Young Lions' natjecanje znači 24 sata potpune kreativne slobode

Pobjednički dizajnerski duo iz 404: ‘Young Lions’ natjecanje znači 24 sata potpune kreativne slobode

Fran Mubrin i Matko Buntić dizajnerski su dvojac iza agencije 404, a na prošlogodišnjem natjecanju Young Lions ususret Danima Komunikacija pobijedili su konkurenciju u Cyber kategoriji te osvojili Grand Prix, što im je osiguralo sudjelovanje na natjecanju u Cannesu. Što su iz toga naučili i hoće li se natjecati za još jednu priliku?

Obojica su većinu iskustva stekli u agenciji 404 – Fran djeluje u njoj od samih početaka, kada je dio Gingernetovog tima oformio novu agenciju, dok je Matku agencija 404 bila prvi posao. Pitali smo ih kako su i zašto našli svoje mjesto baš u oglašivačkoj industriji:

Sad iz ove perspektive je osjećaj kao da to dođe samo od sebe. Ali kad bolje pogledamo obojica smo oduvijek zainteresirani za kreativan rad, nova iskustva i izražavanje vlastitih ideja pa je to možda bio prirodan put. Oglašivačka industrija nudi puno izazova na kojima se da dobro izbrusiti kreativne vještine, često je brza i nepredvidljiva i to je jedna od stvari koja nas ovdje i drži – svaki dan je neki novi izazov.

Prošlo natjecanje Young Lions Matko i Fran su osvojili svojim prijedlogom kampanje za Zeleni telefon, kojoj je cilj bio potaknuti građane da aktivnije sudjeluju u zaštiti okoliša. Njihovo idejno rješenje Zeleni otisak koristi moment mobilnog plaćanja uz Touch ID tehnologiju za podizanje svijesti o Zelenom telefonu i zaštiti okoliša općenito.

Kako je od tog trenutka prošlo gotovo godinu dana, zanimalo me bi li što u retrospektivi promijenili na tom rješenju, no Matko je naglasio da je upravo dio čari Young Lions natjecanja to što traje 24 sata i timovi ne mogu beskonačno polirati ideju:

Na svakoj ideji se uvijek može još raditi, čak i kad je gotova! Da sad krenemo dalje razrađivati koncept Zelenog otiska sigurno bismo našli načina da ga nadogradimo i izbrusimo do kraja. Ali sam koncept natjecanja je zato i zanimljiv, jer nakon 24 sata je gotovo i što je napravljeno je napravljeno i super je vidjeti kako timovi u tom kratkom vremenu uspiju stvoriti vrlo profesionalne i iskoristive ideje.

Njihovo rješenje odnijelo je pobjedu i u Cyber kategoriji, koja je posebno zanimljiva jer je u njoj najviše u fokusu tehnološka i “digitalna” strana rješenja, no pitanje je da li je danas uistinu potrebna zasebna kategorija za to ili je digitalni aspekt neizostavan dio svake kampanje. Fran ipak smatra da ne mora baš sve biti digitalno:

Mi svakom projektu pristupamo analitički pa isto tako mislimo da iz dobre analize zadanog problem proizlazi dobro rješenje – bilo ono digitalno, ili ne. Svaki problem ima neke svoje uvjete i može biti riješen na bezbroj načina pa je teško generalizirati i reći da se baš sve može riješiti digitalno. Ono što zajedno njegujemo kao dizajneri i kreativci je da dizajn i kreativa nisu samo načini kako nešto učiniti lijepim i privlačnim nego svaka priča mora imati riječ koja je tržišno relevantna i i koja donosi planirane rezultate.

Još jedna prilika za Cannes

Pobjeda na Young Lions natjecanju u sklopu Dana Komunikacija odvela ih je na internacionalno natjecanje u Cannes, gdje nisu bili među finalistima natjecanja, ali im nikako nije ostalo u lošem sjećanju, ističe Matko:

Putovanje u Cannes definitivno je bilo jedno od najzanimljivijih iskustva kroz koje smo naučili mnoštvo novih stvari i gdje su nam otvoreni neki novi pogledi na posao kojim se bavimo. Timova je bilo stvarno puno sa skoro svih kontinenata i drago nam je da smo mogli s njima odmjeriti snage. S nekima smo se i družili i međusobno izmjenjivali iskustva iz svojih gradova. Rijetke su prilike gdje se nađe toliko mladih kreativaca na jednom mjestu pa mislimo da je svim timovima to bila super prilika za širenje vidika.

