IT, financije i poljoprivreda vode po produktivnosti u Hrvatskoj

IT, financije i poljoprivreda vode po produktivnosti u Hrvatskoj

Jučerašnja konferencija u organizaciji King ICT-a prošla je u znaku apela za digitalizacijom i promjenama koje će podići učinkovitost rada i konkurentnost Hrvatske. Da inovacije i informatizacija moraju zahvatiti i javnu upravu, rekao je državni tajnik u Ministarstvu uprave, Mihovil Škarica, koji je najavio dolazak usluge e-Poslovanje namijenjene poslovnim subjektima.

Konferenciju je otvorio predsjednik Uprave King ICT-a Plamenko Barišić.
Konferenciju je otvorio predsjednik Uprave King ICT-a Plamenko Barišić.

Jučer je održan 12. Dan otvorenih integracija, ove godine posvećen digitalizaciji, inovaciji i revoluciji. Konferencija je u Hotelu Antunović okupila gotovo 500 sudionika, a program je otvorio predsjednik Uprave King ICT-a, Plamenko Barišić. Barišić je odmah na početku istaknuo da organizatori, iako su pokušavali, nisu uspjeli izbaciti pojam “digitalizacija” iz naslova jer je riječ o temelju 4. industrijske revolucije.

Informatizacijom smo uglavnom pokušavali stvari s papira pretvoriti u elektronski oblik. Taj proces ni danas nije dovršen. I dalje je papir službeni način komunikacije. Nemam ja ništa protiv papira i on svakako ima svoje mjesto u budućnosti. No, kad se papir koristi kao izgovor da komunikacija između javnih tijela i pojedinaca traje tjednima i mjesecima, onda itekako što imam reći protiv toga.

Danas se očekivanja potrošača mijenjaju, unaprjeđuju se komunikacija, kontrola i privatnost, stoga je uistinu važno da i Hrvatska sudjeluje u stvaranju digitalnog društva, naglasio je predsjednik Uprave.

Trebamo si zadati konkretne ciljeve gdje želimo biti, npr. prema indeksu konkurentnosti, i idemo raditi na tome.

Hoće li konačno biti dostupno e-Poslovanje?

Državni tajnik u Ministarstvu uprave je najavio pokretanje usluge e-Poslovanje za poduzetnike.
Državni tajnik u Ministarstvu uprave je najavio pokretanje usluge e-Poslovanje za poduzetnike.

Na konferenciji smo ponovno mogli čuti apele da se Hrvatska mora suočiti sa stvarnošću i graditi budućnost, umjesto suočavanja s prošlošću. A o potrebi za promjenama u javnoj upravi, govorio je državni tajnik u Ministarstvu uprave, Mihovil Škarica. Škarica je usmenom prezentacijom predstavio Akcijski plan kojim će 880 milijuna kuna biti uloženo u to da javna uprava postane učinkovit, brz i pravedan servis za građane i poslovne subjekte.

Škarica je u svome govore istaknuo da je javna uprava jako velik sustav te da već stotinama godinama nosi ulogu učinkovitog aparata održavanja vlasti. S tom se ulogom danas našla u novim okolnostima koje stvaraju nevjerojatan pritisak na promjenu cijele paradigme. Državni tajnik se nada da će javna uprava krenuti u pravom smjeru, no nije otkrio mnogo detalja o Akcijskom planu, izuzev toga da su među prioritetima strukturni prioriteti i razvoj ljudskih potencijala. Također, najavljeno je pokretanje usluge e-Poslovanje za poduzetnike.

IT, financije i poljoprivreda vode u produktivnosti

U Hrvatskoj se produktivnošću mogu ponositi samo IT, financije i poljoprivredni sektor.
U Hrvatskoj se produktivnošću mogu ponositi samo IT, financije i poljoprivredni sektor, pokazuju podaci EBRD-a.

Zanimljivi podaci o tome kako Hrvatska stoji po pitanju ulaganja, dolaze iz Europske banke za obnovu i razvoj. EBRD je jedan od najvećih investitora u Hrvatskoj, a prema njihovim zaključcima najveća prepreka ulaganjima u zemlji su administracija i pravni okvir. Produktivnost rada je niža nego u zemljama EU, osim u IT industriji, financijama i poljoprivredi.

Vedrana Kašić Jelušić, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj za Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku i Mađarsku hrvatske prednosti vidi u lokaciji, makroekonomskim trendovima i slobodnom pristupu tržištu EU. S druge strane, nedovoljna fleksibilnost tržišta rada, velika zaduženost hrvatskog gospodarstva i kvaliteta radne snage jedni su od najvećih nedostataka. Tome se pridružuje i slaba inovativnost. Hrvatska, naime, zauzima 74. mjesto od ukupno 138 ispitanih zemalja, prema Izvještaju o globalnoj konkurentnosti 2016.-2017. godine.

Ipak, inovacija nije nedostajalo u DEMO sobi konferencije gdje su tradicionalno predstavljena rješenja i sustavi koji donose sigurnost i učinkovitost u plaćanje i poslovanje, poput tehnologije koja stoji iza sustava za kupnju karata HŽ Putničkog prijevoza koji omogućuje i online kupnju te kupnju putem aplikacije.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Davor Runje i Hajdi Ćenan predstavili airtAI; bankama pomažu učiti o našim transakcijama

Danas je predstavljen airtAI, domaći fintech startup čije se rješenje temelji na umjetnoj inteligenciji, a usmjereno je na manje banke koje žele bolje procijeniti potrebe svojih korisnika. Ususret predstavljanju, ekskluzivno za Netokraciju detalje otkriva CEO, Hajdi Ćenan.

Prikaz

Što znači biti junior, što middle, a što senior u hrvatskoj tehnološkoj industriji?

Tri programerske pozicije - 100 definicija što obuhvaćaju. Ususret objavi matrice senioriteta development agencije Bornfight, iskoristili smo priliku razgovarati s nekoliko članova domaće IT zajednice ne bi li rasvijetlili što bi mogao biti standard za juniorski, middle ili seniorski posao programera. Evo što smo saznali...

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.