Domagoj Pavlešić na WinDaysima: Što su to uopće Universal Apps?

Domagoj Pavlešić na WinDaysima: Što su to uopće Universal Apps?

Domagoj Pavlešić, osnivač tvrtke Web-ideja, na ovogodišnjoj je WinDays konferenciji predstavio je Universal apps. Kao što im ime kaže, riječ je o univerzalnim aplikacijama koje rade na više platformi, točnije Windows Phone, Windows 8 te (uskoro) Xbox One, a trebale bi developerima život učiniti jednostavnijim unificirajući proces razvoja.

Domagoj Pavlesic WinDays 2
Domagoj Pavlešić pojasnio je što su to univerzalne aplikacije i na koji način one mogu olakšati život developerima.

Domagoj Pavlešić, osnivač tvrtke Web-ideja, na ovogodišnjoj je WinDays konferenciji predstavio je Universal apps. Kao što im ime kaže, riječ je o univerzalnim aplikacijama koje rade na više platformi, točnije Windows Phone, Windows 8 te (uskoro) Xbox One, a trebale bi developerima život učiniti jednostavnijim unificirajući proces razvoja.

Univerzalne aplikacije Microsoftova su novina – predstavljene su tek prije tjedan dana u San Franciscu na Build konferenciji, a Pavlešić ih je prezentirao domaćoj publici i developerima. Svrha Universal Appsa je riješiti jedan od većih problema u svijetu ispunjenom aplikacijama:

Svjedoci smo velikog ‘booma’ aplikacija, no s njihovom velikom popularnosti dolazi i veliki problem. Broj platformi raste iz dana u dan, što zbog različitih operativnih sustava, to zbog različitih uređaja koji jednu platformu koriste. Razvoj aplikacije za svaku platformu i uređaj posebno zahtjeva poseban pristup i  dodatne troškove za naručitelje.

Zaboravite ipak na razvoj samo jedne aplikacije

Microsoftovim Universal Appsima želi se tome doskočiti omogućavajući paralelan razvoj za tablete (i desktop), Windows Phone te s vremenom i za Xbox. To ipak ne znači da ćete raditi samo na jednoj aplikaciji, upozorava Pavlešić:

Telefoni i tableti su drastično različiti uređaji – ne samo po veličini, već i po načinu korištenja, kontekstu u kojim se njima služimo. Korisničko iskustvo je drukčije i baš je zbog toga teško napraviti aplikaciju koja će jednako dobro služiti korisniku na obje platforme.

Telefon ipak koristimo u hodu, jednom rukom, dok tablete objeručke i statički. Telefoni imaju senzore koje tableti nemaju, kao i fizičke tipke – napraviti jednu aplikaciju koja će biti savršeno funkcionalna na oba uređaja gotovo je nemoguće.

Universal Apps, korak prema unifikaciji aplikacija.
Universal Apps, korak prema unifikaciji platformi.

Ono što Universal Apps pak omogućava jest da se veći dio koda koristi za sve platforme, kao dio zajedničkog projekta, ali i da se ostatak jednostavnije prekraja ovisno o potrebama različitih uređaja. U razvoju aplikacije za Windows 8.1 i Windows Phone može se koristiti korištenje C#, C++, ali i Java Scripta, a dijeljeni projekti nemaju binarni output.

Želite li isprobati kako to funkcionira, treba vam Visual studio (bilo koja verzija) i UPD2 RC.

Manje truda za sve?

Za developere ovo znači manje posla, manje rada na razvoju različitim sučelja i uzimanje prečaca u radu, dok za krajnje korisnike Universal Apps omogućavaju kupnju samo jedne verzije aplikacije za više uređaja.

Universal Apps, pokažu li se kao dobar i svrsishodan alat, mogli bi pomoći da Windows utiša neke od nezadovoljnika koji se žale na mali broj aplikacija u Windows i WP dućanima, skraćujući put razvoja na više platformi. To je također i korak naprijed prema unifikaciji platformi kojoj Windows toliko teži.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!