Dotmetrics kao konkurencija Gemiusu: Ipsos Puls i Fistnet pokreću novo istraživanje posjećenosti hrvatskih internetskih medija

Dotmetrics kao konkurencija Gemiusu: Ipsos Puls i Fistnet pokreću novo istraživanje posjećenosti hrvatskih internetskih medija

Netokracija vam danas ekskluzivno otkriva sve detalje Dotmetricsa, novog projekta praćenja posjećenosti hrvatskih internetskih medija. Iako je još od kraja godine Dotmetrics uključen u praćenje popularnih ‘portala’, suvlasnici projekta Ipsos Puls i Fistnet Tomislava Fistrića (inače suosnivača Xclaima) za Netokraciju prvi otkrivaju službene detalje o tome kako će pratiti medije kao konkurencija tržišnom lideru Gemiusu, temeljem kojih podataka te koji su im u konačnici planovi.

Dotmetrics je projekta Ipsos Pulsa i Fistneta.
Dotmetrics je projekt Ipsos Pulsa i Fistneta.

Netokracija vam danas ekskluzivno otkriva sve detalje Dotmetricsa, novog projekta praćenja posjećenosti hrvatskih internetskih medija. Iako je još od kraja godine Dotmetrics uključen u praćenje popularnih ‘portala’, suvlasnici projekta Ipsos Puls i Fistnet Tomislava Fistrića (inače suosnivača Xclaima) za Netokraciju prvi otkrivaju službene detalje o tome kako će pratiti medije kao konkurencija tržišnom lideru Gemiusu, temeljem kojih podataka te koji su im u konačnici planovi.

Ipsos Puls u Hrvatskoj je dio globalne agencije za istraživanje tržišta baziranoj u Parizu, a u regiji aktivnoj preuzimajući agenciju Puls, dok je Fistnet razvojna agencija Tomislava Fistrića. Fistrić je voditelj razvoja Dotmetricsa s kojim sam, zajedno s Ipsos Pulsovim direktorom istraživanja medija Antom Šalinovićem, imao prilike popričati o detaljima njihovog projekta.

Kako će Dotmetrics mjeriti posjećenost

Dotmetrics je joint venture ove dvije tvrtke temeljen na Ipsosovoj istraživačkoj metodologiji te tehnologiji koju razvija Fistnetov razvojni tim. Fistrić i Šalinović navode kako je najveći izazov u provođenju istraživanja posjećenosti “pretvaranje” svih računala i uređaja s kojih posjećujete medije u osobe – odnosno određivanje stvarne posjećenosti.

Čitatelj Netokracije, po njihovim riječima, sigurno koristi više uređaja u pristupu svom najdražem tehnološkom portalu. Temeljne podatke uzimaju dakako prateći posjećenost na tehničkoj bazi, a potom istraživanjem popup anketom koja se ponderira na temelju bazičnog istraživanja provedenog na reprezentativnom uzorku od preko 48 tisuća ljudi.

Takvo bazično istraživanje je nužno za osiguravanje preciznijih rezultata demografije posjetitelja . Šalinović navodi kako same popup ankete nisu najpouzdaniji izvor podataka bez ponderiranja, jer je nemoguće osigurati reprezentativan uzorak.

Svakodnevni rezultati bez rang liste

Šalinović navodi kako će rezultati biti svakodnevno dostupni sa samo danom odmaka tako da neće biti dodatnog računanja, što smatraju potrebnim zbog transparentnosti prema klijentima. Dotmetricsovi rezultati neće, barem zasad, biti dostupni kao rang lista kakav ima Gemius. Fistrić kaže kako je Dotmetrics zamišljen prvenstveno kao agencijski alat za planiranje kampanja, iako Šalinović naglašava kako je itekako koristan medijima.

Alat za analizu kampanja kroz Dotmetrics zamišljen je za 2. fazu projekta. Dotmetricsova skripta, kažu osnivači, već je od kraja prošle godine postavljena na web stranicama većine domaćih internetskih izdavača.

Dostupno iz web aplikacije

S poslovne strane, Dotmetrics neće naplaćivati sudjelovanje u istraživanju, već isključivo korištenje izvještaja sustava. Izvještaji će biti dostupni kroz Dotmetricsovu web aplikaciju koja će dakako biti dostupna na svim platformama. Dotmetricsovi prvi rezultati trebali bi biti dostupni tijekom prvog kvartala 2014. i svakako su dobrodošli na tržištu u kojem više istraživanja može značiti da će biti dostupno više relevantnih rezultata medijima i oglašivačima.

Iako Fistrić i Šalinović nisu htjeli govoriti previše o daljnjim planovima, za očekivati je da uspjeh Dotmetricsa u Hrvatskoj može rezultirati širenjem na druga tržišta Ipsos grupe pa tako i susjedne zemlje poput Srbije, Slovenije i Makedonije. Zanimljivo je kako Ipsos grupa zajednički surađuje s Gemiusom na nekim tržištima, poput Mađarskog. No, prije nego počnemo spekulirati o globalnom razvoju, pričekajmo prve rezultate istraživanja, ali i dojmove oglašivača te agencija.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Prikaz

Što znači biti junior, što middle, a što senior u hrvatskoj tehnološkoj industriji?

Tri programerske pozicije - 100 definicija što obuhvaćaju. Ususret objavi matrice senioriteta development agencije Bornfight, iskoristili smo priliku razgovarati s nekoliko članova domaće IT zajednice ne bi li rasvijetlili što bi mogao biti standard za juniorski, middle ili seniorski posao programera. Evo što smo saznali...

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.