Deezer vs. Spotify: Netokratski okršaj u 8 rundi

Deezer vs. Spotify: Netokratski okršaj u 8 rundi

Prije nekoliko dana se u Netokracijijom sjedištu vodila prava bitka između dva iznimno popularna servisa za streaming glazbe, odnosno, među zagovornicima Deezera i Spotifya. Kako se netokrati radije obračunavaju perom (iliti tipkovnicom), nego mačem, pružena je prilika Miji i Marku da svoj okršaj iznesu pred oči svih čitatelja, koji će sami odlučiti tko je imao bolje argumente u komentarima.

spotifyvsdeezerPrije nekoliko dana se u Netokracijijom sjedištu vodila prava bitka između dva iznimno popularna servisa za streaming glazbe, odnosno, među zagovornicima Deezera i Spotifya. Kako se netokrati radije obračunavaju perom (iliti tipkovnicom), nego mačem, pružena je prilika Miji i Marku da svoj okršaj iznesu pred oči svih čitatelja, koji će sami odlučiti tko je imao bolje argumente u komentarima.

Runda prva: Dostupnost

Mia: Prvo Deezer je na našim prostorima legalno dostupan i već samim time je u veeelikoj prednosti. Drugo, sklopio je ugovore s pojedinim telekomima (Hrvatski Telekom u Hrvatskoj i Telenor u Srbiji). Samim time, Deezer je postao dostupan uz pojedine tarife i pakete te ga je mnogima vjerojatno lakše plaćati uz ionako redovite mjesečne račune.

Marko: Spotify nažalost nije dostupan u našem regionu, ali se to može rešiti prostom upotrebom proxyja ukoliko nalog nije otvoren u nekoj od zemalja u kojoj ovaj servis posluje. Istina je da je Deezer sklopio dogovore sa regionalnim operaterima, ali pitanje je kako postupa u situaciji kada porodica treba da deli jedan paket. Spotify trenutno radi na implementiranju porodičnih planova koji će moći da se plaćaju bilo kojom platnom karticom.

Mia: Ovdje je trebao biti kraj rasprave i točka. :P
Mia: Not yet available? Kraj rasprave! 😀

Runda druga: Cijena

Mia: Premium + paket košta 6,99€ mjesečno. Uključuje neograničeno slušanje glazbe bez reklama, dostupno za PC/Mac, na mobilnom telefonu ili tabletu, bez potrebe za podatkovnom mrežom. Premium je 3,49€ mjesečno, uključuje samo slušanje na računalu. Besplatni paket, nakon isteka probnog perioda, nudi slušanje pjesama u trajanju od dva sata na mjesec.

Marko: Spotify ima dva paketa – Premium košta $9,99 ili £9,99 u zavisnosti od zemlje i korisnicima pruža mogućnost slušanja muzike na mobilnom telefonu, tabletu i desktopu, takođe bez potrebe za podatkovnom mrežom ako se uključi offline mod. Postoji još i besplatan paket koji korisnicima nudi mogućnost da slušaju pesme uz obavezne radio reklame.

Runda treća: Količina pjesama

Mia: Deezer kaže da ima dvadeset milijuna pjesama. Nisam ih brojala, doduše, ali našla sam na servisu apsolutno sve što sam tražila. Ono što je odlično je činjenica da ima velik izbor domaće glazbe, a koliko čujem, kod Spotifyja je izbor pjesama domaćih glazbenika daleko manji.

Marko: Spofity ima negde oko 17 miliona pesama, uglavnom stranih. Servis nije lokalizovan, tako da se na neke domaće albume čeka malo duže, ali sam u 95% slučajeva uspeo da pronađem željenu pesmu/album makar oni dolazili i sa naših prostora u vidi autora/benda za koji niko nije čuo.

Djelić "borbe" koja je prethodila tekstu.
Djelić “borbe” koja je prethodila tekstu.

Runda četvrta: Što ćemo s već kupljenom glazbom?

Marko: Budući da Spotify za desktop računare nudi native rešenje, korisnici su u mogućnosti da importuju celokupnu muzičku kolekciju bez prethodnog uploadovanja kao na Deezeru. Od kako sam ubacio muziku koju sam prethodno kupio, koristim isključivo jedan program za slušanje muzike. Spotify takođe služi kao zamena za iTunes jer preko njega mogu da sinhronizujem sve offline pesme na iPhone.

Mia: Ha, pa i u Deezer možeš importati svoju glazbenu kolekciju. Doduše, treba pričekati da se učita, ali ova opciju tako rijetko koristim jer je na Deezeru do sada bilo dostupno sve što me zanimalo. 😛

Marko: What kind of sorcery is that?

