Priručnik o sigurnosti na internetu za roditelje: Edukacijom protiv nasilja

Priručnik o sigurnosti na internetu za roditelje: Edukacijom protiv ‘cyberbullyinga’

Povodom Dana sigurnijeg interneta, roditeljima je dostupan priručnik o svijetu interneta i informatičkih tehnologija s pregledom osnovnih pravila zaštite od elektroničkog nasilja, ali i praktičnim savjetima. U priručniku su navedeni i rezultati istraživanja s mladima i roditeljima koji ukazuju na potrebu za edukacijom o medijskoj pismenosti među djecom, ali osobito - odraslima.

79 posto roditelja gotovo nikada ne razgovara s djetetom o tome što radi na računalu ili internetu.
79 posto roditelja gotovo nikada ne razgovara s djetetom o tome što radi na računalu ili internetu.

Sutra, 7. veljače, obilježava se Dan sigurnijeg interneta. Tim povodom Udruga roditelja Korak po korak predstavlja brošuru o sigurnosti na internetu, pripremljenu u okviru projekta #DeleteCyberbullying, koji od 2014. godine provode u partnerstvu s Konfederacijom obiteljskih organizacija Europske unije (COFACE) te uz financijsku podršku programa Europske Unije DAPHNE. Priručnik približava temu zaštite od elektroničkog nasilja roditeljima te opisuje kako prepoznati dijete u problemu, koja su osnovna pravila sigurnosti na internetu, a koje najčešće rizične situacije.

Djeca se danas često bolje snalaze u prostoru interneta, društvenih mreža i mobilnih aplikacija od odraslih, što za roditelje predstavlja nove odgojne izazove. Izvršna direktorica Udruge, Silvija Stanić, vjeruje da će njihova brošura pomoći roditeljima da se suoče s tim izazovima.

Najprije moraju shvatiti velik značaj koji instantne poruke, društvene mreže i internet imaju za socijalizaciju i komunikaciju današnje djece i mladih, a potom je na njima da uobičajene odgojne postupke, koje u stvarnom životu provode s djetetom kako bi mu usadili temeljne vrijednosti nenasilja i pristojnog ponašanja, primijene i na cyber prostor te tako postanu online odgajatelji.

Prepoznata potreba za edukacijom djece, mladih, a osobito – roditelja

Uz osnovnu problematiku i praktične primjere, zanimljivi su i rezultati istraživanja u kojem je 2014. sudjelovalo više od 6000 ispitanika. Uz to što 77 posto roditelja gotovo nikada ne ograničava vrijeme koje dijete može provesti na računalu i internetu, 79 posto njih također gotovo nikada ne razgovara s djetetom o tome što radi na računalu i internetu. Također, 35 posto ispitanih mladih je izjavilo da ih netko seksualno uznemiravao putem interneta, 62 posto primilo je prijeteće privatne poruke putem aplikacije na pametnom telefonu, no istovremeno 52 posto nikad nije prijavilo zlostavljanje koje su iskusili koristeći te aplikacije. Svaka druga djevojka i svaki četvrti mladić je žrtva vrijeđanja na internetu, procijenjeno je u istraživanju.

Iz navedenih su razloga i mladi i roditelji složni u tome da su nužne edukacije djece i mladih, a osobito roditelja o načinima zaštite od svih oblika nasilja na internetu, poput sextinga, govora mržnje i neprimjerenih sadržaja, te o tome kako čuvati privatnost i podataka i fotografija.

Važnošću medijske pismenosti u narednim će se danima baviti i okrugli stol pod nazivom Medijska pismenost za odgovorno društvo koji u četvrtak, 9. veljače s početkom u 10.30 sati, u Tribini grada Zagreba (Kaptol  27), organiziraju Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu i Agencija za elektroničke medije.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.