e-Poslovanje : Što je ovaj projekt uspio napraviti u 22 mjeseca?

e-Poslovanje privedeno kraju: Što je ovaj projekt postigao u 22 mjeseca?

Nakon gotovo dvije godine, kraju je priveden projekt e-Poslovanje, namijenjen poboljšanju poslovne konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva putem elektroničkog poslovanja. No, koliko je kroz njega zapravo poboljšana konkurentnost?

Čuli smo na konferenciji sve o važnosti praćenja trendova u epoxlovanju
Čuli smo na konferenciji sve o važnosti praćenja trendova u e-poslovanju

Okupili su prije nekoliko dana na završnoj konferenciji lica s poduzetničke scene, a govor je održao ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU koji je okupljene pozdravio u ime Branka Grčića, bio je tu i direktor projekta Radoslaw Piontek, vrlo simpatičan i optimističan voditelj projektnog tima e-Poslovanje Leszek Jakubowski, voditelj projekta Vlatko Martinović te voditeljica projekta e-Poslovanje Monika Begović.

Svi su se našli u Matisu da bi se pohvalili rezultatima i brojkama na prezentaciji na velikom platnu, a brojke su sljedeće: kroz 22 mjeseca sklopljeno je partnerstvo s 10 institucija koje su postale centri izvrsnosti, održano je preko 40 radionica i seminara, na stranici se registriralo preko 1000 korisnika i preuzeto je preko 20 tisuća brošura i priručnika. Centri su opremljeni informatičkom opremom – točnije, to će tek biti na proljeće, jer se pola milijuna kuna vrijedan natječaj zapleo negdje u crvenu vrpcu i na njoj zapeo.

Statistike nisu rezultati

Okupljenima su pokazane neke osnovne statistike
Okupljenima su pokazane neke osnovne statistike.

Cilj cijelog projekta bio je podići konkurentnost kroz povećanje svijesti o e-poslovanju i korištenje digitalnih alata, no nije bilo mnogo riječi o konkretnim tvrtkama ili obrtnicima koji su seminare pohodili i koje su rezultate uz pomoć radionica i dostupnih alata ostvarili. Nisu pokazani podaci o tome koliko su alati prihvaćeni i korišteni, a ne samo preuzeti, koliko je aktivnih, a ne samo registriranih poduzetnika na stranicama e-Poslovanja.

Pokrenute su i dvije stranice u sklopu projekta, www.eposlovanje.com i www.eposlovanje.com.hr, kojima poduzetnici mogu pristupiti i koristiti e-alate te se “informirati o najnovijim trendovima u e-poslovanju”, no odete li na njih primijetit ćete da zjape ponešto prazne. Pod rubrikom Resursi zadnja je poveznica dodana u prvom mjesecu ove godine, dok je na sekciji webinari tek šačica filmova uglavnom promotivne prirode.

Pohvaljen je i samodijagnostički test koji bi poduzetnicima trebao pomoći u procjenjivanju koji im alati zapravo trebaju, no riječ je o četiri pitanja kojima se provjerava imaju li poslovni plan, definirane ciljeve, zajedničku viziju i odnose s nedefiniranim predstavnicima.

Radionice, centri, brošure – a gdje su ljudi?

Ministar Maras najavio je i otvaranje novog centra
Ministar Maras najavio je i otvaranje novog centra

Iz tog testa je testa ipak povučen zaključak kako dobar dio poduzetnika nema poslovni plan niti viziju te kako smatraju da viziju i ciljeve tvrtke ne treba dijeliti sa onima koji su u njoj zaposleni. Zbog toga će, kako je najavila voditeljica projekta e-Poslovanje Monika Begović, organizirati dodatne radionice podizanja svijesti namijenjene malim i srednjim poduzetnicima, te tako dodatno podebljati postojeće statistike.

Ministar Maras je i sam naglasio kako moramo investirati u srednje i male poduzetnike, ulagati u ljude, a najavio je i izgradnju SEECEL-a (South East European Centre for Entrepreneurial Learning), kongresnog i infrastrukturnog centra za učenje na Kajzerici vrijednog 30 milijuna eura.

Projekt e-Poslovanje možda je uistinu nekome pomogao, unaprijedio poslovanje neke tvrtke, podigao svijest, no to nećemo saznati kroz šture brojke o održanim radionicama. Voljeli bismo znati više tvrtkama koje su kroz njih prošle i njihovim uspjesima, vidjeti follow-up izvješća koja bi rekla nešto više o stvarnim rezultatima i kojima bi se osigurala transparentnost cijelog projekta.

Nadajmo se da je inače vrlo pozitivno koncipiran projekt zapravo polučio kakav uspjeh, čak i ako to nije javno prikazano, i da su uložena sredstva Europske unije uistinu pomogle nekome od 1500 poduzetnika koji su kroz radionice i seminare prošli.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Tehnologija

Cenosco: Nizozemska tvrtka koja iz Pule i Zagreba putem softvera, VR-a i AR-a sprječava eksplozije na naftnim platformama

Aplikacije koje kontroliraju rad naftnih platformi i postrojenja za preradu derivata direktno su zaslužne za sigurniji i čišći svijet, a jedna od najboljih stvara se velikim dijelom u Hrvatskoj.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Kako bi Rimac, Bakić, Car i drugi hrvatski poduzetnici uložili 100.000 kuna da imaju startup?

Good Game Liftoff startup natjecanje prošle je godine u žiriju okupilo poznate hrvatske poduzetnike i stručnjake, a koji su tada prepoznali potencijal mladog tima iza društvene igre Mundus. Ususret novom izdanju Lifoffa vraćamo se do Mundusa i žirija po par dobrih savjeta.

Startupi i poslovanje

Primjer za Hrvatsku: Srbija predstavila olakšice za zapošljavanje ‘paušalaca’ i test samostalnosti

Porezne olakšice za zapošljavanje donedavnih paušalaca, jasan test samostalnosti... Što Hrvatska može naučiti iz srpskog primjera, komentiramo u novoj epizodi Netokracijinog podcasta.

Izvještaj

Kako se gradi konzultantska karijera otkrili smo uz prvi Tech Consultant Meetup u Zagrebu

Što ljudi misle da konzultanti rade, a što im je zapravo posao? Zagrebački meetup tražio je odgovor upravo na pitanje kako postati tech konzultant i što očekivati ako se odlučite za konzultantsku karijeru, a dobre primjere čuli smo kroz razgovore i predavanja mStartovih stručnjaka.

Najava

EBZG otvara David Bizer koji je vodio Googleovu strategiju regrutiranja na društvenim mrežama

Kako iskoristiti blog, društvene mreže, nativno oglašavanje, ali i direktora svoje tvrtke za 'employer branding'? Otkrijte na regionalnoj konferenciji Employer Branding Zagreb koju će 15. 11. otvoriti David Bizer, osoba koja je postavila strategiju regrutiranja putem društvenih mreža za Google!

Vodič

Što je esport i zašto bi vas za njega trebalo biti briga?

Čuli ste za esport, ali samo u prolazu? Ne brinite, na jednom mjestu donosimo sve važne informacije o ovom globalnim fenomenu koji danas prati više od 400 milijuna ljudi.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.