Festomat želi postati ‘the’ platforma za sustav ulaznica. I na dobrom je putu.

Vladimir Puškaš (CEO) i Stevan Mraović (CTO) iz tvrtke Festomat, Inc. u svojim prepunim rasporedima uspjeli su pronaći nešto vremena za ekskluzivan intervju za Netokraciju. Donosimo novosti i pregled planova za budućnost ove američke startup tvrtke s hrvatskim korijenima, koja se bavi razvojem platforme za validaciju ulaznica baziranu na NFC standardima, za sve vrste događanja s velikim brojem posjetitelja.

Festomat
Festomat aplikacije na pametnim uređajima namijenjene očitavanju NFC čipova na ulaznicama.

Vladimir Puškaš (CEO) i Stevan Mraović (CTO) iz tvrtke Festomat, Inc. u svojim prepunim rasporedima uspjeli su pronaći nešto vremena za ekskluzivan intervju za Netokraciju. Donosimo novosti i pregled planova za budućnost ove američke startup tvrtke s hrvatskim korijenima.

Festomat je, naime, razvio platformu za validaciju ulaznica baziranu na NFC (Near Field Communication) standardu za sve vrste događanja s velikim brojem posjetitelja. Kako se pohvalio Puškaš:

U svakoj glazbenoj, konferencijskoj ili sportskoj Festomat ulaznici ugrađen je minijaturni NFC čip. Na ulazima se takve posjetiteljske ulaznice očitavaju Festomat aplikacijom instaliranom na pametnim NFC telefonima. Za očitavanje ulaznice dovoljno je tek pametni telefon približiti ulaznici. Ulaznica i pametni telefon se pritom ne moraju dodirivati, a nije potrebna čak ni fizička vidljivost. Svoju ulaznicu možete ostaviti u zatvorenom novčaniku ili torbici prilikom provjere i ona će svejedno biti uspješno validirana. Za provjeru pojedinačne ulaznice je potrebno samo 0,17 sekundi – što je brže čak i od treptaja oka.

Sustav također omogućava organizatorima pregled svih podataka u realnom vremenu. Zahvaljujući centralnim serverima smještenima u oblaku, podaci poput protočnosti pojedinih ulaza ili trenutnog broja posjetitelja u pojedinim zonama uvijek su dostupni. S istog mjesta moguće je i upravljati svim pojedinačnim čitačima. Time se otvaraju posve nove mogućnosti – kako za organizatore, tako i za posjetitelje. Mraović daje i primjere:

Organizatori mogu na svojoj web stranici postaviti informacije o opterećenosti pojedinih ulaza u realnom vremenu. Time vama, kao posjetitelju, omogućava odabir najboljeg ulaza. Istovremeno na najopterećenijim ulazima mogu otvoriti još dodatnih linija po potrebi.

Vladimir Puškaš (CEO) i Stevan Mraović (CTO) Festomata.
Vladimir Puškaš, CEO i Stevan Mraović, CTO Festomata.

Pažljivo balansiran proizvod

Mraović napominje kako su sustav razvijali u suradnji s klijentima. Sve njihove prijedloge su uzeli u obzir i ozbiljno razmotrili, što je vidljivo i u najsitnijim detaljima. Primjerice, sučelje Festomat aplikacije za pametne telefone zapravo ne sadrži niti jedan jedini gumb. Sustav će validaciju NFC ulaznice odraditi potpuno automatski nakon približavanja telefona ulaznici. Za korištenje sustava nije potrebna nikakva posebna obuka. Inače, originalna klijentska aplikacija je razvijena za WP8 platformu. No sustav nije ograničen na nju, jer je platforma od početka razvijana tako da bude modularna. U budućnosti će se moći koristiti klijentske aplikacije i na drugim mobilnim OS-ovima, a jedini uvjet je da pametni telefoni koji će se koristiti podržavaju NFC standard. Platforma je zbog toga skalabilna i moguće ju je implementirati bilo gdje u svijetu. Festomat organizatorima nudi kompletno rješenje, a provjera ulaznica u tom slučaju, prema riječima osnivača, postaje dječja igra. Puškaš se nadovezuje:

Nije važno organizirate li tehnološku konferenciju sa nekoliko stotina posjetitelja ili glazbeni festival na kojem će ih biti nekoliko desetaka tisuća. Naš sustav je jednostavniji, sigurniji, praktičniji i jeftiniji od drugih rješenja na tržištu. Osim NFC ulaznica standardnih veličina, organizatori se mogu odlučiti za jednokratne i višednevne NFC narukvice, akreditacije, vizitke, naljepnice ili bilo koju drugu formu. Kako su NFC čipovi izuzetno malih dimenzija nije nužno pridržavati se formata koji vrijede za obične ulaznice. Osim toga, za razliku od običnih ulaznica (koje se najčešće oslanjaju na vodene žigove ili holograme za zaštitu od krivotvorenja) naša NFC tehnologija omogućuje daleko naprednije i pouzdanije mehanizme zaštite.

