Preživite napad zombija uz appove najboljih hrvatskih dizajnera

Hrvatski digitalni dizajneri smislili ‘appove’ za preživljavanje napada zombija

U zagrebačkom uredu digitalne agencije Infinum preko vikenda su se okupili neki od najboljih hrvatskih digitalnih dizajnera - kako bi nam svima pomogli preživjeti napad zombija! Radi se o prvom hrvatskom dizajnerskom hackathonu u kojem su sudjelovali dizajneri iz tvrtki poput Fivea, Hyperactivea, Web burze i Infinuma

designathon_1naslovna

Tzv. ‘designathon’ pokrenula je Infinumova ekipa na čelu s Design Leadom Darkom Škuljom koji za Netokraciju ekskluzivno otkriva motive stvaranja hackathona – za dizajnere. Naime, po Darkovu mišljenju većina dizajnerskih okupljanja u Zagrebu orijentirana su prvenstveno prema predavanjima. Cilj designathona bio je dodati još jedan događaj na hrvatsku dizajnersku mapu – na kojem se dizajnira:

Na meetupima dosta pričamo o alatima, metodama i sličnim temama, a ovdje imamo priliku da i to pokažemo. Većina dizajnera radi u istom okruženju s istom ekipom, tako da rijetko imaju priliku dizajnirati s kolegama iz drugih agencija.

Od lijevo: Domagoj Kapulica (five), Marija Čosić (Hyperactive), Andrej Radišić (Five)
Od lijevo: Domagoj Kapulica (five), Marija Čosić (Hyperactive), Andrej Radišić (Five)

Tema: Zombiji

Designathoni, pa tako i zagrebački, razlikuju se od klasičnih hackathona po tome što kodiranje nije potrebno, jer se događaj temelji na dizajniranju rješenja. U ovom slučaju je zadatak bio stvoriti koncept dizajn mobilne aplikacije za svijet AMC-jeve serije The Walking Dead, a koja pomaže ljudima… ili zombijima.

Na ovom designathonu sudjelovalo je sveukupno 17 dizajnera iz 8 tvrtki, koji su se izvlačenjem imena podijelili na 8 timova od dva dizajnera i jednog solo stvaratelja. Dizajnerski “maraton” krenuo je već ujutro, kada su se dizajneri nakon kave i kroasana upoznali s pravilima i temom.

Darko otkriva da je vrijeme određeno za dizajniranje bilo poprilično kratko, ali da većini sudionika to nije predstavljalo problem jer se svakodnevno susreću s takvim tempom rada. Zahtjevnije je bilo odabrati temu, a smatra da su, sudeći po rezultatima, svi timovi odabrali pravu verziju od nekoliko ideja o kojima su razmišljali. Dodaje kako jedan dizajner kroz ovakvo događanje može naučiti kako “preživjeti” apokalipsu – i stvarno i metaforički.

Mislim da dizajneri u timu najviše mogu naučiti jedni od drugih prilikom izrade rješenja, a dobro je tu i tamo odraditi ovakav sprint i vidjeti koliko se toga može napraviti u dosta kratkom vremenu.

Tko je pobijedio?

Pobjednika, koji je dobio dizajnersku literaturu, sudionici su izabrali glasanjem nakon prezentacija. Na prvom designathonu pobijedio je koncept Survive aplikacije za iPhone i Apple Watch dizajnera Andreja Radišića (Five) i Elvisa Mehmedovića (Infinum).

Pobjednički 'Survive' upozorava vas jesu li zombiji blizu!
Pobjednički ‘Survive’ upozorava vas jesu li zombiji blizu!

Iako su zadovoljni svojim prvim designathonom, Škulj navodi kako će za iduće ovakve događaje svakako smislili jedinstveno ime te poslati pozivnice nešto ranije. Pozivnice su poslane i kolegama iz inozemstva za koje se nadaju da će sljedeći put moći sudjelovati na događaju. Iako nije mogao reći hoće li idući designathon biti otvoren za prijave, vjerujem, ako se javite u komentarima da ste zainteresirani za sudjelovanje, da će vas organizatori uzeti u obzir.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Novost

Ni WiFi pojačivači vam ne pomažu? MESHtar pokriva svaki kut stana ili kuće, bez po muke.

Stabilan Wi-Fi je nevjerojatno teško postići, pogotovo ako imate nezgodan tlocrt prostorija ili više kvadrata. Srećom, postoje sustavi koji te probleme mogu zaobići.

Kultura 2.0

Treba li vam teta u Pošti pretvoriti Bitcoin u kune?

Hrvatska Pošta pokrenula je projekt mjenjačnica za kriptovalute u suradnji s tvrtkom Electrocoin i time može postati jedna od najprogresivnijih tvrtki u Hrvatskoj. Pitanje je - hoće li?

Tehnologija

Više od 100 inženjera Instituta RT-RK u Osijeku razvija softver za BMW, Audi i Mercedes

Tvrtka Institut RT-RK Osijek broji više od stotinu zaposlenika, a stalno su u potrazi za novim kadrom do kojeg uspješno dolaze stipendiranjem studenata u Osijeku.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Intervju

Adriana Bandl, PMI: ‘Digitalnu transformaciju i CX treba demistificirati unutar same tvrtke’

Kako studij psihologije može pomoći u karijeri razvoja korisničkog iskustva i digitalne transformacije ispričala nam je Adriana Bandl iz tvrtke PMI.

Društvene mreže

Zašto neki i dalje dijele lančane statuse očito lažnog sadržaja na Facebooku?

Zašto su neki od nas brzoprsti, skloni dijeljenju lančanih Facebook statusa i poruka koje sadrže lažne informacije, kao što je to nedavno napravio direktor Hrvatske turističke zajednice? Iza svega stoji fenomen star koliko i čovječanstvo - iskonski strah.

Kultura 2.0

Što je za vas Instagram bez (broja) lajkova? Manji pritisak, bolji sadržaj

Instagram pomalo po svijetu povlači zavjesu svoje verzije bez lajkova, a dojmovi su i par mjeseci nakon još podijeljeni. Pa iako influenceri plaču jače – korisnici će biti oni na koje će promjena utjecati najviše.

Kultura 2.0

Jesu li video igre – u svijetu i u Hrvatskoj – umjetnost?

Ako je i limenka umjetnikovog izmeta umjetnost, zašto ne bi umjetnost bile i linije kodova uz prateću računalnu grafiku? Razmatrajući odabrane teorije umjetnosti istražujem mogu li se videoigre smatrati umjetnošću.