Deezer vs. Spotify: Netokratski okršaj u 8 rundi

Deezer vs. Spotify: Netokratski okršaj u 8 rundi

Prije nekoliko dana se u Netokracijijom sjedištu vodila prava bitka između dva iznimno popularna servisa za streaming glazbe, odnosno, među zagovornicima Deezera i Spotifya. Kako se netokrati radije obračunavaju perom (iliti tipkovnicom), nego mačem, pružena je prilika Miji i Marku da svoj okršaj iznesu pred oči svih čitatelja, koji će sami odlučiti tko je imao bolje argumente u komentarima.

spotifyvsdeezerPrije nekoliko dana se u Netokracijijom sjedištu vodila prava bitka između dva iznimno popularna servisa za streaming glazbe, odnosno, među zagovornicima Deezera i Spotifya. Kako se netokrati radije obračunavaju perom (iliti tipkovnicom), nego mačem, pružena je prilika Miji i Marku da svoj okršaj iznesu pred oči svih čitatelja, koji će sami odlučiti tko je imao bolje argumente u komentarima.

Runda prva: Dostupnost

Mia: Prvo Deezer je na našim prostorima legalno dostupan i već samim time je u veeelikoj prednosti. Drugo, sklopio je ugovore s pojedinim telekomima (Hrvatski Telekom u Hrvatskoj i Telenor u Srbiji). Samim time, Deezer je postao dostupan uz pojedine tarife i pakete te ga je mnogima vjerojatno lakše plaćati uz ionako redovite mjesečne račune.

Marko: Spotify nažalost nije dostupan u našem regionu, ali se to može rešiti prostom upotrebom proxyja ukoliko nalog nije otvoren u nekoj od zemalja u kojoj ovaj servis posluje. Istina je da je Deezer sklopio dogovore sa regionalnim operaterima, ali pitanje je kako postupa u situaciji kada porodica treba da deli jedan paket. Spotify trenutno radi na implementiranju porodičnih planova koji će moći da se plaćaju bilo kojom platnom karticom.

Mia: Ovdje je trebao biti kraj rasprave i točka. :P
Mia: Not yet available? Kraj rasprave! 😀

Runda druga: Cijena

Mia: Premium + paket košta 6,99€ mjesečno. Uključuje neograničeno slušanje glazbe bez reklama, dostupno za PC/Mac, na mobilnom telefonu ili tabletu, bez potrebe za podatkovnom mrežom. Premium je 3,49€ mjesečno, uključuje samo slušanje na računalu. Besplatni paket, nakon isteka probnog perioda, nudi slušanje pjesama u trajanju od dva sata na mjesec.

Marko: Spotify ima dva paketa – Premium košta $9,99 ili £9,99 u zavisnosti od zemlje i korisnicima pruža mogućnost slušanja muzike na mobilnom telefonu, tabletu i desktopu, takođe bez potrebe za podatkovnom mrežom ako se uključi offline mod. Postoji još i besplatan paket koji korisnicima nudi mogućnost da slušaju pesme uz obavezne radio reklame.

Runda treća: Količina pjesama

Mia: Deezer kaže da ima dvadeset milijuna pjesama. Nisam ih brojala, doduše, ali našla sam na servisu apsolutno sve što sam tražila. Ono što je odlično je činjenica da ima velik izbor domaće glazbe, a koliko čujem, kod Spotifyja je izbor pjesama domaćih glazbenika daleko manji.

Marko: Spofity ima negde oko 17 miliona pesama, uglavnom stranih. Servis nije lokalizovan, tako da se na neke domaće albume čeka malo duže, ali sam u 95% slučajeva uspeo da pronađem željenu pesmu/album makar oni dolazili i sa naših prostora u vidi autora/benda za koji niko nije čuo.

Djelić "borbe" koja je prethodila tekstu.
Djelić “borbe” koja je prethodila tekstu.

Runda četvrta: Što ćemo s već kupljenom glazbom?

Marko: Budući da Spotify za desktop računare nudi native rešenje, korisnici su u mogućnosti da importuju celokupnu muzičku kolekciju bez prethodnog uploadovanja kao na Deezeru. Od kako sam ubacio muziku koju sam prethodno kupio, koristim isključivo jedan program za slušanje muzike. Spotify takođe služi kao zamena za iTunes jer preko njega mogu da sinhronizujem sve offline pesme na iPhone.

