e-Poslovanje : Što je ovaj projekt uspio napraviti u 22 mjeseca?

e-Poslovanje privedeno kraju: Što je ovaj projekt postigao u 22 mjeseca?

Nakon gotovo dvije godine, kraju je priveden projekt e-Poslovanje, namijenjen poboljšanju poslovne konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva putem elektroničkog poslovanja. No, koliko je kroz njega zapravo poboljšana konkurentnost?

Čuli smo na konferenciji sve o važnosti praćenja trendova u epoxlovanju
Čuli smo na konferenciji sve o važnosti praćenja trendova u e-poslovanju

Okupili su prije nekoliko dana na završnoj konferenciji lica s poduzetničke scene, a govor je održao ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU koji je okupljene pozdravio u ime Branka Grčića, bio je tu i direktor projekta Radoslaw Piontek, vrlo simpatičan i optimističan voditelj projektnog tima e-Poslovanje Leszek Jakubowski, voditelj projekta Vlatko Martinović te voditeljica projekta e-Poslovanje Monika Begović.

Svi su se našli u Matisu da bi se pohvalili rezultatima i brojkama na prezentaciji na velikom platnu, a brojke su sljedeće: kroz 22 mjeseca sklopljeno je partnerstvo s 10 institucija koje su postale centri izvrsnosti, održano je preko 40 radionica i seminara, na stranici se registriralo preko 1000 korisnika i preuzeto je preko 20 tisuća brošura i priručnika. Centri su opremljeni informatičkom opremom – točnije, to će tek biti na proljeće, jer se pola milijuna kuna vrijedan natječaj zapleo negdje u crvenu vrpcu i na njoj zapeo.

Statistike nisu rezultati

Okupljenima su pokazane neke osnovne statistike
Okupljenima su pokazane neke osnovne statistike.

Cilj cijelog projekta bio je podići konkurentnost kroz povećanje svijesti o e-poslovanju i korištenje digitalnih alata, no nije bilo mnogo riječi o konkretnim tvrtkama ili obrtnicima koji su seminare pohodili i koje su rezultate uz pomoć radionica i dostupnih alata ostvarili. Nisu pokazani podaci o tome koliko su alati prihvaćeni i korišteni, a ne samo preuzeti, koliko je aktivnih, a ne samo registriranih poduzetnika na stranicama e-Poslovanja.

Pokrenute su i dvije stranice u sklopu projekta, www.eposlovanje.com i www.eposlovanje.com.hr, kojima poduzetnici mogu pristupiti i koristiti e-alate te se “informirati o najnovijim trendovima u e-poslovanju”, no odete li na njih primijetit ćete da zjape ponešto prazne. Pod rubrikom Resursi zadnja je poveznica dodana u prvom mjesecu ove godine, dok je na sekciji webinari tek šačica filmova uglavnom promotivne prirode.

Pohvaljen je i samodijagnostički test koji bi poduzetnicima trebao pomoći u procjenjivanju koji im alati zapravo trebaju, no riječ je o četiri pitanja kojima se provjerava imaju li poslovni plan, definirane ciljeve, zajedničku viziju i odnose s nedefiniranim predstavnicima.

Radionice, centri, brošure – a gdje su ljudi?

Ministar Maras najavio je i otvaranje novog centra
Ministar Maras najavio je i otvaranje novog centra

Iz tog testa je testa ipak povučen zaključak kako dobar dio poduzetnika nema poslovni plan niti viziju te kako smatraju da viziju i ciljeve tvrtke ne treba dijeliti sa onima koji su u njoj zaposleni. Zbog toga će, kako je najavila voditeljica projekta e-Poslovanje Monika Begović, organizirati dodatne radionice podizanja svijesti namijenjene malim i srednjim poduzetnicima, te tako dodatno podebljati postojeće statistike.

Ministar Maras je i sam naglasio kako moramo investirati u srednje i male poduzetnike, ulagati u ljude, a najavio je i izgradnju SEECEL-a (South East European Centre for Entrepreneurial Learning), kongresnog i infrastrukturnog centra za učenje na Kajzerici vrijednog 30 milijuna eura.

Projekt e-Poslovanje možda je uistinu nekome pomogao, unaprijedio poslovanje neke tvrtke, podigao svijest, no to nećemo saznati kroz šture brojke o održanim radionicama. Voljeli bismo znati više tvrtkama koje su kroz njih prošle i njihovim uspjesima, vidjeti follow-up izvješća koja bi rekla nešto više o stvarnim rezultatima i kojima bi se osigurala transparentnost cijelog projekta.

Nadajmo se da je inače vrlo pozitivno koncipiran projekt zapravo polučio kakav uspjeh, čak i ako to nije javno prikazano, i da su uložena sredstva Europske unije uistinu pomogle nekome od 1500 poduzetnika koji su kroz radionice i seminare prošli.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Hrvati u posljednjih tjedan dana masone na portalima i društvenim mrežama spomenuli više od 6000 puta

Domaća internetska sfera posljednjih dana zaista puno priča o masonima. Komentari, članci i objave na društvenim mrežama vezani uz ovu temu ostvarili su čak 12 milijuna impresija.

Startupi i poslovanje

Potrebni koraci i obrasci: Kako zatvoriti paušalni obrt?

Nakon izmjena Općeg poreznog zakona mnogi su se paušalci našli u nezavidnoj poziciji. Nerijetki su se potom odlučili na zatvaranje obrta, ako i vi razmišljate - ovo su koraci koje trebate poduzeti.

Mobilno

Paniku oko koronavirusa iskoristili i brojni developeri; na Google Playu deseci (loših) aplikacija

Većina "coronavirus" aplikacija nije ni blizu kvaliteti, a služe kako bi kroz paniku "maznuli" po par tisuća skidanja.

Startupi i poslovanje

(Cro)AI ujedinjuje Microblink, Infobip i druge lidere tehnološke industrije u jednom cilju: AI naciji

Hrvatske trenutno nema na AI mapi svijeta. No, uz novoosnovanu udrugu CroAI, među čijim su se članovima našle tvrtke poput Infobipa, Microblinka, Poslovne Inteligencije i mnoge druge, ovdašnja IT zajednica napokon se može okupiti pod zajedničkim krovom kako bi ujedinjeno nastupala i to promijenila.

Intervju

Lude kombinacije hrvatskog CR4ZY-ja: prvo prodali tim, sad osnovali novi uz Ruse i Ukrajince

"CR4ZY je prodao tim", bile su riječi koje su odjekivale krajem prošle godine domaćim esportom, a iako se domaća organizacija sa sjedištem u Berlinu nije ugasila, mnogi su mislili kako se radi o početku kraja.

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.