kraj. Google je jučer u Q4 izvješću prvi put podijelio izvještaj o prihodima YouTubea. Prihodi od oglašavanja na najvećoj video platformi za 2019. godinu iznose 15 milijardi dolara.

Ovaj podatak čini se još vrjedniji ako uzmemo u obzir da od 2006. kada je YouTube kupljen za 1,65 milijardi, Google nijednom nije objavio podatke o prihodima svoje nove video platforme. Googleov ukupni prihod prošle godine iznosi 162 milijarde dolara, što znači da YouTube čini oko 10% u ukupnim Googleovim prihodima. Usporedno s Facebookom i Amazonom, YouTube Googleu donosi duplo veće prihode od procijenjenih Instagramovih prihoda od oglašavanja i šest puta veće prihode od onih Amazonovog Twitcha.

Uz prihode o YouTubeu, Google je prvi put objavio i prihode o Google Cloudu, a koji objedinjuje G Suite, cloud productivity paket kao i Google Cloud Platformu, koja omogućava korisnicima da iskorištavaju računalne kapacitete Googleovih data centara. Google Cloud je prošle godine uprihodio 8,9 milijardi, što nije ni blizu Amazonovom AWS-u koji je samo u zadnjem kvartalu uprihodovao 9,9 milijardi dolara. Ipak, Google Cloud bilježi rast od oko 53% koji nije zanemariv.

Zašto tek sada?

YouTube je u svojim počecima bio primarno fokusiran na “malog korisnika”, otud i naziv: You – Tube. Vjerujem da se možda manje sjećate prvog YouTube videa, ali rijetko tko je propustio vidjeti viralan video bebe Charlieja koji svog brata grize za prst. Desetak godina nakon, YouTube se pretvorio u video carstvo čije, u sve većoj mjeri profesionalne, sadržaje mjesečno prati 2 milijarde ljudi diljem svijeta.

Nažalost, ni ove godine nismo saznali da li je YouTube profitabilan niti druge brojke koje bi nam pomogle procijeniti koliko YouTube vrijedi. Međutim, neupitno je da ovaj video gigant igra veliku ulogu u Googleovom poslovanju. Iako je već izrastao u svojevrsnog video mastodonta, YouTube dan danas nastavlja značajno rasti. U odnosu na 2018. čak za 36% što je mnogo veći rast nego li onaj od internetskog oglašavanja odnosno Google Search Adsa, čiji su prihodi rasli samo za 16% YOY.

No, pitanje koje mnoge zanima jest zašto je Google tek sada odlučio podijeliti ove podatke?

U samom izvješću, CFO Alphabeta Ruth Porat, istaknula je da je razlog zašto su napokon objavili brojke za YouTube, kao i za Google Cloud i Google Search, “kako bi dali daljnji uvid u svoje poslovanje i prilike pred nama”.

Nema sumnje da se mogu hvaliti ovim brojkama, a prebacujući fokus na video i cloud poslovanje daje nam i nagovještaj u kojem smjeru Google polaže svoje najveće nade.

Google okreće oglašivačku ploču

Google vlada internetskim oglašavanjem već niz godina, ali novac se, kao što vidimo, sve više slijeva na specifične platforme. Facebook od oglašavanja godišnje uprihoduje 70,7 milijardi dolara, a u igru dolaze i novi igrači – poput TikToka koji je samo u prvoj polovici 2019. godine uprihodio 7 milijardi dolara.

I neki drugi potezi s obzirom na to imaju sad više smisla. Googleov ulazak u gaming s Google Stadiom možda i nije bio pravovremen, ali spajajući nabolje od onoga što imaju – računalne kapacitete i infrastrukturu – s trendovima koji projiciraju ogroman rast gaminga u narednim godinama, više je nego logičan korak s obzirom na promjene na tržištu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Prikaz

Što znači biti junior, što middle, a što senior u hrvatskoj tehnološkoj industriji?

Tri programerske pozicije - 100 definicija što obuhvaćaju. Ususret objavi matrice senioriteta development agencije Bornfight, iskoristili smo priliku razgovarati s nekoliko članova domaće IT zajednice ne bi li rasvijetlili što bi mogao biti standard za juniorski, middle ili seniorski posao programera. Evo što smo saznali...

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.