Fil Rouge Capital traži startupe u koje će uložiti do 50.000 eura, rok za prijave ističe uskoro

Fil Rouge Capital traži startupe u koje će uložiti do 50.000 eura, rok za prijave ističe uskoro

Treća runda FRC akceleratorskog programa bit će održana od 31. kolovoza do 25. studenog. Iako je još neizvjesno da li će se program nastaviti online ili uživo, dobro iskustvo netom "diplomirane generacije startupa" potvrđuje kako virtualno izdanje nekada može biti i uspješnije i kvalitetnije nego se na prvu čini.

Fil Rouge Capital (FRC), investicijski je fond rizičnog kapitala, predstavljen prošle godine, a čiji je primarni cilj investiranje u mlade poduzetnike, startup i scaleup tvrtke kao i daljnje afirmiranje lokalnog poduzetničkog ekosistema u Hrvatskoj.

Prva generacija krenula je prošle godine u rujnu, a sada su već u tijeku prijave za 3. generaciju akceleratorskog programa 2020. Svoj startup možete prijaviti do nedjelje, 5. srpnja, u ponoć.

Povodom nove sezone akceleracije iskoristili smo priliku razgovarati s timovima koji su već sudjelovali u ovom akceleratorskom programu.

“Neprocjenjivo iskustvo koje svaki osnivač tvrtke mora proći”

Worcon, hrvatsku B2B platformu prepoznali su industrijski proizvođači diljem Europe i svijeta, a kojima Worcon pomaže da se umreže i realiziraju poslove iz područja industrije metala, gume, plastike, drveta i tekstila.

Bili su zabrinuti kako će pandemijska kriza negativno utjecati na kvalitetu FRC-ovog programa. Na njihovo veliko iznenađenje, program se pokazao kao neprocjenjivo životno iskustvo, objašnjava ekipa iz libanonskog startupa E-Poets Society:

Bio je savršeno izbalansiran online seminarima, webinarima i mentorstvom. Tri intenzivna mjeseca bila su ispunjena visokokvalitetnim mentorskim konzultacijama, tjednim Founder’s speechevima, svakodnevnim konzultacijama s vrhunskim stručnjacima koje smo iskoristili do maksimuma za vrijeme trajanja programa, a čije smo rezultate ubrzo vidjeli i na akceleraciji vlastitog startupa.

Da, dobili smo investiciju, ali i vrijednost veću od novca: stalnu potporu, ohrabrenje, suradnju, vodstvo i, najviše od svega, strpljenje.

Ako su nekada i imali malo oštriji komentar, to je bilo upućeno s namjerom da nas izbace iz vlastite zone sigurnosti i izvuku najbolje od nas kao foundera.

Riječi hvale imali su i u Worconu, hrvatskoj industrijskoj B2B platformi, a koji posebno ističe koliko je akceleracijski program FRC-a fantastičan za startupe upravo zbog prilike da upoznaju puno novih i zanimljivih ljudi, što je i najvažniji dio svakog akceleratora:

Stalno smo radili na svom poslovnom modelu, modelu prodaje i akvizicije novih klijenta, pitch deck treningu te drugim vrlo bitnim stvarima za uspjeh svakog startupa. Investitori su nam bili na raspolaganju doslovno 24/7 za bilo kakvo pitanje ili pomoć koja nam je bila potreba u tom trenutku.

Svi osnivači novih tvrtki trebali proći ovakav program, pogotovo zbog znanja vezanih uz ugovaranje nove investicije i pregovaranja oko iste.

Tko se može i treba prijaviti?

Traže se predani i strastveni osnivači tvrtki s uvjerljivim poslovnim konceptom ili inovacijom u odabranim sektorima interesa. Potrebno je imati minimalno održivi proizvod (MVP) za kojim postoji potražnja na tržištu. Prednost će imati startupi s postojećim korisnicima i kupcima.

Uspješni kandidati će biti oni koji trebaju razviti svoj proizvod i pristup tržištu kako bi mogli ubrzati svoj međunarodni razvoj.

U program će biti primljeno 15 do 25 startupa. Investicije su namijenjene tvrtkama registriranim u Hrvatskoj. Startupi koji su s radom započeli u drugoj državi morat će zadovoljiti posebne kriterije (detaljnije su objašnjeni u samoj prijavi). Očekuje se izvrsno poznavanje engleskog jezika.

Što startupi mogu očekivati?

Fil Rouge Capital prva generacija startupa za akceleraciju krenula je u rujnu 2019. Svaki od 24 odabrana tima osigurali su seed investiciju od 50 tisuća eura čime je ova runda u zajednici zabilježena i kao najbrojnija investicija u startupe u Hrvatskoj.

Odabrani startupi mogu očekivati ulaganje u iznosu do 50 tisuća eura, pristup mreži mentora FRC-a (uključujući i glavnog mentora za svaki tim) i seminarima koje će voditi predavači iz FRC-a te potencijalnim kupcima proizvoda (aplikacije) koju razvijaju i mreži investitora, kao i sudjelovanje na ekskluzivnoj tjednoj Večeri osnivača.

