Geolokacijsko oglašavanje na Facebooku dostupno u regiji!

Geolokacijsko oglašavanje na Facebooku dostupno u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i BiH!

Agencija Manjgura i Netokracija pokrenule su u prosincu inicijativu prema Facebooku da se u Hrvatskoj omogući usmjeravanje oglasa prema lokaciji korisnika, kojoj se velik broj vas zdušno priključio. Čini se kako je društvena mreža konačno uslišila molbe onih koji se bave oglašavanjem na njoj.

U inicijativi koju je Netokracija pokrenula s Mangjurom, zatražili smo zajedno da ova mogućnost bude dostupna za Hrvatsku.
U inicijativi koju je Netokracija pokrenula s Mangjurom, zatražili smo zajedno da ova mogućnost bude dostupna za Hrvatsku.

Kako nije bilo nikakvih tehničkih ograničenja koja bi uvjetovala zabranu geolokacijskog oglašavanja, a susjedne države poput Srbije tu mogućnost imaju već neko vrijeme, pokrenuta je inicijativa kako bi se skupio dovoljan broj oglašivača da bi apel dobio na težini.

Kritična masa očito je dosegnuta, jer je ukinuta je zabrana geolokacijskog oglašavanja u Hrvatskoj, što znači da više ne morate pronalaziti “kreativne” načine da je zaobiđete.

Uvođenje ove mogućnosti za nas je prokomentirao voditelj inicijative Marko Matejčić, SEM & SMM specialist:

Omogućavanje Local awareness kampanja na tragu je akcije koju su Netokracija i Manjgura pokrenuli u suradnji s Facebookom u prosincu prošle godine. Manjgura je kao whitelisted Facebook agencija u komunikaciji s Facebookom dobila odgovor da su Local awareness kampanje koje omogućavaju prezicno geolokacijsko oglašavanje u fazi testiranja i da bi uskoro trebale biti dostupne u Hrvatskoj. Od prosinca i naše peticije je prošlo skoro pola godine, a Local awarenss kampanje još uvijek nisu dostupne u Hrvatskoj. Iako nemamo potvrdu (a bili smo uporni), vjerujemo da je ovaj potez Facebooka kompenzacija za dug period čekanja na Local awareness kampanje koje su prema nama komunicirane kao rješenja nakon slanja peticije. Zahvalio bih se svim agencijama i oglašivačima što su poduprli našu inciijativu i napore za preciznijim i ciljanijim oglašavanjem – strpljenje se očigledno isplatilo.

Bolje rješenje za oglašivače – i korisnike

Osim što je riječ o dugo očekivanoj mogućnosti, ova promjena će ujedno i olakšati rad tvrtkama koje koriste oglašavanje preko Facebookova sučelja, rekao nam je Mario Frančešević iz agencije SeekandHit, koji je ovu promjenu i među prvima zamijetio te podijelio na Facebook grupi Društveni mediji:

Naravno — ovo je sigurno veliki plus za Facebookovu oglasnu platformu, jer je bez opcije ciljanog oglašavanja po gradovima bilo gotovo nemoguće kvalitetno oglašavati određene proizvode i usluge (npr. lokalne ponude). Nemogućnost ciljanja je tvrtke dovela u situaciju da rasipaju novac na korisnike koji u dosta slučajeva i nisu mogli iskoristiti oglašavanu ponudu, a u nekim situacijama to je rezultiralo i padom učinkovitosti oglašavanja jer su na koncu oglašivači morali plaćati više cijene zbog loših performansi oglasne kampanje, odnosno oglasa.

Ovaj razvoj događaja očito pogoduje oglašivačima, no dodaje i kako je koristan iza same korisnike:

S obzirom na to da smo imali priliku koristiti ciljanje po gradovima u Hrvatskoj i prije nego je bilo javno dostupno kroz samo sučelje (putem Facebook Ads API-ja), mogu sa sigurnošću reći da će ovaj dodatak pomoći oglašivačima da budu efikasniji, te da će kampanje ostvariti bolje rezultate nego što su imale bez mogućnosti ciljanja po gradovima — a i korisnici će manje viđati oglase koji ih se apsolutno ne tiču.

No da dobra vijest ne bi ostala samo unutar granica, moramo napomenuti da je geolokacijsko oglašavanje sada dostupno i u Bosni i Herecegovini, Crnoj Gori i Sloveniji! Radujte se, oglašivači 🙂

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.

Intervju

Flutter nije “no-code” rješenje ni čarobni štapić, ali je odličan za brz razvoj mobilnih aplikacija

Ako niste developer, možda niste ni čuli za Flutter - a ako jeste, vjerojatno imate snažno mišljenje o njemu. U čemu je tu stvar?

Sponzorirano

WooCommerce koristi 50% hrvatskih online trgovaca, a uz Neuralab dobili su i novu opciju plaćanja – KEKS Pay

Suradnja eCommerce agencija i fintecha mogla bi - i trebala bi - biti sve češća praksa otkako je PSD2 otvorio vrata bankarskim podacima. Dobar primjer realizirao se nedavno u okviru domaćeg KEKS Paya koji je uz pomoć Neuralaba dobio priliku olakšati život tisućama novih korisnika i klijenata.

Startupi i poslovanje

200 studenata saznalo kako pokrenuti karijeru u doba COVID-19 u Nanobitu, ali i Infobipu, Infinumu i Circuitmessu

Na jučerašnjem digitalnom izdanju Digiralne Karijere u organizaciji Netokracije, FOI-ja i Nanobita govorilo se o pandemiji, praksama i prilikama za zaposlenje u digitalnoj industriji unatoč pandemiji.

Kultura 2.0

Kladarić, Šarić i Blagonić: Kako napredovati, biti inovativan i kreativan – dok radite na daljinu!

Iako je rad na daljinu mnogima nametnut, ne znači da je drugima odlično sjeo. Dapače, s Lukom Kladarićem, Marinom Šarićem i Lucijanom Blagonićem otkrivamo dobre prakse temeljene na godinama iskustva!

Mobilno

Ljuti smo na Apple… ali treba li nam još punjača?

Zašto su svi tako ljuti jer neće imati još jednu kocku za punjenje viška i kabel koji će ionako puknuti?