Dotmetrics kao konkurencija Gemiusu: Ipsos Puls i Fistnet pokreću novo istraživanje posjećenosti hrvatskih internetskih medija

Dotmetrics kao konkurencija Gemiusu: Ipsos Puls i Fistnet pokreću novo istraživanje posjećenosti hrvatskih internetskih medija

Netokracija vam danas ekskluzivno otkriva sve detalje Dotmetricsa, novog projekta praćenja posjećenosti hrvatskih internetskih medija. Iako je još od kraja godine Dotmetrics uključen u praćenje popularnih ‘portala’, suvlasnici projekta Ipsos Puls i Fistnet Tomislava Fistrića (inače suosnivača Xclaima) za Netokraciju prvi otkrivaju službene detalje o tome kako će pratiti medije kao konkurencija tržišnom lideru Gemiusu, temeljem kojih podataka te koji su im u konačnici planovi.

Dotmetrics je projekta Ipsos Pulsa i Fistneta.
Dotmetrics je projekt Ipsos Pulsa i Fistneta.

Netokracija vam danas ekskluzivno otkriva sve detalje Dotmetricsa, novog projekta praćenja posjećenosti hrvatskih internetskih medija. Iako je još od kraja godine Dotmetrics uključen u praćenje popularnih ‘portala’, suvlasnici projekta Ipsos Puls i Fistnet Tomislava Fistrića (inače suosnivača Xclaima) za Netokraciju prvi otkrivaju službene detalje o tome kako će pratiti medije kao konkurencija tržišnom lideru Gemiusu, temeljem kojih podataka te koji su im u konačnici planovi.

Ipsos Puls u Hrvatskoj je dio globalne agencije za istraživanje tržišta baziranoj u Parizu, a u regiji aktivnoj preuzimajući agenciju Puls, dok je Fistnet razvojna agencija Tomislava Fistrića. Fistrić je voditelj razvoja Dotmetricsa s kojim sam, zajedno s Ipsos Pulsovim direktorom istraživanja medija Antom Šalinovićem, imao prilike popričati o detaljima njihovog projekta.

Kako će Dotmetrics mjeriti posjećenost

Dotmetrics je joint venture ove dvije tvrtke temeljen na Ipsosovoj istraživačkoj metodologiji te tehnologiji koju razvija Fistnetov razvojni tim. Fistrić i Šalinović navode kako je najveći izazov u provođenju istraživanja posjećenosti “pretvaranje” svih računala i uređaja s kojih posjećujete medije u osobe – odnosno određivanje stvarne posjećenosti.

Čitatelj Netokracije, po njihovim riječima, sigurno koristi više uređaja u pristupu svom najdražem tehnološkom portalu. Temeljne podatke uzimaju dakako prateći posjećenost na tehničkoj bazi, a potom istraživanjem popup anketom koja se ponderira na temelju bazičnog istraživanja provedenog na reprezentativnom uzorku od preko 48 tisuća ljudi.

Takvo bazično istraživanje je nužno za osiguravanje preciznijih rezultata demografije posjetitelja . Šalinović navodi kako same popup ankete nisu najpouzdaniji izvor podataka bez ponderiranja, jer je nemoguće osigurati reprezentativan uzorak.

Svakodnevni rezultati bez rang liste

Šalinović navodi kako će rezultati biti svakodnevno dostupni sa samo danom odmaka tako da neće biti dodatnog računanja, što smatraju potrebnim zbog transparentnosti prema klijentima. Dotmetricsovi rezultati neće, barem zasad, biti dostupni kao rang lista kakav ima Gemius. Fistrić kaže kako je Dotmetrics zamišljen prvenstveno kao agencijski alat za planiranje kampanja, iako Šalinović naglašava kako je itekako koristan medijima.

Alat za analizu kampanja kroz Dotmetrics zamišljen je za 2. fazu projekta. Dotmetricsova skripta, kažu osnivači, već je od kraja prošle godine postavljena na web stranicama većine domaćih internetskih izdavača.

Dostupno iz web aplikacije

S poslovne strane, Dotmetrics neće naplaćivati sudjelovanje u istraživanju, već isključivo korištenje izvještaja sustava. Izvještaji će biti dostupni kroz Dotmetricsovu web aplikaciju koja će dakako biti dostupna na svim platformama. Dotmetricsovi prvi rezultati trebali bi biti dostupni tijekom prvog kvartala 2014. i svakako su dobrodošli na tržištu u kojem više istraživanja može značiti da će biti dostupno više relevantnih rezultata medijima i oglašivačima.

Iako Fistrić i Šalinović nisu htjeli govoriti previše o daljnjim planovima, za očekivati je da uspjeh Dotmetricsa u Hrvatskoj može rezultirati širenjem na druga tržišta Ipsos grupe pa tako i susjedne zemlje poput Srbije, Slovenije i Makedonije. Zanimljivo je kako Ipsos grupa zajednički surađuje s Gemiusom na nekim tržištima, poput Mađarskog. No, prije nego počnemo spekulirati o globalnom razvoju, pričekajmo prve rezultate istraživanja, ali i dojmove oglašivača te agencija.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Startupi i poslovanje

Josipa Majić vraća se na hrvatsku startup scenu kao CEO fintecha Revuto

Pametni medvjedić, Teddy the Guardian, bio je jedan od omiljenih proizvoda ovdašnje startup scene. No, posljednjih nekoliko godina, njegova suosnivačica, Josipa Majić, odmaknula se od ovdašnje scene i medija. Sada se vraća, kao CEO i suosnivačica Revuta, fintech proizvoda za lakše upravljanje digitalnim pretplatama.

Što ste propustili

Najava

Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Nikada prije nije bilo tako bitno pripremiti se za lokalne goste i vjerne stalne goste iz inozemstva, kako za nadolazeću zimsku tako za ljetnu sezonu 2021. A da biste uspjeli morate spremno iskoristiti prilike koje se otvaraju: od novih kanala do natječaja poput Prviput.hr.

Startupi i poslovanje

Domaća industrija video igara o Nanobitu: “Akvizicija će biti slon u trgovini porculana”

Iako je skoro milijardu kuna vrijedna akvizicija Nanobita odjeknula cijelom Hrvatskom puno više tiče se same industrije video igara - što znači ulazak ovako velikog igrača na domaće tržište provjerili smo s osnivačima hrvatskih gaming tvrtki.

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.

Startupi i poslovanje

Lekcije 10 godina tehnološke scene su jasne: B2B i profitabilnost prvo, a investicija tek kasnije!

Silicijska dolina je hrvatsku tehnološku scenu učila da bez investicija neće nigdje stići. Deset godina kasnije; Infobip, Nanobit, Infinum i mnogi drugi dokaz su da postoji drugačiji način.

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?