Također su moguće dodatne investicije nakon dokazivanja poslovnog modela i rasta, kao i do 200 tisuća eura povlastica od firmi poput Googlea, Amazona, Microsofta… Za maksimalni iznos ulaganja (već spomenutih 50 tisuća eura) trebat će biti spremni prepustiti udio od 10% u tvrtki.

Akceleratorski program također uključuje povlašteni pristup FRC-ovom programu rasta. Za osnivače i timove koji nisu iz Hrvatske FRC osigurava operativnu i logističku podršku, pomoć pri otvaranju bankovnog računa, pomoć pri ispunjavanju potrebnih kriterija, kao i svu ostalu potencijalnu potporu u snalaženju u hrvatskom poslovnom okruženju.

Online ili offline, pitanje je sad

Kako je Netokraciji rekla Sonja Žigić iz FRC-a, zasad još nije poznato hoće li program biti održan online ili uživo.

To uvelike ovisi o situaciji koja će nas na jesen dočekati. Ali, ukoliko budu i vraćene restrikcije vezane uz kretanje naš program će se ponovno prilagoditi i prebaciti u online verziju, istu onu kakvu smo jako uspješno proveli tijekom trajanja totalnog lockdowna u ožujku i travnju ove godine.

Naime, FRC-ov drugi akceleratorski program je u potpunosti bio implementiran u online varijanti, a Sonja objašnjava kako su unatoč početnim zaprekama shvatili da virtualno ima svoje prednosti:

U početku smo bili zabrinuti oko izazova koje će takva varijanta programa donijeti, no program je tekao ne samo bez smetnji, već uspješnije i kvalitetnije nego što smo očekivali. Zahvaljujući novim tehnologijama fizičke prepreke više nisu nepremostiva zapreka.

Online program ima i višestruke prednosti zbog toga što možemo kvalitetno raditi s više startupa, a imamo izbor i napraviti kombinaciju live evenata poput Founder’s Speecha i Demo Daya, a seminari, webinari i Mentor’s Office Hours će zasigurno ostati virtualni.

Yesterday was officially the last day of our second Accelerator program and with all the obstacles and difficulties that…

Posted by Fil Rouge Capital – FRC on Thursday, 18 June 2020

Nakon isteka roka za prijave predstavnici FRC-a će kontaktirati odabrane startupe te ih uputiti u daljnje korake. Potom slijedi Selection Day koji će biti održan u srijedu, 15. srpnja, u Ulici Andrije Hebranga 34 u Zagrebu, gdje je operativno sjedište fonda. Za Selection Day se možete prijaviti ovdje.

Tijekom tog događanja žiri sastavljen od članova tima koji vodi Fil Rouge Capital odabrat će 15 do 25 najboljih startupa koji će na jesen sudjelovati u trećoj generaciji akceleriranih timova u programu FRC-a u Zagrebu.

Program počinje 31. kolovoza i traje do 25. studenog, kada će biti održan i Demo Day, događanje zatvorenog tipa namijenjeno pozvanim investitorima kojima će startupi prezentirati svoja dosadašnja postignuća, planove za budućnost i potrebno financiranje.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Startupi i poslovanje

Porezna zahtijeva da i fizičke osobe prijave svaki zakup Facebook oglasa ili Upwork angažman!

Bez obzira jeste li fizička ili pravna osoba - ako poslujete s tvrtkama iz inozemstva, možda biste trebali naći računovođu već danas.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Lora Pleško: Kako voditi tim i tvrtku u doba krize?

Lora Pleško je CEO Mašinerije, tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i web rješenja. Ususret Ladies of New Business konferenciji Lora nam je prenijela iskustva o slaganju internih procesa za vrijeme remote rada.

Intervju

Stručnjaci: Zbog “pada” Štita privatnosti razmislite hoćete li koristiti američke servise kao što je Mailchimp 

Dok se čeka razjašnjenje odnosa između SAD-a i EU u kontekstu prijenosa podataka, tvrtke koje prenose podatke van Europske unije moraju dokazati da su poduzele dovoljne mjere zaštite. Konzultantica za zaštitu podataka, Vlatka Vuković, smatra da su pojedini servisi prešutjeli bitne informacije.

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?

Startupi i poslovanje

I ove godine na Ladies of New Business, ali online! 5. i 6. studenog bavimo se temama o vodstvu

Kako osigurati kapital i u krizi, kako vođenjem drugih ne zaboraviti na sebe, koji su to izazovi upravljanja timovima i resursima u "novom normalnom" - pokrivamo sve bitne teme o ženskom vodstvu i poduzetništvu u doba krize na Ladies of New Business konferenciji.

Kultura 2.0

Ravnateljica preloške knjižnice okupila igrače Harry Potter igre od Las Vegasa do Hong Konga i napravila izložbu njihovih knjižnica

Maja Lesinger četiri je mjeseca radila na virtualnoj međunarodnoj izložbi Harry Potter: Wizards Unite the Libraries u koju su se uključili igrači, a posebice knjižničari diljem svijeta. No, baš njena knjižnica iz Preloga nije mogla završiti u izložbi jer nije mjesto od interesa u samoj igri.