Jesu li pretplatničke kutije novi model prodaje za OPG-ove?

Jesu li pretplatničke kutije novi model prodaje za OPG-ove?

Kozmetika, proizvodi za majke i bebe, knjige,preparati za kućne ljubimce, sastojci za kuhanje, viski - ovo su samo neki tipovi proizvoda koje danas možemo naći u popularnim pretplatničkim kutijama. No ovaj model poslovanja može odlično poslužiti još jednoj skupini (malih) poduzetnika: OPG-ovima.

Što su pretplatničke kutije?

Pretplatničke kutije (“subscription boxes”) pojavile su se na tržištu oko 2010. Godine i u međuvremenu su postale iznimno popularne. Riječ je o tematskim paketima proizvoda na koje se možete pretplatiti, a na vašem pragu se svaki mjesec pojavi kutija iznenađenja puna biranih proizvoda.

Tako startup Flaviar svojim pretplatnicima svaki mjesec šalje primjerke odabranih viskija iz različitih dijelova svijeta, u manjim pakiranjima. Korisnici tako mogu isprobavati omiljeno piće raznih proizvođača i istraživati različite okuse. Jedna zagrebačka knjižara nudi pretplatne kutije za krimiće, ljubiće ili Sci-Fi fanove, u kojima pretplatnici dobivaju odabranu knjigu i zabavne parafernalije vezane uz temu mjeseca. Posebno su popularne pretplatničke kutije s kozmetikom, u kojima pretplatnice dobivaju kombinaciju testera i proizvoda u punoj veličini kako bi mogle isprobati različite brendove i kozmetičke proizvode za mnogo manju cijenu no što bi ih platile da ih kupuju pojedinačno.

Zašto ljudi vole pretplatničke kutije?

 1.  Element iznenađenja
  Tko ne voli dobivati poklone? Pretplatničke kutije su kao poklon kojim svaki mjesec iznenadite sami sebe (ili nekog drugog, ako im poklonite pretplatu, no korisnici ipak najčešće naručuju ove pretplate za sebe). Najbolji pretplatnički paketi su pažljivo složeni, imaju kreativne teme i kombinacije proizvoda koje možda ne biste nikad sami isprobali da vam ne dođu na kućni prag, što doprinosi osjećaju veselja i uzbuđenja kad otvorite svoju kutiju i jedva čekate da u nju zavirite!
 2.  Otkrivanje novih proizvoda
  Pretplatničke kutije obično sadrže tri do osam proizvoda – neki su veći i vredniji, neki manji ili manje vrijednosti, ali svi pomno odabrani kako bi pretplatničku kutiju učinili zanimljivom. Primjerice, u kozmetičkim kutijama će se naći nekoliko skupocjenijih proizvoda u punoj veličini te nekoliko popratnih testera. Flaviar pak nudi nekoliko tipova viskija slične vrijednosti, ali u manjim pakiranjima (jer nikome ne trebaju 4 velike boce viskija mjesečno, zar ne?), kako bi ljubitelji mogli isprobati različite posebno odabrane brendove. Na taj način, pretplatnici otkrivaju različite proizvode koje se nikad sami ne bi odlučili kupiti.
 3.  Isplativost
  Osim što su zabavne i pomažu vam da otkrijete nove proizvode, pretplatničke kutije su obično isplative za krajnje korisnike – cijena svih zbrojenih proizvoda koje dobiju trebala bi biti niža od cijene istih proizvoda u slobodnoj prodaji.
 4. Stvaranje novih (dobrih) navika
  Dio pretplatničkih kutija ne želi vam samo ponuditi različite proizvode, već vam i pomoći da stvorite neke dobre navike. Primjerice, možete se pretplatiti na kutije sastojaka za ručak – osim spomenutih sastojaka, s njima možete dobivate i recepte koji će vam pomoći da iskoristite sve namirnice i bolje planirate jela preko tjedna. Kozmetičke kutije pomoći će vam da otkrijete neke nove proizvode koje možete uvesti u svoju rutinu, pretplate na knjige će se pobrinuti da svaki mjesec imate dobru knjigu za čitanje – i da nemate izgovor “ne znam što bih odabrao”.

Što OPG-ovi i mali proizvođači imaju od svega toga?

