Google i službeno najavio svoj autonomni automobil

Google i službeno najavio svoj autonomni automobil

Google je i službeno najavio svoj prvi autonomni automobil na kojem je radio posljednjih šest mjeseci. U utrku za kreiranjem potpuno autonomnog automobila ovaj se tehnološki div uključio svjestan da postoji mogućnost da će izgubiti pred proizvođačima kao što je Mercedes, ali i sretan jer daje svoj doprinos budućnosti.

Googleov autonomni automobil. Izvor: caranddriver.com
Googleov autonomni automobil.
Izvor: Google Self-Driving Car Project

Google je objavio kako je posljednjih šest mjeseci testirao razne prototipe tehnologija koje će automobilima pomoći da se snađu na cesti, kao što su komplicirani senzori koji će autićima pomoći sudjelovati u prometu, prenosi PCMag.

Senzori su najkompliciraniji dio projekta, ujedno i onaj na koji se automobil najviše oslanja. Kako bi auto mogao autonomno sudjelovati u prometu, senzori moraju biti besprijekorni, a Google takve stvari inače dobro radi. Senzori koji su trenutno u automobilu mogu skenirati promet na udaljenosti do 200 metara.

Da se Google uhvatio razvoja tehnologije, a ne samo osvajanja još jednog potencijalnog tržišta, govori i kakav je automobil konceptualno. Čitav automobil izgleda sićušno i osiromašeno, a u unutrašnjosti nema gotovo ničega. Na službenom blogu su još prije nekoliko mjeseci takav pristup objasnili željom za učenjem, jer im za učenje ne treba ništa više od dva sjedala, prostora za ručnu prtljagu i tipke za paljenje automobila.

Kada bi automobili mogli vozati nas?

Da se stvar vrlo brzo razvija pokazuju i postojeće regulative za prometovanje autonomnih automobila. Kalifornija je još u svibnju definirala zakone o prometovanju tih vozila i odredila da smiju sudjelovati u prometu, ali samo s treniranim vozačem koji je spreman preuzeti kontrole pođe li nešto po zlu. A tu je i maksimalna brzina koju je Google zasad ograničio na 40 kilometara na sat.

Ovakav iskorak u tehnologiji je ono zbog čega tehnologiju i volimo. Autonomni automobili smanjili bi broj nesreća, smrti, materijalnu štetu. Svaki put kada bismo popili koju čašicu više ili kada bi morali poslati e-poštu, upravljanje bismo prepustili automobilu. Pitanja sigurnosti koja se postavljaju su lako rješiva, a trenutno rješenje s kontrolama koje vozač može preuzeti pokazuje da je relativno jednostavno integrirati takav automobil u promet. No, kako će to izgledati u praksi, tek ćemo vidjeti – nadamo se uskoro, jer bi se vozilo moglo naći na kalifornijskim cestama već početkom iduće godine.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.