Zašto jedva čekamo da Nintendo napravi ovaj Game Boy 'smartphone'!?

Zašto jedva čekamo da Nintendo napravi ovaj Game Boy ‘smartphone’!?

Poput prve ljubavi i legendarni Nintendov Game Boy se teško zaboravlja. Predmet želje zbog koje smo rado na stranu stavljali džeparac i instant uspomena na djetinjstvo. Upravo zato, mnoge bi mogao razveseliti koncept francuskog dizajnera Pierrea Cerveaua koji je u njemu pronašao inspiraciju za pametni telefon, Nintendo Smart Boy. Naravno, ako ga japanska kompanija ikad odluči napraviti. Na ovaj način on je odao i počast nedavno preminulom Satoru Iwati, dobrom duhu Nintenda, gameru i programeru koji je dugi niz godina bio na čelu kompanije.

smartboy_1naslovna

 

Nintendova najpoznatija prijenosna konzola svjetlo dana ugledala je davne 1989. godine, a ogroman uspjeh Game Boya teško da je tada itko mogao zamisliti. Kombinirajući karakteristike nekoć vrlo popularnih game & watch elektroničkih igara sa samo jednom igrom s konceptom igara već prisutnih na Nintendo Entertyments Systema (NES), Game Boy je puno prije pametnih telefona napravio revoluciju u mobilnom gamingu. Hardver koji je iz današnje perspektive gotov neuništiv unatoč svim udarcima i padovima, dugotrajna baterija, prihvatljiva cijena, i da ne zaboravimo Tetris s kojim je dolazio u paketu, zaslužni su za današnji kultni status Game Boya. Ova mala bijela konzola s velikim sivim izmjenjivim karticama, uvela je čitave generacije u svijet video igara, a letjela je čak i u svemir.

smartboy_4

Satoru Iwata – dobri duh Nintenda

I dok je vijest o nedavno preminulom Satoru Iwati privukla pažnju tek nekolicine domaćih medija, malo je reći kako je Iwata svojim radom trajno zadužio svijet gaminga. Pod njegovim vodstvom Nintendo je razvio konzole Nintendo DS i Wii čime je kompanija osigurala milijune novih poklonika. Također je radio na razvoju serijskih uspješnica kao što su The Legends od Zelda, Mario i Animal Crossing. Jedna od posljednjih stvari po kojima ćemo ga pamtiti je najava kako će Nintendo, unatoč dugom opiranju, tijekom sljedeće dvije godine s nekoliko naslova izaći na tržište mobilnih igara. Međutim, možda više od i toga, sjećat ćemo ga se po životnoj strasti prema igrama i izjavi:

Na posjetnici piše da sam čelnik korporacije. U svojoj glavi ja sam developer igara. U svom srcu, ja sam (samo) gamer.

Satoru Iwata nije bio samo čelnik korporacije, već i prepoznatljiva ikona u svijetu igara, ali i vrlo nekonvencionalna i duhovita osoba. Primjer toga je i video u kojem bez ijedne riječi promatra grozd banana koje drži u ruci koji je postao vrlo popularan meme.

Satoru Iwata

Još ljepši i još zanimljivi Game Boy koncept

Imajući na umu sve navedeno, francuski dizajner Pierre Cerveau koji je izradio koncept pametnog telefona temeljenog na Game Boyu, zasigurno nije imao lagan zadatak. No, sudeći po fotografijama koje kruže internetom, obavio ga je jako uspješno.

Nintendo Smart Boy je elegantna kombinacija Android smartphonea i karakteristika dobrog starog Game Boya. Prava poslastica za sve nostalgičare i ljubitelje retro dizajna. Izmjenjivi moduli neodoljivo podsjećaju na zamjenjivanje igra, a omogućavaju ugrađivanje dodatne baterije, interne memorije ili kamere. Nadogradnja modula kojom se francuski dizajner poigravao u ovom konceptu nadovezuje se na Googleov projekt modularnih pametnih telefona pod nazivom Ara.

smartboy_2

Također, zanimljiva je i mogućnost tzv. „8-bitnog načina rada“ koji uobičajeni zaslon pretvara u klasični zeleni Game Boy ekran i barem u teoriji produžava trajanje baterije za nekoliko dodatnih sati.

Oni koji su barem jednom držali Game Boy u rukama, razveselit će Game Bat, odnosno analogni D-Pad s četiri tipke koji ovaj smartphone začas pretvara u džepnu konzolu. Radi još malo neometanog igranja, koncept predviđa da Game Bat dolazi s dodatnom baterijom. Zbogom dosadni sastanci, predavanja i duga putovanja, zaželimo dobrodošlicu Nintendo klasicima na pametnom telefonu!

Bogovi gaminga, ako čitate ovo, znate što vam je činiti. A možda bi ovakav koncept mogao zaživjeti i kao jedna zanimljiva (i vjerujemo vrlo vjerojatno uspješna) Kickstarter kampanja. U svakom slučaju ovo bi bio učinkovit način za oživljavanje klasičnih Nintendovih igara na najbolji mogući način, izbjegavši legalno upitne načine emulacije. Vjerujemo da bi se Nintendo Smart Boy svidio i gospodinu Iwati.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Probao sam robotsku kosilicu – mnogo je više od “Roombe za travnjake”

Imati robota koji vam kosi travu je super ideja, ali koliko je realizacija zapravo jednostavna i uspješna?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Kultura 2.0

Kako igrifikacijom poboljšati izlaznost na hrvatskim parlamentarnim izborima?

Čak i prekrižiti listić je bolje nego uopće ne izaći na izbore, a opet, mnogim hrvatskim građanima se za naredne 4 godine ne da izdvojiti ni tih 20-ak minuta na biračkim mjestima. I to je posve razumljivo ako pogledamo da biračima izbori ne nude nikakvu opipljivu nagradu... ako ne potporom za stranke koje će voditi državu u budućnosti, čime nas se onda može motivirati?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Startupi i poslovanje

Kakva je budućnost hibridnog rada u Hrvatskoj i regiji?

U Netokraciji već desetljeće radimo 'hibridno', malo od doma, malo iz ureda, ali kako će izgledati tržište rada u kojem i velike tvrtke i startupi rade tako - gdje to nije ni opcija, nego osnova posla?

Startupi i poslovanje

Kako mentorirati kolege na daljinu: Više planiranja, manje spontanosti, a pomaže i humor

Svi znamo koliko je izazovno raditi u ovo korona vrijeme "kućnog ureda", a sad zamislite da ste mladi zaposlenik koji tek čini svoje prve karijerne korake i potreban mu je mentor, a ne može ga naći u uredu ( i zasigurno ne u svojem dnevnom boravku).

Društvene mreže

Analiza: HDZ odabrao “tepih-bombardiranje” taktiku oglašavanja, Most dominira Facebook videima

Ovih dana niste mogli izbjeći HDZ-ove oglase na YouTubeu ili na portalima? Nije ni čudno kad pogledate koliko se potrošilo na Google Display Network koji je postao dominantan kanal u predizbornoj kampanji.

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Startupi i poslovanje

Što nude izborni programi vodećih stranaka za tehnološku zajednicu?

Provjerili smo kako se HDZ, Restart koalicija, Domovinski pokret, MOST nezavisnih lista i platforma Možemo! planiraju posvetiti tehnološkoj industriji i zajednici u svom mandatu ako ga dobiju. Evo što smo saznali...