Zašto netko uvijek dijeli status o 'novom Facebook zakonu'?

Širenje glasina: Zašto netko uvijek dijeli status o ‘novom Facebook zakonu’?

Svi imamo onog jednog Facebook prijatelja koji će u maniri Internet Explorera podijeliti poruku “VAŽNO !!!1111 Facebook mijenja pravila privatnosti“ nakon što su i oni najnaivniji već shvatili da se statusom ne mogu ograditi od Facebookovih uvjeta dijeljenja informacija. A onda ćete odjednom shvatiti da takvih prijatelja imate pedeset. Kako se ove poruke odjednom vade iz naftalina i ciklički dobivaju na popularnosti, objasnili su Facebookovi podatkovni znanstvenici.

Zašto je Kolinda tako brzo postala zvijezda na društvenim mrežama? Zašto netko uvijek dijeli priču o "Facebook zakonu?"
Zašto je Kolinda tako brzo postala zvijezda na društvenim mrežama? Zašto netko uvijek dijeli priču o “Facebook zakonu?”

Jedna je to od tema ispitanih u publikaciji temeljenoj na Facebookovom pučanstvu, u kojoj se prati kako se glasine šire preko društvenih mreža. Materijal za istraživanje dobio se preko stranice snopes.com koja ih okuplja i provjerava koliko je u njima istine, a ispitali su na koji način se najviše dijele i volimo li više one istinite ili ipak preferiramo “nategnute” priče.

U dva mjeseca istraživači su skupili 249.035 komentara (smijem li samo primijetiti kako je lijepo biti podatkovni znanstvenik u Facebooku i imati toliko bazu podataka <3) pri čemu je identificirano 16.672 pojedinačnih glasina koje su se proširile u kaskade kroz 62,497.651 dijeljenja.

Istinite glasine su slađe… ali ne kao mačići

Fauxtos, ili slike koje manipuliraju stvarnosti, druga su najdjeljenija kategorija, odmah nakon politike, pa ni ne čudi što su Kolinda i njena foto-dvojnica postale višestruko viralne.
Fauxtos ili slike koje manipuliraju stvarnosti, druga su najdjeljenija kategorija, odmah nakon politike, pa ni ne čudi što su Kolinda i njena foto-dvojnica postale višestruko viralne.

Malo teoretske pozadine – na Snopesu je 45 posto glasina netočno, 26 posto ih je istinito, dok za 29 posto njih nije ni potvrđeno ni raskrinkano. Glasine su podijeljene u dvanaest kategorija, a najčešće su se dijelile one o politici, koje su činile 32 posto svih objava, slijedila je kategorija Fauxtos iliitiga manipuliranih slika koje odaju krivi dojam, pa zatim medicinske “činjenice” i priče o zločinima.

Najviše je bilo neistinitih glasina, kako s glasinama obično i biva, no one istinite pokazale su se kao mnogo viralnije – istinita glasina podijelila se u prosjeku 163 puta, dok su one neistinite doživjele u prosjeku 108 objava. Manipulirane slike, druga najčešća kategorija, zapravo se iznimno malo dijelila nakon prvotne objave – u prosjeku 61 put – pa bismo mogli pohvaliti korisnike Facebooka za pronicljivost.

S druge strane, kategorija motivacijskih psića i mačića dijelila se uvjerljivo najviše, 250 puta po objavi, a objave koje obećavaju novac po “šeranju” prenijele su se više od milijun puta, pa nemojmo brzati s hvaljenjem kolektivnog fejsbučnog intelektualnog stanja.

Glasine spavaju zimski san

Svako toliko iz prapovijesti iskoči "Zakon o facebooku".
Svako toliko iz prapovijesti iskoči “Zakon o facebooku”.

Saznali su i da su kaskade glasina, jednom kada se pokrenu, vrlo čvrsto ukorijene – mnogo čvršće no što je riječ s običnim slikama koje učitavamo. No jedna zanimljiva stavka u radu bilo je recikliranje glasina – podizanje starih statusa iz naftalina godinama nakon što su bile aktualne – tako se primjerice dijelio meme koji je propagirao da “ovaj srpanj” ima 5 subota, 5 nedjelja i 5 ponedjeljaka, što je bila vrlo vijest 2011. godine, a opet se probudila 2013. kada se zbog silnog uzbuđenja od toliko vikenda nikome nije palo baciti oko na kalendar.

Glasine nikad ne umiru, pokazalo je istraživanje, već mjesecima ili godinama hiberniraju i čekaju prave uvjete. Nekada se utišaju same od sebe, kada se novitet jednostavno “istroši”, zaključili su, no u velikom se broju slučajeva ubiju humorom – ili barem “sprdanjem” onih koji još nisu shvatili da Facebook status nije sredstvo pravnog obračuna s društvenom mrežom.

Vizualizacija "kaskada" glasina, ili njihovog grananja.
Vizualizacija “kaskada” glasina ili njihovog grananja.

Zašto se u nekom trenutku probude nije još poznato – dva su moguća razloga, stoji u radu: ili u kontakt s glasinama dođu oni koji su ih propustili u prvom krugu, ili glasine ovise o onima koji ih namjerno šire.

Algoritam suzbija širenje manipuliranih sadržaja

Cijelo istraživanje, iako samo po sebi zanimljivo, u podlozi je vjerojatno imalo i svrhu koja nije samo larpurlartistička, jer je Facebook početkom ove godine uveo (još jednu) promjenu u svoj algoritam kako bi suzbio širenje manipuliranih sadržaja.

Druge vrste glasina ipak su još na jelovniku, pa ako ikad propadnemo kao tehnološko-poslovni magazin i pokrenemo Tračokraciju sa sočnim detaljima s hrvatske tehnološke scene, sada je barem jasno kako ćemo generirati promet – provjerenim pikanterijama iz života startupaša koje ćemo povremeno reciklirati u pravom trenutku. 😉

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!