Eurosender u programu logističkog akceleratora RocketSpace

Eurosender slijedi Uber i Spotify kroz program logističkog akceleratora RocketSpace

Slovenski startup Eurosender, koji je prisutan i na hrvatskom tržištu i želi nuditi najpovoljnije cijene slanja paketa od vrata do vrata unutar Europske unije, ovih dana sudjeluje u programu logističkog akceleratora RocketSpace, inače poznatog po tome što su njegov program u ranoj fazi svog razvoja prošli poznati startupi kao što su Uber i Spotify. Što taj program znači za razvoj Eurosendera i kako on uopće “uzdrmava” tržište dostave, otkrio nam je Rok Jarc koji je u ovom startupu zadužen za logistiku.

Rok Jarc, (slike: Luka Travaš)
Rok Jarc objašnjava što ulazak u RocketSpace znači za Eurosender
(slike: Luka Travaš)

U pet tjedana, koliko traje program, tim se fokusira na prikupljanje investicije, marketing, prodaju i razvoj proizvoda, a jesen će donijeti i demo dan, gdje će se prezentirati rezultati koji su postignuti. Rok Jarc objašnjava što RocketSpaceov program znači za Eurosender:

RocketSpace je tehnološki kampus, zajednica za inovacije u polju logistike. Među ranijim članovima nalaze se uspješni startupi kao što su Uber i Spotify, ali i tvrtke kao što su Converse, British Airways ili Schneider Electric, stoga smo ponosni što smo odabrani za sudjelovanje u programu. To će nam pomoći da se povežemo s vodećim mentorima iz logističke industrije i otvorit će nam put za nove investicijske prilike.

Eurosender nije konkurencija dostavljačima – nego partner

Rok ne krije želju da krenu stopama nekih od poznatih startupa koji se dovode u vezu s RocketSpaceom, ali svakako želi da to naprave na svoj način. To rade ne kao konkurenti dostavljačkim tvrtkama, kako bi se moglo pomisliti u prvi mah, nego kao potencijalni partneri.

Količina narudžbi koje primamo daju nam moć da pregovaramo o nižoj cijeni s dostavljačima. To nam omogućuje da korisnicima pružimo nižu cijenu uz istu kvalitetu usluge.

S druge strane, za dostavljače je korist dvostruka – povećan broj narudžbi i pojednostavljenje procesa. Eurosender ih usmjerava prema narudžbi, ali nudi i korisničku podršku, što znači da se dostavljači time više ne moraju baviti. Mi preuzimamo cijelu komunikaciju s korisnicima.

A što je više korisnika i narudžbi, cijene su manje i više se narudžbi usmjerava prema samim dostavljačima, zaključuje.

Dolazak na tržište u pravo vrijeme

Rok je sudjelovao na panelu u sklopu OMGcommercea o dostavama 2.0
Rok je sudjelovao na panelu u sklopu OMGcommercea o dostavama 2.0

Rok smatra kako su na tržište došli u pravo vrijeme – u vrijeme kad su na njemu prisutne većinom web stranice za usporedbu cijena različitih dostavljača. Oni su otišli korak dalje – dali su mogućnost korisnicima da lako i brzo naprave narudžbe putem interneta, a sam Eurosender bira način dostave koji je najprikladniji za njih, bez potrebe da znaju što se događa u pozadini.

Mi se brinemo oko kompleksnog zadatka koordinacije s dostavljačima. Ujedinili smo uvjete korištenja, bez obzira na dostavljačku tvrtku koja izvršava uslugu. Nadalje, komuniciramo uime korisnika ako dođe do poteškoća – kašnjenja dostave, izgubljenih ili oštećenih predmeta… Ističemo što bi veliki dostavljači mogli raditi bolje i pojednostavljujemo proces i za njih i za krajnje korisnike.

Optimizacija usluge

Ističe i razlike među tržištima na kojima su prisutni – na pojedinima korisnici i dalje radije plaćaju gotovinom, nego putem interneta, ili radije odabiru “crno” tržište dostave, poput angažiranja vozača kamiona ili autobusa. Drugima je, pak, važna dostava istoga dana, posebice ako su poslovni korisnici, stoga im se nudi i ta mogućnost. Sve su to specifičnosti tržišta kojima se Eurosender treba prilagoditi.

I upravo to slijedi – optimizacija usluge. Trenutni je fokus na europskom tržištu, iako u vidu imaju i druga, gdje im je cilj dokazati korisnicima da se korištenje njihove usluge kao alternative standardnim načinima dostave – isplati.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Mobilno

Zašto aplikacije za praćenje COVID-19 ne uspijevaju? Najbolji primjer nalazi se i u našoj regiji

Od Sjeverne Makedonije i Mađarske, do Norveške, Velike Britanije i Irske vidimo različite aplikacije, različite implementacije i prakse korištenja. Koliko uspjeh aplikacije ovisi o angažiranosti ključnih aktera, koliko o dobroj volji korisnika, a koliko o nadležnim institucijama?

Vodič

Iz vlastitog iskustva: Kako dobiti novac od Europske unije za razvoj video igara

Europska unija kroz svoj potprogram Creative Europe - MEDIA, od 2013./2014. dodjeljuje bespovratna sredstva europskim game dev studijima za razvoj video igara. Evo kako izgleda proces prijave i na što trebate obratiti pozornost da biste dobili novac.

Kolumna

Na 16. rođendan Ruby on Railsa odgovaramo na pitanje: Je li mrtav, i u svijetu i u Hrvatskoj?

Početkom kolovoza slavimo 16 godina od prve pojave Ruby on Railsa, web development frameworka koji je “promijenio svijet”. S tom činjenicom volim početi ovu priču jer mislim da je ključna za odgovor na pitanje koje mi se često postavlja: Nije li Ruby on Rails mrtav?

Video

Kako dati otkaz? Pravni savjeti za radnike i poslodavce!

Neki od najpopularnijih tekstova na Netokraciji u posljednjih nekoliko mjeseci su – kako dati otkaz, kako zatvoriti paušalni obrt...

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.