Young Lions' natjecanje znači 24 sata potpune kreativne slobode

Pobjednički dizajnerski duo iz 404: ‘Young Lions’ natjecanje znači 24 sata potpune kreativne slobode

Fran Mubrin i Matko Buntić dizajnerski su dvojac iza agencije 404, a na prošlogodišnjem natjecanju Young Lions ususret Danima Komunikacija pobijedili su konkurenciju u Cyber kategoriji te osvojili Grand Prix, što im je osiguralo sudjelovanje na natjecanju u Cannesu. Što su iz toga naučili i hoće li se natjecati za još jednu priliku?

Obojica su većinu iskustva stekli u agenciji 404 – Fran djeluje u njoj od samih početaka, kada je dio Gingernetovog tima oformio novu agenciju, dok je Matku agencija 404 bila prvi posao. Pitali smo ih kako su i zašto našli svoje mjesto baš u oglašivačkoj industriji:

Sad iz ove perspektive je osjećaj kao da to dođe samo od sebe. Ali kad bolje pogledamo obojica smo oduvijek zainteresirani za kreativan rad, nova iskustva i izražavanje vlastitih ideja pa je to možda bio prirodan put. Oglašivačka industrija nudi puno izazova na kojima se da dobro izbrusiti kreativne vještine, često je brza i nepredvidljiva i to je jedna od stvari koja nas ovdje i drži – svaki dan je neki novi izazov.

Prošlo natjecanje Young Lions Matko i Fran su osvojili svojim prijedlogom kampanje za Zeleni telefon, kojoj je cilj bio potaknuti građane da aktivnije sudjeluju u zaštiti okoliša. Njihovo idejno rješenje Zeleni otisak koristi moment mobilnog plaćanja uz Touch ID tehnologiju za podizanje svijesti o Zelenom telefonu i zaštiti okoliša općenito.

Kako je od tog trenutka prošlo gotovo godinu dana, zanimalo me bi li što u retrospektivi promijenili na tom rješenju, no Matko je naglasio da je upravo dio čari Young Lions natjecanja to što traje 24 sata i timovi ne mogu beskonačno polirati ideju:

Na svakoj ideji se uvijek može još raditi, čak i kad je gotova! Da sad krenemo dalje razrađivati koncept Zelenog otiska sigurno bismo našli načina da ga nadogradimo i izbrusimo do kraja. Ali sam koncept natjecanja je zato i zanimljiv, jer nakon 24 sata je gotovo i što je napravljeno je napravljeno i super je vidjeti kako timovi u tom kratkom vremenu uspiju stvoriti vrlo profesionalne i iskoristive ideje.

Njihovo rješenje odnijelo je pobjedu i u Cyber kategoriji, koja je posebno zanimljiva jer je u njoj najviše u fokusu tehnološka i “digitalna” strana rješenja, no pitanje je da li je danas uistinu potrebna zasebna kategorija za to ili je digitalni aspekt neizostavan dio svake kampanje. Fran ipak smatra da ne mora baš sve biti digitalno:

Mi svakom projektu pristupamo analitički pa isto tako mislimo da iz dobre analize zadanog problem proizlazi dobro rješenje – bilo ono digitalno, ili ne. Svaki problem ima neke svoje uvjete i može biti riješen na bezbroj načina pa je teško generalizirati i reći da se baš sve može riješiti digitalno. Ono što zajedno njegujemo kao dizajneri i kreativci je da dizajn i kreativa nisu samo načini kako nešto učiniti lijepim i privlačnim nego svaka priča mora imati riječ koja je tržišno relevantna i i koja donosi planirane rezultate.

Još jedna prilika za Cannes

Pobjeda na Young Lions natjecanju u sklopu Dana Komunikacija odvela ih je na internacionalno natjecanje u Cannes, gdje nisu bili među finalistima natjecanja, ali im nikako nije ostalo u lošem sjećanju, ističe Matko:

Putovanje u Cannes definitivno je bilo jedno od najzanimljivijih iskustva kroz koje smo naučili mnoštvo novih stvari i gdje su nam otvoreni neki novi pogledi na posao kojim se bavimo. Timova je bilo stvarno puno sa skoro svih kontinenata i drago nam je da smo mogli s njima odmjeriti snage. S nekima smo se i družili i međusobno izmjenjivali iskustva iz svojih gradova. Rijetke su prilike gdje se nađe toliko mladih kreativaca na jednom mjestu pa mislimo da je svim timovima to bila super prilika za širenje vidika.