Runda peta: Dodatni sadržaj

Mia: Deezer u sklopu Premium + paketa nudi mogućnost slušanja pojedinih albuma prije njihovog službenog objavljivanja i sudjelovanje u nagradnim igrama u kojima se, primjerice, mogu osvojiti karte za koncerte. Također, nudi mnoštvo nekakvih aplikacija unutar same usluge, poput glazbenih kvizova ili kreiranja wallpapera, ovisno o omiljenoj glazbi. NE KAŽEM DA IH KORISTIM, ali lijepo je znati da imam mogućnost korištenja.

Marko: Budući da je Spotify veoma popularan u SAD, većina njihovih muzičara lansira svoje ekskluzivne singlove upravo na ovom servisu. Retko kada su celokupni albumi dostupni za preuslušavanje pre službenog izdavanja, ali su zato dostupni onog trenutka kada se objave. Kao i na Deezeru, postoje aplikacije koje su doduše više fokusirane na korisničko iskustvo prilikom slušanja albuma (info o žanru, bendu, top lista, itd). Ja sam instalirao par i iako ih ne koristim često, uživam u informacijama i iskustvu koje mi pružaju.

Runda šesta: Facebook integracija

Marko: Povezivanjem Facebook naloga na Spotifyu u mogućnosti sam da otkrijem i preslušam novu muziku koju slušaju moji prijatelji. Isto tako, mogu da zapratim njihove playliste koje se automatski ažuriraju onog trenutka kada neko od prijatelja ubaci novu pesmu. Razgovori tipa “poslaću ti link sa YouTubea” su prošlost. Stojim pri tome da nema bolje alatke ako ideš na put i svako bi da ubaci u playlistu ono što se njemu sviđa.

Mia: I Deezer možeš u potpunosti integrirati s Facebookom te se na taj način povezivati s prijateljima – pratiti koje im se pjesme i izvođači sviđaju, pratiti njihove liste… Rekla bih da je ovo manje-više jednako riješeno u oba slučaja.

Runda sedma: Korisničko iskustvo

Marko: Jedan od glavnih razloga zbog koga sam digao ruke od Deezera jeste nedostatak nativne desktop aplikacije što povlači neke druge probleme. Deezer nije dostupan u US App Storeu jer i sam servis tamo nije prisutan. Ako uzmemo činjenicu da 80% ljudi u Srbiji koristi iOS uređaje sa US nalogom, ovo predstavlja jedan veliki problem.

Mia: Kako to misliš – ne može se mjeriti? Koristim Deezer kao dodatak Chromeu i tu nisam primijetila nikakve nedostatke. A ovo drugo, ha, čuj… 🙂

Runda osma: Odnos servisa prema korisnicima na društvenim mrežama?

Mia: Deezerov globalni community manager rastura. Marko, čujem da ti se Spotify nije javio, ha? 😀

Marko: Reći ćemo da je radio po američkom radnom vremenu. 🙂

ponuda

Komentari

 1. Matic

  Matic

  17. 05. 2013. u 11:49 am Odgovori

  Spotify, hands down. Koristio sam oba dvoje s Premium accountom, I možeš i da kucaš specifikacije i kategorije koliko možeš ali na kraju je korisničko izkustvo Spotifya toliko bolje kao app i sve da Deezer potpuno popuši.

 2. Milos

  Milos

  17. 05. 2013. u 12:20 pm Odgovori

  Koliko je legalno lažirati lokaciju i prijaviti se za servis koji nije dostupan u tvojoj državi? Siguran sam da bi Spotify najviše voleo da bude dostupan u celom svetu ali očigledno je da postoje neke pravne prepreke za to.

 3. Milan

  Milan

  17. 05. 2013. u 1:16 pm Odgovori

  Deezer – nema gnjavaže, našao skoro sve što sam tražio (uz par izuzetaka za koje sam čuo da manjkaju i Spotify-ju). Jeftiniji je, ima deal sa Telenorom i apsolutno odgovaraju na mejlove (a i fejvuju tvitove upućene njima – meni dosta da znam da su pročitali).

  Ne kažem da je Spotify loš ili da ga neću koristiti kada/ako bude bio dostupan kod nas, ali ne vidim razlog zbog čega bih se sada opterećivao nelegalno, kada mogu (skoro) prvi put u životu legalno za dobru cenu. 🙂

 4. Eniac

  Eniac

  17. 05. 2013. u 9:44 pm Odgovori

  Znam da je 1st world problem ali Deezer nije dostupan u US. Tako da je moj izbor Spotify. Takođe ne znam da li Deezer ima offline mode, koji je mene naterao da trošim pare na Spotify.

 5. adf

  adf

  17. 05. 2013. u 10:20 pm Odgovori

  Koristim Deezer jer ne moram ništa loviti u mutnom pošto je dostupan u HR, također je jeftiniji a i mogu slušati glazbu na bilo kojem računalu bez ikakvog instaliranja.
  Btw postoji i Windows 8 aplikacija za Deezer.

 6. gld

  gld

  19. 05. 2013. u 8:45 am Odgovori

  Deezer for PC , Windows Phone 8 iz Hrvatske radi legalno +premium user.
  odlican program,support,CM i sam cak vlasnik-idejni zacetnik odgovara na tweetove.