To je izuzetno važno, nastavlja Puškaš, jer broj krivotvorenih ulaznica na određenim događanjima može doseći i vrlo visokih 16%. Eliminiranjem te brojke organizatori direktno povećavaju prihodovnu stranu, posebice jer su istraživanja pokazala da će najveći broj posjetitelja, koji bi inače kupili krivotvorenu ulaznicu (svjesno ili nesvjesno), kupiti originalnu ako se mogućnost krivotvorenja ukloni. Puškaš kaže da su to su u praksi potvrdila i njihova iskustva.

Validacija ulaznica je trenutna i sigurna
Validacija ulaznica je trenutna i sigurna, kažu osnivači.

Naprijed velikim koracima

Inače, Festomat su  početkom 2013. godine u SAD-u zajedno otvorili poduzetnici Dalibor Valužac, Vladimir Puškaš, Stevan Mraović i Dejan Lugonja. Samo tri mjeseca nakon otvaranja u Festomat su inicijalna sredstva uložili prvi investitori iz SAD-a i Finske. Kako kaže Puškaš, oni su u odmah prepoznali potencijal ovog projekta:

Platformu za validaciju smo predstavili javnosti na prestižnoj Launch Festival konferenciji u San Franciscu. Čak i prije službenog predstavljanja krenuli smo prema prvim klijentima i započeli izgradnju partnerske mreže. Znali smo da će izgradnja startup tvrtke koja će protresti postojeće i stvoriti nove tržišne niše biti veliki izazov. Zbog toga smo okupili iskusan tim koji se može nositi s takvim izazovima.

Osnivači: Dalibor Valužac, Vladimir Puškaš, Stevan Mraović i Dejan Lugonja
Osnivači: Dalibor Valužac, Vladimir Puškaš, Stevan Mraović i Dejan Lugonja

Osnivači Festomata se poznaju iz prijašnjih tvrtki i raznih projekata na kojima su zajedno radili. Kasnije su im pridružili i drugi članovi tima, a uskoro planiraju pokrenuti i novi ciklus zapošljavanja. No, Mraović pojašnjava kako su se pritom odlučili fokusirati na našu regiju.

Visokotehnološke Silicon Valley tvrtke imaju ogromnu prednost na lokalnom tržištu rada. Poslovno znanje, kontakti i investicije iz SAD-a mogu se vrlo uspješno kombinirati s ovdašnjom inovativnošću i iskustvom. Festomat će tu prednost svakako iskoristiti. Želimo talentiranim pojedincima iz regije dati priliku da zajedno s nama razvijaju zbilja cool proizvode. Proizvode koji će u budućnosti utjecati na živote milijuna posjetitelja glazbenih festivala, konferencija i sportskih događaja.

Trud se isplati

Na Belgrade Venture Forum (BgVF) konferenciji održanoj 19.-20.11.2013., Festomat je osvojio nagradu za najbolju startup tvrtku u svojoj kategoriji. Tehnološki akcelerator StartLabs je također odlučio Festomatu dodijeliti i ekskluzivnu Wild Card nagradu. Ona omogućava svojevrsno preskakanje standardnog StartLabs selekcijskog procesa, a time i direktan ulazak u njihov investicijski program. Puškaš ne skriva ponos što su godinu okrunili važnim priznanjima za Festomat.

Uvjereni smo kako se na BgVF vidimo i sljedeće godine, ali u svojstvu tvrtke koja će sudjelovati na panelima i ostalim sudionicima konferencije prenijeti dragocjena iskustva. Svi znamo kako se uspjeh ne postiže preko noći. Stoga ne čudi da je u Festomat uloženo jako puno truda i znanja. Na samom početku je bilo dana i tjedana tijekom kojih nismo spavali po više od 2-3 sata dnevno. No nismo nikada pomislili odustati. Ako ispred sebe jasno vidite cilj kojeg želite dostići, i ulažete cijelog sebe da ga ostvarite, onda je samo pitanje vremena kada će se to i dogoditi.

Festomat je na BgVF dobio nagradu za najbolji startup u svojoj grupi, a i Wild Card nagradu akceleratora StartLabs.
Festomat je na BgVF dobio nagradu za najbolji startup u svojoj grupi, a i ‘Wild Card’ akceleratora StartLabs.

Festomat je trenutno, uz već spomenutu javnu ponudu od strane StartLabs, u aktivnim razgovorima i s drugim potencijalnim investitorima, a tim napominje da kada imate zanimljivu ideju, iskusan tim te mjerljive rezultate iza sebe, to i nije toliko neočekivano. Tržište je najbolji test vaše ideje, kažu, a ako tržište prepozna vrijednost vašeg rješenja, isto će napraviti i investitori.

