Curenje Game of Thronesa dokazuje koliko mrzimo kulturu 'spoilera'

Curenje Game of Thronesa zapravo dokazuje koliko mrzimo kulturu ‘spoilera’

Hoćete li večeras gledati Igru prijestolja? Naravno da ne, jer ste kao pravi ljubitelj zmajeva i incesta već prošli tjedan skinuli novu epizodu pretposljednje sezone te popularne serije koja je na internet procurila čak tjedan dana prije službene objave na HBO-u. Ne zato što ste škrti, već zato da - izbjegnete spoilere!

Za razliku od Netflixa koji je uveo model objave svih epizoda serije odjednom, HBO-ov Game of Thrones jedan je od posljednjih primjera serije koja oko sebe stvara društveni efekt iščekivanja i komentiranja. Dok smo se u doba Losta tek navikavali na internetsko komentiranje najpopularnijih primjeraka (premijerna epizoda ove sezone je na torrentima preuzeta preko 90 milijuna puta) popularne kulture, danas imamo cijeli niz podcastova, recenzenata i YouTube emisija koji nam ispunjavaju vrijeme između epizoda.

Jedna će sezona Game of Thronesa, čije se epizode objavljuju tjedno, rezultirati još desecima takvih popratnih komada sadržaja poput 5 najboljih Game of Thrones podcastova po izboru Vulturea te tisućama objava na društvenim mrežama.

Tjedni ritam daje nam prostora da dišemo, teoretiziramo – i uživamo

Među tisućama tih objava i podcastova sigurno su najbrojnije teorije o tome što će se dogoditi u sljedećoj epizodi, tko će zajahati kojeg od [SPOILER ALERT] preostala 2 zmaja te konačno – zasjesti na Željezno prijestolje.

Ne znam za vas, ali upravo komentiranje s prijateljima te silne teorije su me i privukle gledanju serije koja me u mnogobrojnim trenucima okrutnosti pomalo otjerala od sebe. Možda, da nisam vidio intrigantne teorije o Branovoj budućnosti i Jonovom podrijetlu, ne bih se ni vratio posljednjim sezonama?

…a onda procuri jedna… pa druga epizoda

Iako se ne radi o prvom primjeru curenja epizoda Igre prijestolja, prvo curenje ove sezone nam je stiglo u obliku hakiranja jedne skupine koja je htjela ucijeniti HBO, a čiji su članovi u međuvremenu uhićeni. Posljednja je nekoliko dana prije službene objave kao greška HBO Španjolska, koji je epizodu objavio prerano.

Kako ih brine da i kraj sezone ne procuri, HBO je pojačao osiguranje.

Naravno, nije trebalo dugo da S07E06 završi na svim torrentima lijepe naše.

I priznajmo si – pogledali smo!

Ne skidamo zato što smo škrti, već zato što izbjegavamo spoilere

No, brzina kojom ste svi stisnuli na “Download torrent” čim se pojavila nova epizoda Game of Thronesa ne govori samo da se ne možemo pričekati 4 (četiri) dana kako bi pogledati čak ni pretposljednju epizodu jedne serije, već koliko nas plaše – spoileri!

Priznajmo si: Da si ne bismo uništili iznenađenje tijekom gledanja omiljene serije spremni smo i na manju kvalitetu slike i nešto lošiji zvuk. Ne mora biti HD, ne mora ni biti prijevod na hrvatski, klik prije nego nam netko otkrije ključan detalj radnje…

Spoiler kultura koje se bojimo više od šuma na društvenim mrežama

U svom članku o kraju kulture spoilera, Sean Freidlin navodi kako mu je drago što su se neke od njegovih omiljenih serija, poput Losta, Mad Mena, Breaking Bada, The West Winga i Sopranosa, pojavile daleko prije nego što je fenomen njihove internetske analize bio aktualan, a danas bismo mogli reći i – problematičan.

Spoileri prvih sezona nisu bili problem Igri prijestolja, jer su se odvijale prateći radnje knjiga G. R. R. Martina, s većim ili malim razlikama (koje su fanovi knjiga prihvatili u većoj ili manjoj mjeri). Upravo je kraj pete sezone bio trenutak kad je serija pretekla Martinovo pero, kao početak doba nesigurnosti za sve fanove.