  Spotify..ne radi u Hr.
  Probavao sa Proxyima davno,sporo,nepouzdano lose…

 7. Albenzanac

  Albenzanac

  20. 05. 2013. u 3:58 pm Odgovori

  Glavni problem je ovdje kvaliteta, a to je i kod jednog i kod drugog servisa na nivou gramofona iz 1935. godine. Ne krči toliko, ali raspon tonova koji čujete je na tom nivou. Zanimljivo je da je napretkom tehnologije mladima nametnuta lošija kvaliteta glazbe kako u rasponu tonova, tako i u užasno lošem mp3 kodiranju.
  Jednu trećinu tonova ne čujete slušajući mp3-ice. Gramofoni od 70ih godina do dana današnjeg imaju nevjerojatno kvalitetniji zvuk, širu tonsku sliku i reproduciraju sve što je glazbenik želio da slušatelj čuje. Zatim su došli CD-i koji samo u vrhunskoj snimci i vrhunskoj opremi dostižu gramofon (SACD je druga priča). I čovjek bi očekivao bolje, kad li evo nam mp3-ica, iTunesa i AAC-a, raznih Deezera i Spotifya, kvaliteta zvuka je takva da raspon glazbenih tonova čuje moja baba od 88 godina, jer 30% glazbe ne čujete na takvim izvorima zvuka.
  Zamisli imaš tako jedan dobar organ kao uši, a koristiš samo njegove 2/3, jebi ga 🙂
  Sve u svemu spotify ili deezer…. radio s određenim žanrom nek prducka sa strane, a kad baš poželim čuti glazbu stavim ploču na gramofon i uživam u onome što velika većina jedne generacije još nikad nije čula.

 8. pitajBoga

  pitajBoga

  09. 03. 2016. u 11:28 am Odgovori

  Koristim Spotify već 6 godina u Hrvatskoj i ne planiram se prebacit na ništa drugo jer mi se čini više komplicirano……Spotyfi je zakon….jedino ne razumijem kako su naši preci mogli živjeti bez takvog servisa.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Internet marketing

Hrvatski brendovi boje se zauzeti stav u marketingu (i upravo time gube!)

U najnovijoj epizodi Netokracija podcasta bavimo se brendovima koji se ne boje zauzeti stav. Takvih je u hrvatskoj vrlo malo, rijetki se odluče na taj rizik, a ne shvaćaju da je zapravo upravo to najriskantniji potez.

Što ste propustili

Sponzorirano

Privući i zadržati zaposlenike nećete šarenim uredom, ali hoćete agilnom transformacijom

Neki nabavljaju stolni nogomet i šarene vreće za odmaranje, neki organiziraju filmske večeri i zabave petkom, a neki se obraćaju - agilnom treneru.

Intervju

Kako do prakse na kojoj si plaćen i na kojoj učiš, ulažeš u sebe i napreduješ?

Nekima je još u redu pripravnike uzimati na neplaćeno pa ih natovariti kao da su Katica za sve. Pripravništva su se promijenila, barem u nekim tvrtkama, a netom diplomirana ekonomistica i njezin kolega na apsolventskoj godini, otkrit će vam i kako.

Startupi i poslovanje

Dragi svi, budite podrška koju želite i sebi; drage žene, nemojte prihvatiti ništa manje

Ladies of New Business Tech edition okupio je domaće i strane IT rukovoditelje, stručnjake i organizatore IT konferencija kako bi raspravili što kao kolege, šefovi i organizatori možemo učiniti kako bi pomogli IT-jevkama da napreduju u industriji te da se osjećaju kao njezin važan dio.

Kultura 2.0

Gen Ashley i Christina Richter na 8. #LadiesZG: bez uzora i edukacije nema jednakosti u tehnološkoj industriji

Kako bismo privukli više žena u tehnologiju trebamo podržati i trenutne žene u industriji koje će svojim primjerom pokazati da ovaj sektor nije "muški svijet".

Startupi i poslovanje

Hrvatski SysKit: Za 90% funkcionalnosti inspirirali su ih njihovi korisnici, među kojima je i američka vlada

Hrvatska softverska tvrtka SysKit već 10 godina pomaže sistemašima i administratorima u više od 3000 tvrtki diljem svijeta. Njezin suosnivač Frane Borozan otkrio mi je strategiju koja im je omogućila kompetitivnost na svjetskoj razini i približila ih ostvarenju želje da postanu jedan od najvećih proizvođača softvera u Hrvatskoj.

Startupi i poslovanje

Indienogo – kako će izuzimanje Hrvatske s ove platforme utjecati na domaće projekte?

Indiegogo više nije službeno podržan u Hrvatskoj, što znači da ne možete više na njega postavljati kampanje ako ste tvrtka registrirana u Lijepoj našoj. Istražili smo kako je do toga došlo, a i kako će to utjecati na domaće projekte koji platformu aktivno koriste.