GIS Cloud želi revolucionirati pristup geografskim podacima u poslovanju

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

GIS Cloud, jedan od najzanimljivijih hrvatskih startupa s zagrebačkog Seedcampa, ušao je u finale Seedcamp Weeka u Londonu. Više od 160 tvrtki i timova sudjelovalo je na osam Mini Seedcampova širom Europe i svijeta, a najbolji će se okupiti u Londonu.

GIS Cloud je ušao u finale s internetskim GIS sustavom – geografskim informacijskim sustavom u računalom “oblaku”. Nakon uspješnog plasmana na Mini Seedcampu Zagreb, GIS Cloud želi potpuno izmijeniti poslovni pristup GIS sustavima. Hoće li uspjeti?

GIS Cloud, jedan od najzanimljivijih hrvatskih startupa s zagrebačkog Seedcampa, ušao je u finale Seedcamp Weeka u Londonu. Više od 160 tvrtki i timova sudjelovalo je na osam Mini Seedcampova širom Europe i svijeta, a najbolji će se okupiti u Londonu.

GIS Cloud je ušao u finale s internetskim GIS sustavom – geografskim informacijskim sustavom u računalom “oblaku”. Nakon uspješnog plasmana na Mini Seedcampu Zagreb, GIS Cloud želi potpuno izmijeniti poslovni pristup GIS sustavima. Hoće li uspjeti?

Čemu služe GIS sustavi? Pretpostavimo da tvrtka želi naći idealnu lokaciju za poslovnicu ili trgovinu koja ovisi o dobi i spolu stanovništva, prometnoj mreži i konkurentima. Mnogo podataka koje treba staviti u kontekst prostora. Sustavi poput GIS Clouda omogućuju da unesete sve takve podatke i povežete ih s lokacijskim informacijama olakšavajući rad svima koji se bave nekretninama, kartografijom, ekologijom, javnom upravom itd.

Oblak čini čuda

Dosad ste takve sustave mogli kupiti na CD-u, a cijena je bila primjerena namjeni – izuzetno su skupi. GIS Cloud želi primijeniti SaaS model u GIS industriji. SaaS odnosno software-as-a-service podrazumijeva plaćanje softvera kao usluge. Umjesto jednokratne skupe licence, plaćate nižu mjesečnu pretplatu i ne morate se brinuti o novim verzijama, jer uvijek koristite najnoviju na Internetu. Upravo je drugačiji pristup poslovanju razlog zbog kojeg je GIS Cloud prihvaćen na Seedcamp Week.

Seedcamp je svojevrstan inkubator odnosno investicijski fond koji pokušava okupiti tvrtke u najranijim fazama razvoja. Izabrane tvrtke dobivaju 50 tisuća eura za mali udio tvrtke i rad s njihovom mrežom mentora diljem svijeta: investitori, poduzetnici, marketinški stručnjaci itd. (Među njima je i autor ovih redaka). Seedcamp Week je tjedan u kojemu sudjeluje 20 najboljih startupa s Mini Seedcampova kako bi došli do investicije i rada s mentorima.

Intervju s Dinom Ravnićem, osnivačem GISClouda

GIS Cloud su osnovali Marko Šantić i Dino Ravnić. Samo za Netokraciju Ravnić, direktor GIS Clouda, otkrio je planove razvoja projekta…

Vaša tehnologija proizvod je za tvrtke i profesionalce – koliko vam ga je teško “prodati” – kupcima, investitorima, medijima…?

Dino Ravnic predstavlja GIS Cloud (Photo by Hrvoje Mihajlic)

Cloud Computing nova je stvar u GIS-u. Moglo bi se reći da uopće ni ne postoji, jer industrijom dominiraju “veliki igrači“ koji guraju tradicionalan softver po tradicionalnim poslovnim modelima. Inovacije, nažalost, nije bilo puno. Dok u drugim industrijama kao što je CRM (Customer Relationship Management) možemo primjetiti da cloud computing uzima sve više i više maha. Tom industrijom prije su vladale tvrtke kao što su Microsoft i SAP, dok danas možemo vidjeti da su sve više i više popularnije cloud computing tvrtke kao Salesforce i SugarCRM. U CRM-u 20 posto tržišnog udjela drži softver kao usluga. Taj podatak govori nam da javni i privatni sektor jako dobro reagiraju na takve poslovne modele i to nam daje pouzdanja da se ista takva revolucija može napraviti i u GIS-u.

GIS Cloud kao beta ima trenutačno više od 1.700 globalnih registriranih korisnika što se skupilo u manje od pola godine. Kako ne radimo još jednu socijalnu mrežu  već poslovni softver, jako smo zadovoljni tim brojem. Korisnici dolaze iz zemalja kao što su, prije svih, SAD i zemlje zapadne Europe, ali isto je tako jako puno korisnika iz zemalje kao što su Indonezija, Tajland, Južna Afrika itd.

Zbog izuzetno prihvatljive cijene sigurni smo da možemo svoj sustav ponuditi onima koji zbog financijskih razloga nisu prije tako nešto ni mogli razmotriti. Kako se spremamo izaći iz bête, imamo već i nešto komercijalnih korisnika iz Belgije, Australije, Južne Afrike i Indonezije. U Hrvatskoj se GIS Cloud, među ostalim, koristi u velikogoričkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi i u zagrebačkoj Zimskoj službi.

