Facebook predstavio nove grupe i fotografije u strahu od vlastite popularnosti?

Facebook je predstavio nove grupe s više mogućnosti, kvalitetnije fotografije u većoj rezoluciji te bolju kontrolu nad postojećim aplikacijama. Mark Zuckerberg, direktor Facebooka, izjavio je kako se kontrola informacija više od pitanja privatnosti. Nove grupe podsjećaju na Google Wave te nude mnogo više mogućnosti. Što nude nove grupe, u kolikoj rezoluciji možete stavljati fotografije te... boji li se Facebook vlastite popularnosti?

Facebook je predstavio nove grupe s više mogućnosti, kvalitetnije fotografije u većoj rezoluciji te bolju kontrolu nad postojećim aplikacijama. Mark Zuckerberg, direktor Facebooka, izjavio je kako se kontrola informacija više od pitanja privatnosti.

Nove grupe podsjećaju na Google Wave te nude mnogo više mogućnosti. Što nude nove grupe, u kolikoj rezoluciji možete stavljati fotografije te… boji li se Facebook vlastite popularnosti?

Predstavljanje ovih novosti poklopilo se s izlaskom filma The Social Network koji je vrlo kritičan prema osnivačima Facebooka, posebice Marku Zuckerbergu kojeg prikazuje kao geeka koji je napravio sada najveću društvenu mrežu kako bi tražio cure.

Zuckerberga i upravu Facebooka brine da će mnogi gledatelji zaboraviti kako se radi o fikciji, a ne dokumentarcu. Zuckerberg je prilikom otvaranja The Social Networka u SAD-u donirao 100 milijuna dolara javnim školama u Newarku, a Facebook odjednom predstavlja niz mogućnosti u pravi trenutak.

Veće fotografije i jednostavnije tagiranje

Do 2048 piksela... (Preuzeto s Facebookovog bloga)

Dosad ste na Facebook mogli stavljati fotografije do 720 piksela širine ili visine. Htjeli ste više? Sad možete popuniti 2048 piksela najduljeg ruba. Nove fotografije veće rezolucije moći ćete gledati kroz ažuriranu navigaciju koja vam omogućava da brže pregledavate.

Sigurno obožavate kad vas prijatelji tagiraju na Facebooku. Sad će to moći još jednostavnije s obzirom da je olakšano tagiranje većeg broja ljudi.

Više fotografija. Veće fotografije. Znamo tko je na njima. Zašto imam osjećaj da će neki požaliti Facebookove novitete?

Nove grupe i liste koje nitko ne koristi

Korisnicima Facebooka od noćas je dostupna nova aplikacija – grupe. No, ne bilo kakve, već grupe koje možete otvoriti i pozvati samo odabrane prijatelje. Daljnje širenje grupe ovisi isključivo o ljudima unutar grupe. Što nude nove grupe:

 • Grupu možete koristiti kao intranet i otvoriti je za svoju tvrtku, grupu prijatelja itd.;
 • Među odabranim prijateljima možete razmjenjivati postove, linkove, fotografije, događaje, filmiće i – dokumente;
 • Ažuriraju se po principu najnovije na vrh;
 • Suscribe ispod svakog posta olakšava vam praćenje pojedine rasprave;
 • Možete urediti obavijesti tj. notifications;
 • Grupu možete zatvoriti ili je ostaviti otvorenu za nove članove.

Nove grupe neće utjecati na postojanje starih, ali stare grupe nećete moći pretvoriti u nove. Zasad nema nikakvih ograničenja u broju fejsbukaša koje možete pozvati u grupe.

Mashableova Brenna Ehrlich tvrdi kako su nove grupe zapravo način da Facebook održi ekskluzivnost. Facebook se razvio upravo kroz ograničenja. Prvo je bio dostupan samo studentima Harvarda pa studentima SAD-a i tek na samom kraju cijelom svijetu.

Zasićenost Facebookom?

