Faraday Future na CES-u izlaže automobil budućnosti

Električni ‘batmobil’: Faraday Future na CES-u izlaže automobil budućnosti

Električni automobili koji mogu voziti i sami nisu samo korisni za okoliš i za vozača, već mogu biti i prilično 'cool'. Koliko puno 'cool'? S izlaganjem modela naziva FFZERO1 Concept na CES-u, svoj odgovor ponudio je američki proizvođač Faraday Future.

Foto: Faraday Future
Foto: Faraday Future

Jeste li do sada poželjeli izbliza se upoznati s automobilom na električni pogon, koji može voziti i sam? Na teren vozila budućnosti već su zakoračili Tesla i Google, a nešto novo predstavlja američki proizvođač Faraday Future, koji se tek sada počeo probijati do šire javnosti.

Model s kojim Faraday Future nastoji postati poznat zove se FFZERO1 Concept i jedan je od brojnih noviteta koji se predstavljaju na CES-u u Las Vegasu. Američki proizvođač ondje će izložiti automobil s jednim sjedalom koji izgledom prije podsjeća na batmobil nego na uobičajeno vozilo, a po obilježjima koje ima, približit će nas jurnjavi stazom u automoto utrkama.

Što FFZERO1 Concept može?

Model Faraday Futurea, na kojemu je proizvođač radio tijekom posljednjih 18 mjeseci, oslonit će se na 1000 konjskih snaga i moći će dostići maksimalnu brzinu od oko 322 kilometra na sat, s mogućnošću dolaska od 0 do oko 97 kilometara na sat za manje od tri sekunde.

Osim brzine, među obilježjima je i sustav Variable Platform Architecture s električnim pogonom koji se oslanja na niz povezanih baterija umjesto na središnji akumulator, a ako će vozača zanimati upravljanje dok nije u automobilu, tome će poslužiti pametni telefon povezan s upravljačem. Takav princip kontrole omogućit će da auto dopremite do kuće ili gdje već želite čak i ako niste u vozačkoj kabini.

Nova tvornica i suradnja s Kinezima

Sa svim novostima koje pruža ljubiteljima drugačijih automobila, futurističko vozilo predstavlja se u Las Vegasu, a ako se pitate kada će se naći na cesti i hoće li se ovakav model ikada početi probijati do svih koji ga žele i koji bi ga mogli platiti, točni odgovor ne znamo. Kako piše The Verge, upitno je hoće li FFZERO1 Concept zaživjeti kao išta drugo nego izložak za zainteresirane oči, dok se, odgovarajući na to pitanje, proizvođač poslužio pojašnjenjem o mogućem izlasku ograničenog broja primjeraka na tržište.

Ako ne dođe ili dok ne dođe, možda ćete se pitati čemu onda uopće služi izlaganje novog automobila u Las Vegasu. Ključ je u tome što Faraday Future želi postati poznat i skrenuti pozornost na milijardu američkih dolara vrijedni proizvodni pogon koji namjerava izgraditi u SAD-u. Pored toga, mogućnosti koje pruža novi model našle bi se u automobilima koji bi krenuli u proizvodnju, a razvijajući nove opcije, američki proizvođač oslanja se na suradnju s kineskom tvrtkom LeTV, kojoj su u središtu pozornosti medijski sadržaji i zabava, a bavi se i proizvodnjom pametnih telefona.

Kako bi mogli izgledati modeli za obimniju proizvodnju i proboj na tržište, za sada možemo samo nagađati – oslanjajući se na primjer koji je, za početak, samo izložbeni.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Zaključeno je CESAwards finale: ORQA-in Ivan Jelušić osnivač je godine!

Dobre vijesti stižu iz Bukurešta, hrvatski osnivač Ivan Jelušić odnio je pobjedu u finalu Central European Startup Awards 2019. godine, a u prosincu će moći testirati uspjeh i na globalnom startup natjecanju u Kini.

Tehnologija

Upoznali smo glumca koji osim u kazalištu i na filmu, glumi i u igrama!

Inspiriran Gollumom iz Gospodara prstenova i općenito tehnologijom iza epskih filmskih uspješnica, Veselin je svoju glumačku karijeru usmjerio prema glumi - u gamingu.

Startupi i poslovanje

AMPnet je pobjednik startup natjecanja na konferenciji Shift Money 2019.!

Startup natjecanje fintech konferencije Shift ovog je tjedna ugostilo perspektivne regionalne fintech startupe, a AMPnet, Pynk i sync prema odluci žirija bili su najbolji.

Internet marketing

Robert Petković: Je li vam Web online brošura ili stvarno koristi budućim zaposlenicima, klijentu, medijima?

U svim oglasima tražite napredno znanje svega i svačega, web niste ažurirali par mjeseci, a jedini autorski sadržaj na njemu je riječ dobrodošlice direktora na naslovnici. Poznat scenarij? Kako mjeriti učinkovitost employer branding sadržaja, ali i kako izbjeći ovakve propuste saznali smo od Roberta Petkovića na nedavnoj Employer Branding konferenciji.

Startupi i poslovanje

Što znate o 30 milijuna vrijednom inkubatoru koji će 2020. postati zagorsko ICT središte?

U proljeće 2020. otvara se poslovno-tehnološki prostor Krapinsko-zagorske županije vrijedan 30 milijuna, a koji ima cilj postati centar inovacija te baza za daljnji razvoj poduzetništva u Zagorju.

Istraživanje

Veliko CX istraživanje: Za korisničko iskustvo banke, retail i bezalkoholna pića u Hrvatskoj zaslužile tek ocjenu – 3!

Peekator je hrvatski startup koji se bavi istraživanjem korisničkog iskustva, a nedavno obrađeni podaci više od 3000 anketiranih osoba, 13 tisuća komentara i 60 dubinskih intervjua bacili su potpuno novo svjetlo na uobičajene prakse na području tri značajna tržišta, a ovo je okvirna slika trenutnog stanja.