Festomat želi postati ‘the’ platforma za sustav ulaznica. I na dobrom je putu.

Vladimir Puškaš (CEO) i Stevan Mraović (CTO) iz tvrtke Festomat, Inc. u svojim prepunim rasporedima uspjeli su pronaći nešto vremena za ekskluzivan intervju za Netokraciju. Donosimo novosti i pregled planova za budućnost ove američke startup tvrtke s hrvatskim korijenima, koja se bavi razvojem platforme za validaciju ulaznica baziranu na NFC standardima, za sve vrste događanja s velikim brojem posjetitelja.

Festomat
Festomat aplikacije na pametnim uređajima namijenjene očitavanju NFC čipova na ulaznicama.

Vladimir Puškaš (CEO) i Stevan Mraović (CTO) iz tvrtke Festomat, Inc. u svojim prepunim rasporedima uspjeli su pronaći nešto vremena za ekskluzivan intervju za Netokraciju. Donosimo novosti i pregled planova za budućnost ove američke startup tvrtke s hrvatskim korijenima.

Festomat je, naime, razvio platformu za validaciju ulaznica baziranu na NFC (Near Field Communication) standardu za sve vrste događanja s velikim brojem posjetitelja. Kako se pohvalio Puškaš:

U svakoj glazbenoj, konferencijskoj ili sportskoj Festomat ulaznici ugrađen je minijaturni NFC čip. Na ulazima se takve posjetiteljske ulaznice očitavaju Festomat aplikacijom instaliranom na pametnim NFC telefonima. Za očitavanje ulaznice dovoljno je tek pametni telefon približiti ulaznici. Ulaznica i pametni telefon se pritom ne moraju dodirivati, a nije potrebna čak ni fizička vidljivost. Svoju ulaznicu možete ostaviti u zatvorenom novčaniku ili torbici prilikom provjere i ona će svejedno biti uspješno validirana. Za provjeru pojedinačne ulaznice je potrebno samo 0,17 sekundi – što je brže čak i od treptaja oka.

Sustav također omogućava organizatorima pregled svih podataka u realnom vremenu. Zahvaljujući centralnim serverima smještenima u oblaku, podaci poput protočnosti pojedinih ulaza ili trenutnog broja posjetitelja u pojedinim zonama uvijek su dostupni. S istog mjesta moguće je i upravljati svim pojedinačnim čitačima. Time se otvaraju posve nove mogućnosti – kako za organizatore, tako i za posjetitelje. Mraović daje i primjere:

Organizatori mogu na svojoj web stranici postaviti informacije o opterećenosti pojedinih ulaza u realnom vremenu. Time vama, kao posjetitelju, omogućava odabir najboljeg ulaza. Istovremeno na najopterećenijim ulazima mogu otvoriti još dodatnih linija po potrebi.

Vladimir Puškaš (CEO) i Stevan Mraović (CTO) Festomata.
Vladimir Puškaš, CEO i Stevan Mraović, CTO Festomata.

Pažljivo balansiran proizvod

Mraović napominje kako su sustav razvijali u suradnji s klijentima. Sve njihove prijedloge su uzeli u obzir i ozbiljno razmotrili, što je vidljivo i u najsitnijim detaljima. Primjerice, sučelje Festomat aplikacije za pametne telefone zapravo ne sadrži niti jedan jedini gumb. Sustav će validaciju NFC ulaznice odraditi potpuno automatski nakon približavanja telefona ulaznici. Za korištenje sustava nije potrebna nikakva posebna obuka. Inače, originalna klijentska aplikacija je razvijena za WP8 platformu. No sustav nije ograničen na nju, jer je platforma od početka razvijana tako da bude modularna. U budućnosti će se moći koristiti klijentske aplikacije i na drugim mobilnim OS-ovima, a jedini uvjet je da pametni telefoni koji će se koristiti podržavaju NFC standard. Platforma je zbog toga skalabilna i moguće ju je implementirati bilo gdje u svijetu. Festomat organizatorima nudi kompletno rješenje, a provjera ulaznica u tom slučaju, prema riječima osnivača, postaje dječja igra. Puškaš se nadovezuje:

Nije važno organizirate li tehnološku konferenciju sa nekoliko stotina posjetitelja ili glazbeni festival na kojem će ih biti nekoliko desetaka tisuća. Naš sustav je jednostavniji, sigurniji, praktičniji i jeftiniji od drugih rješenja na tržištu. Osim NFC ulaznica standardnih veličina, organizatori se mogu odlučiti za jednokratne i višednevne NFC narukvice, akreditacije, vizitke, naljepnice ili bilo koju drugu formu. Kako su NFC čipovi izuzetno malih dimenzija nije nužno pridržavati se formata koji vrijede za obične ulaznice. Osim toga, za razliku od običnih ulaznica (koje se najčešće oslanjaju na vodene žigove ili holograme za zaštitu od krivotvorenja) naša NFC tehnologija omogućuje daleko naprednije i pouzdanije mehanizme zaštite.

