eZadar od lokalnog do uspješnog internetskog projekta

eZadar od lokalnog do uspješnog internetskog projekta

eZadar je jedan od najposjećenijih te najbolje izrađenih lokalnih “portala” u Hrvatskoj. Kad se Mladen Malih 2006. vraćao u Hrvatsku, sjećao se kako tijekom svog dugogodišnjeg rada u Italiji nikad nije mogao naći dovoljno novosti o svom voljenom Zadru. Već tada, znao je što želi. Danas svi znaju da je želio - eZadar. Iako većina lokalnih web stranica u Hrvatskoj postaje i ostaje poznata tek nekolicini, eZadar se s ograničenim budžetom uspio istaknuti. Koliko je eZadar zaradio lani? Kako je Malik pretvorio lokalnu web stranicu u prepoznatljiv internetski brend?

eZadar je jedan od najposjećenijih te najbolje izrađenih lokalnih “portala” u Hrvatskoj. Kad se Mladen Malih 2006. vraćao u Hrvatsku, sjećao se kako tijekom svog dugogodišnjeg rada u Italiji nikad nije mogao naći dovoljno novosti o svom voljenom Zadru. Već tada, znao je što želi. Danas svi znaju da je želio – eZadar.

Iako većina lokalnih web stranica u Hrvatskoj postaje i ostaje poznata tek nekolicini, eZadar se  s ograničenim budžetom uspio istaknuti. Koliko je eZadar zaradio lani? Kako je Malik pretvorio lokalnu web stranicu u prepoznatljiv internetski brend?

Ukoliko se više puta javite eZadru na Twitteru ili Facebooku, mogli biste lako osjetiti glas koji ga vodi. Mladen Malik, osnivač projekta, nije direktor koji prepušta svoj projekt drugima… Poslali li im vi objavu za medije ili pitali za detalje objavljenog članka, Mladen bi se vrlo vjerojatno mogao umiješati. To radi već 4 godine, a za Netokraciju je otkrio zašto…

Kako je pokrenut eZadar?

Ideja se rodila za vrijeme mog života i rada u Italiji (od 1988. do Božića 2006.). Naime, na početku mog boravka rijetke dostupne informacije od doma bile su mi dostupne preko HRT-ovog satelitskog programa, no bilo je vrlo malo informacija iz Zadra. Ako ih je i bilo najčešće bi bile negativne.

Razvojem Interneta i pojavom prvih news portala (Iskon.hr, Monitor…) ništa se bitnijeg nije promijenilo, opet je bilo malo informacija o mom Zadru.

Kako sam od samih početaka komercijalnog pristupa internetu visio na računalu, ideja o pokretanju portala dogodila se sama od sebe. Negdje 2003. znao sam da ću kada se vratim doma pokrenut portal. Moj povratak se malo odužio i kada sam se 2006. napokon vratio, shvatio sam da još nitko u Zadru nije ušao u takav projekt. Koncem prosinca 2006. okupio sam oko sebe nekolicinu mladih novinara entuzijasta i počeo razrađivati uređivačku koncepciju.

Dok mnogi ignoriraju važnost kvalitete izrade i primjerice dizajn prepuštaju grafičkim umjesto web dizajnerima, kako ste se vi odlučili za drugačiji pristup? Je li vas u tome potaknulo prijašnje iskustvom, preporuke,…?

Mladen Malik, osnivač eZadra

Nakon odluke o pokretanju portala i postavljenih kontura uređivačke politike, okrenuo sam se potrazi za web dizajnerima i developerima. Tu nisam imao nikakvih iskustava, a da budem iskren nisam tražio vanjske savjete. Potrudio sam se i istražio hrvatsko i regionalno tržište, pregledao sve što se u tom trenutku moglo vidjeti i vrlo brzo su se iskristalizirale dvije moguće varijante: iSite kao recimo neko instant rješenje i ponuda Web.burze koja mi je nudila sve ono što sam zapravo zamislio.

Odnos cijena dvaju sustava u za mene najboljoj varijanti bio je 1:5, ali odluka je bila laka. Pogotovo nakon prvog susreta s Vanjom, Maratzom i Marijom. Nakon toga je sve povijest, site je napravljen u ugovorenom roku od 90 dana, a komunikacija Zadar-Zagreb je trajala 24 sata dnevno.

