Đuro Korać: Svaki oglas izložen je direktnoj kritici javnosti!

Đuro Korać: Svaki oglas izložen je direktnoj kritici javnosti, a greške se potenciraju!

Približavaju se Dani komunikacija, a s njima i već tradicionalne nagrade za online oglašavanje. Predsjednik žirija za nagradu Mixx, Đuro Korać, inače i kreativni direktor agencije Nivas, podijelio je tom prilikom svoje viđenje digitalnog oglašavanja danas te što očekuje od projekata u ovom području.

Još uvijek ne postoji jedinstven stav o tome kako bi industrija online oglašavanja trebala izgledati, tvrdi Đuro Korać, kreativni direktor Nivasa.
Još uvijek ne postoji jedinstven stav o tome kako bi industrija online oglašavanja trebala izgledati, tvrdi Đuro Korać, kreativni direktor Nivasa.

Sam marketing zanat je koji se već dugo kuje, no brza digitalizacija svijeta promijenila je pristup oglašavanju. U odnosu na offline, online interakcija specifična je po mnogim stvarima, objašnjava Đuro, od komunikacije korisnika s oglasom ili kampanjom, do jedinstvenog načina na koji se oglasi ili poruke serviraju:

Bez obzira jeste li ste vi to planirali ili ne, svaki oglas izložen je direktnoj kritici ciljane skupine i javnosti. Cilj je kapitalizirati interakciju s brendom i oglasom, no jednako tako svaka “greška” u komunikaciji bit će potencirana, ponekad toliko da je kampanju pametnije ugasiti nego spašavati. Ovaj trend tjera oglašivače prema višem standardu komunikacije, razumijevanja potrošača i opće društvene odgovornosti ako doista žele biti relevantni u online areni. Iako je online sigurno promijenio način na koji potrošači i oglašivači doživljavaju oglašavanje, to je primarno posljedica globalnih promjena u načinu na koji percipiramo brendove (primjerice, ne želite da vam djeca šivaju cipele), a njegov katalizator su upravo online kanali.

Online oglašavanje ima dug, ali zanimljiv put pred sobom

Tome treba dodati kako se nalazimo u vrlo dinamičnom periodu razvoja oglašavanja, od prilagodbe mobilnim uređajima do razumijevanja navika i interakcije korisnika s brendom. Još uvijek ne postoji jedinstven stav o tome kako bi industrija stvarno mogla izgledati, dodaje Đuro, (kao što je to prošle godine Time lijepo ukazao), što znači da je pred online oglašavanjem dug, ali i uzbudljiv put.

Teško je tako procijeniti kako će online oglašavanje čak i u bližoj budućnosti i koji će biti trendovi – ali može se ocrtati smjer u kojem se industrija trenutačno kreće:

Sudeći po Superbowlu to bi bili depresivni oglasi. 🙂 Šalu na stranu, puca se na emocije više nego ikad. Kroz tekstove, video, fotografije… Danas je sve podređeno brzom kontaktu s korisnikom – s jedne strane gađaju se duge smislene interakcije, a u drugom ekstremu ‘instant impact’ poput trenda velikih fotografija koje dominiraju ekranima. Online sve više prodire u offline i ovdje se nalazi veliki kreativni (i komercijalni) potencijal, stoga će inovativnost u upotrebi teologije i dalje biti snažan adut za uspjeh kampanje – najbolje iz Hrvatske pokazat ćemo i na Mixxu u kategoriji Cross Media Integration.

Glavni kriterij: Cjelovitost marketinške strategije

Za nagradu Mixx bitna je cjelovita strategija, a pojedini dobri elementi različitih kampanja nagrađivat će se kroz zasebne kategorije.
Za nagradu Mixx bitna je cjelovita strategija, a pojedini dobri elementi različitih kampanja nagrađivat će se kroz zasebne kategorije.

A po procjeni projekata, za nagradu Mixx najveći će naglasak biti na cjelovitosti kampanje:

Smisao Mixxa jest izdvojiti cjelovito najbolje kampanje. Teško je reći je li bolja kampanja s briljantnom strategijom i groznom izvedbom ili kampanja čija je izvedba impresivna no strategija potpuno pogrešna. Iz tog razloga trudit ćemo se kvalitetno balansirati sve kriterije Mixxa – strategiju, kreativu, izvedbu i rezultat.

To je nešto na što se stavlja naglasak i pri kreiranju kampanja u Nivasu, tvrdi Đuro:

Fokus je uvijek na strategiji; koji je insight, kako ćemo korisnika doseći i kako će poruka kod njih rezonirati. Izbjegavamo dark patterne i ne zaluđujemo se lako s formatima koji korisniku ne daju pravo izbora (pop-ups i ostalo). S obzirom na to da nam je kvaliteta izvedbe praktički potpis na tržištu, ona je uvijek neupitna.

Na Mixxu će se dodjeljivati i nagrade za pojedine kategorije kako bi se nagradili zasebni elementi kampanja, a noviteti ove godine su Best Media Campaign, koja je usmjerena na pametan zakup medija te strategiju dosezanja korisnika, te Best Content Campaign gdje će se ocjenjivati kvaliteta i sposobnost sadržaja da osvoji korisnika.

Prijave za natječaj traju do 15. ožujka, pa se tako digitalni kreativci i dalje mogu prijaviti da se odmjere s drugima u industriji i pokažu kako plivaju u dinamičnim i prevrtljivim vodama digitalnog oglašavanja.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Startupi i poslovanje

Josipa Majić vraća se na hrvatsku startup scenu kao CEO fintecha Revuto

Pametni medvjedić, Teddy the Guardian, bio je jedan od omiljenih proizvoda ovdašnje startup scene. No, posljednjih nekoliko godina, njegova suosnivačica, Josipa Majić, odmaknula se od ovdašnje scene i medija. Sada se vraća, kao CEO i suosnivačica Revuta, fintech proizvoda za lakše upravljanje digitalnim pretplatama.

Što ste propustili

Najava

Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Nikada prije nije bilo tako bitno pripremiti se za lokalne goste i vjerne stalne goste iz inozemstva, kako za nadolazeću zimsku tako za ljetnu sezonu 2021. A da biste uspjeli morate spremno iskoristiti prilike koje se otvaraju: od novih kanala do natječaja poput Prviput.hr.

Startupi i poslovanje

Domaća industrija video igara o Nanobitu: “Akvizicija će biti slon u trgovini porculana”

Iako je skoro milijardu kuna vrijedna akvizicija Nanobita odjeknula cijelom Hrvatskom puno više tiče se same industrije video igara - što znači ulazak ovako velikog igrača na domaće tržište provjerili smo s osnivačima hrvatskih gaming tvrtki.

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.

Startupi i poslovanje

Lekcije 10 godina tehnološke scene su jasne: B2B i profitabilnost prvo, a investicija tek kasnije!

Silicijska dolina je hrvatsku tehnološku scenu učila da bez investicija neće nigdje stići. Deset godina kasnije; Infobip, Nanobit, Infinum i mnogi drugi dokaz su da postoji drugačiji način.

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?