Preživite napad zombija uz appove najboljih hrvatskih dizajnera

Hrvatski digitalni dizajneri smislili ‘appove’ za preživljavanje napada zombija

U zagrebačkom uredu digitalne agencije Infinum preko vikenda su se okupili neki od najboljih hrvatskih digitalnih dizajnera - kako bi nam svima pomogli preživjeti napad zombija! Radi se o prvom hrvatskom dizajnerskom hackathonu u kojem su sudjelovali dizajneri iz tvrtki poput Fivea, Hyperactivea, Web burze i Infinuma

designathon_1naslovna

Tzv. ‘designathon’ pokrenula je Infinumova ekipa na čelu s Design Leadom Darkom Škuljom koji za Netokraciju ekskluzivno otkriva motive stvaranja hackathona – za dizajnere. Naime, po Darkovu mišljenju većina dizajnerskih okupljanja u Zagrebu orijentirana su prvenstveno prema predavanjima. Cilj designathona bio je dodati još jedan događaj na hrvatsku dizajnersku mapu – na kojem se dizajnira:

Na meetupima dosta pričamo o alatima, metodama i sličnim temama, a ovdje imamo priliku da i to pokažemo. Većina dizajnera radi u istom okruženju s istom ekipom, tako da rijetko imaju priliku dizajnirati s kolegama iz drugih agencija.

Od lijevo: Domagoj Kapulica (five), Marija Čosić (Hyperactive), Andrej Radišić (Five)
Od lijevo: Domagoj Kapulica (five), Marija Čosić (Hyperactive), Andrej Radišić (Five)

Tema: Zombiji

Designathoni, pa tako i zagrebački, razlikuju se od klasičnih hackathona po tome što kodiranje nije potrebno, jer se događaj temelji na dizajniranju rješenja. U ovom slučaju je zadatak bio stvoriti koncept dizajn mobilne aplikacije za svijet AMC-jeve serije The Walking Dead, a koja pomaže ljudima… ili zombijima.

Na ovom designathonu sudjelovalo je sveukupno 17 dizajnera iz 8 tvrtki, koji su se izvlačenjem imena podijelili na 8 timova od dva dizajnera i jednog solo stvaratelja. Dizajnerski “maraton” krenuo je već ujutro, kada su se dizajneri nakon kave i kroasana upoznali s pravilima i temom.

Darko otkriva da je vrijeme određeno za dizajniranje bilo poprilično kratko, ali da većini sudionika to nije predstavljalo problem jer se svakodnevno susreću s takvim tempom rada. Zahtjevnije je bilo odabrati temu, a smatra da su, sudeći po rezultatima, svi timovi odabrali pravu verziju od nekoliko ideja o kojima su razmišljali. Dodaje kako jedan dizajner kroz ovakvo događanje može naučiti kako “preživjeti” apokalipsu – i stvarno i metaforički.

Mislim da dizajneri u timu najviše mogu naučiti jedni od drugih prilikom izrade rješenja, a dobro je tu i tamo odraditi ovakav sprint i vidjeti koliko se toga može napraviti u dosta kratkom vremenu.

Tko je pobijedio?

Pobjednika, koji je dobio dizajnersku literaturu, sudionici su izabrali glasanjem nakon prezentacija. Na prvom designathonu pobijedio je koncept Survive aplikacije za iPhone i Apple Watch dizajnera Andreja Radišića (Five) i Elvisa Mehmedovića (Infinum).

Pobjednički 'Survive' upozorava vas jesu li zombiji blizu!
Pobjednički ‘Survive’ upozorava vas jesu li zombiji blizu!

Iako su zadovoljni svojim prvim designathonom, Škulj navodi kako će za iduće ovakve događaje svakako smislili jedinstveno ime te poslati pozivnice nešto ranije. Pozivnice su poslane i kolegama iz inozemstva za koje se nadaju da će sljedeći put moći sudjelovati na događaju. Iako nije mogao reći hoće li idući designathon biti otvoren za prijave, vjerujem, ako se javite u komentarima da ste zainteresirani za sudjelovanje, da će vas organizatori uzeti u obzir.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Internet marketing

Hrvatski brendovi boje se zauzeti stav u marketingu (i upravo time gube!)

U najnovijoj epizodi Netokracija podcasta bavimo se brendovima koji se ne boje zauzeti stav. Takvih je u hrvatskoj vrlo malo, rijetki se odluče na taj rizik, a ne shvaćaju da je zapravo upravo to najriskantniji potez.

Što ste propustili

Novost

Albert Gajšak otkrio zašto je mentoriranje od Cara vrjednije od njegovih para

Mentoriranje nije samo za startupe u akceleratorima, već nam svima može pomoći bilo da smo mentor ili mentorirani kako pokazuje i uspješan primjer osnivača Makerbuina i Infinuma.

Sponzorirano

Privući i zadržati zaposlenike nećete šarenim uredom, ali hoćete agilnom transformacijom

Neki nabavljaju stolni nogomet i šarene vreće za odmaranje, neki organiziraju filmske večeri i zabave petkom, a neki se obraćaju - agilnom treneru.

Intervju

Kako do prakse na kojoj si plaćen i na kojoj učiš, ulažeš u sebe i napreduješ?

Nekima je još u redu pripravnike uzimati na neplaćeno pa ih natovariti kao da su Katica za sve. Pripravništva su se promijenila, barem u nekim tvrtkama, a netom diplomirana ekonomistica i njezin kolega na apsolventskoj godini, otkrit će vam i kako.

Startupi i poslovanje

Dragi svi, budite podrška koju želite i sebi; drage žene, nemojte prihvatiti ništa manje

Ladies of New Business Tech edition okupio je domaće i strane IT rukovoditelje, stručnjake i organizatore IT konferencija kako bi raspravili što kao kolege, šefovi i organizatori možemo učiniti kako bi pomogli IT-jevkama da napreduju u industriji te da se osjećaju kao njezin važan dio.

Kultura 2.0

Gen Ashley i Christina Richter na 8. #LadiesZG: bez uzora i edukacije nema jednakosti u tehnološkoj industriji

Kako bismo privukli više žena u tehnologiju trebamo podržati i trenutne žene u industriji koje će svojim primjerom pokazati da ovaj sektor nije "muški svijet".

Startupi i poslovanje

Hrvatski SysKit: Za 90% funkcionalnosti inspirirali su ih njihovi korisnici, među kojima je i američka vlada

Hrvatska softverska tvrtka SysKit već 10 godina pomaže sistemašima i administratorima u više od 3000 tvrtki diljem svijeta. Njezin suosnivač Frane Borozan otkrio mi je strategiju koja im je omogućila kompetitivnost na svjetskoj razini i približila ih ostvarenju želje da postanu jedan od najvećih proizvođača softvera u Hrvatskoj.