Matko i Fran planiraju u istom sastavu sudjelovati na Young Lionsima i ove godine, kao i njihovi kolege iz agencije, jer im osim priznanja i putovanja u Cannes daje jedinstvenu priliku da isprobaju svoje vještine:

Ono što tamo stvarno volimo je ustvari druženje s ostalim timovima i mogućnost da pokažemo što mi znamo i uživamo u potpunoj kreativnoj slobodi ta 24 sata gdje radimo ono što mi želimo.

Sudjelovanje na natjecanju i Fran i Matko bi preporučili bi svim mladim kreativcima:

Ako imate priliku, prijavite se na što više ovakvih natjecanja jer iskustvo je odlično i zaista je vrijedno nespavanja za vrijeme natjecanja. Uz to ako vas zanima kreativa u Cyberu uložite više energije jer novi mediji i IoT omogućuje značajno više prostora za kreativno komuniciranje nego ga iskorištavamo. A tko zna, možda vam bude plaćen put u Cannes.

Prijave za Young Lions otvorene do 26. ožujka

Young Lions natjecanje otvoreno je za mlade kreativce do 30 godina, bilo da rade u agencijama ili kao nezavisni stručnjaci, a mogu se prijaviti na stranicama Dana komunikacija.

Samo natjecanje će se održati u Zagrebu, s početkom 6. travnja u 13 sati i trajat će 24 sata, a pobjednici kategorija, te glavni pobjednik, bit će proglašeni na Danima komunikacija u Rovinju.

Pobjednički tim dobiva nagradu u vrijednosti od 40.000,00 kuna, odnosno troškove puta, smještaja i kotizacija za festival Cannes Lions 2018 – a kao što su rekli Fran i Matko, svi timovi dobivaju odličnu priliku da uživaju u izazovna i kreativna 24 sata.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Mobilno

Kako je Njuškalo uz pomoć foto-prepoznavanja za 70% ubrzao predaju oglasa u mobilnoj aplikaciji

Foto-prepoznavanje predmeta u samom je vrhu svjetskih trendova i primjene umjetne inteligencije, a mi smo odlučili upravo tu tehnologiju uvrstiti u Njuškalovu aplikaciju prilikom predavanja oglasa. Kako je proces izgledao u praksi, na koje smo izazove naišli i što su planovi za budućnost, otkrivamo.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Ne smijemo dozvoliti da nam se djeca pogube u virtualnoj stvarnosti igara

Prije nekoliko godina dala sam intervju za Netokraciju na temu virtualne (VR) i proširene stvarnosti (AR). Koju sam tada vrlo naivno zagovarala. Sad ju više ne zagovaram. Dapače, povlačim se iz profesionalnog djelovanja u polju digitalnih medija i filma. Ali prije nego se povučem, želim opozvati svoje previše olako dane osvrte.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Gaming

Od Google Stadije do Apple Arcadea: Provjerili smo (nama) najvažnije gaming događaje 2019.

U novoj gaming epizodi Netokracija Podcasta prisjećamo se bitnih prošlogodišnjih vijesti iz najveće zabavne industrije, a o već tekućoj 2020. komentiramo poznate najave i naslove koje željno iščekujemo.

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Startupi i poslovanje

Christina Calje, od direktorske pozicije u Goldman Sachsu do vlastitog AI startupa

Prije nešto više od četiri godine, Christina je iz financijske posve prešla u tehnološku industriju. Danas kao osnivačica startupa Autheos, koji uz pomoć AI optimizira video kampanje, sudjeluje i u projektima za definiranje pravnih okvira odgovornosti AI sustava, a upravo ju je to, kao vrsnu stručnjakinju i uspješnu ženu dovelo na LEAP Women konferenciju nakon koje sam s njom pričala o AI-u, marketinškim strategijama, društvenim mrežama, GDPR-u i video trendovima.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.