Geolokacijsko oglašavanje na Facebooku dostupno u regiji!

Geolokacijsko oglašavanje na Facebooku dostupno u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i BiH!

Agencija Manjgura i Netokracija pokrenule su u prosincu inicijativu prema Facebooku da se u Hrvatskoj omogući usmjeravanje oglasa prema lokaciji korisnika, kojoj se velik broj vas zdušno priključio. Čini se kako je društvena mreža konačno uslišila molbe onih koji se bave oglašavanjem na njoj.

U inicijativi koju je Netokracija pokrenula s Mangjurom, zatražili smo zajedno da ova mogućnost bude dostupna za Hrvatsku.
U inicijativi koju je Netokracija pokrenula s Mangjurom, zatražili smo zajedno da ova mogućnost bude dostupna za Hrvatsku.

Kako nije bilo nikakvih tehničkih ograničenja koja bi uvjetovala zabranu geolokacijskog oglašavanja, a susjedne države poput Srbije tu mogućnost imaju već neko vrijeme, pokrenuta je inicijativa kako bi se skupio dovoljan broj oglašivača da bi apel dobio na težini.

Kritična masa očito je dosegnuta, jer je ukinuta je zabrana geolokacijskog oglašavanja u Hrvatskoj, što znači da više ne morate pronalaziti “kreativne” načine da je zaobiđete.

Uvođenje ove mogućnosti za nas je prokomentirao voditelj inicijative Marko Matejčić, SEM & SMM specialist:

Omogućavanje Local awareness kampanja na tragu je akcije koju su Netokracija i Manjgura pokrenuli u suradnji s Facebookom u prosincu prošle godine. Manjgura je kao whitelisted Facebook agencija u komunikaciji s Facebookom dobila odgovor da su Local awareness kampanje koje omogućavaju prezicno geolokacijsko oglašavanje u fazi testiranja i da bi uskoro trebale biti dostupne u Hrvatskoj. Od prosinca i naše peticije je prošlo skoro pola godine, a Local awarenss kampanje još uvijek nisu dostupne u Hrvatskoj. Iako nemamo potvrdu (a bili smo uporni), vjerujemo da je ovaj potez Facebooka kompenzacija za dug period čekanja na Local awareness kampanje koje su prema nama komunicirane kao rješenja nakon slanja peticije. Zahvalio bih se svim agencijama i oglašivačima što su poduprli našu inciijativu i napore za preciznijim i ciljanijim oglašavanjem – strpljenje se očigledno isplatilo.

Bolje rješenje za oglašivače – i korisnike

Osim što je riječ o dugo očekivanoj mogućnosti, ova promjena će ujedno i olakšati rad tvrtkama koje koriste oglašavanje preko Facebookova sučelja, rekao nam je Mario Frančešević iz agencije SeekandHit, koji je ovu promjenu i među prvima zamijetio te podijelio na Facebook grupi Društveni mediji:

Naravno — ovo je sigurno veliki plus za Facebookovu oglasnu platformu, jer je bez opcije ciljanog oglašavanja po gradovima bilo gotovo nemoguće kvalitetno oglašavati određene proizvode i usluge (npr. lokalne ponude). Nemogućnost ciljanja je tvrtke dovela u situaciju da rasipaju novac na korisnike koji u dosta slučajeva i nisu mogli iskoristiti oglašavanu ponudu, a u nekim situacijama to je rezultiralo i padom učinkovitosti oglašavanja jer su na koncu oglašivači morali plaćati više cijene zbog loših performansi oglasne kampanje, odnosno oglasa.

Ovaj razvoj događaja očito pogoduje oglašivačima, no dodaje i kako je koristan iza same korisnike:

S obzirom na to da smo imali priliku koristiti ciljanje po gradovima u Hrvatskoj i prije nego je bilo javno dostupno kroz samo sučelje (putem Facebook Ads API-ja), mogu sa sigurnošću reći da će ovaj dodatak pomoći oglašivačima da budu efikasniji, te da će kampanje ostvariti bolje rezultate nego što su imale bez mogućnosti ciljanja po gradovima — a i korisnici će manje viđati oglase koji ih se apsolutno ne tiču.

No da dobra vijest ne bi ostala samo unutar granica, moramo napomenuti da je geolokacijsko oglašavanje sada dostupno i u Bosni i Herecegovini, Crnoj Gori i Sloveniji! Radujte se, oglašivači 🙂

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Data science u sportu: prof. dr. sc. Marina Ivašić-Kos analizira rukometne akcije uz strojno učenje

Automatsko prepoznavanje događanja na rukometnom terenu može uvelike pomoći trenerima i profesorima.

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Startupi i poslovanje

Hrvatske ekološke tenisice MIRET na Kickstarteru preko noći prešle cilj i skupile 20 tisuća dolara

Nakon nekoliko godina razvoja i usavršavanja, hrvatski brend ekoloških tenisica MIRET zadovoljan svojim inovacijama i certifikatima pokreće Kickstarter kampanju ne bi li što prije proširio dobar glas i osvojio srca ekološki osviještenih kupaca diljem svijeta. U razgovoru s osnivačima otkrivamo i kako...

Što ste propustili

Kultura 2.0

Kreativci Brukete&Žinić&Grey i Brigade inspirirani radom od doma počeli tiskati ružičasti toaletni papir

Krizna vremena zahtijevaju krizne mjere, a koronavirus nikoga nije ostavio ravnodušnim. Absolut Vodka okrenula se sanitetskom alkoholu, Airbus i Jaguar proizvodnji respiratora, a hrvatske kreativne agencije Bruketa&Žinić&Grey i Brigada - toaletnom papiru!

Kultura 2.0

MUP licencirao tehnologiju Pokemon GO-a za praćenje kršitelja samoizolacije!

U doba krize uzrokovane virusom COVID-19, mnoge institucije okreću se nekonvencionalnim rješenjima za suzbijanje širenja pandemije.

Kultura 2.0

Zbog prisilne digitalizacije gospodarstva i društva u izolaciji, Hrvatska prvi put prvak DESI indeksa!

Europska komisija ove godine odlučila je nešto ranije objaviti Indeks gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) za 2020. godinu ne bi li oraspoložila građane Europske unije u ovim tmurnim danima - naime, indeksi država članica EU otišli su značajno u vis, a Hrvatska među njima prednjači!

Kultura 2.0

“Niste bili kod kuće” poruke od poštara omogućile Hrvatskoj osvajanje Guinnessa za najduži red na svijetu

Zahvaljujući velikim naporima jako male skupine poštara Hrvatska je postavila novi rekord impresivnim redom u jednom zagrebačkom naselju.

Kultura 2.0

Osnovana crkva Presvetog Rada na Daljinu, već potpisan “Zoomovski ugovor” s Republikom Hrvatskom

Ekskluzivno otkrivamo da je u Zagrebu prije nekoliko dana putem novodigitaliziranih servisa hrvatske javne uprave registrirana nova crkva - Prva crkva "Presvetog 'Remote' Rada'.

Intervju

U iščekivanju drugog paketa mjera: Hoće li se freelancerima i malim poduzetnicima ponuditi slamka spasa?

Vladajući ne shvaćaju problematiku samozaposlenih, malih i mikro poduzetnika. Glasno im to poručuju njihovi predstavnici svakog dana od kada je Vlada predstavila prvi paket mjera za suzbijanje ogromnih posljedica koje za privatni sektor donosi pandemija virusa COVID-19.