To je izuzetno važno, nastavlja Puškaš, jer broj krivotvorenih ulaznica na određenim događanjima može doseći i vrlo visokih 16%. Eliminiranjem te brojke organizatori direktno povećavaju prihodovnu stranu, posebice jer su istraživanja pokazala da će najveći broj posjetitelja, koji bi inače kupili krivotvorenu ulaznicu (svjesno ili nesvjesno), kupiti originalnu ako se mogućnost krivotvorenja ukloni. Puškaš kaže da su to su u praksi potvrdila i njihova iskustva.

Validacija ulaznica je trenutna i sigurna
Validacija ulaznica je trenutna i sigurna, kažu osnivači.

Naprijed velikim koracima

Inače, Festomat su  početkom 2013. godine u SAD-u zajedno otvorili poduzetnici Dalibor Valužac, Vladimir Puškaš, Stevan Mraović i Dejan Lugonja. Samo tri mjeseca nakon otvaranja u Festomat su inicijalna sredstva uložili prvi investitori iz SAD-a i Finske. Kako kaže Puškaš, oni su u odmah prepoznali potencijal ovog projekta:

Platformu za validaciju smo predstavili javnosti na prestižnoj Launch Festival konferenciji u San Franciscu. Čak i prije službenog predstavljanja krenuli smo prema prvim klijentima i započeli izgradnju partnerske mreže. Znali smo da će izgradnja startup tvrtke koja će protresti postojeće i stvoriti nove tržišne niše biti veliki izazov. Zbog toga smo okupili iskusan tim koji se može nositi s takvim izazovima.

Osnivači: Dalibor Valužac, Vladimir Puškaš, Stevan Mraović i Dejan Lugonja
Osnivači: Dalibor Valužac, Vladimir Puškaš, Stevan Mraović i Dejan Lugonja

Osnivači Festomata se poznaju iz prijašnjih tvrtki i raznih projekata na kojima su zajedno radili. Kasnije su im pridružili i drugi članovi tima, a uskoro planiraju pokrenuti i novi ciklus zapošljavanja. No, Mraović pojašnjava kako su se pritom odlučili fokusirati na našu regiju.

Visokotehnološke Silicon Valley tvrtke imaju ogromnu prednost na lokalnom tržištu rada. Poslovno znanje, kontakti i investicije iz SAD-a mogu se vrlo uspješno kombinirati s ovdašnjom inovativnošću i iskustvom. Festomat će tu prednost svakako iskoristiti. Želimo talentiranim pojedincima iz regije dati priliku da zajedno s nama razvijaju zbilja cool proizvode. Proizvode koji će u budućnosti utjecati na živote milijuna posjetitelja glazbenih festivala, konferencija i sportskih događaja.

Trud se isplati

Na Belgrade Venture Forum (BgVF) konferenciji održanoj 19.-20.11.2013., Festomat je osvojio nagradu za najbolju startup tvrtku u svojoj kategoriji. Tehnološki akcelerator StartLabs je također odlučio Festomatu dodijeliti i ekskluzivnu Wild Card nagradu. Ona omogućava svojevrsno preskakanje standardnog StartLabs selekcijskog procesa, a time i direktan ulazak u njihov investicijski program. Puškaš ne skriva ponos što su godinu okrunili važnim priznanjima za Festomat.

Uvjereni smo kako se na BgVF vidimo i sljedeće godine, ali u svojstvu tvrtke koja će sudjelovati na panelima i ostalim sudionicima konferencije prenijeti dragocjena iskustva. Svi znamo kako se uspjeh ne postiže preko noći. Stoga ne čudi da je u Festomat uloženo jako puno truda i znanja. Na samom početku je bilo dana i tjedana tijekom kojih nismo spavali po više od 2-3 sata dnevno. No nismo nikada pomislili odustati. Ako ispred sebe jasno vidite cilj kojeg želite dostići, i ulažete cijelog sebe da ga ostvarite, onda je samo pitanje vremena kada će se to i dogoditi.

Festomat je na BgVF dobio nagradu za najbolji startup u svojoj grupi, a i Wild Card nagradu akceleratora StartLabs.
Festomat je na BgVF dobio nagradu za najbolji startup u svojoj grupi, a i ‘Wild Card’ akceleratora StartLabs.

