Dronovi napadaju: I UPS sprema svoju flotu, a ni FedEx nije ravnodušan

Dronovi napadaju: I UPS sprema svoju flotu, a ni FedEx nije ravnodušan

Amazon je u nedjelju najavio svoju novu uslugu Prime Air, točnije dostavu bespilotnim letjelicama koje bi kupcima naručene artikle donijele na kućni prag u manje od pola sata. Čini se kako Bezos nije jedini koji se dosjetio takovg rješenja- UPS također punom parom radi na razvoju dostavnih bespilotnih letjelica.

Neke tehnologije još treba usavršiti, a glavna prepreka je još nedostatak zakonskih smjernica
Neke tehnologije još treba usavršiti, a glavna prepreka je još nedostatak zakonskih smjernica.

Amazon je u nedjelju najavio svoju novu uslugu Prime Air, točnije dostavu bespilotnim letjelicama koje bi kupcima naručene artikle donijele na kućni prag u manje od pola sata. Čini se kako Bezos nije jedini koji se dosjetio takvog rješenja – UPS također punom parom radi na razvoju bespilotnih letjelica.

Izvori bliski ovoj tvrtki tvrde kako UPS eksperimentira s različitim načinima dostave, a njihov je glasnogovornik to potvrdio riječima:

Komercijalna upotreba bespilotnih letjelica je zanimljiva tehnologija i nastavit ćemo s njenom procjenom. UPS uvijek ulaže u tehnologije više no bilo koja tvrtka koja se bavi dostavom, i uvijek planiramo za budućnost.

Za razliku od Amazona, UPS je svoje eksperimente držao za sebe, jer je ova tehnologija ipak tek u razvoju i vidjet ćemo je na ulicama (nebu) tek za nekoliko godina. Amazon je, s druge strane, razvoj dronova oglasio na sva zvona upravo prije Cyber Monday rasprodaje, osiguravši velike količine besplatnog publiciteta za svoj servis.

Bliska budućnost ili čisti optimizam?

Ryan Calo, profesor prava usmjeren na dronove i robotiku, izrazio je neke zadrške oko ideja prikazanih u promo videu za Amazon Prime Air. Smatra da je scenarij u kojem dron donosi paket na vrata kupca nerealan scenarij:

Smatram da će se dostava kupcima u rezidencijalnim četvrtima teško uspostaviti u nekoj bližoj budućnosti. Tvrtka poput UPS-a mogla bi, međutim, koristiti dronove da brzo i jeftino prebaci pakete s većih zrakoplovnih luka na udaljene dostavne centre, ubrzavajući tako znatno cijeli proces dostave.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=98BIu9dpwHU[/youtube]

Drugi su mnogo optimističniji. Colin Guinn, CEO sjevernoameričke tvrtke koja se bavi proizvodnjom bespilotnih letjelica, smatra da su usluge koje opisuje Amazon moguće u bližoj budućnosti:

Tvrtke poput Amazona i UPS-a mogle bi imati potpuno funkcionalnu flotu dronova unutar 18 do 24 mjeseca. Ono što trebamo napraviti je poboljšati detektiranje i izbjegavanje objekata, jer ako se na vašem prilazu nađu djeca ili parkiran auto, GPS koordinate ne bi puno pomogle.

Ni tvrtki FedEx ova ideja nije strana – osnivač ovog servisa Fred Smith spominjao je već uvođenje bespilotne flote, javlja The Verge, no problem leži u regulacijama i zakonima, objašnjava.

Na tome već radimo u laboratoriju, ne trebamo ponovno izmisliti kotač. ono što nam uistinu treba su smjernice. Treba odrediti zakone jkako bi tvrtke mogle razvijati letjelice u skladu s njima.

Dok se zakonske začkoljice ne riješe, komercijalne bespilotne letjelice nećemo vidjeti u slobodnom letu, pod bilo kojim logotipom.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Data science u sportu: prof. dr. sc. Marina Ivašić-Kos analizira rukometne akcije uz strojno učenje

Automatsko prepoznavanje događanja na rukometnom terenu može uvelike pomoći trenerima i profesorima.

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Startupi i poslovanje

Hrvatske ekološke tenisice MIRET na Kickstarteru preko noći prešle cilj i skupile 20 tisuća dolara

Nakon nekoliko godina razvoja i usavršavanja, hrvatski brend ekoloških tenisica MIRET zadovoljan svojim inovacijama i certifikatima pokreće Kickstarter kampanju ne bi li što prije proširio dobar glas i osvojio srca ekološki osviještenih kupaca diljem svijeta. U razgovoru s osnivačima otkrivamo i kako...

Što ste propustili

Web aplikacije

Stručnjaci širom svijeta predvođeni hrvatskima stvaraju najveću bazu simptoma COVID-19: STOPCorona!

Upisivanjem simptoma u web aplikaciju StopCorona zaraženi mogu pomoći nadležnima u praćenju virusa, ali i stvaranju vrijedne baze znanja koja će olakšati borbu protiv pandemije virusa COVID-19.

Internet marketing

Što će se događati s društvenim mrežama nakon koronavirusa?

Od trenutka kada su velike boginje stigle u zemlju do trenutka kada je vijest o tome izašla u medijima prošlo je osam dana.

Kultura 2.0

Rad s djecom u izolaciji: Vodič digitalnih alata koji će vam pomoći (pre)živjeti

Trenutna izolacija mnoge je dovela u situaciju da prvi put rade od doma. Oni koji uz sve te nove okolnosti moraju voditi i brigu oko djece našli su se u nezavidnoj situaciji. Kako odraditi svoje zadatke kad vam klinci konstantno odvraćaju fokus i pažnju?

Novost

Mastercard zbog COVID-19 predlaže povećanje limita za beskontaktna plaćanja sa 100 na 350 kuna

Jedna od vodećih financijskih tvrtki u svijetu, Mastercard, povećat će iznose do kojih možete na blagajnama plaćati beskontaktno.

Kultura 2.0

Sabor odlučuje o praćenju mobilnih uređaja građana: Hoćemo li od toga imati više štete ili koristi?

Pandemija virusa COVID-19 potaknula je restrikcije kretanja diljem svijeta, no i uz postojeće mjere, zaraza se teško usporava. Mnoge države svijeta stoga su već uvele rješenja kojima bi se povećao nadzor nad građanima. Neki su to napravili bolje, neki lošije, nauštrb osnovnih prava i sloboda - što će biti hrvatski scenarij?

Digitalni mediji

Ministar Božinović poručuje da nije vrijeme za reklamiranje televizora. Što kažu (online) trgovci?

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas se obratio trgovcima i medijima koji oglašavaju proizvode koji nemaju veze s higijenom ili prehranom - reakcije nisu izostale.