Facebook: Svjetske vlade tražile podatke o 38.000 korisnika, od toga o dva iz Hrvatske

Facebook: Svjetske vlade tražile podatke o 38.000 korisnika, od toga o dva iz Hrvatske

U pokušaju da bude što transparentniji, Facebook, internetski servis koji o svojim korisnicima ima podataka vjerojatno daleko više nego ikoji drugi na svijetu, objavio je upravo izvješće iz kojega je vidljivo koliko su puta pojedine vlade tražile od njega informacije o korisnicima te koliki je postotak traženih informacija Facebook dao vlastima. Razdoblje na koje se odnosi izvještaj obuhvaća prvih šest mjeseci ove godine.

fbgov_1U pokušaju da bude što transparentniji, Facebook, internetski servis koji o svojim korisnicima ima podataka vjerojatno daleko više nego ikoji drugi na svijetu, objavio je upravo izvješće iz kojega je vidljivo koliko su puta pojedine vlade tražile od njega informacije o korisnicima te koliki je postotak traženih informacija Facebook dao vlastima. Razdoblje na koje se odnosi izvještaj obuhvaća prvih šest mjeseci ove godine.

Dakle, prvo izvješće ovakvog tipa, koje nudi Facebook, daje informacije o tome koje su zemlje zatražile informacije od Facebooka o korisnicima, broj zahtjeva po svakoj zemlji, broj korisnika ili profila na koje su se zahtjevi odnosili te postotak zahtjeva koji su zaključeni na način da je Facebook dao tražene informacije.

Tako je, primjerice, Hrvatska zatražila informacije o dva korisnička profila, ali Facebook nije dao informacije niti o jednome. Isti je slučaj i za Crnu goru, dok je Srbija tražila informacije tek o jednom korisničkom profilu. Istovremeno, Kosovo je tražilo informacije o 11 osoba, ali nijedan zahtjev nije ispunjen. Za isti je broj osoba i Bosna i Hercegovina tražila je informacije, a Facebook je ispunio 25 posto zahtjeva. Makedonija je također tražila informacije o 11 profila, a ispunjeno je 33 posto zahtjeva. Slovenija je pak podnijela zahtjev za 8 osoba, a čak pola traženih informacija je dostavljeno.

Po broju osoba za koje su se tražili podatci prednjači, dakako, SAD – bilo ih je između 20.000 i 21.000, a čak 79 posto zahtjeva je ispunjeno. Slijede Indija, s 4144 profila, Velika Britanija, s 2337, Italija s 2306 te Njemačka s 2068. Ukupno su se tražile informacije o oko 38.000 osoba, i to iz 74 zemlje.

Zašto ovakvo izvješće?

No, što je nagnalo Facebook na ovakav potez? Kako je u sklopu izvješća naveo Colin Stretch, Facebookov generalni savjetnik, glavnim vrijednostima ove društvene mreže smatraju se transparentnost i povjerenje.

Želimo ih utjeloviti u svim aspektima naše usluge, uključujući i pristup prema zahtjevima koje nam upućuju vlasti. Želimo se pobrinuti da osobe koje koriste našu uslugu razumiju prirodu i namjeru takvih zahtjeva koje primamo te stroga pravila i procese koje moramo poštivati da bismo ih ispunili.

Dodao je i kako se proteklih nekoliko tjedana radilo više na procesima rješavanja zahtjeva koje upućuju vlasti te traže podatke o korisnicima. Stretch navodi kako za svaki zahtjev provjeravaju ima li legalne osnove te traže detaljan opis. Ukoliko se naiđe na manjkavosti u zahtjevu, oni se odbijaju, dok se nejasni zahtjevi konkretiziraju kako bi se ponudile samo striktne korisničke informacije, poput imena. Više informacija o cijelom procesu može se pronaći na posebnoj Facebookovoj stranici.

Nadamo se da će ovaj izvještaj biti od koristi našim korisnicima u trenutnoj debati o pravilnim standardima po kojima vlade traže informacije u sklopu službenih istraga. Na ovo gledamo kao na prvo izvješće od mnogih, a u idućima ćemo dati još više detalja o zahtjevima koje zaprimamo.

Inače, Facebook ističe kako je većina zahtjeva povezana s kriminalnim radnjama poput pljački i otmica. U takvim slučajevima vlasti traže osnovne informacije o korisniku, poput imena te koliko dugo koristi uslugu, a ponekad se traži i IP adresa.

Što kažete na ovaj potez Facebooka?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.

Što ste propustili

Tehnologija

Hrvatska pošta u zraku: Dostava dronom u Hrvatskoj sve nam je bliža

Nakon eksperimentiranja s kriptovalutama, Hrvatska pošta poletjela je i u istraživanje bespilotnih letjelica koje bi mogle dostavljati pakete u udaljenim dijelovima Hrvatske.

Tehnologija

Gradionica – gdje zagrebački klinci grade LEGO robote i zajednicu spremnu za svijet budućnosti

Marljivi polaznici udruge Gradionica svoje zimske praznike nisu provodili pred računalima, mobitelima i konzolama. Nadvijeni nad LEGO kockicama, motorima, kabelima i senzorima planirali su što s novim zadatkom FIRST LEGO lige, na čijoj je svjetskoj završnici u Houstonu prošle godine bio upravo robot iz hrvatske (G)radionice.

Intervju

Hrvatski studio Tanais Games usred razvoja igre Saint Kotar rebrandirao se u Red Martyr Entertainment

Razviti igru u Hrvatskoj samo po sebi je teško, ali napraviti potpun rebrend studija usred razvoja posve je nov izazov.

Kultura 2.0

Sextortion mailovi kruže Hrvatskom: Ucjenjivač je već ugrabio 49 tisuća kuna

Nacionalni CERT (eng. Computer Emergency Response Team) danas je zabilježio povećani broj lažnih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu dobit od žrtve, a prema posljednjim informacijama na račun je stiglo najmanje sedam uplata od po 7 tisuća kuna.

Startupi i poslovanje

Porezna prognoza za freelancere: Strože kontrole, nove minimalne plaće, zdravstveno…

Godina iza nas započela je pretežno vedrom prognozom, no s izmjenama Općeg poreznog zakona vrijeme se krajem 2020. značajno pogoršalo za nezavisne izvođače te mikro i male poduzetnike. Što nas još čeka u novoj (fiskalnoj) godini?

Društvene mreže

Nana Nadarević, Mija Dropuljić, Natko Beck: Influenceri koji zdravlje – a možda i život – znače

Razgovarala sam s tri influencera, Nanom Nadarević, Mijom Dropuljić i Natkom Beckom, koji su svoj utjecaj iskoristili za poticanje važnih tema - od podizanja svijesti o uznemiravanju do boljeg komuniciranja u zdravstvu.