Mislim da smo svojim poslovnim odnosom napravili jedan ogroman iskorak na hrvatskom internetskom nebu, jer su i dečki u Zagrebu i mi s tolikim entuzijazmom radili eZadar da je projekt jednostavno bio osuđen na uspjeh.

eZadar je jedna od najuspješnijih regionalnih web stranica. Koje su prednosti i nedostaci lokalnog sadržaja?

Početak godine nije nagovještavao ovakav pad budžeta i narudžbi. Međutim od ožujka na ovamo pad je gotovo 60 posto u odnosu na lanjsku (također kriznu) godinu. Lani smo ostvarili promet od oglašavanja od oko 153 tisuće eura (1,1 milijun), ali nam je oko 40 posto ostalo nenaplaćeno jer su mnogi lokalni subjekti također upali u probleme s likvidnošću. Kriza je prvo dovela do rezanja svih troškova, uključujući i smanjivanje plaća djelatnika i suradnika, zatim je usporila razvoj portala, jer već više od godinu dana nismo nastavili planiranim uvođenjem novih alata i sadržaja, a sada protokom vremena nas dovodi u bitku za golo preživljavanje.

Neovisno o krizi, veliki je problem i činjenica da agencije bez kvalitetne razrade marketinških planova kampanje dilaju gotovo isključivo na 10 najvećih hrvatskih portala, bez obzira na konačne efekte kampanja za oglašivača. Odgovorno tvrdim da kvalitetna ciljana kampanja na npr. eZadru može imati daleko bolje efekte nego na nekom velikom nacionalnom portalu, no agencijama je lakše podijeliti je na top 10 nego uvjeriti oglašivača kako s istim budžetom može dobiti kvalitetnije efekte kampanje.

Ukoliko kriza potraje još neko vrijeme, morat ću prihvatiti neku od brojnih ponuda za dokapitalizaciju odn. ući u partnerstvo s nekim od zainteresiranih investitora. U svakom slučaju projekt eZadar ide dalje i preživjet će bez obzira na katastrofalno stanje na tržištu.

Kako ste u počecima pristupili oglašivačima i partnerima? Je li prodaja oglašivačkog prostora zahtjevnija za lokalne sadržaje?

eZadar je jedan od bolje dizajniranih portala...

Razvoj internetskih medija je u zamahu i ne nazire se njihov zenit. Činjenica jest da su tiskani mediji napokon shvatili moć i snagu interneta i da u posljednjih godinu, godinu i pol velike medijske kuće (EPH, Styria) ulažu velika sredstva u razvoj svojih portala. Sjetimo se samo recimo Jutarnjeg ili Večernjeg na Internetu prije godinu dana i sada. Uložena su ogromna sredstva i rezultati se već vide.

Najbolji primjer je Jutarnji koji je Internetu daleko bolji nego u tisku te koji je napravio odlično povezivanje s društvenim servisima, posebno Facebookom i Twitterom. Drago mi je da je Novi list, po meni najbolja tiskovina u Hrvatskoj napokon odlučila iskoračiti na internet u pravom smislu te riječi. Najviše će se narednom razdoblju razviti oni koji budu najviše investirali u ljude, alate i sadržaje na internetu. Tu mi mali na žalost nećemo moći pratiti korak s velikima kao što je to bio slučaj do sada, naravno isključivo iz financijskih razloga.

Krizu su odlično počeli koristiti projekti kao Kolektiva i KupiMe, a kako su se Hrvati napokon prestali bahatiti, vjerujem da će takvi i slični projekti u budućnost ići i korak dalje.

Mobilni telefoni i tableti – iPhone, Android, iPad,… Koliko vam prometa donose i hoćemo li možda vidjeti eZadar mobilne aplikacije?

Svjedoci smo promjene navika prosječnog internetskog korisnika, tako da je primjetan zavidan porast broja posjeta s mobilnih uređaja. Naravno, sada to nije niti približno onome što očekujemo nakon što krenemo s eZadar mobilnom aplikacijom. U fazi sam razrade projektnog zadatka za izradu aplikacije, a uskoro ću u potragu za ponudama. Naravno prvo ću obavijestiti twitter zajednicu odakle očekujem da će stići i odabrani developer.

