GIS Cloud počeo s prikazom svojih karata u HTML5 formatu

GIS Cloud počeo s prikazom svojih karata u HTML5 formatu

Slijedeći svoju viziju o prebacivanju cijele GIS industrije u internetski browser, GIS Cloud, domaći startup o kojem smo pisali i kojeg redovno pratimo počeo je svoje zemljopisne karte prikazivati uz pomoć HTML5 tehnologije. Kako navode na svom blogu, glavni razlozi za prelazak sa Flasha na HTML5 bili su to što Flash nije zapravo web standard i što nije podržan na svim uređajima. Pitao sam Dinu Ravnića, direktora GIS Clouda što očekuju od prelaska na HTML5:

GIS Cloud krenuo sa prikazom karata u HTML5 tehnologiji

Slijedeći svoju viziju o prebacivanju cijele GIS industrije u internetski browser, GIS Cloud, domaći startup o kojem smo pisali i kojeg redovno pratimo počeo je svoje zemljopisne karte prikazivati uz pomoć HTML5 tehnologije.

Kako navode na svom blogu, glavni razlozi za prelazak sa Flasha na HTML5 bili su to što Flash nije zapravo web standard i što nije podržan na svim uređajima. Pitao sam Dinu Ravnića, direktora GIS Clouda što očekuju od prelaska na HTML5:

Očekujemo prije svega povećanje broja korisnika te feedback o tehnologiji. Svakako sada GIS Cloud radi na iPadu i ostalim HTML5 uređajima što je također vrlo bitno da se podacima i kartama zaista može pristupiti sa bilo kojeg uređaja u bilo koje vrijeme.

Od konkretnih prednosti koje GIS Cloud ima u HTML5 tehnologiji, Ravnić ističe činjenicu da se GIS konačno može u potpunosti ostvariti u internetskom pregledniku, što za velike organizacije poput gradova i država može predstavljati značajnu uštedu u usporedbi sa skupim dekstop aplikacijama. Osim toga, Ravnić podsjeća kako je i sama činjenica da je sve smješteno u cloudu jedna velika prednost jer omogućava centralizirani pristup podacima kao i kolaborativni rad i dijeljenje podataka.

Ovdje možete pogledati i jednu od karata koja demonstrira moć HTML5 tehnologije, a radi se o karti svih puteva Ujedinjenoj Kraljevstva, koja na sebi ima preko 2 milijuna detalja koje HTML5 bez problema prikazuje:

Ukoliko već niste, isprobajte GIS Cloud ili ih zapratite na Twitteru.

Komentari

 1. goran

  goran

  20. 09. 2011. u 7:53 pm Odgovori

  Google je odbacio API za Flash i sve seli na HTML 5 tako da sigurno nebi trebalo biti problema. Ponekad se pitam jeli HTML 5 Googlev RIA tool. Pošto sam radio u RIA alatima (Flex) i vidio koliko je to jednostavno i mala krivulja učenja nedavno sam probao sa HTML 5 raditi slična sučelja i naletio na problem. Izrada RIA sučelja u JS applications frameworcima je ipak malo kompliciranija. E sad Google stime sigurno neće imati problema no na koje probleme je moguće naići prilikom prebacivanja takvom startupa iz Flasha u HTML 5 bilo bi ljepo saznati.

 2. Dino Ravnić

  Dino Ravnić

  20. 09. 2011. u 10:20 pm Odgovori

  Prebacivanje je u biti bilo relativno lako. Naime, naš map engine (C++ backend) producira vektorsku grafiku. Prije je producirao SWF tileove koje smo sada zamijenili JSON tileovima. Klijentski dio smo razvili nad Leafletom tako da srećom nismo nikakav Flash kod prepisivali 🙂

  Što se tiče JavaScript dijela tu je bilo dosta posla. Naime, koristimo canvas i zato je karta tako brza u paningu. Rezultat canvasa je bitmapa što znači da se ponaša kao bilo koja druga slika. Veliki dio posla je bio oko crtanja te grafike iz JSON-a, isto tako implementacija cijelog event handling dijela (ručno se računa da li je miš iznad nekog objekta pa se onda aktivira odgovarajući event i sl.). Potencijala za dalje ima jako puno. Canvas je zaista moćan i odlično implementiran u modernim browserima tako da tehnologija definitivno obećava!

 3. goran

  goran

  21. 09. 2011. u 11:27 am Odgovori

  Stvarno je moćan HTML 5, pogledao sam ga sad malo više kad sam imao vremena i išao uspoređivati ga sa Flashom i nema toga što je moguče u Flashu a nije u HTML 5. Jedina zamjerka ide na web GL koji neće moći zaživjeti barem još neko vrijeme (tu možda Flash zadrži svoju prisutnost na webu). Puno Flash developera je počelo prebacivati svoje library u JS, to nije nikakav problem jer AS2 je manje više isti javascript. Trebala bi izaći nova verzija javascripta koja bi se malo više prilagodila zahtjevima kompliciranih RIA sučelja, ili raditi pod nečim što AS3 prevodi u Javascript (jangaroo).

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.

Sponzorirano

5 najzanimljivih komentara hrvatskih stručnjaka o stanju Europske Unije!

Hrvatski stručnjaci na panel raspravi Digital Brunch jučer su komentirali stanje Europske unije: kako EU može dodatno pomoći poduzetnicima i demokratskim procesima te što može učiniti da ojača protok ljudi, dobara i kapitala, samo su neke od stavki kojih su se dotakli.

Tehnologija

Apple jučer nije najavio novi mobitel, ali njegovi proizvodi barem više nisu skupi kao prije

Novi rujan, novi Apple događaj. Ovoga puta, možda bez mobitela, ali i dalje zanimljiv.