Festomat je trenutno, uz već spomenutu javnu ponudu od strane StartLabs, u aktivnim razgovorima i s drugim potencijalnim investitorima, a tim napominje da kada imate zanimljivu ideju, iskusan tim te mjerljive rezultate iza sebe, to i nije toliko neočekivano. Tržište je najbolji test vaše ideje, kažu, a ako tržište prepozna vrijednost vašeg rješenja, isto će napraviti i investitori.

Planovi za budućnost

Puškaš kaže kako u zadnje vrijeme često dobivaju upite gdje vide Festomat za nekoliko godina, stoga ističe kako im je tržište SAD-a i dalje najvažnije.

Zbog svoje veličine i uniformnosti predstavlja odličan izbor za bilo koju tvrtku. Unatoč tome, čak ni to tržište više ne smatramo dovoljno velikim za Festomat. Zbog toga smo nedavno počeli sklapati i prve poslove u Europi. Svijet je veliko mjesto. Ne smijete ostati zatvoreni u svojem dvorištu. U samoj prirodi startup tvrtki je da budu izrazito mobilne i agilne, a Festomat nije iznimka. Naša platforma za NFC validaciju ulaznica zanimljiva je mnogima, a Festomat je trenutno na najboljem putu da postane globalno prepoznatljiv brand.

Kako zaključuje, želi da u budućnosti, kada pomislimo na ulaznice, odmah pomislimo i na Festomat.

ponuda

Komentari

  1. Bibi

    Bibi

    18. 08. 2015. u 6:58 pm Odgovori

    Bravo za ekipu, samo lako je tako otvarati firme, ostati dužan dobavljačima, zatvoriti firmu i otvoriti novu. To se može samo kod nas dogoditi. Vjerujem da se zna o kojem članu ekipe je riječ. Ugledni poduzetnik, osnivač It-center d.o.o i drugih sličnih poduzeća.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

EU fondovi pozdravljaju startup scenu u Hrvatskoj sa 150 milijuna kuna

Europskim fondom za regionalni razvoj osigurano je 150 milijuna kuna bespovratnih sredstava koja su isključivo namijenjena novoosnovanim mikro, malim i srednjim poduzetnicima.

Kolumna

Zaposli, umreži, zadrži: Novi pristup zadržavanju zaposlenika

Najbolja praksa zadržavanja zaposlenika nije stalna nabava novih igračaka za vaše zaposlenike. Neće vas spasiti novi stol za ping-pong. Spasit će vas strategija "hire & wire": zaposli, umreži i zadrži.

Kultura 2.0

Tonči Huljić, Pitbull i ništavilo osrednjosti iliti zašto Zapad prihvaća promjene, a Balkan ne.

Digital Shapers konferencija iz glazbenog aspekta. Tonči Huljić i Christopher Ludwig o prilikama i neprilikama novih digitalnih promjena u industriji.

Što ste propustili

Intervju

Krk i Zagreb među pametnijim su gradovima u Hrvatskoj, a i Europi

Hrvatski gradovi sve su pametniji, a tehnološke inovacije i rješenja u Krku i Zagrebu prepoznata su i na sajmu Smart City Expo u Barceloni.

Internet marketing

Priča o Ani Zibar: Kako je jedna influencerica postala utjecajna

Prašina oko influencera se ne stišava, posebice nakon što je nekolicina njih u prije nekoliko dana gostovala u popularnoj emisiji Nedjeljom u 2. Otvorilo se tu ponovno mnogo pitanja, ali i pokazalo koliko ima nepoznanica, pa i predrasuda. Mnoge od njih rasvijetlit će put jedne influencerice: upoznajte Anu Zibar.

Izrada web stranica

WordPress 5 i njegov editor Gutenberg podijelili su WordPress zajednicu

WordPress 5 dolazi, bolje se pazi? Prva nadogradnja WordPressovog editora u dugo vremena podijelila je zajednicu, ali što nam on uopće donosi i treba li vam uopće?

Startupi i poslovanje

Nakon 10 godina i više od 100.000 isporučenih ‘capricciosa’, Pauza.hr je doživjela redizajn

Ogladnjeli ste i u tražilicu ovih dana ukucali pauza.hr, a dočekalo vas je iznenađenje?

Startupi i poslovanje

Autonomni roboti Gideon Brothersa za blagdane će pomagati radnicima Atlantica, Orbica i Tokića

Tvrtka Gideon Brothers predstavila je u Zagrebu svoj prvi komercijalni proizvod, ali i partnerstva te investitore.

Kultura 2.0

Budućnost ne mora biti mračna; Red Bull Futur/io nastoji pronaći njezine pozitivne strane

Vladavina megakorporacije, distopijski scenariji, klimatski problemi - što nas čeka za 100 godina i da li postoji pomoć? Živjeti svaki dan kao da je posljednji nije uvijek najbolje rješenje za neizvjesnost budućnosti.