Vjerujem da ćemo u skladu s trenutačnim financijskim mogućnostima izići vrlo brzo s prvom mobilnom aplikacijom. U budućnosti ćemo svakako posebnu pažnju posvetiti mobilnim korisnicima, a u planu imamo i jednu mobilnu aplikaciju kao virtualni vodič kroz Zadar na nekoliko svjetskih jezika s kalendarom događanja što će turistima olakšati snalaženje za njihova boravka u Zadru.

Mladenu očito nije dosta eZadra. Možete ih pratiti na Twitteru i Facebooku, a upoznati dakako – u Zadru. Kako se vama sviđa eZadar i posjećujete li lokalne web stranice?

Komentari

 1. Nikola Krajačić

  Nikola Krajačić

  14. 09. 2010. u 11:11 am Odgovori

  Sve pohvale za Mladena kao osobu, i za eZadar kao portal!
  Imao sam priliku ljetos upoznati se s Mladenom, i moram reći da čovjek stvarno ostavi dojam, ima dobre ideje i pun je iskustva 🙂

  Odličan intervju!

 2. 3kolone

  3kolone

  14. 09. 2010. u 11:28 am Odgovori

  Osobno isto smatram da je eZadar jedan od najboljih portala na našim prostorima, iako dolazim sa sjevera Hrvatske i sama “zadarska” tematika me ne zanima, često dolazim da vidim šta ima novo na tom portalu, također vezano uz pitanje na kraju da li pratimo lokalne portale, naravno da pratimo, međutim ovako kvalitetnog portala nema, iako ima pokušaja eMedjimurje.hr, eVarazdin.hr, varazdinonline.com je nazalost zaostao negdje u razvoju, ostali portali nazalost nisu vrijedni spomena. Osim samih online portala (lokalnih) naravno tu su i portali lokalnih novina koji nazalost plasiraju stari offlline sadrzaj online par dana nakon izlaska offline izdanja što takodjer nije vrijedno posjete i onih famoznih IZhr portala koji su se nakotili za svako iole malo veće mjesto (ne nužno grad) međutim rijetko dobro održavani, previše kiča što se same izrade tiče, također jedan veliki #fail … evo zaboravio sam http://zagorje.com/ kao jedan također od boljih lokalnih portala …

 3. Nino Kristofić - eMedjimurje.hr

  Nino Kristofić - eMedjimurje.hr

  14. 09. 2010. u 5:26 pm Odgovori

  Odličan intervju, odličan eZadar 🙂
  Evo, vidim da je 3kolone spomenuo u svom komentaru i nas (eMedjimurje.hr), pa da i ja kazem riječ, dvije…

  Kako je Ivan pitao – smatram da je potrebno naš web učiniti boljim, i u tehnološkom i u dizajnerskom smislu (pratkički, od početka krenuti s novim), ali kao i svugdje, financije su problem.

  Ja sam prije osnutka eMedjimurje.hr (početak 2009. godine) portala kontaktirao također jedan top web studio u HR (jedan od tri, četiri koje bih i danas angažirao za izradu weba), te sam u odgovoru dobio da za izradu portala takvog tipa treba izbrojiti iznos od nekih 6 nula. Kako smo krenuli od 0 (a nisam mogao niti zaraditi te novce, jer sam u internet posao krenuo s 22 godine), ta varijanta nije dolazila u obzir. Uzeli smo Joomlu, pretumbali je kolko smo god znali i mogli u to vrijeme, te krenuli.

  Trenutna je situacija takva kakva je, teško je investirati u napredak, radi se samo na održavanju postojećeg stanja, makar, nismo predugo na sceni (cca. malo više od godinu i pol dana trenutno).

  Imam viziju što napraviti, kome se obratiti, ali velim, 100.000 kuna (i više) za izradu portala je daleki san za sada. Osobno, nekakvog znanja za unaprijeđivanje sajta pomoću Joomle ili sličnog ‘gotovog’ CMS-a imam (u planu je razvoj u tom smjeru trenutno), ali je kreiranje custom rješenja po meni najbolja opcija za portal takvog tipa.