Facebook, Twitter, 9gag, Reddit i svako drugo internetsko odredište su nam potom po kraju svake epizode preplavili – spoileri, otkrivajući ključne detalje svijeta Westerosa. Debata oko spoilera se često svodi na to je li uredu otkrivati detalje ključne za radnju, a opet s druge strane sprečavati ljubitelje serije da to izraze putem društvenih mreža?

U tu raspravu neću ulaziti, premda je istraživanje, koje su 2011. proveli UCSD-ovi Nicholas Christenfeld i Jonathan Leavitt, pokazalo kako možemo i više uživati u pričama nakon što nam netko otkrije njihove detalje.

Spoiler: Nadam se da će spriječiti curenje

Kakvo god bilo vaše mišljenje o pravilima ponašanja što se tiče otkrivanja detalja radnje, svi se možemo složiti – da mrzimo spoilere kad nama otkriju neki detalj, kao što sam ja možda gore vama učinio, a vi ste pogledali unatoč upozorenju da slijedi spoiler. Što god neko istraživanje reklo, priznanja putem društvenih mreža pokazuju da ne želimo ni riskirati da nam netko upropasti (trenutno) omiljenu seriju.

Usporedimo li Game of Thrones i bilo koju od Netflixovih serija, poput prošlog tjedna predstavljenih Defendersa, jasno je da spoilera i teoretiziranja za Game of Thrones ima daleko više. Ne samo zato što je serija dublja i ima intrigantniju radnju, već i zato tih tjedan dana između epizoda daje prostor nama – fanovima – da stvorimo cijeli mali svijet teorija i ideja. Defendersi i svaka druga serija koja se objavljuje odjednom, to jednostavno ne dopušta.

Ironično mi je stoga da želim da HBO spriječi buduća curenja Igre prijestolja ne zato što će spriječiti spoilere, već upravo suprotno – jer će nam svima dati prostora da teoretiziramo moguće spoilere i veselimo se sljedećoj epizodi. Možda je to najbliže pisanju fan fictiona (kojeg G. R. R. Martin inače nimalo ne voli) što ćemo ikada doći.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Intervju

Zašto smo angažirali virtualnog asistenta, iako to nismo planirali?

Krajem 2019. tražili smo novu osobu koja će se pridružiti našem timu, a koja će biti zadužena za administraciju. Kako smo manja tvrtka, nismo imali potrebu za zapošljavanjem takve osobe na puno radno vrijeme, stoga smo se nadali da ćemo naći nekoga tko bi bio voljan raditi pola radnog vremena.

Društvene mreže

Treći svjetski rat borit će se… influencer marketingom (pa i u Hrvatskoj)

Dok se pitamo koliko će eskalirati #blacklivesmatter prosvjedi u SAD-u, jedno je sigurno: Influenceri koje prate Millenials i Gen Z bit će oružje propagande svih uključenih strana!

Startupi i poslovanje

Što vas “venture building” model može naučiti o razvoju digitalnih proizvoda i startupa?

Poslovni modeli stalno se razvijaju i nadograđuju, a sada još više kada postoji snažna motivacija kao što je rješavanje krize. Venture building u ovim vremenima donosi nove prilike za inoviranje i razvoj poslovnih ideja da li od strane individualnih poduzetnika ili korporacija.

Karijere

Good Game Adria kreće u rujnu: Prva regionalna B2B esport liga prilagođena radu od doma (s humanitarnim karakterom)

Good Game nakon investicije kreće u širenje i pokretanje prve regionalne B2B esport lige, a koja će biti prilagođena radu od doma. Više o jedinom sportu koji je preživio vrijeme izolacije i kako gamingom oživjeti team buildinge razgovarali smo s osnivačem - Nikolom Stolnikom.

Startupi i poslovanje

Jesu li “koronabotovi” probudili uspavano tržište digitalnih asistenata?

U pratnji digitalizacije preko noći i neke tehnologije su doživjele svoj zlatni trenutak - poput chatbotova. Očito smo morali proći izolaciju da bismo cijenili automatizaciju. Kako se u kratko vrijeme realizirao prvi koronabot, otkrili su mi oni koji su ga i napravili, Combis i Erato.

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.