Kako će vas mama natjerati da koristite Facebook video chat

Kako će vas mama natjerati da koristite Facebook video chat

Zašto moram instalirati nešto? Trebam .jar pokrenuti na svom Macu? Uf. Ne mogu pokrenuti konferencijski poziv… Sve ste mi to javili e-mailom, Twitterom, Facebook ili pak rekli uživo, putem Skypea, iChata ili pak Facebook video chata - o Facebookovom novom video chatu. Facebook je jučer predstavio video razgovore unutar Facebookove web stranice temeljene na Skypeovoj tehnologiji. Dok se vi bunite kako Facebookov video chat tehnološki nije bolji od samog Skypea i nije zanimljiv poput Google+ video, sjetite se da postoje 3 osobe koje će vas natjerati da ga koristite.

Zašto moram instalirati nešto? Trebam .jar pokrenuti na svom Macu? Uf. Ne mogu pokrenuti konferencijski poziv… Sve ste mi to javili e-mailom, Twitterom, Facebook ili pak rekli uživo, putem Skypea, iChata ili pak Facebook video chata – o Facebookovom novom video chatu.

Facebook je jučer predstavio video razgovore unutar Facebookove web stranice temeljene na Skypeovoj tehnologiji. Dok se vi bunite kako Facebookov video chat tehnološki nije bolji od samog Skypea i nije zanimljiv poput Google+ video, sjetite se da postoje 3 osobe koje će vas natjerati da ga koristite.

Facebook video chat jednostavan je za korištenje i vjerojatno jedan od najboljih komada korisničkog sučelja koji smo dobili od najveće društvene mreže na svijetu. Primjerice na Macu video chat koristi kontrole za upravljanje veličinom videa koje nalikuju univerzalnima, iako će vas s to možda zbuniti s obzirom da gotovo nijedna aplikacija tako ne rješava prikazivanje full screena. Osobno sam tražio nekoliko minuta gumbić na kojem jasno piše full screen, ali Facebook je zaista dao bolje rješenje.

Pokretanje videa je isto tako vrlo jednostavno, iako vam zasad sigurno neće raditi na Linuxu. Na Macu i Windowsima radi, iako je jučer prilikom testiranja mnogima stvaralo probleme u raznim preglednicima tako da je usluga izbačena malo prerano kao odgovor na Google+ Hangouts. No sve navedeno nije bitno. Facebook video chat onima kojima radi se sviđa, čak i ako za njegovo korištenje morate skinuti .exe odnosno .jar datoteku. Mnogima koje sam nazvao komentar je bio: “Pa ovo je dobro”. Da, nije Skype, nije Hangouts i na Facebooku je. Užas, mora biti loše, ali ipak isprobajte.

Na vašu neviđenu radost Facebook je mnogima svemir njihova postojanja odnosno u neku ruku Internet u malom. Stoga nemojte se iznenaditi kada vas ove 3 osobe natjeraju da ga koristite umjesto milog vam Skypea ili Facetimea:

Vaš šef

Budžeti nisu što su nekad bili i ne možemo si priuštiti enterprise VoIP rješenja kojima ćemo integrirati svoje CRM sustave tako da u svakom poslovnom pozivu imamo sve bitne informacije prikazane odmah uz svoj mili, poslovni avatar.

Luka Sučić mi nije šef, ali zamislite taj poziv 😛

Postoje gotova rješenja, ali njih treba instalirati. Ma uostalom, svi u tvrtki imamo Facebook i znamo ga koristiti, a većina poziva je ionako između dvije osobe. Ivica, morat ćete se registrirati na taj fejs, jer inače nećemo moći razgovarati, a kako ćete onda dovršiti dogovoreni projekt?

Vaše dijete

S oduševljenjem i geekovskim ponosom nosite svom klincu prijenosnik na kojem ćete mu pokazati kako je Google+ Hangouts fora. Ima i prikaz jubitu videa! No dijete vas milim pogledom šalje na mjesto na kojemu se niti jedan roditelj svojevoljno ne želi naći: ignore. Zašto? Pa čovječe, kako ne kužiš? Svi frendovi su mu na fejsu!

Nisam posvojio Anamariju, ne brinite.

Pokeaju se, šalju si poruke i dogovaraju o svemu i svačemu što najradije ne bih htio znati na najvećoj društvenoj mreži. Ti možda misliš da je social graph bitan sljedećem uspješnom startupu, ali tvom djetetu je bitan u praksi. Uz Facebook video chat može u tren oka vidjeti onu zgodnu curu ili dečka pa zašto bi onda instalirao nešto treće?

Vaša mama

Jučer me nazvala mama i rekla da joj ne radi e-mail Koliko god se trudio, nisam napamet mogao popraviti problem i razmišljam si… Logmeinan? Neki VNC? Kvragu, ništa joj nisam instalirao. Pa ima Skype! Na žalost, Skype nije bio ažuriran pa sam zbog starog sučelja morao ponovno pogađati kako se otvara Share screen, ali smo uspjeli.

Kako naš urednik vijesti izgleda na video chatu.

Facebook zato koristi bez problema i muke. Kuži ga i zna postaviti što želi na svoj profil. Bez muke chata i kad bih je nešto trebao, možete se kladiti da bih koristio Facebook video chat. Nema dodatnih postavki, nema pretjeranog filozofiranja. Radi kako radi, ali najbitnije (ako dosad nisam bio jasan): radi.

Stoga downloadajte taj .exe ili .jar i restartajte internetski preglednik. Koristit ćete Facebook video chat, htjeli vi to ili ne htjeli.

ponuda

Komentari

  1. Pedja Pušelja

    Pedja Pušelja

    07. 07. 2011. u 9:23 am Odgovori

    Malo trola, ali ne mogu a da ne kažem 🙂 Tooo volim!!! kada ne završiš sa glupim pitanjem na kraju nego ultra subjektivnim zaključkom! 🙂 Znaš da se ne zezam i da mislim jako ozbiljno 🙂

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.

Startupi i poslovanje

TransferWise: Klijentima štedimo više od milijardu funti bankarskih naknada godišnje, ali preostaje nam još 199 milijardi

Svojim jedinstvenim rješenjem za plaćanje u stranim valutama diljem svijeta, TransferWise bio je sreća za mnoge potrošače, ali godinama trn u oku mnogih banaka. Danas su upravo banke i druge velike korporacije poslovanja kojima se okreću u želji da do 2025. postanu vodeće infrastrukturno rješenje za međunarodna plaćanja. Kako planiraju u tome uspjeti, saznala sam od njihovog Alastaira Thompsona.

Nesortirano

Kako razviti aplikaciju koja će od “strašnog” e-Računa učiniti bezopasnog psića?

Poduzetnike oblijeva hladan znoj kada se sjete e-Računa, ali zamislite kako je onima koji stvaraju aplikacije za njegovo izdavanje? Čini se, ne tako strašno.

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.