Faraday Future na CES-u izlaže automobil budućnosti

Električni ‘batmobil’: Faraday Future na CES-u izlaže automobil budućnosti

Električni automobili koji mogu voziti i sami nisu samo korisni za okoliš i za vozača, već mogu biti i prilično 'cool'. Koliko puno 'cool'? S izlaganjem modela naziva FFZERO1 Concept na CES-u, svoj odgovor ponudio je američki proizvođač Faraday Future.

Foto: Faraday Future
Foto: Faraday Future

Jeste li do sada poželjeli izbliza se upoznati s automobilom na električni pogon, koji može voziti i sam? Na teren vozila budućnosti već su zakoračili Tesla i Google, a nešto novo predstavlja američki proizvođač Faraday Future, koji se tek sada počeo probijati do šire javnosti.

Model s kojim Faraday Future nastoji postati poznat zove se FFZERO1 Concept i jedan je od brojnih noviteta koji se predstavljaju na CES-u u Las Vegasu. Američki proizvođač ondje će izložiti automobil s jednim sjedalom koji izgledom prije podsjeća na batmobil nego na uobičajeno vozilo, a po obilježjima koje ima, približit će nas jurnjavi stazom u automoto utrkama.

Što FFZERO1 Concept može?

Model Faraday Futurea, na kojemu je proizvođač radio tijekom posljednjih 18 mjeseci, oslonit će se na 1000 konjskih snaga i moći će dostići maksimalnu brzinu od oko 322 kilometra na sat, s mogućnošću dolaska od 0 do oko 97 kilometara na sat za manje od tri sekunde.

Osim brzine, među obilježjima je i sustav Variable Platform Architecture s električnim pogonom koji se oslanja na niz povezanih baterija umjesto na središnji akumulator, a ako će vozača zanimati upravljanje dok nije u automobilu, tome će poslužiti pametni telefon povezan s upravljačem. Takav princip kontrole omogućit će da auto dopremite do kuće ili gdje već želite čak i ako niste u vozačkoj kabini.

Nova tvornica i suradnja s Kinezima

Sa svim novostima koje pruža ljubiteljima drugačijih automobila, futurističko vozilo predstavlja se u Las Vegasu, a ako se pitate kada će se naći na cesti i hoće li se ovakav model ikada početi probijati do svih koji ga žele i koji bi ga mogli platiti, točni odgovor ne znamo. Kako piše The Verge, upitno je hoće li FFZERO1 Concept zaživjeti kao išta drugo nego izložak za zainteresirane oči, dok se, odgovarajući na to pitanje, proizvođač poslužio pojašnjenjem o mogućem izlasku ograničenog broja primjeraka na tržište.

Ako ne dođe ili dok ne dođe, možda ćete se pitati čemu onda uopće služi izlaganje novog automobila u Las Vegasu. Ključ je u tome što Faraday Future želi postati poznat i skrenuti pozornost na milijardu američkih dolara vrijedni proizvodni pogon koji namjerava izgraditi u SAD-u. Pored toga, mogućnosti koje pruža novi model našle bi se u automobilima koji bi krenuli u proizvodnju, a razvijajući nove opcije, američki proizvođač oslanja se na suradnju s kineskom tvrtkom LeTV, kojoj su u središtu pozornosti medijski sadržaji i zabava, a bavi se i proizvodnjom pametnih telefona.

Kako bi mogli izgledati modeli za obimniju proizvodnju i proboj na tržište, za sada možemo samo nagađati – oslanjajući se na primjer koji je, za početak, samo izložbeni.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Probao sam robotsku kosilicu – mnogo je više od “Roombe za travnjake”

Imati robota koji vam kosi travu je super ideja, ali koliko je realizacija zapravo jednostavna i uspješna?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Kultura 2.0

Kako igrifikacijom poboljšati izlaznost na hrvatskim parlamentarnim izborima?

Čak i prekrižiti listić je bolje nego uopće ne izaći na izbore, a opet, mnogim hrvatskim građanima se za naredne 4 godine ne da izdvojiti ni tih 20-ak minuta na biračkim mjestima. I to je posve razumljivo ako pogledamo da biračima izbori ne nude nikakvu opipljivu nagradu... ako ne potporom za stranke koje će voditi državu u budućnosti, čime nas se onda može motivirati?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Startupi i poslovanje

Kakva je budućnost hibridnog rada u Hrvatskoj i regiji?

U Netokraciji već desetljeće radimo 'hibridno', malo od doma, malo iz ureda, ali kako će izgledati tržište rada u kojem i velike tvrtke i startupi rade tako - gdje to nije ni opcija, nego osnova posla?

Startupi i poslovanje

Kako mentorirati kolege na daljinu: Više planiranja, manje spontanosti, a pomaže i humor

Svi znamo koliko je izazovno raditi u ovo korona vrijeme "kućnog ureda", a sad zamislite da ste mladi zaposlenik koji tek čini svoje prve karijerne korake i potreban mu je mentor, a ne može ga naći u uredu ( i zasigurno ne u svojem dnevnom boravku).

Društvene mreže

Analiza: HDZ odabrao “tepih-bombardiranje” taktiku oglašavanja, Most dominira Facebook videima

Ovih dana niste mogli izbjeći HDZ-ove oglase na YouTubeu ili na portalima? Nije ni čudno kad pogledate koliko se potrošilo na Google Display Network koji je postao dominantan kanal u predizbornoj kampanji.

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Startupi i poslovanje

Što nude izborni programi vodećih stranaka za tehnološku zajednicu?

Provjerili smo kako se HDZ, Restart koalicija, Domovinski pokret, MOST nezavisnih lista i platforma Možemo! planiraju posvetiti tehnološkoj industriji i zajednici u svom mandatu ako ga dobiju. Evo što smo saznali...