Mia: Ha, pa i u Deezer možeš importati svoju glazbenu kolekciju. Doduše, treba pričekati da se učita, ali ova opciju tako rijetko koristim jer je na Deezeru do sada bilo dostupno sve što me zanimalo. 😛

Marko: What kind of sorcery is that?

Runda peta: Dodatni sadržaj

Mia: Deezer u sklopu Premium + paketa nudi mogućnost slušanja pojedinih albuma prije njihovog službenog objavljivanja i sudjelovanje u nagradnim igrama u kojima se, primjerice, mogu osvojiti karte za koncerte. Također, nudi mnoštvo nekakvih aplikacija unutar same usluge, poput glazbenih kvizova ili kreiranja wallpapera, ovisno o omiljenoj glazbi. NE KAŽEM DA IH KORISTIM, ali lijepo je znati da imam mogućnost korištenja.

Marko: Budući da je Spotify veoma popularan u SAD, većina njihovih muzičara lansira svoje ekskluzivne singlove upravo na ovom servisu. Retko kada su celokupni albumi dostupni za preuslušavanje pre službenog izdavanja, ali su zato dostupni onog trenutka kada se objave. Kao i na Deezeru, postoje aplikacije koje su doduše više fokusirane na korisničko iskustvo prilikom slušanja albuma (info o žanru, bendu, top lista, itd). Ja sam instalirao par i iako ih ne koristim često, uživam u informacijama i iskustvu koje mi pružaju.

Runda šesta: Facebook integracija

Marko: Povezivanjem Facebook naloga na Spotifyu u mogućnosti sam da otkrijem i preslušam novu muziku koju slušaju moji prijatelji. Isto tako, mogu da zapratim njihove playliste koje se automatski ažuriraju onog trenutka kada neko od prijatelja ubaci novu pesmu. Razgovori tipa “poslaću ti link sa YouTubea” su prošlost. Stojim pri tome da nema bolje alatke ako ideš na put i svako bi da ubaci u playlistu ono što se njemu sviđa.

Mia: I Deezer možeš u potpunosti integrirati s Facebookom te se na taj način povezivati s prijateljima – pratiti koje im se pjesme i izvođači sviđaju, pratiti njihove liste… Rekla bih da je ovo manje-više jednako riješeno u oba slučaja.

Runda sedma: Korisničko iskustvo

Marko: Jedan od glavnih razloga zbog koga sam digao ruke od Deezera jeste nedostatak nativne desktop aplikacije što povlači neke druge probleme. Deezer nije dostupan u US App Storeu jer i sam servis tamo nije prisutan. Ako uzmemo činjenicu da 80% ljudi u Srbiji koristi iOS uređaje sa US nalogom, ovo predstavlja jedan veliki problem.

Mia: Kako to misliš – ne može se mjeriti? Koristim Deezer kao dodatak Chromeu i tu nisam primijetila nikakve nedostatke. A ovo drugo, ha, čuj… 🙂

Runda osma: Odnos servisa prema korisnicima na društvenim mrežama?

Mia: Deezerov globalni community manager rastura. Marko, čujem da ti se Spotify nije javio, ha? 😀

Marko: Reći ćemo da je radio po američkom radnom vremenu. 🙂

Komentari

 1. Matic

  Matic

  17. 05. 2013. u 11:49 am Odgovori

  Spotify, hands down. Koristio sam oba dvoje s Premium accountom, I možeš i da kucaš specifikacije i kategorije koliko možeš ali na kraju je korisničko izkustvo Spotifya toliko bolje kao app i sve da Deezer potpuno popuši.

 2. Milos

  Milos

  17. 05. 2013. u 12:20 pm Odgovori

  Koliko je legalno lažirati lokaciju i prijaviti se za servis koji nije dostupan u tvojoj državi? Siguran sam da bi Spotify najviše voleo da bude dostupan u celom svetu ali očigledno je da postoje neke pravne prepreke za to.

 3. Milan

  Milan

  17. 05. 2013. u 1:16 pm Odgovori

  Deezer – nema gnjavaže, našao skoro sve što sam tražio (uz par izuzetaka za koje sam čuo da manjkaju i Spotify-ju). Jeftiniji je, ima deal sa Telenorom i apsolutno odgovaraju na mejlove (a i fejvuju tvitove upućene njima – meni dosta da znam da su pročitali).

