e-Poslovanje : Što je ovaj projekt uspio napraviti u 22 mjeseca?

e-Poslovanje privedeno kraju: Što je ovaj projekt postigao u 22 mjeseca?

Nakon gotovo dvije godine, kraju je priveden projekt e-Poslovanje, namijenjen poboljšanju poslovne konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva putem elektroničkog poslovanja. No, koliko je kroz njega zapravo poboljšana konkurentnost?

Čuli smo na konferenciji sve o važnosti praćenja trendova u epoxlovanju
Čuli smo na konferenciji sve o važnosti praćenja trendova u e-poslovanju

Okupili su prije nekoliko dana na završnoj konferenciji lica s poduzetničke scene, a govor je održao ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU koji je okupljene pozdravio u ime Branka Grčića, bio je tu i direktor projekta Radoslaw Piontek, vrlo simpatičan i optimističan voditelj projektnog tima e-Poslovanje Leszek Jakubowski, voditelj projekta Vlatko Martinović te voditeljica projekta e-Poslovanje Monika Begović.

Svi su se našli u Matisu da bi se pohvalili rezultatima i brojkama na prezentaciji na velikom platnu, a brojke su sljedeće: kroz 22 mjeseca sklopljeno je partnerstvo s 10 institucija koje su postale centri izvrsnosti, održano je preko 40 radionica i seminara, na stranici se registriralo preko 1000 korisnika i preuzeto je preko 20 tisuća brošura i priručnika. Centri su opremljeni informatičkom opremom – točnije, to će tek biti na proljeće, jer se pola milijuna kuna vrijedan natječaj zapleo negdje u crvenu vrpcu i na njoj zapeo.

Statistike nisu rezultati

Okupljenima su pokazane neke osnovne statistike
Okupljenima su pokazane neke osnovne statistike.

Cilj cijelog projekta bio je podići konkurentnost kroz povećanje svijesti o e-poslovanju i korištenje digitalnih alata, no nije bilo mnogo riječi o konkretnim tvrtkama ili obrtnicima koji su seminare pohodili i koje su rezultate uz pomoć radionica i dostupnih alata ostvarili. Nisu pokazani podaci o tome koliko su alati prihvaćeni i korišteni, a ne samo preuzeti, koliko je aktivnih, a ne samo registriranih poduzetnika na stranicama e-Poslovanja.

Pokrenute su i dvije stranice u sklopu projekta, www.eposlovanje.com i www.eposlovanje.com.hr, kojima poduzetnici mogu pristupiti i koristiti e-alate te se “informirati o najnovijim trendovima u e-poslovanju”, no odete li na njih primijetit ćete da zjape ponešto prazne. Pod rubrikom Resursi zadnja je poveznica dodana u prvom mjesecu ove godine, dok je na sekciji webinari tek šačica filmova uglavnom promotivne prirode.

Pohvaljen je i samodijagnostički test koji bi poduzetnicima trebao pomoći u procjenjivanju koji im alati zapravo trebaju, no riječ je o četiri pitanja kojima se provjerava imaju li poslovni plan, definirane ciljeve, zajedničku viziju i odnose s nedefiniranim predstavnicima.

Radionice, centri, brošure – a gdje su ljudi?

Ministar Maras najavio je i otvaranje novog centra
Ministar Maras najavio je i otvaranje novog centra

Iz tog testa je testa ipak povučen zaključak kako dobar dio poduzetnika nema poslovni plan niti viziju te kako smatraju da viziju i ciljeve tvrtke ne treba dijeliti sa onima koji su u njoj zaposleni. Zbog toga će, kako je najavila voditeljica projekta e-Poslovanje Monika Begović, organizirati dodatne radionice podizanja svijesti namijenjene malim i srednjim poduzetnicima, te tako dodatno podebljati postojeće statistike.

Ministar Maras je i sam naglasio kako moramo investirati u srednje i male poduzetnike, ulagati u ljude, a najavio je i izgradnju SEECEL-a (South East European Centre for Entrepreneurial Learning), kongresnog i infrastrukturnog centra za učenje na Kajzerici vrijednog 30 milijuna eura.

Projekt e-Poslovanje možda je uistinu nekome pomogao, unaprijedio poslovanje neke tvrtke, podigao svijest, no to nećemo saznati kroz šture brojke o održanim radionicama. Voljeli bismo znati više tvrtkama koje su kroz njih prošle i njihovim uspjesima, vidjeti follow-up izvješća koja bi rekla nešto više o stvarnim rezultatima i kojima bi se osigurala transparentnost cijelog projekta.

Nadajmo se da je inače vrlo pozitivno koncipiran projekt zapravo polučio kakav uspjeh, čak i ako to nije javno prikazano, i da su uložena sredstva Europske unije uistinu pomogle nekome od 1500 poduzetnika koji su kroz radionice i seminare prošli.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.