Google i službeno najavio svoj autonomni automobil

Google i službeno najavio svoj autonomni automobil

Google je i službeno najavio svoj prvi autonomni automobil na kojem je radio posljednjih šest mjeseci. U utrku za kreiranjem potpuno autonomnog automobila ovaj se tehnološki div uključio svjestan da postoji mogućnost da će izgubiti pred proizvođačima kao što je Mercedes, ali i sretan jer daje svoj doprinos budućnosti.

Googleov autonomni automobil. Izvor: caranddriver.com
Googleov autonomni automobil.
Izvor: Google Self-Driving Car Project

Google je objavio kako je posljednjih šest mjeseci testirao razne prototipe tehnologija koje će automobilima pomoći da se snađu na cesti, kao što su komplicirani senzori koji će autićima pomoći sudjelovati u prometu, prenosi PCMag.

Senzori su najkompliciraniji dio projekta, ujedno i onaj na koji se automobil najviše oslanja. Kako bi auto mogao autonomno sudjelovati u prometu, senzori moraju biti besprijekorni, a Google takve stvari inače dobro radi. Senzori koji su trenutno u automobilu mogu skenirati promet na udaljenosti do 200 metara.

Da se Google uhvatio razvoja tehnologije, a ne samo osvajanja još jednog potencijalnog tržišta, govori i kakav je automobil konceptualno. Čitav automobil izgleda sićušno i osiromašeno, a u unutrašnjosti nema gotovo ničega. Na službenom blogu su još prije nekoliko mjeseci takav pristup objasnili željom za učenjem, jer im za učenje ne treba ništa više od dva sjedala, prostora za ručnu prtljagu i tipke za paljenje automobila.

Kada bi automobili mogli vozati nas?

Da se stvar vrlo brzo razvija pokazuju i postojeće regulative za prometovanje autonomnih automobila. Kalifornija je još u svibnju definirala zakone o prometovanju tih vozila i odredila da smiju sudjelovati u prometu, ali samo s treniranim vozačem koji je spreman preuzeti kontrole pođe li nešto po zlu. A tu je i maksimalna brzina koju je Google zasad ograničio na 40 kilometara na sat.

Ovakav iskorak u tehnologiji je ono zbog čega tehnologiju i volimo. Autonomni automobili smanjili bi broj nesreća, smrti, materijalnu štetu. Svaki put kada bismo popili koju čašicu više ili kada bi morali poslati e-poštu, upravljanje bismo prepustili automobilu. Pitanja sigurnosti koja se postavljaju su lako rješiva, a trenutno rješenje s kontrolama koje vozač može preuzeti pokazuje da je relativno jednostavno integrirati takav automobil u promet. No, kako će to izgledati u praksi, tek ćemo vidjeti – nadamo se uskoro, jer bi se vozilo moglo naći na kalifornijskim cestama već početkom iduće godine.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?

Startupi i poslovanje

I ove godine na Ladies of New Business, ali online! 5. i 6. studenog bavimo se temama o vodstvu

Kako osigurati kapital i u krizi, kako vođenjem drugih ne zaboraviti na sebe, koji su to izazovi upravljanja timovima i resursima u "novom normalnom" - pokrivamo sve bitne teme o ženskom vodstvu i poduzetništvu u doba krize na Ladies of New Business konferenciji.

Kultura 2.0

Ravnateljica preloške knjižnice okupila igrače Harry Potter igre od Las Vegasa do Hong Konga i napravila izložbu njihovih knjižnica

Maja Lesinger četiri je mjeseca radila na virtualnoj međunarodnoj izložbi Harry Potter: Wizards Unite the Libraries u koju su se uključili igrači, a posebice knjižničari diljem svijeta. No, baš njena knjižnica iz Preloga nije mogla završiti u izložbi jer nije mjesto od interesa u samoj igri.

Startupi i poslovanje

Bivši investitor u 500 Startups savjetuje hrvatske startupe: Akvizirajte klijente i korisnike od kojih ćete učiti!

Marvin Liao već 10 godina ulaže u startupe u srednjoj i istočnoj Europi, u zemljama poput Srbije i Ukrajine. U razgovoru za Netokracija Podcast daje praktične savjete za hrvatske tehnološke poduzetnike u doba pandemije!

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?