Davor Runje: Kako je kampanja "I have a Kraš on you" dospjela na Ads of the World

Davor Runje: Kako je kampanja “I have a Kraš on you” dospjela na Ads of the World

Nedavno je medijima odjeknula vijest o kampanji „I have a Kraš on you“ koju je za Kraš osmislio Drap: povodom Valentinova Kraš je postavio poseban stoj koji na čokolade tiskao ljubavne poruke s Facebooka. Osim što je odlično prihvaćena, kampanja je jučer dobila i svoje mjesto na stranici Ads of the World, što će svaki marketingaš prepoznati kao posebno priznanje. Ovom prigodom s nama je o oglašavanju i samoj kampanji popričao Drapov Davor Runje

Kampanja je Krašev brend htjela približiti tinejdžerima
Kampanja je Krašev brend htjela približiti tinejdžerima

Nedavno je medijima odjeknula vijest o kampanji „I have a Kraš on you“ koju je za Kraš osmislio Drap: povodom Valentinova Kraš je postavio poseban stoj koji na čokolade tiskao ljubavne poruke s Facebooka. Osim što je odlično prihvaćena, kampanja je  jučer dobila i  svoje mjesto na stranici Ads of the World, što će svaki marketingaš prepoznati kao posebno priznanje. Ovom prigodom s nama je o oglašavanju i samoj kampanji popričao Drapov Davor Runje

Inspiraciju za kampanju Davor je dobio vidjevši  konceptualni poster “I have a Kraš on you” koji je napravio mladi makedonski dizajner Ivan Durgutovski. Ta igra riječima vrlo je brzo osvojila društvene mreže i postala viralna bez ikakve potpore medija , a  prilika je bila predobra da se propusti.

Kako se približavalo Valentinovo, a ciljna su skupina kampanje bili tinejdžeri,  Drapov je tim došao na ideju stroja koji pretvara ljubavne poruke na Facebooku u čokolade,  kojima su ljubav i društvene mreže, čini se, visoko na popisu prioriteta.

Nije riječ o projektu koji je lako realizirati- radi se ipak o stvarnom stroju koji je krenuo na turneju započetu u Avenue Mallu. Posla je bilo puno, objašnjava Davor:

Do sada smo utrošili mjesec dana žestokog rada, ali kampanja još uvijek traje. Trebalo je napraviti vizualni identitet baziran na “I have a Kraš on you” sloganu, napraviti stroj koji izbacuje personalizirane čokolade, a koji unutra ima pravu pokretnu traku iz tvornice, organizirati event i snimanje videa te montirati video.

 30 tisuća pregleda u prvom tjednu kapanje

Sama priča privukla je medije jer je velika korporacija pronašla i preuzela ideju mladog dizajnera te je prepoznala i oblikovala u komercijalnu kampanju, objašnjava Davor. Širom regije se naveliko pisalo o tome, a u Makedoniji je priča izašla ne samo u online medijima, nego i u dnevnim novinama.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hS4oIp_i6ko[/youtube]

Video koji je postavljen na YouTube u prvih je tjedan dana skupio 30.000 pregleda, a i strani su blogovi primijetili kampanju i prenijeli vijest o njoj. Nije to malen uspjeh:

Teško mi je u ovom trenutku procijeniti točno koji će kvantitativni rezultati biti na kraju, ali već sada znamo da su svi koji su vidjeli ovu kampanju oduševljeni njome. To i nije tako jednostavno za postići jer je poklanjanje čokolada s porukama za Valentinovo prilično uobičajena pojava, ali ovim našim pristupom smo ipak uspjeli iznenaditi i oduševiti našu publiku.

Nije ni zanemarivo kada se neka kampanja pojavi na Ads of the World. Riječ je o stranici dobro poznatoj u marketniškim krugovima, ali i šire, koja se bavi primjerima kreativnih i uspješnih kampanja:

Recimo to ovako: kad ujutro dođem na posao, prvo provjerim što ima novog na Ads of the World. Danas ujutro me je tamo dočekala naša kampanja i to je posebno zadovoljstvo. To nam također govori da smo kao agencija na dobrom putu i da su naši radovi relevantni i na globalnoj razini.

 Budućnost je u integraciji offline i online oglašavanja

Drap je u ovoj kampanji uspješno spojio online i offline oglašavanje
Drap je u ovoj kampanji uspješno spojio online i offline oglašavanje

Ova kampanja iznimno je dobro povezala offline i online oglašavanje, što je kompliciran ljubavni spoj na koji se još mnoge tvrtke i agencije ne odlučuju. Drap, međutim, smatra kako je upravo to pravi smjer kojem bi marketing trebao naginjati:

Budućnost komunikacije je u integraciji online i offline iskustva, a Drap je davno prestao biti isključivo digitalna agencija. Naravno, mi i dalje posjedujemo veliko znanje i iskustvo na digitalnim medijima, ali tajna uspjeha je u dobroj integraciji online i offline iskustva krajnjeg korisnika.

Buduće planove Davor nije htio otkrivati, osim da preko vikenda ide na surfanje, a u ponedjeljak se baca nove kampanje koje treba smisliti i producirati. O kojim je i kakvim kampanjama riječ, morat ćemo vidjeti sami.

Komentari

 1. DaVinci

  DaVinci

  28. 02. 2014. u 11:27 pm Odgovori

  Prije ili kasnije (prije) kompanije će početi tražiti konkretne rezultate. Ovo sada je samo tko je smislio foru dana za pet minuta slave. Kraš bi se trebao baviti ozbiljnijim poslom, ima 80 godina stare vrhunske proizvode u rangu Marsa, Snickersa, Bountyja a nije im ni do koljena po prodaji.

  Ovakva prenemaganja sigurno mu neće pomoći da poveća prodaju

  • Davor Runje

   Davor Runje

   02. 03. 2014. u 8:32 pm Odgovori

   Naravno da kompanije koje ulažu u oglašavanje traže konkretne rezultate, a Krašu su digitalne kampanje zadnjih godina rezultirale značajnim rezultatima baš u prodaji.

   • Mirko

    Mirko

    04. 03. 2014. u 4:10 pm Odgovori

    Možeš li malo obrazložiti to povećanje zarade od digitalnih kampanja (koje ja doduše nisam uopće vidio). Prema financijskim podacima prihod za 2012. godinu je 1.020.366 Kn a za 2011. je 1.116.366 Kn.

    Meni to izgleda kao pad.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.