IT, financije i poljoprivreda vode po produktivnosti u Hrvatskoj

IT, financije i poljoprivreda vode po produktivnosti u Hrvatskoj

Jučerašnja konferencija u organizaciji King ICT-a prošla je u znaku apela za digitalizacijom i promjenama koje će podići učinkovitost rada i konkurentnost Hrvatske. Da inovacije i informatizacija moraju zahvatiti i javnu upravu, rekao je državni tajnik u Ministarstvu uprave, Mihovil Škarica, koji je najavio dolazak usluge e-Poslovanje namijenjene poslovnim subjektima.

Konferenciju je otvorio predsjednik Uprave King ICT-a Plamenko Barišić.
Konferenciju je otvorio predsjednik Uprave King ICT-a Plamenko Barišić.

Jučer je održan 12. Dan otvorenih integracija, ove godine posvećen digitalizaciji, inovaciji i revoluciji. Konferencija je u Hotelu Antunović okupila gotovo 500 sudionika, a program je otvorio predsjednik Uprave King ICT-a, Plamenko Barišić. Barišić je odmah na početku istaknuo da organizatori, iako su pokušavali, nisu uspjeli izbaciti pojam “digitalizacija” iz naslova jer je riječ o temelju 4. industrijske revolucije.

Informatizacijom smo uglavnom pokušavali stvari s papira pretvoriti u elektronski oblik. Taj proces ni danas nije dovršen. I dalje je papir službeni način komunikacije. Nemam ja ništa protiv papira i on svakako ima svoje mjesto u budućnosti. No, kad se papir koristi kao izgovor da komunikacija između javnih tijela i pojedinaca traje tjednima i mjesecima, onda itekako što imam reći protiv toga.

Danas se očekivanja potrošača mijenjaju, unaprjeđuju se komunikacija, kontrola i privatnost, stoga je uistinu važno da i Hrvatska sudjeluje u stvaranju digitalnog društva, naglasio je predsjednik Uprave.

Trebamo si zadati konkretne ciljeve gdje želimo biti, npr. prema indeksu konkurentnosti, i idemo raditi na tome.

Hoće li konačno biti dostupno e-Poslovanje?

Državni tajnik u Ministarstvu uprave je najavio pokretanje usluge e-Poslovanje za poduzetnike.
Državni tajnik u Ministarstvu uprave je najavio pokretanje usluge e-Poslovanje za poduzetnike.

Na konferenciji smo ponovno mogli čuti apele da se Hrvatska mora suočiti sa stvarnošću i graditi budućnost, umjesto suočavanja s prošlošću. A o potrebi za promjenama u javnoj upravi, govorio je državni tajnik u Ministarstvu uprave, Mihovil Škarica. Škarica je usmenom prezentacijom predstavio Akcijski plan kojim će 880 milijuna kuna biti uloženo u to da javna uprava postane učinkovit, brz i pravedan servis za građane i poslovne subjekte.

Škarica je u svome govore istaknuo da je javna uprava jako velik sustav te da već stotinama godinama nosi ulogu učinkovitog aparata održavanja vlasti. S tom se ulogom danas našla u novim okolnostima koje stvaraju nevjerojatan pritisak na promjenu cijele paradigme. Državni tajnik se nada da će javna uprava krenuti u pravom smjeru, no nije otkrio mnogo detalja o Akcijskom planu, izuzev toga da su među prioritetima strukturni prioriteti i razvoj ljudskih potencijala. Također, najavljeno je pokretanje usluge e-Poslovanje za poduzetnike.

IT, financije i poljoprivreda vode u produktivnosti

U Hrvatskoj se produktivnošću mogu ponositi samo IT, financije i poljoprivredni sektor.
U Hrvatskoj se produktivnošću mogu ponositi samo IT, financije i poljoprivredni sektor, pokazuju podaci EBRD-a.

Zanimljivi podaci o tome kako Hrvatska stoji po pitanju ulaganja, dolaze iz Europske banke za obnovu i razvoj. EBRD je jedan od najvećih investitora u Hrvatskoj, a prema njihovim zaključcima najveća prepreka ulaganjima u zemlji su administracija i pravni okvir. Produktivnost rada je niža nego u zemljama EU, osim u IT industriji, financijama i poljoprivredi.

Vedrana Kašić Jelušić, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj za Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku i Mađarsku hrvatske prednosti vidi u lokaciji, makroekonomskim trendovima i slobodnom pristupu tržištu EU. S druge strane, nedovoljna fleksibilnost tržišta rada, velika zaduženost hrvatskog gospodarstva i kvaliteta radne snage jedni su od najvećih nedostataka. Tome se pridružuje i slaba inovativnost. Hrvatska, naime, zauzima 74. mjesto od ukupno 138 ispitanih zemalja, prema Izvještaju o globalnoj konkurentnosti 2016.-2017. godine.

Ipak, inovacija nije nedostajalo u DEMO sobi konferencije gdje su tradicionalno predstavljena rješenja i sustavi koji donose sigurnost i učinkovitost u plaćanje i poslovanje, poput tehnologije koja stoji iza sustava za kupnju karata HŽ Putničkog prijevoza koji omogućuje i online kupnju te kupnju putem aplikacije.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Što ste propustili

Tehnologija

Programeri u prosjeku zarađuju 10.000 kuna, najbolje su plaćeni iOS developeri

Stigli su nam novi rezultati ankete Tomislava Grubišića o plaćama developera u Hrvatskoj za 2019. godinu, donosimo pregled najzanimljivijih podataka na osnovu tehnologija i godina iskustva.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Oradian potvrđuje brz rast u Aziji nagradom na najvećoj japanskoj fintech konferenciji

Domaći Oradian širi se tržištima Azije, a velike uspjehe potvrđuje i nagrada na startup natjecanju FIN/SUM, najveće japanske fintech konferencije.

Intervju

Na Dan programera, četiri žene otkrivaju kako je tekao njihov karijerni put kroz IT industriju

Na Dan programera, predstavljamo četiri žene koje se bave (ili su se bavile) programiranjem. Je li njihov obrazovni i karijerni put bio pravocrtan ili je vrludao po krivuljama, otkrivaju nam sugovornice iz tvrtki Agency04, Five, IN2 i Styria.AI.

Tehnologija

Kako uopće možemo biti sigurni da će autonomna vozila biti – sigurna?

Autonomna vozila kod mnogih i dalje izazivaju osjećaj nesigurnosti. No, ovaj tekst mogao bi pomoći da se rasvijetli proces iza razvoja i testiranja sigurnosno-kritičnih sustava u vozilima budućnosti.

Startupi i poslovanje

Gideonovi roboti dobili pametnu ruku: Samostalno se kreće, sve vidi i popravlja!

Tvrtka Gideon Brothers nastavlja s razvojem prototipova robota, a posljednja verzija ima i robotsku ruku koja prepoznaje svijet oko sebe.