Energetski učinkoviti i ekološki prihvatljivi mobilni telefoni

Energetski učinkoviti i ekološki prihvatljivi mobilni telefoni

Ovo nisu jedini održivi mobilni telefoni, ali su svakako dobri primjeri u kojem smjeru bi se trebao kretati daljnji razvoj gadgeta. Planirana dugovječnost, umjesto planirane zastarjelosti, nešto je na što se želi i mora računati na tržištu održive tehnologije. Nažalost, sve spomenuto često pada u drugi plan.

Ovo nisu jedini održivi mobilni telefoni, ali su svakako dobri primjeri u kojem smjeru bi se trebao kretati daljnji razvoj gadgeta. Planirana dugovječnost, umjesto planirane zastarjelosti, nešto je na što se želi i mora računati na tržištu održive tehnologije. Nažalost, sve spomenuto često pada u drugi plan.

Novi koncepti održivih uređaja

Može se reći da su održivost i mobilni telefoni dva pojma koja se još uvijek donekle međusobno isključuju.

Većina mobitela na tržištu ne spada u kategoriju ‘zelenih’ uređaja, a pri kupnji novog mobilnog ljubimca još uvijek su nam važniji dizajn i mogućnosti od toga kakav utjecaj uređaj ostavlja na okoliš. Kada se, za godinu ili dvije, na tržištu pojavi neki zanimljiviji i napredniji proizvod od onoga kojeg imamo, ili nam je sadašnji jednostavno dosadio; bacimo ga, poklonimo ili recikliramo te se počastimo novim.

Situacija se, na svu sreću, mijenja pa se iz redova popularnih brendova poput Nokije, Samsunga, Sony Ericssona i drugih pojavljuje sve više ekoloških gadgeta. Karakteristike takvih uređaja su dugotrajnost korištenja, mogućnost nadogradnje i reciklaže većine komponenti koje su napravljene od recikliranih materijala, energetska učinkovitost, napajanje iz obnovljivih izvora energije itd.

Rok trajanja od najmanje pet godina

Nova, "zelena" Nokia (Photo by James Barber)

Novi koncept ‘zelenog’ i održivog mobitela koji je doista vrijedan pažnje dolazi Nokije, za koju je James Barber osmislio uređaj kojim želi umanjiti problem e-otpada i takozvane embodied energije. Zelena Nokia (prototip je zelene boje) troši manje energije, gotovo cijela se može reciklirati, traje preko pet godina i ima mogućnost nadogradnje.

Energija koja se utroši za proizvodnju ovog mobitela višestruko je manja u odnosu na slične uređaje. Problem e-otpada ionako bi bio manji kada bi uređaji bili korišteni pet i više godina, umjesto da se, unatoč tome što su i dalje funkcionalni, mijenjaju svaki put kada se na tržištu pojavi novi must have gadget.

Problem embodied energije

Embodied energija do sada nije bila nešto o čemu se previše vodilo računa prilikom projektiranja elektroničkih uređaja. To je naziv za ukupnu količinu energije koja je potrebna da bi se uređaj proizveo i pojavio na policama dućana i rukama kupaca. Ona uključuje energiju utrošenu u pribavljanje sirovina, njihovu obradu, proizvodnju uređaja, njegovo pakiranje i transport do odredišta.

Održiv i ekološko mobitel... (Photo by James Barber)

Barber je napravio istraživanje o tome koliko je inače energije potrebno za izradu uređaja i koliko on energije potroši tijekom vijeka trajanja. Možete li naslutiti u kojem slučaju je više treba? Za mobilni telefon koji se koristi dvije godine, energija koja je potrebna za njegovu izradu je otprilike tri puta veća od one koju će on potrošiti tijekom vijeka trajanja, dok je u  slučaju prijenosnih računala odnos je 50:50, pola ukupne energije otpada na proizvodnju, a druga polovica je energija koju računalo troši radom.

85 posto komponenti se može reciklirati

Na tragu rezultata istraživanja, Barber je za Nokiu izradio koncept mobitela sa zamjenjivim dijelovima koji će trajati minimalno pet godina , a 85 posto komponenti uređaja moći će se reciklirati. Štedjelo se i na materijalu, pa je unutrašnja strana maske mobitela puna rupica, a za otvaranje uređaja i rastavljanje na dijelove je potrebna samo jedna veličina i vrsta odvijača. Također, modularna kamera se može nadograđivati ukorak s napretkom tehnologije kamera za mobitele.

Ono što se našlo na meti kritičara je izgled zelene Nokie, odnosno mnogi smatraju da je ružna! Ekološki osviještenim korisnicima, to će biti manje bitan dio priče. Uostalom, nakon što je odvaljen teži dio posla (osmišljavanje održivog i ‘zelenog’ mobilnog telefona) dizajn uređaja je lako doraditi.

Samsungov Blue Earth na solarno napajanje

Samsung Blue Earth

U kontekstu eko-mobitela vrijedi spomenuti i jedan plavi, Samsungov Blue Earth, full-touch mobilni telefon na solarnu energiju. Punjenjem putem solarnog panela koji se nalazi na poleđini mobilnog telefona, generira se dovoljna količina energije za razgovore.

Pomoću eco walk funkcije korisnik može brojati svoje korake ugrađenim pedometrom i izračunati koliko je pomogao smanjenju emisija CO2 svojim hodanjem, budući da nije koristio motorno vozilo. Nadalje,  Blue Earth i njegovo ambalaža izrađeni su od reciklirane plastike i papira, a uz ovaj ekološki osviješten mobitel dolazi i energetski učinkovit punjač koji u praznom hodu koristi energiju manju od 0,03W.

Biste li vi kupili ove ekološke uređaje?

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Startupi i poslovanje

Josipa Majić vraća se na hrvatsku startup scenu kao CEO fintecha Revuto

Pametni medvjedić, Teddy the Guardian, bio je jedan od omiljenih proizvoda ovdašnje startup scene. No, posljednjih nekoliko godina, njegova suosnivačica, Josipa Majić, odmaknula se od ovdašnje scene i medija. Sada se vraća, kao CEO i suosnivačica Revuta, fintech proizvoda za lakše upravljanje digitalnim pretplatama.

Što ste propustili

Najava

Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Nikada prije nije bilo tako bitno pripremiti se za lokalne goste i vjerne stalne goste iz inozemstva, kako za nadolazeću zimsku tako za ljetnu sezonu 2021. A da biste uspjeli morate spremno iskoristiti prilike koje se otvaraju: od novih kanala do natječaja poput Prviput.hr.

Startupi i poslovanje

Domaća industrija video igara o Nanobitu: “Akvizicija će biti slon u trgovini porculana”

Iako je skoro milijardu kuna vrijedna akvizicija Nanobita odjeknula cijelom Hrvatskom puno više tiče se same industrije video igara - što znači ulazak ovako velikog igrača na domaće tržište provjerili smo s osnivačima hrvatskih gaming tvrtki.

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.

Startupi i poslovanje

Lekcije 10 godina tehnološke scene su jasne: B2B i profitabilnost prvo, a investicija tek kasnije!

Silicijska dolina je hrvatsku tehnološku scenu učila da bez investicija neće nigdje stići. Deset godina kasnije; Infobip, Nanobit, Infinum i mnogi drugi dokaz su da postoji drugačiji način.

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?