Matko i Fran planiraju u istom sastavu sudjelovati na Young Lionsima i ove godine, kao i njihovi kolege iz agencije, jer im osim priznanja i putovanja u Cannes daje jedinstvenu priliku da isprobaju svoje vještine:

Ono što tamo stvarno volimo je ustvari druženje s ostalim timovima i mogućnost da pokažemo što mi znamo i uživamo u potpunoj kreativnoj slobodi ta 24 sata gdje radimo ono što mi želimo.

Sudjelovanje na natjecanju i Fran i Matko bi preporučili bi svim mladim kreativcima:

Ako imate priliku, prijavite se na što više ovakvih natjecanja jer iskustvo je odlično i zaista je vrijedno nespavanja za vrijeme natjecanja. Uz to ako vas zanima kreativa u Cyberu uložite više energije jer novi mediji i IoT omogućuje značajno više prostora za kreativno komuniciranje nego ga iskorištavamo. A tko zna, možda vam bude plaćen put u Cannes.

Prijave za Young Lions otvorene do 26. ožujka

Young Lions natjecanje otvoreno je za mlade kreativce do 30 godina, bilo da rade u agencijama ili kao nezavisni stručnjaci, a mogu se prijaviti na stranicama Dana komunikacija.

Samo natjecanje će se održati u Zagrebu, s početkom 6. travnja u 13 sati i trajat će 24 sata, a pobjednici kategorija, te glavni pobjednik, bit će proglašeni na Danima komunikacija u Rovinju.

Pobjednički tim dobiva nagradu u vrijednosti od 40.000,00 kuna, odnosno troškove puta, smještaja i kotizacija za festival Cannes Lions 2018 – a kao što su rekli Fran i Matko, svi timovi dobivaju odličnu priliku da uživaju u izazovna i kreativna 24 sata.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Što ste propustili

Internet marketing

Kovačević, Vrdoljak, Ackermann i Brkan na WMF-u otkrivaju zadnjih 10 godina digitalnog marketinga

Kako je izgledao digitalni sektor prije deset godina i kako se u njemu dan danas snalaze neki od najpoznatijih digitalaca saznat ćemo ove subote na Weekend Media Festivalu.

Startupi i poslovanje

Hubbig Dragane Lipovac kreće u nove pobjede s milijunskom investicijom i novom savjetnicom

Bili vi mali ili veliki uvoznik, naručivali iz Kine ili SAD-a, Hubbig vam može olakšati život, a da to ovom mladom startupu ide dobro potvrdila je i nedavna milijunska investicija koju je orkestrirala Monika Mikac, bivša operativna direktorica u Rimac Automobilima.

Startupi i poslovanje

Paušalci, prikriveni rad opet nije dobro definiran u Općem poreznom zakonu, uključite se u e-Savjetovanje!

Prema trenutnom prijedlogu izmjena Općeg poreznog zakona, koji bi trebao stupiti na snagu 1. 1. 2020., i dalje nije dovoljno jasno definirana razlika između samostalnog i nesamostalnog rada, što bi se moglo obiti o glavu paušalnim obrtnicima i tvrtkama koje ih angažiraju.

Intervju

Tko to zna sa softverom, dobro zarađuje i utječe na velike sustave? IT Konzultant!

Kao što mnogi bježe od matematike i STEM-ovci nerijetko bježe od "mekih vještina", no upravo se u tom spoju kriju odlične karijerne opcije. Kako ispolirati te vještine učimo od FER-ovca, dugogodišnjeg konzultanta i danas direktora, mStartovog Emina Subašića.

Tehnologija

Programeri u prosjeku zarađuju 10.000 kuna, najbolje su plaćeni iOS developeri

Stigli su nam novi rezultati ankete Tomislava Grubišića o plaćama developera u Hrvatskoj za 2019. godinu, donosimo pregled najzanimljivijih podataka na osnovu tehnologija i godina iskustva.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.