  Ne kažem da je Spotify loš ili da ga neću koristiti kada/ako bude bio dostupan kod nas, ali ne vidim razlog zbog čega bih se sada opterećivao nelegalno, kada mogu (skoro) prvi put u životu legalno za dobru cenu. 🙂

 4. Eniac

  Eniac

  17. 05. 2013. u 9:44 pm Odgovori

  Znam da je 1st world problem ali Deezer nije dostupan u US. Tako da je moj izbor Spotify. Takođe ne znam da li Deezer ima offline mode, koji je mene naterao da trošim pare na Spotify.

 5. adf

  adf

  17. 05. 2013. u 10:20 pm Odgovori

  Koristim Deezer jer ne moram ništa loviti u mutnom pošto je dostupan u HR, također je jeftiniji a i mogu slušati glazbu na bilo kojem računalu bez ikakvog instaliranja.
  Btw postoji i Windows 8 aplikacija za Deezer.

 6. gld

  gld

  19. 05. 2013. u 8:45 am Odgovori

  Deezer for PC , Windows Phone 8 iz Hrvatske radi legalno +premium user.
  odlican program,support,CM i sam cak vlasnik-idejni zacetnik odgovara na tweetove.

  Spotify..ne radi u Hr.
  Probavao sa Proxyima davno,sporo,nepouzdano lose…

 7. Albenzanac

  Albenzanac

  20. 05. 2013. u 3:58 pm Odgovori

  Glavni problem je ovdje kvaliteta, a to je i kod jednog i kod drugog servisa na nivou gramofona iz 1935. godine. Ne krči toliko, ali raspon tonova koji čujete je na tom nivou. Zanimljivo je da je napretkom tehnologije mladima nametnuta lošija kvaliteta glazbe kako u rasponu tonova, tako i u užasno lošem mp3 kodiranju.
  Jednu trećinu tonova ne čujete slušajući mp3-ice. Gramofoni od 70ih godina do dana današnjeg imaju nevjerojatno kvalitetniji zvuk, širu tonsku sliku i reproduciraju sve što je glazbenik želio da slušatelj čuje. Zatim su došli CD-i koji samo u vrhunskoj snimci i vrhunskoj opremi dostižu gramofon (SACD je druga priča). I čovjek bi očekivao bolje, kad li evo nam mp3-ica, iTunesa i AAC-a, raznih Deezera i Spotifya, kvaliteta zvuka je takva da raspon glazbenih tonova čuje moja baba od 88 godina, jer 30% glazbe ne čujete na takvim izvorima zvuka.
  Zamisli imaš tako jedan dobar organ kao uši, a koristiš samo njegove 2/3, jebi ga 🙂
  Sve u svemu spotify ili deezer…. radio s određenim žanrom nek prducka sa strane, a kad baš poželim čuti glazbu stavim ploču na gramofon i uživam u onome što velika većina jedne generacije još nikad nije čula.

 8. pitajBoga

  pitajBoga

  09. 03. 2016. u 11:28 am Odgovori

  Koristim Spotify već 6 godina u Hrvatskoj i ne planiram se prebacit na ništa drugo jer mi se čini više komplicirano……Spotyfi je zakon….jedino ne razumijem kako su naši preci mogli živjeti bez takvog servisa.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Karijere

Good Game Adria kreće u rujnu: Prva regionalna B2B esport liga prilagođena radu od doma (s humanitarnim karakterom)

Good Game nakon investicije kreće u širenje i pokretanje prve regionalne B2B esport lige, a koja će biti prilagođena radu od doma. Više o jedinom sportu koji je preživio vrijeme izolacije i kako gamingom oživjeti team buildinge razgovarali smo s osnivačem - Nikolom Stolnikom.

Startupi i poslovanje

Jesu li “koronabotovi” probudili uspavano tržište digitalnih asistenata?

U pratnji digitalizacije preko noći i neke tehnologije su doživjele svoj zlatni trenutak - poput chatbotova. Očito smo morali proći izolaciju da bismo cijenili automatizaciju. Kako se u kratko vrijeme realizirao prvi koronabot, otkrili su mi oni koji su ga i napravili, Combis i Erato.

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.