10 bitnih promjena EU regulativa za sigurniju trgovinu - na internetu i izvan njega

10 bitnih promjena EU regulativa za sigurniju trgovinu – na internetu i izvan njega

Od prošlog petka diljem Europske unije vrijedi nova direktiva vezana uz zaštitu potrošača, koja bi trebala staviti jači naglasak na prava kupaca pri kupovini unutar Unije, zaštititi ih od različitih internetskih prijevara i dodatnih troškova, ali i stvoriti reguliranu i ravnopravnu okolinu za trgovce koje su dosad morile različite državne regulative.

Nove regulative trebale bi potaknuti razvoj e-trgovine unutar Unije
Nove regulative trebale bi potaknuti razvoj e-trgovine unutar Europske unije.

Od prošlog petka diljem Europske unije vrijedi nova direktiva vezana uz zaštitu potrošača, koja bi trebala staviti jači naglasak na prava kupaca pri kupovini unutar Unije, zaštititi ih od različitih internetskih prijevara i dodatnih troškova, ali i stvoriti reguliranu i ravnopravnu okolinu za trgovce koje su dosad morile različite državne regulative.

Pogledajmo kojih je to deset bitnih promjena uvršteno u novu direktivu:

1. Zbogom skrivenim naknadama i troškovima na internetu 

Nova regulativa štiti potrošače od prijevara gdje se neki sadržaj prividno nudi besplatno, ali se naknadno naplaćuje. Od sad će korisnici morati potvrditi da su svjesni kako traženi sadržaj plaćaju i kako žele nastaviti s kupovinom.

2. Veća transparentnost cijena

Prodavači će morati jasno prikazati sveukupnu cijenu nekog proizvoda ili usluge, bez skrivenih dodatnih troškova, a ako to ne bude slučaj, sve troškove veće od navedene cijene kupac neće biti dužan platiti.

3. Zabrana već označenih polja na formularima

Pri online kupnji često popunjavamo obrasce na kojima je dio polja prethodno označen, a najčešće je riječ o dodatnim uslugama. Ako kupujemo avionsku kartu, prethodno će označeno biti i kako želimo dodatne usluge poput putnog osiguranja. Prema novoj regulativi, ovakvo će navođenje biti zabranjeno, a potrošači će sami birati opcije, umjesto ih eliminirati.

4. 14 dana za povrat robe

Kupci po novome mogu napraviti povrat kupljene robe ili raskinuti ugovor o kupnji unutar 14 umjesto 7 dana. Uz to, nudi se dodatna zaštita u slučaju nedovoljne informiranosti – ako kupcu nisu bile dostupne sve informacije, taj se period može produžiti na godinu dana. Kupci će se moći povući i s online aukcija, primjerice na eBayu, a period u kojem možete odustati od neke kupnje ili vratiti robu počinje od trenutka kad je dobijete, ne od trenutka kad sklopite ugovor o kupnji. 

5. Veća prava na povrat sredstava

Prodavači će povrat novca morati napraviti unutar 14 dana od povrata rode ili raskida ugovora, što uključuje i troškove slanja, a također će i snositi odgovornost za bilo kakvu štetu koja nastane pri transportu, dok roba ne dođe do kupca.

6. Ujednačeni obrazac za raskidanje kupnje

Kupci će na raspolaganju imati model obrasca koji mogu i ne moraju koristiti kada žele raskinuti neki ugovor o kupnji, neovisno o tome gdje je kupnja ugovorena.

7. Eliminiranje naknada za korištenje kreditnih kartica i posebnih brojeva

Trgovci više neće moći kupcima nametnuti dodatne naknade zbog plaćanja karticama, barem ne više no što ih same košta omogućavanje te usluge. Posebni telefonski “hotline” brojevi također neće moći naplaćivati više od cijene poziva koju određuje operater.

8. Jasnije informacije vezane uz povrat dobara

Ako prodavači žele da kupac sam snosi troškove povrata robe, to moraju jasno naznačiti prije same prodaje, inače će ih plaćati sami. Pritom moraju i dati barem procjenu maksimalnih troškova povrata, pogotovo kad je riječ o većim proizvodima, poput namještaja, kako bi kupci mogli donijeti informiranu odluku od koga će i po kojim uvjetima kupiti.

9. Veća zaštita kupaca digitalnih proizvoda

Informacije o digitalnim proizvodima također će morati biti jasnije te uključivati detalje vezane uz kompatibilnost s hardverskim i softverskim komponentama te sve tehničke mjere zaštite poput ograničavanja stvaranja dodatnih kopija. I kupnja digitalnih dobara moći će se razvrgnuti, ali samo do onog trenutka kad počne preuzimanje sadržaja. 

10. Zajednička pravila za lakše trgovanje diljem Europe

Za prodaju na daljinu (telefonsku, poštom ili online) vrijedit će ista pravila diljem Unije, kako bi se osigurala ravnopravnost trgovaca i smanjili troškovi transakcije. Također će se izdati i standardizirani obrasci koji bi trebali olakšati poslovanje i pomoći trgovcima da se prilagode novim pravilima.

Što kažete novosti?

Komentari

  1. Denis

    Denis

    17. 06. 2014. u 11:05 am Odgovori

    Uz neke dobre strane za kupce stvari su se pogoršale za prodavače. Sada svako može naručiti nešto, koristiti dva tjedna i vratiti i naručiti nešto drugo i tako unedogled, bez posljedica. Osobno znam neke koji to već koriste na štetu prodavača (ima i toga). I dosad su se prodavači na eBayu žalili na mnoge nesavjesne postupke kupaca koji nisu htjeli preuzeti robu ili su rekli da nije kako je dogovoreno itd. I tako prodavač ostane i bez robe i bez novca a eBay štiti kupca itd.

    Prodavači će trebati osmisliti potpuno novu taktiku da ne budu ucjenjivani od kupaca. Možda čak dignu cijene da pokriju troškove zloupotrebe. Europa to radi po starom običaju, udri administrativno a nije važno kakvo je stanje na terenu. Nije čudo da zaostaje u svemu

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.