Uskoro ukidanje roaminga unutar Europske unije zahvaljujući Neelie Kroes?

Uskoro ukidanje roaminga unutar Europske unije zahvaljujući Neelie Kroes?

Europski Parlament izglasao je niz oštrijih pravila koja bi trebala osigurati neutralnost interneta i unificirati tržište telekoma u Europskoj uniji. Internetski operateri tako ne bi više smjeli ljubomorno blokirati i usporavati usluge usluge konkurencije, a naknada za roaming unutar Unije prema ovim bi smjernicama trebale biti ukinute u prosincu 2015. godine.

Odbor EP za indistriju, istraživanje i energiju podržao je paket reformi Neelie Kroes
Odbor EP za industriju, istraživanje i energiju podržao je paket reformi Neelie Kroes.

Europski Parlament izglasao je niz oštrijih pravila koja bi trebala osigurati neutralnost interneta i unificirati tržište telekoma u Europskoj uniji. Internetski operateri tako ne bi više smjeli ljubomorno blokirati i usporavati usluge usluge konkurencije, a  naknada za roaming unutar Unije prema ovim bi smjernicama trebale biti ukinute u prosincu 2015. godine.

S 30 glasova za, 12 protiv i 14 suzdržanih, Odbor Europskog parlamenta za industriju, istraživanje i energiju podržao je paket reformi koje je predložila Neelie Kroes, potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za Digitalnu agendu. Reforme još ne stupaju ovime na snagu, već se stavljaju na glasanje na sljedećoj plenarnoj sjednici Parlamenta koja će se održati 2. i 3. travnja.

Neke od bitnih promjena koje bi ove reforme trebale donijeti vezane su uz operatere. Prema izvještaju BEREC-a, regulatornog tijela za telekomunikacije u EU, dio njih ima praksu blokiranja signala ili usporavanja veze pri korištenju konkurentskih servisa poput Skypea, koji im oduzimaju promet. Ovakvo ponašanje biti će neprihvatljivo, osim u „iznimnim slučajevima“, no lagano je problematično što iznimni slučajevi nisu vrlo jasno definirani.

Osim slobodnijeg interneta, zahvaljujući novim pravilima trebali bismo i slobodnije koristiti mobilne usluge u inozemstvu, uključujući SMS, glasovne pozive i prijenos podataka, čemu će se razveseliti mnogi koji nakon putovanja sa strahom očekuju račune. Od 15. prosinca 2015. godine trebale bi se ukinuti ozloglašene naknade za roaming unutar Unije. Naravno, ni ovo nije bez izuzetaka, jer će se (opet) definirati iznimni slučajevi u kojima bi se naplaćivale naknade, kako bi se operateri zaštitili od “iskorištavanja usluga roaminga”.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Novost

Ni WiFi pojačivači vam ne pomažu? MESHtar pokriva svaki kut stana ili kuće, bez po muke.

Stabilan Wi-Fi je nevjerojatno teško postići, pogotovo ako imate nezgodan tlocrt prostorija ili više kvadrata. Srećom, postoje sustavi koji te probleme mogu zaobići.

Kultura 2.0

Treba li vam teta u Pošti pretvoriti Bitcoin u kune?

Hrvatska Pošta pokrenula je projekt mjenjačnica za kriptovalute u suradnji s tvrtkom Electrocoin i time može postati jedna od najprogresivnijih tvrtki u Hrvatskoj. Pitanje je - hoće li?

Tehnologija

Više od 100 inženjera Instituta RT-RK u Osijeku razvija softver za BMW, Audi i Mercedes

Tvrtka Institut RT-RK Osijek broji više od stotinu zaposlenika, a stalno su u potrazi za novim kadrom do kojeg uspješno dolaze stipendiranjem studenata u Osijeku.

Što ste propustili

Društvene mreže

Zašto neki i dalje dijele lančane statuse očito lažnog sadržaja na Facebooku?

Zašto su neki od nas brzoprsti, skloni dijeljenju lančanih Facebook statusa i poruka koje sadrže lažne informacije, kao što je to nedavno napravio direktor Hrvatske turističke zajednice? Iza svega stoji fenomen star koliko i čovječanstvo - iskonski strah.

Kultura 2.0

Što je za vas Instagram bez (broja) lajkova? Manji pritisak, bolji sadržaj

Instagram pomalo po svijetu povlači zavjesu svoje verzije bez lajkova, a dojmovi su i par mjeseci nakon još podijeljeni. Pa iako influenceri plaču jače – korisnici će biti oni na koje će promjena utjecati najviše.

Kultura 2.0

Jesu li video igre – u svijetu i u Hrvatskoj – umjetnost?

Ako je i limenka umjetnikovog izmeta umjetnost, zašto ne bi umjetnost bile i linije kodova uz prateću računalnu grafiku? Razmatrajući odabrane teorije umjetnosti istražujem mogu li se videoigre smatrati umjetnošću.

Startupi i poslovanje

Od Yahoove milijarde do Automatticovih par milijuna: Tumblr i WordPress pod istim krovom

Tumblr, svojedobno pionir microblogginga, a danas samo blijeda slika stare slave, ipak nalazi svog spasioca u nekada glavnom blogerskom konkurentu.

Internet marketing

Sve više brendova u komunikaciji bira nesavršenost, autentičnost, ljudskost – a vi?

Današnji korisnici u reklamama žele vidjeti “prave” modele, žele inkluzivnost, žele autentičnost. Prolazi li vrijeme savršenosti, dosadašnjeg marketinškog ideala?

Startupi i poslovanje

Imate rješenje za fintech ili banke? Zadnji vam je rok za prijavu na regionalni Elevator Lab Challenge!

Žele li ubrzati svoj razvoj poput švedske Klarne koja je osigurala skoro pola milijarde dolara investicije za svoje 'Buy now, pay later' rješenje, hrvatski fintech startupi mogu se prijaviti na Elevator Lab program do 10. kolovoza.