Geolokacijsko oglašavanje na Facebooku dostupno u regiji!

Geolokacijsko oglašavanje na Facebooku dostupno u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i BiH!

Agencija Manjgura i Netokracija pokrenule su u prosincu inicijativu prema Facebooku da se u Hrvatskoj omogući usmjeravanje oglasa prema lokaciji korisnika, kojoj se velik broj vas zdušno priključio. Čini se kako je društvena mreža konačno uslišila molbe onih koji se bave oglašavanjem na njoj.

U inicijativi koju je Netokracija pokrenula s Mangjurom, zatražili smo zajedno da ova mogućnost bude dostupna za Hrvatsku.
U inicijativi koju je Netokracija pokrenula s Mangjurom, zatražili smo zajedno da ova mogućnost bude dostupna za Hrvatsku.

Kako nije bilo nikakvih tehničkih ograničenja koja bi uvjetovala zabranu geolokacijskog oglašavanja, a susjedne države poput Srbije tu mogućnost imaju već neko vrijeme, pokrenuta je inicijativa kako bi se skupio dovoljan broj oglašivača da bi apel dobio na težini.

Kritična masa očito je dosegnuta, jer je ukinuta je zabrana geolokacijskog oglašavanja u Hrvatskoj, što znači da više ne morate pronalaziti “kreativne” načine da je zaobiđete.

Uvođenje ove mogućnosti za nas je prokomentirao voditelj inicijative Marko Matejčić, SEM & SMM specialist:

Omogućavanje Local awareness kampanja na tragu je akcije koju su Netokracija i Manjgura pokrenuli u suradnji s Facebookom u prosincu prošle godine. Manjgura je kao whitelisted Facebook agencija u komunikaciji s Facebookom dobila odgovor da su Local awareness kampanje koje omogućavaju prezicno geolokacijsko oglašavanje u fazi testiranja i da bi uskoro trebale biti dostupne u Hrvatskoj. Od prosinca i naše peticije je prošlo skoro pola godine, a Local awarenss kampanje još uvijek nisu dostupne u Hrvatskoj. Iako nemamo potvrdu (a bili smo uporni), vjerujemo da je ovaj potez Facebooka kompenzacija za dug period čekanja na Local awareness kampanje koje su prema nama komunicirane kao rješenja nakon slanja peticije. Zahvalio bih se svim agencijama i oglašivačima što su poduprli našu inciijativu i napore za preciznijim i ciljanijim oglašavanjem – strpljenje se očigledno isplatilo.

Bolje rješenje za oglašivače – i korisnike

Osim što je riječ o dugo očekivanoj mogućnosti, ova promjena će ujedno i olakšati rad tvrtkama koje koriste oglašavanje preko Facebookova sučelja, rekao nam je Mario Frančešević iz agencije SeekandHit, koji je ovu promjenu i među prvima zamijetio te podijelio na Facebook grupi Društveni mediji:

Naravno — ovo je sigurno veliki plus za Facebookovu oglasnu platformu, jer je bez opcije ciljanog oglašavanja po gradovima bilo gotovo nemoguće kvalitetno oglašavati određene proizvode i usluge (npr. lokalne ponude). Nemogućnost ciljanja je tvrtke dovela u situaciju da rasipaju novac na korisnike koji u dosta slučajeva i nisu mogli iskoristiti oglašavanu ponudu, a u nekim situacijama to je rezultiralo i padom učinkovitosti oglašavanja jer su na koncu oglašivači morali plaćati više cijene zbog loših performansi oglasne kampanje, odnosno oglasa.

Ovaj razvoj događaja očito pogoduje oglašivačima, no dodaje i kako je koristan iza same korisnike:

S obzirom na to da smo imali priliku koristiti ciljanje po gradovima u Hrvatskoj i prije nego je bilo javno dostupno kroz samo sučelje (putem Facebook Ads API-ja), mogu sa sigurnošću reći da će ovaj dodatak pomoći oglašivačima da budu efikasniji, te da će kampanje ostvariti bolje rezultate nego što su imale bez mogućnosti ciljanja po gradovima — a i korisnici će manje viđati oglase koji ih se apsolutno ne tiču.

No da dobra vijest ne bi ostala samo unutar granica, moramo napomenuti da je geolokacijsko oglašavanje sada dostupno i u Bosni i Herecegovini, Crnoj Gori i Sloveniji! Radujte se, oglašivači 🙂

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Što ste propustili

Nesortirano

Kako razviti aplikaciju koja će od “strašnog” e-Računa učiniti bezopasnog psića?

Poduzetnike oblijeva hladan znoj kada se sjete e-Računa, ali zamislite kako je onima koji stvaraju aplikacije za njegovo izdavanje? Čini se, ne tako strašno.

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.

Startupi i poslovanje

Identyum – digitalna osobna iskaznica iz Hrvatske za 21. stoljeće?

Na krilima suradnje s Finom, IDENTYUM bi trebao omogućiti dokazivanje identiteta putem aplikacije, bez papirologije, pokazivanja osobnih iskaznica i sličnih koraka.

Digitalni mediji

Kako napisati dobar članak za svoj ili tvrtkin blog (kad baš morate)

Je li vam teško napisati članak za blog tvrtke, objavu na LinkedInu ili 'microcopy' za digitalni projekt? Urednički i praktični savjeti slijede u novoj epizodi Netokracija podcasta!

Startupi i poslovanje

David Bizer: Direktor mora biti ambasador kulture tvrtke pa makar to značilo razgovor i sa 150. zaposlenikom!

Ususret nadolazećoj konferenciji Employer Branding na kojem gostuje kao keynote predavač, razgovarali smo s Davidom Bizerom oko gorućeg pitanja digitalne industrije za sve male i velike tvrtke: kako privući nove ljude?