Kako će Facebook bolje razumjeti sadržaj vaših postova? Uz pomoć umjetne inteligencije.

Kako će Facebook bolje razumjeti sadržaj vaših postova? Uz pomoć umjetne inteligencije.

U mnoštvu sadržaja kojega milijarda Facebookovih korisnika dijeli svakoga dana, ova društvena mreža mora imati mogućnost boljeg shvaćanja onoga što korisnici pišu, fotografiraju, snimaju. Da bi se bolje analizirali ti podatci, Facebook koristi metodu umjetne inteligencije zvanu deep learning.

Slika: atlantablackstar.com
Slika: atlantablackstar.com

U mnoštvu sadržaja kojega milijarda Facebookovih korisnika dijeli svakoga dana, ova društvena mreža mora imati mogućnost boljeg shvaćanja onoga što korisnici pišu, fotografiraju, snimaju. Da bi se bolje analizirali ti podatci, Facebook koristi metodu umjetne inteligencije zvanu deep learning.

Kako prenosi The Verge, projekt vodi skupina od osam ljudi pod imenom AI Team, a cilj im je postići bolje razumijevanje sadržaja koji se dijeli i njihovo značenje. Ako projekt bude uspješan, društvena bi mreža mogla postići svoj već poznati cilj – predvidjeti naše online radnje, pokazivati nam samo sadržaj koji je relevantan prema našim interesima te ponuditi bolje targetiranje oglasa. MIT Technology Review, koji je prvi objavio vijest o ovome, napominje kako bi ovo moglo imati najveći utjecaj na News Feed korisnika, gdje Facebook već itekako utječe na sadržaj koji se prikazuje, zahvaljujući svom algoritmu. Naime, Facebookov korisnik bi mogao vidjeti 1500 postova na dan, a umjesto toga vidi između 30 i 60, i to onih za koje je društvena mreža odredila da bi mu mogli biti najbitniji. Također, deep learning bi mogao pomoći korisnicima pri organizaciji njihovih fotografija – lakše bi odabrali one koje su najbolje za dijeljenje na ovoj društvenoj mreži.

Rješavanje misterije procesuiranja informacija i nalaženje mačaka u videima?

Facebook nije prva tvrtka koja donosi ovu metodu u korisnički kontekst. Naime, Google već primjenjuje tehniku u pretraživanju stranica i procesiranju jezika. Također, prošle je godine deep learning korišten za identifikaciju mačaka u YouTube videima, bez da se softveru dalo do znanja da mačke uopće postoje. IBM-ovo superračunalo Watson koristilo je ovu metodu kako bi pobijedilo ljude u Izazovu. Metoda, inače, koristi višeslojni pristup podatcima, uspoređujući informacije kako bi se gradilo znanje, koje se koristi kako bi se shvatio koncept ili razumjelo kako objekti zvuče i izgledaju. Istraživači koji se ovime bave tvrde kako ćemo uz umjetnu inteligenciju jednoga dana moći procesuirati informacije na isti način na koji to radi ljudski mozak.

Facebookova grupa koja se ovime bavi želi pomoći proizvodima ove tvrtke, a rade istraživanja i o javnim temama. No, ovdje nije riječ samo o softveru, nego i o hardveru koji čuva veliku količinu podataka. U timu se, među ostalima, nalazi stručnjak za deep learning, Marc’Aurelio Ranzato, koji je radio u Googleu, Yaniv Taigman, suosnivač startupa za prepoznavanje lica Face.com, stručnjak za računalni vid Lubomir Bourdev te Facebookov dugogodišnji inženjer Keith Adams.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Što ste propustili

Nesortirano

Kako razviti aplikaciju koja će od “strašnog” e-Računa učiniti bezopasnog psića?

Poduzetnike oblijeva hladan znoj kada se sjete e-Računa, ali zamislite kako je onima koji stvaraju aplikacije za njegovo izdavanje? Čini se, ne tako strašno.

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.

Startupi i poslovanje

Identyum – digitalna osobna iskaznica iz Hrvatske za 21. stoljeće?

Na krilima suradnje s Finom, IDENTYUM bi trebao omogućiti dokazivanje identiteta putem aplikacije, bez papirologije, pokazivanja osobnih iskaznica i sličnih koraka.

Digitalni mediji

Kako napisati dobar članak za svoj ili tvrtkin blog (kad baš morate)

Je li vam teško napisati članak za blog tvrtke, objavu na LinkedInu ili 'microcopy' za digitalni projekt? Urednički i praktični savjeti slijede u novoj epizodi Netokracija podcasta!

Startupi i poslovanje

David Bizer: Direktor mora biti ambasador kulture tvrtke pa makar to značilo razgovor i sa 150. zaposlenikom!

Ususret nadolazećoj konferenciji Employer Branding na kojem gostuje kao keynote predavač, razgovarali smo s Davidom Bizerom oko gorućeg pitanja digitalne industrije za sve male i velike tvrtke: kako privući nove ljude?