 4. Ivan Brezak Brkan

  Ivan Brezak Brkan

  14. 09. 2010. u 6:10 pm Odgovori

  @Nino Hvala na opširnom obrazloženju. Apsolutno je razumljivo da vam je budžet ograničen, ali jeste li razmišljali o freelancerima umjesto većih web agencija? Ima mnogo dobrih web dizajnera koji ipak trebaju manje budžete od šestonumeričkih… 🙂

 5. Nino Kristofić - eMedjimurje.hr

  Nino Kristofić - eMedjimurje.hr

  14. 09. 2010. u 7:58 pm Odgovori

  Razmišljao sam o freelancerima, čak sam kontaktirao i manje firme koje se bave time (a i freelancere). Sve mi je izgledalo “mlačno” kad sam vidio reference, pa sam si “utuvio” u glavu, da: ili ću sam pomoću gotovog CMS-a, ili će profesionalna firma odraditi posao kako treba. Kako za drugo nemamo novaca, ostalo je prvo 🙂

  Možda griješim, možda sam naletio na “krive” freelancere, ali tako je na kraju ispalo.

  Nisam konkretno odustao od izrade na takav način, samo velim, nisam nekako dobio ono što sam htio.
  Plus toga, svi su bili li-la za prenošenje trenutnog sadržaja u sasvim novi CMS koji bi oni napravili/imaju ga, te upitne cijelokupne organizacije oko mogućnosti portala – jasno da je to sve moguće, samo mi je ostao takav dojam nakon svega.

 6. Ivan Marini

  Ivan Marini

  14. 09. 2010. u 8:10 pm Odgovori

  I onda je svizac zamotao čokoladu…

  činjenica #1
  ezadar.hr je stvarno bio dobar i posjećen portal

  činjenica #2
  ezadar je nekad imao velikodušnog donatora zvanog Tankerkomerc d.d. (kojem g. Malik sjedi u nadzornom odboru), koji je pokrivao 90% marketinga portala. Taj donator je sada umirući, duguje svojim radnicima plaće za 6 mjeseci i ponestalo je novaca za nečiju igračku

  činjenica #3
  ezadar danas više nema niti prihode, niti posjete, a niti djelatnike koje je nekad imao. Iza svega je ostao samo g. Malik kako i piše u tekstu. Tako danas Mladen i sam objavljuje članke, odlazi na pressice, odgovara na mailove, twitter, facebook i sve ostalo

  činjenica #4
  Nažalost još uvijek se ovakvi projekti u HR ne mogu financirati bez debele pozadine. Niti jedan news portal u Hrvatskoj nije samoodrživ. Ili su svi neki derivati medijske kuće ili imaju nekog donatora. Uostalom nisu zaništa svjetski portali počeli naplaćivati sadržaj

  Zanima me vaše mišljenje koja je tržišna vrijednost ezadra?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Probao sam robotsku kosilicu – mnogo je više od “Roombe za travnjake”

Imati robota koji vam kosi travu je super ideja, ali koliko je realizacija zapravo jednostavna i uspješna?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Što ste propustili

Tehnologija

S Omoguru widgetom ne čitaju lakše samo disleksičari, već svi mi koji u ekrane buljimo svakodnevno

Za osobe koje imaju poteškoće u čitanju Omoguru je dar s neba, a odnedavno im je njihov alat još dostupniji. Radi se o widgetu koji gotovo svaku stranicu može učiniti čitljivijom.

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Startupi i poslovanje

Kakva je budućnost hibridnog rada u Hrvatskoj i regiji?

U Netokraciji već desetljeće radimo 'hibridno', malo od doma, malo iz ureda, ali kako će izgledati tržište rada u kojem i velike tvrtke i startupi rade tako - gdje to nije ni opcija, nego osnova posla?

Startupi i poslovanje

Kako mentorirati kolege na daljinu: Više planiranja, manje spontanosti, a pomaže i humor

Svi znamo koliko je izazovno raditi u ovo korona vrijeme "kućnog ureda", a sad zamislite da ste mladi zaposlenik koji tek čini svoje prve karijerne korake i potreban mu je mentor, a ne može ga naći u uredu ( i zasigurno ne u svojem dnevnom boravku).

Društvene mreže

Analiza: HDZ odabrao “tepih-bombardiranje” taktiku oglašavanja, Most dominira Facebook videima

Ovih dana niste mogli izbjeći HDZ-ove oglase na YouTubeu ili na portalima? Nije ni čudno kad pogledate koliko se potrošilo na Google Display Network koji je postao dominantan kanal u predizbornoj kampanji.

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.