Priručnik o sigurnosti na internetu za roditelje: Edukacijom protiv nasilja

Priručnik o sigurnosti na internetu za roditelje: Edukacijom protiv ‘cyberbullyinga’

Povodom Dana sigurnijeg interneta, roditeljima je dostupan priručnik o svijetu interneta i informatičkih tehnologija s pregledom osnovnih pravila zaštite od elektroničkog nasilja, ali i praktičnim savjetima. U priručniku su navedeni i rezultati istraživanja s mladima i roditeljima koji ukazuju na potrebu za edukacijom o medijskoj pismenosti među djecom, ali osobito - odraslima.

79 posto roditelja gotovo nikada ne razgovara s djetetom o tome što radi na računalu ili internetu.
79 posto roditelja gotovo nikada ne razgovara s djetetom o tome što radi na računalu ili internetu.

Sutra, 7. veljače, obilježava se Dan sigurnijeg interneta. Tim povodom Udruga roditelja Korak po korak predstavlja brošuru o sigurnosti na internetu, pripremljenu u okviru projekta #DeleteCyberbullying, koji od 2014. godine provode u partnerstvu s Konfederacijom obiteljskih organizacija Europske unije (COFACE) te uz financijsku podršku programa Europske Unije DAPHNE. Priručnik približava temu zaštite od elektroničkog nasilja roditeljima te opisuje kako prepoznati dijete u problemu, koja su osnovna pravila sigurnosti na internetu, a koje najčešće rizične situacije.

Djeca se danas često bolje snalaze u prostoru interneta, društvenih mreža i mobilnih aplikacija od odraslih, što za roditelje predstavlja nove odgojne izazove. Izvršna direktorica Udruge, Silvija Stanić, vjeruje da će njihova brošura pomoći roditeljima da se suoče s tim izazovima.

Najprije moraju shvatiti velik značaj koji instantne poruke, društvene mreže i internet imaju za socijalizaciju i komunikaciju današnje djece i mladih, a potom je na njima da uobičajene odgojne postupke, koje u stvarnom životu provode s djetetom kako bi mu usadili temeljne vrijednosti nenasilja i pristojnog ponašanja, primijene i na cyber prostor te tako postanu online odgajatelji.

Prepoznata potreba za edukacijom djece, mladih, a osobito – roditelja

Uz osnovnu problematiku i praktične primjere, zanimljivi su i rezultati istraživanja u kojem je 2014. sudjelovalo više od 6000 ispitanika. Uz to što 77 posto roditelja gotovo nikada ne ograničava vrijeme koje dijete može provesti na računalu i internetu, 79 posto njih također gotovo nikada ne razgovara s djetetom o tome što radi na računalu i internetu. Također, 35 posto ispitanih mladih je izjavilo da ih netko seksualno uznemiravao putem interneta, 62 posto primilo je prijeteće privatne poruke putem aplikacije na pametnom telefonu, no istovremeno 52 posto nikad nije prijavilo zlostavljanje koje su iskusili koristeći te aplikacije. Svaka druga djevojka i svaki četvrti mladić je žrtva vrijeđanja na internetu, procijenjeno je u istraživanju.

Iz navedenih su razloga i mladi i roditelji složni u tome da su nužne edukacije djece i mladih, a osobito roditelja o načinima zaštite od svih oblika nasilja na internetu, poput sextinga, govora mržnje i neprimjerenih sadržaja, te o tome kako čuvati privatnost i podataka i fotografija.

Važnošću medijske pismenosti u narednim će se danima baviti i okrugli stol pod nazivom Medijska pismenost za odgovorno društvo koji u četvrtak, 9. veljače s početkom u 10.30 sati, u Tribini grada Zagreba (Kaptol  27), organiziraju Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu i Agencija za elektroničke medije.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Zaključeno je CESAwards finale: ORQA-in Ivan Jelušić osnivač je godine!

Dobre vijesti stižu iz Bukurešta, hrvatski osnivač Ivan Jelušić odnio je pobjedu u finalu Central European Startup Awards 2019. godine, a u prosincu će moći testirati uspjeh i na globalnom startup natjecanju u Kini.

Tehnologija

Upoznali smo glumca koji osim u kazalištu i na filmu, glumi i u igrama!

Inspiriran Gollumom iz Gospodara prstenova i općenito tehnologijom iza epskih filmskih uspješnica, Veselin je svoju glumačku karijeru usmjerio prema glumi - u gamingu.

Startupi i poslovanje

AMPnet je pobjednik startup natjecanja na konferenciji Shift Money 2019.!

Startup natjecanje fintech konferencije Shift ovog je tjedna ugostilo perspektivne regionalne fintech startupe, a AMPnet, Pynk i sync prema odluci žirija bili su najbolji.

Internet marketing

Robert Petković: Je li vam Web online brošura ili stvarno koristi budućim zaposlenicima, klijentu, medijima?

U svim oglasima tražite napredno znanje svega i svačega, web niste ažurirali par mjeseci, a jedini autorski sadržaj na njemu je riječ dobrodošlice direktora na naslovnici. Poznat scenarij? Kako mjeriti učinkovitost employer branding sadržaja, ali i kako izbjeći ovakve propuste saznali smo od Roberta Petkovića na nedavnoj Employer Branding konferenciji.

Startupi i poslovanje

Što znate o 30 milijuna vrijednom inkubatoru koji će 2020. postati zagorsko ICT središte?

U proljeće 2020. otvara se poslovno-tehnološki prostor Krapinsko-zagorske županije vrijedan 30 milijuna, a koji ima cilj postati centar inovacija te baza za daljnji razvoj poduzetništva u Zagorju.

Istraživanje

Veliko CX istraživanje: Za korisničko iskustvo banke, retail i bezalkoholna pića u Hrvatskoj zaslužile tek ocjenu – 3!

Peekator je hrvatski startup koji se bavi istraživanjem korisničkog iskustva, a nedavno obrađeni podaci više od 3000 anketiranih osoba, 13 tisuća komentara i 60 dubinskih intervjua bacili su potpuno novo svjetlo na uobičajene prakse na području tri značajna tržišta, a ovo je okvirna slika trenutnog stanja.