Dronovi napadaju: I UPS sprema svoju flotu, a ni FedEx nije ravnodušan

Dronovi napadaju: I UPS sprema svoju flotu, a ni FedEx nije ravnodušan

Amazon je u nedjelju najavio svoju novu uslugu Prime Air, točnije dostavu bespilotnim letjelicama koje bi kupcima naručene artikle donijele na kućni prag u manje od pola sata. Čini se kako Bezos nije jedini koji se dosjetio takovg rješenja- UPS također punom parom radi na razvoju dostavnih bespilotnih letjelica.

Neke tehnologije još treba usavršiti, a glavna prepreka je još nedostatak zakonskih smjernica
Neke tehnologije još treba usavršiti, a glavna prepreka je još nedostatak zakonskih smjernica.

Amazon je u nedjelju najavio svoju novu uslugu Prime Air, točnije dostavu bespilotnim letjelicama koje bi kupcima naručene artikle donijele na kućni prag u manje od pola sata. Čini se kako Bezos nije jedini koji se dosjetio takvog rješenja – UPS također punom parom radi na razvoju bespilotnih letjelica.

Izvori bliski ovoj tvrtki tvrde kako UPS eksperimentira s različitim načinima dostave, a njihov je glasnogovornik to potvrdio riječima:

Komercijalna upotreba bespilotnih letjelica je zanimljiva tehnologija i nastavit ćemo s njenom procjenom. UPS uvijek ulaže u tehnologije više no bilo koja tvrtka koja se bavi dostavom, i uvijek planiramo za budućnost.

Za razliku od Amazona, UPS je svoje eksperimente držao za sebe, jer je ova tehnologija ipak tek u razvoju i vidjet ćemo je na ulicama (nebu) tek za nekoliko godina. Amazon je, s druge strane, razvoj dronova oglasio na sva zvona upravo prije Cyber Monday rasprodaje, osiguravši velike količine besplatnog publiciteta za svoj servis.

Bliska budućnost ili čisti optimizam?

Ryan Calo, profesor prava usmjeren na dronove i robotiku, izrazio je neke zadrške oko ideja prikazanih u promo videu za Amazon Prime Air. Smatra da je scenarij u kojem dron donosi paket na vrata kupca nerealan scenarij:

Smatram da će se dostava kupcima u rezidencijalnim četvrtima teško uspostaviti u nekoj bližoj budućnosti. Tvrtka poput UPS-a mogla bi, međutim, koristiti dronove da brzo i jeftino prebaci pakete s većih zrakoplovnih luka na udaljene dostavne centre, ubrzavajući tako znatno cijeli proces dostave.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=98BIu9dpwHU[/youtube]

Drugi su mnogo optimističniji. Colin Guinn, CEO sjevernoameričke tvrtke koja se bavi proizvodnjom bespilotnih letjelica, smatra da su usluge koje opisuje Amazon moguće u bližoj budućnosti:

Tvrtke poput Amazona i UPS-a mogle bi imati potpuno funkcionalnu flotu dronova unutar 18 do 24 mjeseca. Ono što trebamo napraviti je poboljšati detektiranje i izbjegavanje objekata, jer ako se na vašem prilazu nađu djeca ili parkiran auto, GPS koordinate ne bi puno pomogle.

Ni tvrtki FedEx ova ideja nije strana – osnivač ovog servisa Fred Smith spominjao je već uvođenje bespilotne flote, javlja The Verge, no problem leži u regulacijama i zakonima, objašnjava.

Na tome već radimo u laboratoriju, ne trebamo ponovno izmisliti kotač. ono što nam uistinu treba su smjernice. Treba odrediti zakone jkako bi tvrtke mogle razvijati letjelice u skladu s njima.

Dok se zakonske začkoljice ne riješe, komercijalne bespilotne letjelice nećemo vidjeti u slobodnom letu, pod bilo kojim logotipom.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Što ste propustili

Intervju

Na Dan programera, četiri žene otkrivaju kako je tekao njihov karijerni put kroz IT industriju

Na Dan programera, predstavljamo četiri žene koje se bave (ili su se bavile) programiranjem. Je li njihov obrazovni i karijerni put bio pravocrtan ili je vrludao po krivuljama, otkrivaju nam sugovornice iz tvrtki Agency04, Five, IN2 i Styria.AI.

Tehnologija

Kako uopće možemo biti sigurni da će autonomna vozila biti – sigurna?

Autonomna vozila kod mnogih i dalje izazivaju osjećaj nesigurnosti. No, ovaj tekst mogao bi pomoći da se rasvijetli proces iza razvoja i testiranja sigurnosno-kritičnih sustava u vozilima budućnosti.

Startupi i poslovanje

Gideonovi roboti dobili pametnu ruku: Samostalno se kreće, sve vidi i popravlja!

Tvrtka Gideon Brothers nastavlja s razvojem prototipova robota, a posljednja verzija ima i robotsku ruku koja prepoznaje svijet oko sebe.

Mobilno

Apple Arcade i Apple TV+ stižu uskoro i u Hrvatsku

Osim novih iPhone modela, jučer smo saznali i novosti o dvije pretplatničke usluge koje nas čekaju iz Applea.

Tehnologija

Stručnjaci Microblinka i Infinuma: Apple je i dalje inovativan!

Gdje Apple vodi, a gdje kaska? Saznali smo kako developeri gledaju na stanje Apple ekosustava.

Video

Što čini dobar digitalni kafić? U 4 epizode nalazimo odgovore.

Jedni žele zaraditi, drugi raditi - kako povezati interese ugostitelja i digitalnih nomada? Saznali smo u razgovoru s njima.