GIS Cloud je vrlo zanimljiv i u akademskim krugovima. Zainteresirana su sveučilišta poput Harvarda i MIT-a u SAD-u te Cambridgea u Velikoj Britaniji. Dosadašnji GIS je za potrebe obrazovanja svakako preskup, a Google Maps im ne odgovora. Što se tiče MIT-a susreli smo se i s profesorom s njihova GIS odjela, koji je oduševljen našim rezultatima i kojim nam je organizirao prezentaciju projekta na MIT-u ovog rujna i koji nam može pomoći otvoriti neka vrata u SAD-u.

Zašto bi netko za svoju aplikaciju koristio GIS Cloud umjesto Google Mapsa?

GISCloud daje detaljne geografske podatke...

To nas najčešće pitaju. Google Maps su zaista odlične karte i mnogi ih koriste u svakodnevnom životu. Čak i mi izravno konkuriramo Google Maps, ali ne sa GIS Cloud, već s projektom karte.hr, koji i uz pristutnost Google Mapsa posjećuje dobar dio hrvatskih korisnika. Ali to je druga priča.

Prva  i velika razlika je u tome što je GIS Cloud geografski informacijski sustav sa svim mogućnostima, a Google Maps je web mapping sustav. Karta je samo jedna od komponenata GIS-a. Tu su još podsustav za unos i mijenjanje podataka, analize, projekcije, spajanje na prostorne i neprostorne baze podataka, izvoz podataka itd. Također, Google Maps cilja na fizičke osobe, prije svega kao lokacijski servis: karte, navigacija, jednostavni mashup itd. I to zaista radi dobro. Za korištenje u pravim GIS projektima to je, međutim, i dalje vrlo ograničavajuće.

Primjerice jedan od problema koje možete imati s Google Maps je kartografska projekcija. Jeste li primjetili da Grenland na Google Maps izgleda velik gotovo kao i Južna Amerika, unatoč tome što je u stvarnosti njegova povšina svega 1/8 potonje? Zamislite sada da sa takvom preciznošću krenete računati povrišinu čestica u katastru ili da poljoprivrednicama računate subvencije na temelju površine. Takve su greške nedopustive. Google Maps koristi samo jednu i to globalnu kartografsku projekciju kako bi mogao prikazati cijeli svijet. Za vizualizaciju to može biti zadovoljavajuće, ali za bilo koju ozbiljniju primjenu svakako ne. S druge strane, GIS Cloud pruža podršku za sve globalne i lokalne projekcije, tako da možete dobiti visoku razinu preciznosti.

Još jedna razlika je API. Google Maps, kao što znamo, ima jako dobar API. Međutim, samo za rad s kartom na klijentskoj razini. Osim klijentske razine GIS Cloud pruža vrlo moćan REST API, koji omogućuje potpuno korištenje GIS Clouda na aplikacijskoj razini, što otvara mogućnosti široke primjene te integracije i prilagodbe s bilo kojim dekstop, web i mobilnim rješenjima.

Ne smatramo da nam je Google Maps konkurencija. Štoviše, omogućili smo vrlo zanimljive integracije Google Maps i GIS Clouda u kojem se Google karta može koristiti kao podloga, a kroz GIS Cloud se prikazuju dodatni kompleksni slojevi iznad Google karte. Integracija je vrlo jednostavna – potrebna je, naime, samo jedna linija Google Maps API koda.

Koji su vam daljnji planovi?

Uključite razne mape.

Planovi su, prije svega, snažaj razvoj tvrtke i proboj na globalna tržišta. GIS Cloud kao trenutačno globalno najzrelije GIS rješenje na bazi cloud computinga ima priliku povesti tržište u tome novomu smjeru. Planiramo u Hrvatskoj napraviti jaku baznu tvrtku, koja bi bila fokusirana prije svega na istraživanje i razvoj. Što se tiče širenja, planiramo se približiti glavnim tržištima otvaranjem podružnica u inozemstvu. Već imamo i dva suradnika u SAD-u, u Bostonu, koji nam pomažu u razvoju poslovanja, ali i u postavljanju prodaje za američko tržište.

Do sada je GIS bila industrija o kojoj se nije puno pisalo, Na žalost, tomu je uvelike tako zbog politike trenutačno vodećih igrača. Misija GIS Clouda je da to temeljito promijenimo. Ukratko, želimo učiniti GIS industriji ono što je Salesforce učinio CRM industriji.

Kao i druga SaaS rješenja poput poznatog Salesforcea, GIS Cloud će tim modelom omogućiti pristup podacima i manjim tvrtkama i organizacijama. Osim toga, GIS Cloud će imati i besplatan paket te pristup API-ju kako biste integrirali podatke u vlastite aplikacije. GIS Cloud je projekt s jasnim poslovnim modelom te ciljanom publikom koja je voljna platiti za ponuđene podatke. Tko zna, možda zaista uspiju promijeniti poslovanje geografskih informacijskih sustava.

Što vi mislite o GIS Cloudu?