Zuckerberg je na Facebookovom blogu napisao kako su se odlučili na nove grupe kako korisnici ne bi morali organizirati svoje prijatelje. To su već probali s listama koje rijetki koriste. Nove grupe ne samo da su način da mnoge organizacijske alate zamijenite Facebookom, već način da najveća društvena mreža na svijetu bolje shvati vaše odnose s prijateljima.

Facebook ima preko 500 milijuna korisnika i mnogi se boje kako je postao prepopularan. Facebook ne želi dosaditi svojim korisnicima, tako da bi grupe mogle biti idealan način da ponovno imate osjećaj nečeg čega ste vi samo član – unutar Facebooka.

Što mislite o novim grupama i većim fotografijama? Jeste li ih već isprobali?

ponuda

Komentari

 1. Stipe Dumančić

  Stipe Dumančić

  08. 10. 2010. u 12:38 am Odgovori

  Grupe nisam isprobavao, ali upload fotki ne radi meni i još par ljudi s kojima sa razgovarao.
  Kasnije budem prokomentirao…. kad bude bilo vidljivih rezultata.

  Jel još kome ne radi upload?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Kojem se direktoru isplati visiti na Facebooku? Bakiću, Varteksovom influenceru, itekako!

Nakon što je uložio u svoj Facebook profil kroz Croatian Makerse i stvorio bogatstvo pratitelja, Bakić "isplaćuje" dividende dosega za Varteksov "influencer" marketing.

Internet marketing

Zabrinjavajuće je (a možda i protuzakonito) što nam domaći ‘influenceri’ promoviraju upitne kredite

“Influencanje” je postao pravi biznis, a pravi znak za to je to što dio njih već mjesecima na Instagramu reklamira - kredite. I to od internetske banke s Malte. Zabrinjavajuće je to, a možda i ne baš u skladu sa zakonima, iz više razloga. Na um mi, na prvu, padaju tri.

Intervju

Ida Prester: Nisam se usudila ići na porodiljni dopust zbog specifičnosti svog posla

Idu Prester znamo kao glazbenicu i voditeljicu, a jedan od njenih idućih voditeljskih zadataka bit će Netokracijina konferencija Ladies of New Business. Tema? Izazovi (ali i prilike) koje donosi majčinstvo u dinamičnoj digitalnoj i IT industriji.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Biti osnivač startupa, a ujedno i raditi na udaljenost? Svjetski top travel bloger zna kako.

Mark Van Der Heijden digitalni je nomad koji je radio na svih sedam kontinenata, a odnedavno je i osnivač startupa koji nastoji pomoći upravo nomadima.

Najava

Good Game: Prvi hrvatski B2B gaming turnir seli se u MSU te gradi temelje za širenje u regiju – i svijet

Najveći regionalni B2B gaming događaj za ovu godinu ima velike planove

Digitalni mediji

Miran Pavić: Da Telegram ovisi samo o brojkama, izgubili bismo od Googlea, Facebooka i Styrije

Prije desetak dana odjeknula je vijest kako Telegram Media Grupa RTL-u prodaje najčitaniji portal iz svog portfelja, Net.hr. Mnogima je to došlo kao iznenađenje - zašto prodati portal koji trenutno zauzima visoko peto mjesto na Gemiusovoj ljestvici?

Kultura 2.0

Članak 13: Mogu li upload filteri uopće prepoznati kritiku, parodiju, meme?

Direktiva Europskog parlamenta i vijeća o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu konačno ide na finalno glasovanje u travnju. Ako prođe u trenutnom obliku, 'upload' filteri promijenit će u potpunosti način na koji koristimo internet.

Kultura 2.0

PewDiePie više nije prvak YouTubea ili?

Prvi put od kada je 2013. dobio titulu najpopularnijeg YouTubera, kanal Šveđanina Felixa Kjellberga izgubio je vodstvo po broju pretplatnika - na dva sata.

Kultura 2.0

Napad na Novom Zelandu optimiziran je kako bi se što brže širio društvenim mrežama

Događaji poput nedavnih napada na Novom Zelandu pokazuju tamnu stranu društvenih mreža - kako na to uopće utjecati?