Facebook podržava gifove? Ne još, ali Giphy ima rješenje

Facebook podržava gifove? Ne još, ali Giphy ima rješenje

Veselo se pročuo glas kako postove na našoj najdražoj društvenoj mreži sada možemo nadopuniti gifovima uz pretraživač Giphy. Pa ipak, nešto je trulo u državi Facebook, jer "gifovi", koji su se podijelili na Facebook putem Giphyja, baš ne slijede obrasce ponašanja tipične za taj format.

Sada na Facebooku možete dodavati i gifove...recimo.
Facebook ne podržava format .gif. Za sada.

Veselo se pročuo glas kako postove na našoj najdražoj društvenoj mreži sada možemo nadopuniti gifovima uz pretraživač Giphy. Pa ipak, nešto je trulo u državi Facebook, jer “gifovi”, koji su se podijelili na Facebook putem Giphyja, baš ne slijede obrasce ponašanja tipične za taj format.

Za početak, gifovi se obično pokreću sami od sebe i nastavljaju svoj začarani krug beskrajnog prikazivanja, dok inačice na Facebooku mirno čekaju da ih pokrenete, a za to im je potreban i  te za to potrebuju Flash Player. Zbunjuje i Facebookovo inzistiranje na tome da društvena mreža ne podržava GIF format, kako prenosi Mashable.

Što to onda gledamo? Riječ je o načinu na koji je Giphy odlučio zaobići Facebookove restrikcije, odnosno nedostatak podrške za ovaj format. Koristeći Facebookov API, Giphy je našao način da sadržaj pojedinog gifa prenese na stranice mreže mijenjajući mu format u SWF ili MP4 kako bi se mogao nesmetano prikazivati.

U Giphyju su izjavili kako su svjesni da ono što prenose nije u stvari  GIF format, ali da se sada  sadržaj istoga može prenijeti na Facebook, što je njihovim riječima-super. Također lobiraju za to da Facebook jednog dana podrži prenošenje pravih gifova, sadržajem i formom.

Do tada se ne moramo bojati da će ovako preneseni gifovi jednog dana samo nestati. Dok su mnogi pokušavali “hakirati” Facebook kako bi ubacili gifove u svoje postove i neslavno završili kad je Facebook njihove pokušaje sankcionirao, Giphy ostaje siguran jer se koristi API-jem same društvene mreže.

Da gifovi mogu biti odličan dio sadržaja na Facebooku, pokazuje stranica koja istima opisuje život u Zagrebu i stalnu borbu za mjesta u tramvaju. Gifovi se, nažalost,  moraju otvoriti u novom prozoru, što razbija prirodni tijek pregledavanja sadržaja na Facebooku pa se iskreno nadamo da će društvena mreža popustiti pritiscima i staviti podršku za pravi GIF format.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Novost

Ni WiFi pojačivači vam ne pomažu? MESHtar pokriva svaki kut stana ili kuće, bez po muke.

Stabilan Wi-Fi je nevjerojatno teško postići, pogotovo ako imate nezgodan tlocrt prostorija ili više kvadrata. Srećom, postoje sustavi koji te probleme mogu zaobići.

Kultura 2.0

Treba li vam teta u Pošti pretvoriti Bitcoin u kune?

Hrvatska Pošta pokrenula je projekt mjenjačnica za kriptovalute u suradnji s tvrtkom Electrocoin i time može postati jedna od najprogresivnijih tvrtki u Hrvatskoj. Pitanje je - hoće li?

Tehnologija

Više od 100 inženjera Instituta RT-RK u Osijeku razvija softver za BMW, Audi i Mercedes

Tvrtka Institut RT-RK Osijek broji više od stotinu zaposlenika, a stalno su u potrazi za novim kadrom do kojeg uspješno dolaze stipendiranjem studenata u Osijeku.

Što ste propustili

Društvene mreže

Zašto neki i dalje dijele lančane statuse očito lažnog sadržaja na Facebooku?

Zašto su neki od nas brzoprsti, skloni dijeljenju lančanih Facebook statusa i poruka koje sadrže lažne informacije, kao što je to nedavno napravio direktor Hrvatske turističke zajednice? Iza svega stoji fenomen star koliko i čovječanstvo - iskonski strah.

Kultura 2.0

Što je za vas Instagram bez (broja) lajkova? Manji pritisak, bolji sadržaj

Instagram pomalo po svijetu povlači zavjesu svoje verzije bez lajkova, a dojmovi su i par mjeseci nakon još podijeljeni. Pa iako influenceri plaču jače – korisnici će biti oni na koje će promjena utjecati najviše.

Kultura 2.0

Jesu li video igre – u svijetu i u Hrvatskoj – umjetnost?

Ako je i limenka umjetnikovog izmeta umjetnost, zašto ne bi umjetnost bile i linije kodova uz prateću računalnu grafiku? Razmatrajući odabrane teorije umjetnosti istražujem mogu li se videoigre smatrati umjetnošću.

Startupi i poslovanje

Od Yahoove milijarde do Automatticovih par milijuna: Tumblr i WordPress pod istim krovom

Tumblr, svojedobno pionir microblogginga, a danas samo blijeda slika stare slave, ipak nalazi svog spasioca u nekada glavnom blogerskom konkurentu.

Internet marketing

Sve više brendova u komunikaciji bira nesavršenost, autentičnost, ljudskost – a vi?

Današnji korisnici u reklamama žele vidjeti “prave” modele, žele inkluzivnost, žele autentičnost. Prolazi li vrijeme savršenosti, dosadašnjeg marketinškog ideala?

Startupi i poslovanje

Imate rješenje za fintech ili banke? Zadnji vam je rok za prijavu na regionalni Elevator Lab Challenge!

Žele li ubrzati svoj razvoj poput švedske Klarne koja je osigurala skoro pola milijarde dolara investicije za svoje 'Buy now, pay later' rješenje, hrvatski fintech startupi mogu se prijaviti na Elevator Lab program do 10. kolovoza.