Google se uključuje u utrku pametnih satova s operativnim sustavom Android Wear

Google se uključuje u utrku pametnih satova s operativnim sustavom Android Wear

Jučer je predstavljen Android Wear, Googleov operativni sustav namijenjen takozvanoj nosivoj tehnologiji, posebice pametnim satovima koji su sada glavna atrakcija na tržištu. Među prvim proizvođačima koji će ovaj sustav staviti na svoje uređaje su LG i Motorola, a Android satove trebali bismo na tržištu vidjeti prije najavljivanog iWatcha.

Jedan od prvih pametnih satova s Googleovim operativnim sustavom biti će i Motorolin
Jedan od prvih pametnih satova s Googleovim operativnim sustavom biti će i Motorolin.

Jučer je predstavljen Android Wear, Googleov operativni sustav namijenjen takozvanoj nosivoj tehnologiji, posebice pametnim satovima koji su sada glavna atrakcija na tržištu. Među prvim proizvođačima koji će ovaj sustav staviti na svoje uređaje su LG i Motorola, a Android satove trebali bismo na tržištu vidjeti prije najavljivanog iWatcha.

Osim na glavi uz Google Glass pametne naočale, sada ćete posebno modificiranu inačicu Googleovog operativnog sustava nositi i na zapešću. Google je na tržište pametnih telefona i tableta ušao nešto kasnije no Apple, no čini se kako ga sad želi preteći na polju nosive tehnologije, pa bi tako satovi pogonjeni Androidom trebali bi na tržište izaći prije dugo očekivanog Appleovog sata popularno zvanog iWatch i iWrist, javlja New York Times.

Prema procjenama tvrtke Gartner, nosiva bi tehnologija, uključujući i pametne tetovaže, satove i različit asesoar do 2016. godine će biti tržište vrijedno 10 milijardi dolara. Nije ni čudno onda što se Googleu žuri da se što prije u njega uključi.

[youtube]http://youtu.be/0xQ3y902DEQ[/youtube]

Premijera na LG-u

Prvi pametni sat s Android Wear operativnim sustavom trebao bi biti LG G Watch. Ovo je četvrti LG-ev uređaj razvijen u suradnji s Googleom nakon Nexusa 4, Nexusa 5 te Google Play Editiona LG G Pada 8.3, a LG-evi inženjeri navodno su blisko su surađivali s Googleom od početnih faza razvoja kako bi osigurali da LG G Watch optimalno funkcionira s Androidom Wear OS-om.

Prvi pametni sat na Android Wearu biti će LG-ev G Watch
Prvi pametni sat na Android Wearu biti će LG-ev G Watch.

Sam uređaj trebao bi biti kompatibilan sa širim spektrom Android uređaja, što bi mu svakako bila prednost nad Samsungovim pametnoim satovima, a također će i koristiti aktiviranje glasom kakvo podržavaju Moto X i Google Glass. “OK Google” bi tako trebalo postati nešto što govorite i svom satu, kojim ćete tako moći i glasovno upravljati, a šuška se kako sličnu mogućnost sprema i Apple kako bi učinio svoj sat efikasnijim.

Više o specifikacijama i mogućnostima ovog pametnog sata trebalo bi se saznati u sljedećih nekoliko mjeseci, a sam uređaj trebao bi biti predstavljen tijekom drugog kvartala ove godine.

Google se drži svoje strategije

Ono što je zanimljivo jest da će se među prvim Android pametnim satovima naći i Moto 360 iz Motorola Mobilityja, koji je Google nedavno prodao Lenovu, objasnivši kako je tržište pametnih telefona iznimno kompetitivno i zahtijeva potpunu posvećenost, dok se tvrtka želi više fokusirati na razvoj Androida i drugih pametnih uređaja.

Uz Motorolu je Google mogao razvijati vlastiti pametni sat za svoj operativni sustav, unutar tvrtke, što je uobičajena Appleova praksa, no čini se kako se ipak odlučio držati svoje isprobane strategije i prepustiti razvoj samih uređaja samim proizvođačima hardvera te shodno tome i proširiti svoj operativni sustav na veći broj uređaja.

Osim s Motorolom i LG-em,  tako bi u razvoju pametnih satova trebao surađivati i s Asusom, HTC-om, Samsungom, te proizvođačem satova vulgaris Fossil.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=QrqZl2QIz0c[/youtube]

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Internet marketing

Kako su OPG-ovci postali najtraženiji ljudi (i zašto je nužno njihovo digitalno opismenjavanje)

U jeku pandemije koronavirusa (COVID-19) zatvorene su i tržnice. Uz zabranu kretanja van mjesta prebivališta, ova mjera navela je brojne OPG-ovce koji su svoje proizvode do jučer nudili na placu da posegnu za nekim drugim kanalima jer voće i povrće bez hladnjače ne može dugo stajati, a plastenici su puni zahvaljujući blagoj zimi i proljetnom suncu koje se pojavilo u par navrata.

Intervju

Poznati hrvatski rally vozač Juraj Šebalj i bez kacige nastavlja plijeniti pažnju publike

On je višestruki pobjednik rally utrka, a odnedavno ima i novu karijeru - influencersku. Iako je YouTuber bez vlastitog YouTube kanala, Jurja na različitim emisijama prati i po nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Što ste propustili

Sponzorirano

Epidemija COVID-19 pomogla je digitalizaciji Hrvatske više nego ijedna inicijativa do sada

Kriza je svakako tu, ali možda iz nje izvučemo neke korisne lekcije i konačno počnemo razmišljati digitalnije.

Kultura 2.0

Škola programiranja SmartNinja dokaz je da krizna situacija može donijeti i neprilike i – prilike

Iako je škola programiranja SmartNinja, prisutna i u Hrvatskoj tri godine, do sada održavala tečajeve isključivo uživo, na fizičkim lokacijama, pandemija koronavirusa preselila je nastavu online, gdje će dio tečajeva vjerojatno i ostati, što nudi nove prilike na tržištu edukacija.

Startupi i poslovanje

Igrom kroz matematiku, platforma Matific pomaže 58 tisuća naših učenika i učitelja u nastavi na daljinu

Učitelji diljem Hrvatske našli su se prije nešto više od 20 dana u izvanrednim okolnostima. Sav svoj nastavnički proces trebali su prilagoditi online okruženju, srećom, odrađeni pilot projekti sada zlata vrijede - a suradnja s Matificom upravo je tome dokaz.

Intervju

WhatsApp kao komunikacijski kanal za vaš biznis u krizi? Pomoći će hrvatski Sendbee

Imamo Koronavirus.hr na Viberu, no treba li nam podrška i putem WhatsAppa? Što uopće nudi WhatsApp Business, a što hrvatski startup Sendbee koji se njime bavi? Otkrili su nam suosnivači Domagoj Krpan i Ivan Arar.

Startupi i poslovanje

Mali ste offline biznis? Ovladati online prodajom možete i s ograničenim budžetom

Ugostiteljski objekti prvi su osjetili posljedice pandemije pa tako i naš specialty coffee shop Kavantura. Srećom, pozabavili smo se web trgovinom i digitalnim alatima tik prije svega... evo što je nama olakšalo posao.

Startupi i poslovanje

Ponovimo lekcije iz 2008. Kriza nije vrijeme da svojim klijentima budete daleko

Ovo je priča koju vrlo često pričam, to je priča o krizi zvanoj 2008. Jedni su se hvalili, drugi žalili, a evo što se meni događalo...