Planovi za budućnost

Puškaš kaže kako u zadnje vrijeme često dobivaju upite gdje vide Festomat za nekoliko godina, stoga ističe kako im je tržište SAD-a i dalje najvažnije.

Zbog svoje veličine i uniformnosti predstavlja odličan izbor za bilo koju tvrtku. Unatoč tome, čak ni to tržište više ne smatramo dovoljno velikim za Festomat. Zbog toga smo nedavno počeli sklapati i prve poslove u Europi. Svijet je veliko mjesto. Ne smijete ostati zatvoreni u svojem dvorištu. U samoj prirodi startup tvrtki je da budu izrazito mobilne i agilne, a Festomat nije iznimka. Naša platforma za NFC validaciju ulaznica zanimljiva je mnogima, a Festomat je trenutno na najboljem putu da postane globalno prepoznatljiv brand.

Kako zaključuje, želi da u budućnosti, kada pomislimo na ulaznice, odmah pomislimo i na Festomat.

ponuda

Komentari

  1. Bibi

    Bibi

    18. 08. 2015. u 6:58 pm Odgovori

    Bravo za ekipu, samo lako je tako otvarati firme, ostati dužan dobavljačima, zatvoriti firmu i otvoriti novu. To se može samo kod nas dogoditi. Vjerujem da se zna o kojem članu ekipe je riječ. Ugledni poduzetnik, osnivač It-center d.o.o i drugih sličnih poduzeća.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Kojem se direktoru isplati visiti na Facebooku? Bakiću, Varteksovom influenceru, itekako!

Nakon što je uložio u svoj Facebook profil kroz Croatian Makerse i stvorio bogatstvo pratitelja, Bakić "isplaćuje" dividende dosega za Varteksov "influencer" marketing.

Intervju

Ida Prester: Nisam se usudila ići na porodiljni dopust zbog specifičnosti svog posla

Idu Prester znamo kao glazbenicu i voditeljicu, a jedan od njenih idućih voditeljskih zadataka bit će Netokracijina konferencija Ladies of New Business. Tema? Izazovi (ali i prilike) koje donosi majčinstvo u dinamičnoj digitalnoj i IT industriji.

Internet marketing

Zabrinjavajuće je (a možda i protuzakonito) što nam domaći ‘influenceri’ promoviraju upitne kredite

“Influencanje” je postao pravi biznis, a pravi znak za to je to što dio njih već mjesecima na Instagramu reklamira - kredite. I to od internetske banke s Malte. Zabrinjavajuće je to, a možda i ne baš u skladu sa zakonima, iz više razloga. Na um mi, na prvu, padaju tri.

Što ste propustili

Kultura 2.0

PewDiePie više nije prvak YouTubea ili?

Prvi put od kada je 2013. dobio titulu najpopularnijeg YouTubera, kanal Šveđanina Felixa Kjellberga izgubio je vodstvo po broju pretplatnika - na par sati.

Kultura 2.0

Napad na Novom Zelandu optimiziran je kako bi se što brže širio društvenim mrežama

Događaji poput nedavnih napada na Novom Zelandu pokazuju tamnu stranu društvenih mreža - kako na to uopće utjecati?

Kultura 2.0

Pinterest i Instagram ‘krivci’ su što nam svi kafići, uredi i stanovi izgledaju – jednako

Craft pivnica u Brooklynu izgleda jednako kao ona u Berlinu, Zagrebu ili Singapuru. Svaki kafić mora imati bakinu fotelju i tepih, a gotovo svi stanovi zadnjih godina prate neki ‘industrijski loft’ stil. Krivci? Instant-dizajneri, Pinterest i Instagram.

Startupi i poslovanje

Vino na pretplatu: Mogu li hrvatske vinarije izvesti poslovni model po uzoru na Flaviar i Vinebox?

Pretplatni paketi postaju sve zanimljiviji način otkrivanja novih proizvoda i usluga, posebno kada su u pitanju različiti okusi svijeta. Može li sličan model zaživjeti u Hrvatskoj i kome bi to uopće bilo isplativo, korisno i zanimljivo?

Društvene mreže

Kriminalistička istraga protiv Facebooka trebala bi biti izvanredna vijest, a ne pad njegovih usluga

Na naslovnicama mnogih portala upravo vrišti vijest da Facebook od jučer doživljava najveći pad u svojoj povijesti, koji je zahvatio korisnike diljem svijeta. Istodobno, jučer je proširena kriminalistička istraga protiv ove društvene mreže zbog odavanja naših podataka raznim tehnološkim tvrtkama kao što su veliki proizvođači mobitela.

Startupi i poslovanje

Blockchain from the Bloc(k) 5: Kako uopće izgleda blockchain (startup) scena na Balkanu?

Jeste li znali da se blockchain tehnologija u regiji primjenjivala i istraživala već 2009. kada se ni regionalna startup scena još nije izgradila?