Zašto netko uvijek dijeli status o 'novom Facebook zakonu'?

Širenje glasina: Zašto netko uvijek dijeli status o ‘novom Facebook zakonu’?

Svi imamo onog jednog Facebook prijatelja koji će u maniri Internet Explorera podijeliti poruku “VAŽNO !!!1111 Facebook mijenja pravila privatnosti“ nakon što su i oni najnaivniji već shvatili da se statusom ne mogu ograditi od Facebookovih uvjeta dijeljenja informacija. A onda ćete odjednom shvatiti da takvih prijatelja imate pedeset. Kako se ove poruke odjednom vade iz naftalina i ciklički dobivaju na popularnosti, objasnili su Facebookovi podatkovni znanstvenici.

Zašto je Kolinda tako brzo postala zvijezda na društvenim mrežama? Zašto netko uvijek dijeli priču o "Facebook zakonu?"
Zašto je Kolinda tako brzo postala zvijezda na društvenim mrežama? Zašto netko uvijek dijeli priču o “Facebook zakonu?”

Jedna je to od tema ispitanih u publikaciji temeljenoj na Facebookovom pučanstvu, u kojoj se prati kako se glasine šire preko društvenih mreža. Materijal za istraživanje dobio se preko stranice snopes.com koja ih okuplja i provjerava koliko je u njima istine, a ispitali su na koji način se najviše dijele i volimo li više one istinite ili ipak preferiramo “nategnute” priče.

U dva mjeseca istraživači su skupili 249.035 komentara (smijem li samo primijetiti kako je lijepo biti podatkovni znanstvenik u Facebooku i imati toliko bazu podataka <3) pri čemu je identificirano 16.672 pojedinačnih glasina koje su se proširile u kaskade kroz 62,497.651 dijeljenja.

Istinite glasine su slađe… ali ne kao mačići

Fauxtos, ili slike koje manipuliraju stvarnosti, druga su najdjeljenija kategorija, odmah nakon politike, pa ni ne čudi što su Kolinda i njena foto-dvojnica postale višestruko viralne.
Fauxtos ili slike koje manipuliraju stvarnosti, druga su najdjeljenija kategorija, odmah nakon politike, pa ni ne čudi što su Kolinda i njena foto-dvojnica postale višestruko viralne.

Malo teoretske pozadine – na Snopesu je 45 posto glasina netočno, 26 posto ih je istinito, dok za 29 posto njih nije ni potvrđeno ni raskrinkano. Glasine su podijeljene u dvanaest kategorija, a najčešće su se dijelile one o politici, koje su činile 32 posto svih objava, slijedila je kategorija Fauxtos iliitiga manipuliranih slika koje odaju krivi dojam, pa zatim medicinske “činjenice” i priče o zločinima.

Najviše je bilo neistinitih glasina, kako s glasinama obično i biva, no one istinite pokazale su se kao mnogo viralnije – istinita glasina podijelila se u prosjeku 163 puta, dok su one neistinite doživjele u prosjeku 108 objava. Manipulirane slike, druga najčešća kategorija, zapravo se iznimno malo dijelila nakon prvotne objave – u prosjeku 61 put – pa bismo mogli pohvaliti korisnike Facebooka za pronicljivost.

S druge strane, kategorija motivacijskih psića i mačića dijelila se uvjerljivo najviše, 250 puta po objavi, a objave koje obećavaju novac po “šeranju” prenijele su se više od milijun puta, pa nemojmo brzati s hvaljenjem kolektivnog fejsbučnog intelektualnog stanja.

Glasine spavaju zimski san

Svako toliko iz prapovijesti iskoči "Zakon o facebooku".
Svako toliko iz prapovijesti iskoči “Zakon o facebooku”.

Saznali su i da su kaskade glasina, jednom kada se pokrenu, vrlo čvrsto ukorijene – mnogo čvršće no što je riječ s običnim slikama koje učitavamo. No jedna zanimljiva stavka u radu bilo je recikliranje glasina – podizanje starih statusa iz naftalina godinama nakon što su bile aktualne – tako se primjerice dijelio meme koji je propagirao da “ovaj srpanj” ima 5 subota, 5 nedjelja i 5 ponedjeljaka, što je bila vrlo vijest 2011. godine, a opet se probudila 2013. kada se zbog silnog uzbuđenja od toliko vikenda nikome nije palo baciti oko na kalendar.

Glasine nikad ne umiru, pokazalo je istraživanje, već mjesecima ili godinama hiberniraju i čekaju prave uvjete. Nekada se utišaju same od sebe, kada se novitet jednostavno “istroši”, zaključili su, no u velikom se broju slučajeva ubiju humorom – ili barem “sprdanjem” onih koji još nisu shvatili da Facebook status nije sredstvo pravnog obračuna s društvenom mrežom.

Vizualizacija "kaskada" glasina, ili njihovog grananja.
Vizualizacija “kaskada” glasina ili njihovog grananja.

Zašto se u nekom trenutku probude nije još poznato – dva su moguća razloga, stoji u radu: ili u kontakt s glasinama dođu oni koji su ih propustili u prvom krugu, ili glasine ovise o onima koji ih namjerno šire.

Algoritam suzbija širenje manipuliranih sadržaja

Cijelo istraživanje, iako samo po sebi zanimljivo, u podlozi je vjerojatno imalo i svrhu koja nije samo larpurlartistička, jer je Facebook početkom ove godine uveo (još jednu) promjenu u svoj algoritam kako bi suzbio širenje manipuliranih sadržaja.

Druge vrste glasina ipak su još na jelovniku, pa ako ikad propadnemo kao tehnološko-poslovni magazin i pokrenemo Tračokraciju sa sočnim detaljima s hrvatske tehnološke scene, sada je barem jasno kako ćemo generirati promet – provjerenim pikanterijama iz života startupaša koje ćemo povremeno reciklirati u pravom trenutku. 😉

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Prikaz

Što znači biti junior, što middle, a što senior u hrvatskoj tehnološkoj industriji?

Tri programerske pozicije - 100 definicija što obuhvaćaju. Ususret objavi matrice senioriteta development agencije Bornfight, iskoristili smo priliku razgovarati s nekoliko članova domaće IT zajednice ne bi li rasvijetlili što bi mogao biti standard za juniorski, middle ili seniorski posao programera. Evo što smo saznali...

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.