 1. Pretplatničke kutije su kao stvorene za sezonske proizvode
  Tko ne bi htio svaki mjesec dobiti košaricu odabranog sezonskog voća, povrća i sličnih proizvoda? Osim što svojim pretplatnicima uštedite put do tržnice, sigurni su da su proizvodi koje im dostavljate svježi i da znaju odakle dolaze namirnice.
 2. Upoznajete ih s različitim proizvodima
  Svi vole jabuke, ali nisu baš ludi za rabarbarom? Na tržnici i u dućanu ćemo rijetko posegnuti za proizvodom koji nismo još probali i ne znamo što bismo s njime skuhali. Ako ih pak dobijemo u svojoj košarici, potrudit ćemo se da nešto napravimo s njima. Ako pak uz njih dobijemo recept koji će nas oduševiti, rabarbara bi se mogla naći na mnogo više narudžbi.
 3.  Imate priliku osvojiti ih cijelim asortimanom
  Možda već primate narudžbe za voće ili povrće, ali vaši kupci en znaju da proizvodite i prirodne sokove ili džemove – kroz pretplatničku kutiju ili košaricu, omogućavate im da isprobaju sve vaše proizvode i da se u njih zaljube.
 4.  Bolje raspolažite svojim asortimanom
  Ako planirate pretplatničke kutije, možete se pobrinuti da se vaši proizvodi podjednako prodaju i da oni manje popularni ne propadaju u skladištu – pogotovo ako “podebljate” pretplatničku kutiju sa zanimljivim receptima i idejama.
 5. Možete jednostavno koristiti online alate za prodaju
  Sve više OPG-ova koristi rješenja kao što su Facebook marketplace, platforme za prodaju poslova ili jednostavne web shopove kako bi plasirali svoje proizvode. Ako ih pak zapakirate u pretplatničke kutije, rješavate svoje kupce teških izbora i promišljanja, svaki mjesec ih iznenadite, a umjesto niza proizvoda u web trgovini koje kupci mogu odabrati u različitim količinama, nudite im samo nekoliko jednostavnih opcija.

  Ako vam je ovaj model poslovanja zanimljiv, razmislite i o drugim načinima digitalizacije i modernizacije poslovanja svog OPG-a i pogledajte kako su to napravili naši sugovornici u ovom ekskluzivnom videu!

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Treba li vam teta u Pošti pretvoriti Bitcoin u kune?

Hrvatska Pošta pokrenula je projekt mjenjačnica za kriptovalute u suradnji s tvrtkom Electrocoin i time može postati jedna od najprogresivnijih tvrtki u Hrvatskoj. Pitanje je - hoće li?

Kultura 2.0

Jesu li video igre – u svijetu i u Hrvatskoj – umjetnost?

Ako je i limenka umjetnikovog izmeta umjetnost, zašto ne bi umjetnost bile i linije kodova uz prateću računalnu grafiku? Razmatrajući odabrane teorije umjetnosti istražujem mogu li se videoigre smatrati umjetnošću.

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Što ste propustili

Internet marketing

Kad stvarni, strašni događaji inspiriraju stvarno snažnu kampanju: The Real-life Escape Room

SoMo Borac. Clio Awards. BalCannes. European Excellence Awards. SEMPL. To je tek dio nagrada koje je osvojila kampanja The Real-life Escape Room, itekako zasluženo. No, nagrade su tek točka na i kompleksnog razvoja i realizacije jedne ovakve snažne i društveno odgovorne kampanje.

Startupi i poslovanje

Hrvatski Top Digital Agency osigurao investiciju od milijun eura predvođenu Fil Rouge Capitalom

Top Digital Agency, tvrtka koja spaja agencije i klijente osigurala je milijun eura investicije, a ovu rundu predvodi Fil Rouge Capital sa 800 tisuća eura.

Tehnologija

‘Best buy’ mobiteli danas: Za one koji hoće premium značajke, ali ne i paprenu cijenu

Mobiteli su preskupi, i to je činjenica. Treba li vam onda uopće novi Samsung od 1000 eura ili ga samo želite jer je nov i 'najbolji'?

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Intervju

Adriana Bandl, PMI: ‘Digitalnu transformaciju i CX treba demistificirati unutar same tvrtke’

Kako studij psihologije može pomoći u karijeri razvoja korisničkog iskustva i digitalne transformacije ispričala nam je Adriana Bandl iz tvrtke PMI.