Facebook: Svjetske vlade tražile podatke o 38.000 korisnika, od toga o dva iz Hrvatske

Facebook: Svjetske vlade tražile podatke o 38.000 korisnika, od toga o dva iz Hrvatske

U pokušaju da bude što transparentniji, Facebook, internetski servis koji o svojim korisnicima ima podataka vjerojatno daleko više nego ikoji drugi na svijetu, objavio je upravo izvješće iz kojega je vidljivo koliko su puta pojedine vlade tražile od njega informacije o korisnicima te koliki je postotak traženih informacija Facebook dao vlastima. Razdoblje na koje se odnosi izvještaj obuhvaća prvih šest mjeseci ove godine.

fbgov_1U pokušaju da bude što transparentniji, Facebook, internetski servis koji o svojim korisnicima ima podataka vjerojatno daleko više nego ikoji drugi na svijetu, objavio je upravo izvješće iz kojega je vidljivo koliko su puta pojedine vlade tražile od njega informacije o korisnicima te koliki je postotak traženih informacija Facebook dao vlastima. Razdoblje na koje se odnosi izvještaj obuhvaća prvih šest mjeseci ove godine.

Dakle, prvo izvješće ovakvog tipa, koje nudi Facebook, daje informacije o tome koje su zemlje zatražile informacije od Facebooka o korisnicima, broj zahtjeva po svakoj zemlji, broj korisnika ili profila na koje su se zahtjevi odnosili te postotak zahtjeva koji su zaključeni na način da je Facebook dao tražene informacije.

Tako je, primjerice, Hrvatska zatražila informacije o dva korisnička profila, ali Facebook nije dao informacije niti o jednome. Isti je slučaj i za Crnu goru, dok je Srbija tražila informacije tek o jednom korisničkom profilu. Istovremeno, Kosovo je tražilo informacije o 11 osoba, ali nijedan zahtjev nije ispunjen. Za isti je broj osoba i Bosna i Hercegovina tražila je informacije, a Facebook je ispunio 25 posto zahtjeva. Makedonija je također tražila informacije o 11 profila, a ispunjeno je 33 posto zahtjeva. Slovenija je pak podnijela zahtjev za 8 osoba, a čak pola traženih informacija je dostavljeno.

Po broju osoba za koje su se tražili podatci prednjači, dakako, SAD – bilo ih je između 20.000 i 21.000, a čak 79 posto zahtjeva je ispunjeno. Slijede Indija, s 4144 profila, Velika Britanija, s 2337, Italija s 2306 te Njemačka s 2068. Ukupno su se tražile informacije o oko 38.000 osoba, i to iz 74 zemlje.

Zašto ovakvo izvješće?

No, što je nagnalo Facebook na ovakav potez? Kako je u sklopu izvješća naveo Colin Stretch, Facebookov generalni savjetnik, glavnim vrijednostima ove društvene mreže smatraju se transparentnost i povjerenje.

Želimo ih utjeloviti u svim aspektima naše usluge, uključujući i pristup prema zahtjevima koje nam upućuju vlasti. Želimo se pobrinuti da osobe koje koriste našu uslugu razumiju prirodu i namjeru takvih zahtjeva koje primamo te stroga pravila i procese koje moramo poštivati da bismo ih ispunili.

Dodao je i kako se proteklih nekoliko tjedana radilo više na procesima rješavanja zahtjeva koje upućuju vlasti te traže podatke o korisnicima. Stretch navodi kako za svaki zahtjev provjeravaju ima li legalne osnove te traže detaljan opis. Ukoliko se naiđe na manjkavosti u zahtjevu, oni se odbijaju, dok se nejasni zahtjevi konkretiziraju kako bi se ponudile samo striktne korisničke informacije, poput imena. Više informacija o cijelom procesu može se pronaći na posebnoj Facebookovoj stranici.

Nadamo se da će ovaj izvještaj biti od koristi našim korisnicima u trenutnoj debati o pravilnim standardima po kojima vlade traže informacije u sklopu službenih istraga. Na ovo gledamo kao na prvo izvješće od mnogih, a u idućima ćemo dati još više detalja o zahtjevima koje zaprimamo.

Inače, Facebook ističe kako je većina zahtjeva povezana s kriminalnim radnjama poput pljački i otmica. U takvim slučajevima vlasti traže osnovne informacije o korisniku, poput imena te koliko dugo koristi uslugu, a ponekad se traži i IP adresa.

Što kažete na ovaj potez Facebooka?

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Što ste propustili

Intervju

Na Dan programera, četiri žene otkrivaju kako je tekao njihov karijerni put kroz IT industriju

Na Dan programera, predstavljamo četiri žene koje se bave (ili su se bavile) programiranjem. Je li njihov obrazovni i karijerni put bio pravocrtan ili je vrludao po krivuljama, otkrivaju nam sugovornice iz tvrtki Agency04, Five, IN2 i Styria.AI.

Tehnologija

Kako uopće možemo biti sigurni da će autonomna vozila biti – sigurna?

Autonomna vozila kod mnogih i dalje izazivaju osjećaj nesigurnosti. No, ovaj tekst mogao bi pomoći da se rasvijetli proces iza razvoja i testiranja sigurnosno-kritičnih sustava u vozilima budućnosti.

Startupi i poslovanje

Gideonovi roboti dobili pametnu ruku: Samostalno se kreće, sve vidi i popravlja!

Tvrtka Gideon Brothers nastavlja s razvojem prototipova robota, a posljednja verzija ima i robotsku ruku koja prepoznaje svijet oko sebe.

Mobilno

Apple Arcade i Apple TV+ stižu uskoro i u Hrvatsku

Osim novih iPhone modela, jučer smo saznali i novosti o dvije pretplatničke usluge koje nas čekaju iz Applea.

Tehnologija

Stručnjaci Microblinka i Infinuma: Apple je i dalje inovativan!

Gdje Apple vodi, a gdje kaska? Saznali smo kako developeri gledaju na stanje Apple ekosustava.

Video

Što čini dobar digitalni kafić? U 4 epizode nalazimo odgovore.

Jedni žele zaraditi, drugi raditi - kako povezati interese ugostitelja i digitalnih nomada? Saznali smo u razgovoru s njima.