Rooms: Facebookov izlet u news grupe i devedesete

Rooms je Facebookov izlet u ‘news’ grupe i devedesete, s boljim dizajnom

Ukratko, Rooms je mobilna društvena mreža nastala u Facebookovom Creative Labsu, modernog dizajna i retro koncepta.

Rooms ima drukčiji pristup od drugih proizvoda iz Creative Labsa i traži svoju nišu
Rooms ima drukčiji pristup od drugih proizvoda iz Creative Labsa i traži svoju nišu.

Jednom davno, kada su svijetom hodali dinosauri, a internetom vladali forumi i message boardovi, sjedeći za svojim zaslonima pioniri interneta otkrivali su, zahvaljujući zajedničkim interesima, ljude koje nikad ne bi imali priliku upoznati u stvarnom životu. One s kojima nemaju zajedničke prijatelje ili poslovne poveznice, s drugog dijela svijeta ili samo kvarta u koji ne zalaze, karakterne tangente koje su se dotakle u jednoj temi ili news grupi i nigdje više.

To je otprilike sentiment i karakteristika koju Rooms želi vratiti u doba suvremenih društvenih mreža. A što je Rooms… Pa, društvena mreža društvene mreže. U svoj sili drugih društvenih online okupljališta, emoji ili anonimnih mreža, Rooms je još jedan pokušaj iz Facebookovog odjela Creative Labs da široku bazu Facebookovih korisnika osvoji nečime što zapravo nije Facebook.

To im dosad nije pošlo za rukom – Slingshot i Paper, proizvodi istog odjela koji su trebali poći već utabanim putem popularnih konkurentskih servisa jedva da su ikad zaživjeli, pa ni ne čudi što je za Rooms odabran drukčiji pristup i što ne naskače na nove trendove.

Dobrodošli u news grup… Rooms. Dobrodošli u Rooms.

Što vas zanima? Cipele? Mopsići? Nuklearna fisija?
Što vas zanima? Cipele? Mopsići? Nuklearna fisija?

No da odgovorimo na pitanje što Rooms zapravo jest – zamislite news grupu. Sada je zamislite u ljepšem dizajnu. U mobilnoj verziji. To je otprilike to. U jednoj virtualnoj sobi raspravlja se o jednoj temi, tekstualno, slikom ili videom. Možete sami postaviti temu, pridružiti se tuđoj i družiti se s ljudima s kojima očito imate jedan zajednički interes. Za razliku od Facebooka, koji inzistira na pravim imenima, Rooms igra na forumašku kartu s nadimcima, kombinirajući tako različite karakteristike digitalnih okupljališta iz neke druge ere. Štoviše, u različitim sobama možete se voditi različitim imenima.

No još je jedna razlika u pristupu – Rooms ne cilja na instant-viralnost kao dosadašnji proizvodi, barem ako je vjerovati blog postu u kojem je aplikacija najavljena:

Usmjereni smo na to da isprva radimo s malim brojem graditelja zajednice. U razgovoru s osnivačima uspješnih zajednica otkrili smo da one rastu vrlo polako.

Za kraj su iz Facebookovog digitalnog laboratorija pozvali sve potencijalne “graditelje zajednice” da im se jave na team@rooms.me te pritom pošalju poveznicu na sobu koju su kreirali i kratku zadaćnicu na temu “Zašto moja soba ima potencijal da se oko nje izgradi zajednica”.

U svakom slučaju, biti će to zanimljiv društveni eksperiment koji će pokazati što danas motivira ljude da se oko neke teme okupe, a želite li se pridružiti Facebookovoj najnovijoj igrariji, aplikacija je dostupna u (za sada samo američkom) App Storeu.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Internet marketing

Hrvatski brendovi boje se zauzeti stav u marketingu (i upravo time gube!)

U najnovijoj epizodi Netokracija podcasta bavimo se brendovima koji se ne boje zauzeti stav. Takvih je u hrvatskoj vrlo malo, rijetki se odluče na taj rizik, a ne shvaćaju da je zapravo upravo to najriskantniji potez.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Hrvatski SysKit: Za 90% funkcionalnosti inspirirali su ih njihovi korisnici, među kojima je i američka vlada

Hrvatska softverska tvrtka SysKit već 10 godina pomaže sistemašima i administratorima u više od 3000 tvrtki diljem svijeta. Njezin suosnivač Frane Borozan otkrio mi je strategiju koja im je omogućila kompetitivnost na svjetskoj razini i približila ih ostvarenju želje da postanu jedan od najvećih proizvođača softvera u Hrvatskoj.

Startupi i poslovanje

Indienogo – kako će izuzimanje Hrvatske s ove platforme utjecati na domaće projekte?

Indiegogo više nije službeno podržan u Hrvatskoj, što znači da ne možete više na njega postavljati kampanje ako ste tvrtka registrirana u Lijepoj našoj. Istražili smo kako je do toga došlo, a i kako će to utjecati na domaće projekte koji platformu aktivno koriste.

Najava

Ulazite li u digitalnu industriju, krenite s razvojem digitalnih proizvoda

Nekada smo u digitalnoj industriji radili isključivo na tuđim projektima, jer nismo mogli birati. Danas možete razvijati vlastite digitalne proizvode i raditi na svim njihovim aspektima. Počnite s besplatnom radionicom Netokracije i Raiffeisen banke o tome kako krenuti u 'product'!

Startupi i poslovanje

Realno stanje startupa iliti kako mi je u dva tjedna američka tech scena skinula ružičaste naočale osnivača

Što vas može naučiti samo nekoliko dana u Seattleu, jednom od najpoznatijih startup i tech gradova na svijetu? Možda kako ste na svoje poslovanje do sada gledali malo previše "romantično".

Startupi i poslovanje

Rukoplastika, gaming kontroler za osobe s fizičkim invaliditetom, pobjednik je Good Game Liftoffa!

Startup Rukoplastika, koji nastoji razviti personalizirane igraće kontrolere i sustave za osobe s fizičkim nedostacima i invalidnostima pobjednik je Good Game Liftoffa 2019.

Društvene mreže

Izazovi moderiranja Facebooka i Instagrama: Ono što je nekome zlostavljanje, drugome je zadirkivanje

Možda najizazovniju ulogu, među osobama zaduženima za razvoj proizvoda za provođenje Facebookovih standarda, ima Namrata Bostrom. Ona je Product Manager za područje online zlostavljanja i uznemiravanja, a u Londonu sam imala prilike razgovarati s njom više o toj temi.